PDS behandelingen

Laatste Update: 18 augustus 2023

Pepermuntolie tegen PDS en 14 andere natuurlijke remedies

Is pepermuntolie effectief tegen de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom? Jazeker, maar daarover later meer.

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) staat algemeen bekend als een groep van verschillende symptomen die tegelijkertijd optreden, waaronder ongemak of pijn in de buik en enkele veranderingen in de darmbewegingspatronen. PDS wordt door veel artsen een functionele gastro-intestinale (GI) aandoening genoemd en GI-aandoeningen ontstaan als je darmkanaal op een ongebruikelijke en abnormale manier werkt, zonder dat er sprake is van schade door ziekten.

Artsen classificeren PDS meestal in drie hoofdtypen, afhankelijk van de consistentie van je ontlasting. Deze drie typen worden als belangrijk beschouwd, omdat ze de manier van de behandeling, die de symptomen aanzienlijk kan verbeteren, kunnen beïnvloeden.

Hier zijn de drie soorten PDS:

 • PDS met constipatie (PDS-C)
 • PDS met diarree (PDS-D)
 • PDS (PDS-U)

Wat zijn de oorzaken van het prikkelbare darm syndroom?

In feite weten we nog geen exacte oorzaak van PDS, maar gevoelens van zenuwachtigheid, frustratie of woede kunnen hier wel deels verantwoordelijkheid voor zijn. Ook het consumeren van veel koffie en rauwe vruchten, evenals sommige groenten van de kruisbloemenfamilie of zuivelproducten, kunnen dit probleem ernstiger maken.

Wie lopen er risico op het krijgen van het prikkelbare darm syndroom?

Zelfs artsen kunnen je niet vertellen wat PDS precies veroorzaakt. Sommige van de volgende factoren kunnen er wel voor zorgen dat je meer risico loopt op het ontwikkelen van deze aandoening:

 • Je bent vrouw: uit een recent onderzoek blijkt dat vrouwen vatbaarder zijn voor PDS dan mannen. Hoewel er nog onduidelijke bewijzen zijn, geloven onderzoekers dat de verandering van hormonen in de menstruatiecyclus van vrouwen van invloed is op de symptomen van PDS.
 • Leeftijd: in feite beïnvloedt PDS mensen op alle leeftijden, maar het lijkt erop dat mensen vanaf hun tienerjaren tot hun 40ste vatbaarder zijn voor het krijgen van PDS.
 • Familiegeschiedenis: dit probleem kan in je familie voorkomen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat genen een belangrijke rol spelen.
 • Emotioneel probleem: mensen die lijden aan PDS, voelen zich vaak gestrest. Het blijft controversieel wat eerst komt, de PDS of de stress. Maar het verlichten van stress en het volgen van gedragstherapie helpen effectief bij de vermindering van PDS-symptomen.

Wat zijn de symptomen van het prikkelbare darm syndroom?

Volgens een recent onderzoek omvatten de symptomen van PDS vaak:

Eén op de vijf Europeanen heeft last van PDS. PDS wordt beschouwd als één van de meest gediagnosticeerde aandoeningen. Vrouwen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van PDS dan mannen en het probleem begint heel vaak rond hun 20ste jaar.

Hoe kun je het beste omgaan met het prikkelbare darm syndroom?

Omdat PDS-behandelingen niet altijd werken, kunnen mensen die lijden aan PDS er het beste mee leren leven en een eigen levenswijze ontwikkelen. Gelukkig kunnen belangrijke veranderingen in reguliere diëten in combinatie met strategieën voor stressreductie veel verlichting bieden.

Hieronder vind je de 15 beste huismiddeltjes voor PDS, die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Er is aangetoond dat dit de veiligste, de natuurlijkste en de effectiefste remedies zijn. Ook staan er in de lijst een aantal natuurlijke remedies tegen PDS, met een uitleg waardoor je ze gemakkelijk kunt toepassen.

 1. Venkelzaad

Het gebruik van venkelzaad is één van de beste huisremedies tegen PDS, aangezien het de darmspasmes en een opgeblazen gevoel, de twee meest voorkomende symptomen van PDS, kan verminderen. Dit zaad speelt ook een essentiële rol in het snel verlichten van je spijsverteringskanalen en voorkomt daardoor de vorming van slijm in de darm, wat een grote oorzaak van PDS is.

Gebruiksaanwijzing:

 • Los een eetlepel gekneusde venkelzaden op in een glas gekookt water.
 • Laat het tien minuten trekken en drink het als thee.
 • Drink het liefst drie maal per dag deze kruidenthee totdat de symptomen helemaal weg zijn.

Een andere natuurlijke PDS-behandeling is het toevoegen van een halve theelepel geroosterd venkelzaadpoeder aan een kopje gekookt water en dit minimaal twee keer per dag drinken.

