• Douche met koud water, wat zijn de voordelen

Koud douchen is gezond? Of toch onzin?

2017-04-07T10:53:12+01:00juni 9th, 2014|Gezondheid Algemeen|81 Reacties

Laatste update: door

Douche met koud water, wat zijn de voordelen

Koud douchen Toen ik deze ochtend onder de douche stond, kreeg ik opeens een ingeving: Mijn ouders en grootouders hebben wel eens geroepen dat koud douchen gezond is. Zelf ben ik er niet echt fan van, het water kan mij namelijk niet warm genoeg zijn: Heerlijk vind ik dat! Ik had al mijn moed bij elkaar gesprokkeld en ineens de knop omgedraaid...naar koud! Wow, dit viel nog flink tegen. Voor mijn gevoel dacht ik dat ik er wel 5 minuten onder heb gestaan, maar in feite zal het niet meer dan 30 seconden zijn geweest. Mijn lichaam was al helemaal opgewarmd en hierdoor kwam de "koude klap" nog veel harder aan! Ik ken de cijfers niet, maar ik denk dat ik niet de enige ben die een koude douche niet als een pretje ervaart. Mijn passie voor gezondheid wekt toch de interesse op over wat nu eigenlijk de voordelen zijn van een koude douche. Na het schrijven van dit artikel heb ik voldoende energie en motivatie om het morgen-ochtend nog een keer te proberen. Het zal vast niet zo moeilijk zijn om mijn "oude record" van 30 seconden te verbreken. Doe je mee?

De voordelen van koud douchen

Ik sta een beetje versteld van de hoeveelheid voordelen die het douchen met koud water met zich mee brengt. Hieronder een overzicht met, in mijn ogen, de 6 grootste voordelen.

1. Koude douche versterkt je huid

Koud douchen is goed voor je huid. Wanneer je onder een koude straal staat, zal dit je huid versterken in plaats van verslappen. Het warme water zorgt voor een verslapping van de huid. Ook cellulite (en de kans op cellulite) neemt enorm af. Door het koude water zal de bloed circulatie toenemen waardoor opgehoopte verkussentjes geen kans meer maken. Pas wel op met je gezicht, sommige mensen kunnen door een té koude straal op het gezicht huidklachten ervaren. Richt daarom ook altijd de straal op je nek/rug.

2. Wil je afvallen? Ga dan koud douchen

Wanneer je het koud hebt, moet je lichaam harder wer