 1. Gember

Gember zorgt voor enorme gezondheidsvoordelen en is ook een geweldige PDS-behandeling, omdat het helpt bij het verwijderen van gas en het verminderen van een opgeblazen gevoel, twee dingen waar je last van kunt hebben als je PDS ervaart. Bovendien heeft gember ook het vermogen om ontstekingen in de darm te elimineren en de darmspieren te ontspannen. Daarom mag dit verse ingrediënt niet ontbreken in de lijst van de beste natuurlijke remedies voor PDS.

Gebruiksaanwijzing:

 • Doe een halve theelepel rauwe geraspte gember in een glas kokend water.
 • Laat het ongeveer 15 minuten trekken en verwijder dan de gember.
 • Meng het met een beetje honing en drink het als thee.
 • Drink de thee tot driemaal per dag om het symptoom van buikpijn te verlichten
 1. Kool

Kool en dan vooral het sap van de kool is een ander geweldig natuurlijk middel tegen PDS. Koolsap kan wonderen doen voor degenen die constipatie ervaren in de eerste fase van de aandoening. Dankzij het chloor en de zwavel kan het sap de slijmvliezen in het maag- en darmkanaal weer schoon maken. Bovendien werkt het als een mild lakseermiddel, waardoor het mogelijk is om de darmbewegingen zachter te maken en bovendien hydrateert koolsap je lichaam ook.

Gebruiksaanwijzing:

 • Verwijder de buitenste bladeren van de kool, was het en snijd het dan in kleinere plakjes.
 • Doe de plakjes kool in een sap-pers, om zo rauwe koolsap te maken.
 • Drink een half glas sap per keer, minstens vier keer per dag.

Opmerking: het is belangrijk om het sap vooral te drinken als je last van constipatie hebt.

 1. Vezels

Als je op zoek bent naar eenvoudige huisremedies tegen PDS, mag je vezels echt niet over het hoofd zien. Oplosbare vezels absorberen de vloeistof, die in de darm voorkomt en helpt bij het bestrijden van diarree. Goede bronnen van vezelrijke voedingsmiddelen omvatten havermout, bonen en fruit zoals aardbeien, grapefruits en appels.

Als je niet genoeg oplosbare vezels via je dieet binnenkrijgt, wordt de inname van psyllium-supplementen sterk aanbevolen. Psyllium is niet hetzelfde als chemische laxeermiddelen, daarom wordt het als veilig beschouwd en is het een langetermijnoplossing. Als je niet veel vezels in je dieet hebt opgenomen, kun je proberen om dit geleidelijk te verhogen. Als je dat niet gewend bent en in één keer te veel vezels eet, kun je last van gas en een opgeblazen gevoel krijgen. Een goede hoeveelheid vezels om mee te beginnen is 8 gram per dag, wat ongeveer gelijkstaat aan twee peren en dit kun je dan met 4 gram per dag verhogen totdat je 30 gram per dag bereikt.

Nog een ding dat je moet onthouden, is om dagelijks minstens 8 glazen water te drinken om de vezels te stimuleren zich gemakkelijk door je systeem te bewegen.

 1. Yoghurt

Omdat het boordevol ‘levende culturen’ zit, wordt yoghurt als één van de meest gebruikte huisremedies voor PDS met diarree gebruikt. Die culturen zijn volkomen vriendelijke bacteriën, die een beschermende laag in de darm creëren en vervolgens de melkzuurregeling ondersteunen om bacteriële toxinen uit het lichaam uit te roeien.

Gebruiksaanwijzing:

 • Eet een bakje yoghurt of maak een smoothie.
 • Doe dit een paar keer per dag, totdat je verbetering kunt merken.

Of

 • Voeg een halve theelepel psyllium toe aan een bakje yoghurt.
 • Eet het één uur na de lunch en het diner.
 • Doe dit dagelijks, totdat je een flinke verbetering merkt.
 1. Kamille

Kamille heeft antispasmodische eigenschappen en is rijk aan een behoorlijke hoeveelheid tannines, die voor verlichting van PDS-symptomen zoals diarree kunnen zorgen. Deze bloem helpt ook bij het behandelen van zowel de ontsteking in de darm als de spasmes in de darmen en in de buik. Het zou een vergissing zijn als kamille niet in de lijst van PDS-thuisbehandelingen was opgenomen.

Gebruiksaanwijzing:

 • Voeg drie theelepels gedroogde kamillebloemen toe aan één glas kokend water.
 • Laat het 15 minuten trekken.
 • Verwijder de bloemetjes of zeef het en voeg een beetje citroensap toe.
 • Drink deze kruidenthee drie keer per dag.
 1. Bananen

Een andere natuurlijke behandeling tegen PDS die wonderen kan doen, is het eten van bananen. Uit onderzoek blijkt dat verse en rijpe bananen erg voedzaam zijn en je kunnen helpen bij het verlichten van je PDS-symptomen. Je kunt ook bananen eten om diarree te behandelen, omdat de oplosbare vezels, die aanwezig zijn in bananen, helpen om de vloeistof in de darm op te nemen en te binden. Daarnaast bevat het ook kalium, dat het potentieel heeft om een opblazen gevoel en gas te verminderen. Nu hoef je jezelf niet langer af te vragen hoe je je PDS op een natuurlijke manier kunt behandelen.

Gebruiksaanwijzing:

 • Eet regelmatig één tot twee rijpe bananen om je spijsvertering sterker te maken en gezonder te houden.
 • Als je diarree hebt, neem je een theelepel geprakte banaan met tamarindepulp en wat zout.
 • Eet dit mengsel twee keer per dag, totdat de diarree volledig is gestopt
 1. Wortels

Wortel is een prima thuisbehandeling tegen PDS. Zoals je misschien wel weet, staan wortels bekend om hun hoge niveaus van pectine, een essentiële stof die constipatie kan voorkomen en diarree kan binden. Je kunt deze volgende stappen volgen.

Gebruiksaanwijzing:

 • Was wat verse wortelen om er sap van te kunnen maken.
 • Meng het sap met wat druppels citroensap en een beetje honing.
 • Drink dit mengsel een paar keer per dag.

Of

 • Doe wat gekookte wortels in een blender met wat water om er puree van te maken.
 • Meng dit met een beetje zout.
 • Eet een paar keer per dag een klein kommetje van deze puree.

Opmerking: je kunt beter geen rauwe wortelen eten omdat je hiervan buikpijn kunt krijgen.

 1. Doe aan lichaamsbeweging

Regelmatig trainen is voor iedereen die symptomen heeft van PDS gunstig. Als je tijd hebt, is het doen van dertig minuten bewegen per dag, zoals bijvoorbeeld wandelen, genoeg om je PDS te behandelen. In feite kan het doen van oefeningen je ook helpen om je stress, de belangrijkste oorzaak van PDS, te verlichten en het zorgt voor de aanmaak van natuurlijk pijnendorfinen waardoor je je klachten kunt verminderen.

 1. Omgaan met stress

Zoals al eerder in dit artikel is vermeld, is stress één van de boosdoeners voor PDS. Daarom is het verminderen van stress misschien wel de allerbeste huisremedie voor PDS. Om stress te beheren, kun je beginnen met het doen van yoga, meditatie of eenvoudige ademhalingsoefeningen.

Gebruiksaanwijzing:

 • Ga comfortabel zitten of liggen.
 • Zorg ervoor dat je ademhaling in een flow kan gaan.
 • Concentreer je volledig op je ademhaling, als je door angst of angstgedachten wordt overvallen.
 • Doe dit dagelijks.
 • Probeer jezelf te kalmeren, wanneer je last van angst krijgt.
 1. Zuivelproducten

Sommige PDS-patiënten kunnen ook lijden aan een lactose-intolerantie. Dat betekent dat ze geen lactose, de suiker die in zuivelproducten of melk voorkomt, kunnen verdragen. Als je hiervan last hebt, is er lactase enzym in tabletvorm verkrijgbaar en er zijn diverse voedingsmiddelen die ook lactase enzymen bevatten en die je kunt consumeren om de symptomen te verlichten. Je kunt het beste kiezen voor voedingsmiddelen met een laag vetgehalte en halfvolle melk in plaats van volle melk drinken omdat dat de darmen kan prikkelen.

 1. Pepermuntolie

Pepermunt is één van de beste huismiddeltjes tegen PDS, omdat het de symptomen van PDS inclusief een opgeblazen gevoel, krampen en diarree kan verlichten. Ook zijn antispasmodica, vezel- en pepermuntolie gunstig om je PDS thuis mee te behandelen.

Pepermuntolie tegen PDS

Daarnaast zit pepermunt vol met menthololie wat klachten zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel en darmspasmes kan verhelpen. Het zorgt er ook voor dat voedsel beter wordt verteerd en gemakkelijker door de darmen gaat.

Gebruiksaanwijzing:

 • Voeg 3 druppels olie toe aan een kopje water.
 • Drink dit mengsel vier keer per dag.
 • Blijf dit doen, totdat je verbetering merkt.

Als alternatief

 • Meng je een theelepel verse munt met een glas gekookt water.
 • Laat het tien minuten trekken.
 • Drink dit drie keer per dag als thee.

Opmerking: je mag geen overmatige dosering munt consumeren omdat dit kan leiden tot een verminderde eetlust, misselijkheid, zenuwstelselstoornis en hartproblemen.

 1. Havermout

Als je weet hoe je PDS kunt verminderen, kun je de symptomen goed onder controle houden. Haverzemelen zijn een bekende PDS-thuisbehandeling. Het dagelijks consumeren van dit ingrediënt kan je lichaam voorzien van de broodnodige vezels en kan de symptomen van PDS verlichten. Als je lichaam de havermout verteert, krijgt je ontlasting de juiste zachte samenstelling waardoor het gemakkelijk en pijnloos door je darmen kan. Daarnaast zit het boordevol eiwitten, calcium, ijzer, antioxidanten, fosfor, thiamine en zink.

Gebruiksaanwijzing:

 • Eet havermout (ongeveer een eetlepel) dagelijks bij je ontbijt.
 • Meng het eventueel met een kommetje kokend water en laat het weken.
 • Eet het op.

Of je kunt ervoor kiezen om een theelepel van de havermout toe te voegen aan je smoothies, salade of yoghurt.

 1. Drink veel vocht

Vocht of fruïden is een andere natuurlijke manier om PDS te behandelen. Je moet ervoor zorgen dat je veel vocht binnenkrijgt en het drinken van water is het beste. Probeer geen frisdranken of alcohol te drinken omdat dit je darmen kan prikkelen en je diarree uiteindelijk kan verergeren.

 1. Eet op regelmatige tijden

Je mag geen maaltijden overslaan. Op uur en tijd eten, kan helpen bij het reguleren van de darmfunctie. Als je diarree hebt, is het beter om meerdere malen kleine maaltijden te eten. Als je last van constipatie hebt, kun je het beste voedsel eten dat rijk is aan vezels zodat de doorgang in de darmen verbetert.

Voedsel dat je in ieder geval moet vermijden

Om te zorgen dat je niet de hele tijd een bezoekje moet brengen aan het toilet, zijn hier enkele voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden:

Voedingsmiddelen die onoplosbare vezels hebben zijn:

 • granen (gerst)
 • wortelgroenten zoals wortels en pastinaakjes
 • bessen, sinaasappelen, grapefruit en mango's
 • peulvruchten (erwten)
 • gefrituurd eten
 • bonen
 • drankjes met caffeïne
 • bewerkt voedsel.

Tot slot…

De eerder genoemde tips zijn maar een deel van de tips die in mijn eBook “Weg met PDS” staan beschreven. Je kunt dus nog een paar flinke stappen verder gaan om je PDS onder controle te krijgen.

Benieuwd hoe je dat kunt doen? Hoe jij je PDS volledig onder controle kunt krijgen? Onderneem dan NU actie, zodat je direct kunt beginnen!

>>> Het boek “Weg met PDS” kun je hier GRATIS downloaden!

Bronnen

drhyman.com/blog/2010/09/16/5-simple-steps-to-cure-ibs-without-drugs/

www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/basics/lifestyle-home-remedies/con-20024578

www.foodmatters.com/article/7-ways-to-heal-ibs-naturally

www.nhs.uk/Conditions/Irritable-bowel-syndrome/Pages/Treatment.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. allemaal goede tips. vergeet ook extra enzymen niet, die zijn nodig om te helpen verteren als het moeilijk gaat. Ik heb een tijdje de enzymplex (aanrader!!) gebruikt maar heb ze nu niet meer nodig want mijn lijf is weer rustig. Ik heb wel altijd 1 potje in huis staan voor het geval dat.

 2. Hallo robertjan
  Je stuk zegt
  Havermout is een goede thuisbehandeling, maar staat in hetzelfde stuk als vermijdingsproduct.

  Haverzemelen zijn een bekende PDS-thuisbehandeling. Het dagelijks consumeren van dit ingrediënt kan je lichaam voorzien van de broodnodige vezels en kan de symptomen van PDS verlichten. Als je lichaam de havermout verteert, krijgt je ontlasting de juiste zachte samenstelling waardoor het gemakkelijk en pijnloos door je darmen kan. Daarnaast zit het boordevol eiwitten, calcium, ijzer, antioxidanten, fosfor, thiamine en zink.

  Om te zorgen dat je niet de hele tijd een bezoekje moet brengen aan het toilet, zijn hier enkele voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden:

  Voedingsmiddelen die onoplosbare vezels hebben zijn:

  granen (havermout en

 3. de symbion forte capsules hebben mij goed geholpen en trouwens nog steeds. Destijds begonnen met 2 per dag nu is 1 per dag voldoende om mijn buik rustig te houden.

 4. Hoe kun je verklaren dat je aanbeveelt om havermout toe te voegen aan yoghurt terwijl in hetzelfde artikel staat: wat te vermijden Havermout en Gerst.
  Is voor mij dus volkomen onbegrijpelijk.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

21 Shares
Tweet
Pin21
Share