[vc_row][vc_column][vc_column_text]
15 manieren om door voeding veroorzaakte hart- en vaatziekten te voorkomen
Hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten gaan hand in hand. Het hebben van een hoge bloeddruk is vaak de kernoorzaak van een hele rits aan aandoeningen aan je vaatstelsel. Het is dus erg belangrijk om als voorzorgsmaatregel ervoor te zorgen dat je bloeddruk in orde is, zodat je niet later in je leven meerdere problemen krijgt met je hart en je bloedvaten.
Als je eenmaal op het punt bent beland dat je te lang met een hoge bloeddruk hebt rondgelopen zit je vaak voor de rest van je leven vast aan medicijnen die je bloeddruk moeten verlagen. Ook loop je een groot risico op een soort sneeuwbaleffect dat het metaboolsyndroom heet, je hebt dan meerde aandoeningen tegelijk aan je hart- een vaatstelsel die elkaar versterken.
Hart- en vaatziekten een Westerse aandoening
Hoge bloeddruk wordt voornamelijk veroorzaakt door je voedingspatroon en je leefstijl. Ook kun je minder geluk hebben en een erfelijke aanleg hebben voor hoge bloeddruk, maar dat betekent niet dat je er niets tegen kunt doen. Integendeel als jij weet dat hoge bloeddruk een aandoening is die in je familie veel voor komt dan is dat juist een extra reden om goed te letten op wat je eet en hoe je leeft, zie het als een extra uitdaging en leef extra gezond. Want dat jij erfelijk belast bent met een hoog risico op hoge bloeddruk wil niet zeggen dat je het ook daadwerkelijk krijgt.
Aandoeningen zoals hoge bloeddruk heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand. Waarom? Ga maar na: hoge bloeddruk en de daarop volgende hart- en vaatziekten zijn typische Westerse aandoeningen, of mooier gezegd welvaartsaandoeningen. Dit betekent dat mensen in andere delen van de wereld waar niet op elke hoek van de straat een supermarkt staat veel minder last hebben van deze aandoeningen.
Aangezien wij allemaal dezelfde technische specificaties hebben ligt het dus niet aan de techniek. Ok, niet alle mensen zijn exacte kopieën van elkaar. Je hebt mensen in allerlei kleuren en afmetingen, maar de basistechniek onder de kap is altijd hetzelfde ongeacht waar je ook ter wereld geboren wordt.
Okinawa
En daarom kun je concluderen dat de levenswijze een hele grote rol speelt in de kwestie hart- en vaatziekten. Zoals je misschien weet zijn er bepaalde plekken op de wereld waar mensen bijzonder weinig last hebben van welvaartsziekten, bijvoorbeeld het eiland Okinawa. Dichterbij zie ook verschillen, mensen die een Mediterraan dieet volgen hebben minder last van hart- en vaatziekten dan mensen die voornamelijk leven op het bier & braadworst dieet.
Kenniseconomie
Je snapt wel welke kant ik op wil. Welvaartsziekten zijn aandoeningen die we ons voornamelijk zelf aandoen doordat we in onze hedendaagse maatschappij andere prioriteiten hebben. We hebben in Nederland vaak weinig tijd, door de technologische ontwikkelingen verrichten we ook steeds minder ouderwetse noeste arbeid. Meer en meer mensen brengen acht uur per dag zittend achter een bureau door.
Dat heeft natuurlijk zijn voordelen, je hoeft niet bang te zijn dat je niet zo oud wordt omdat het zware fysieke werk, zoals vroeger het geval was bepaalde hoe oud je werd. Vroeger was een mens na een jaar of dertig keihard te werken versleten.
Supermarkt
Maar het nadeel van zo’n moderne maatschappij is dat we collectief om kwart over vijf naar de supermarkt sjezen om daar nog even snel onze avondmaaltijd in te kopen. Vanwege de tijdsdruk ligt de focus bij het boodschappen doen niet op wat nou echt gezond voor je is. Het moet vooral makkelijk te bereiden zijn. De voedingsindustrie speelt handig in op onze haast en biedt ons allerlei voeding aan dat je alleen maar even op hoeft te warmen en klaar is je maaltijd.
En daar is waar het misgaat. Want op de eerste plaats is ons voedingspatroon een grote veroorzaker van hoge bloeddruk.
Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en voeding
Het grootste gedeelte van de producten die je in de supermarkt aantreft zijn bewerkt. Bewerkt houdt in Nederland meestal in dat deze producten vol zitten met suikers, zout, verzadigde vetten en transvetten. En als kers op de taart zitten er nog een heleboel kunstmatige geur-, kleur,- en smaakstoffen in verwerkt zodat we die onnatuurlijke voeding ook nog lekker vinden ook.
Er zijn meerdere onderzoeken gedaan (1), (2) die bevestigen dat al deze ingrediënten: suikers, verzadigde vetten en transvetten enorm slecht zijn voor je cardiovasculaire stelsel.
Laten we een dieper ingaan op de gevolgen van deze ingrediënten:
Wat doen al die suikers oftewel simpele koolhydraten met je lichaam?
1. Overgewicht
Onderzoeken hebben aangetoond dat hoge inname van voedingsmiddelen die vol zitten met simpele koolhydraten in de vorm van suikers, kunstmatige suikers of granen die van hun vezelrijke jasje zijn ontdaan grote effecten hebben op je lichaam.
Doordat deze voedingsmiddelen een enorme calorische waarde hebben en vrijwel geen voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen of voedingsvezels stijgt je bloedsuikerspiegel enorm nadat je zo’n product hebt genuttigd. Je lichaam krijgt ineens de beschikking over een enorme lading brandstof. Wat doet het lichaam? Die slaat een groot gedeelte van deze brandstof op, in de vorm van vet.
Je krijgt dus al vrij snel te maken met overgewicht.
Zoals je weet is overgewicht een van de redenen waarom je bloeddruk stijgt. Maar hebben van overgewicht is niet het enige probleem. De hoge suikerinname zet een heel mechanisme in werking die de enen na de andere aanval doet op je gezondheid.
2. Hoge bloedsuikerspiegel, pre-diabetes en diabetes type 2
Een ander effect van die hoge suikerinname is dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Die enorme pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen ervoor dat je veel meer insuline aanmaakt dan oorspronkelijk de bedoeling was. Evolutionair gezien is het lichaam niet gemaakt om over zoveel brandstof in de vorm van simpele koolhydraten te beschikken.
Je overbelast het mechanisme voor de suikeropname en verwerking zorgt.
Gevolg is dat er insulineresistentie ontstaat. De cellen reageren minder goed op insuline en daardoor blijft de glucose in je bloedbaan hangen. Je loopt daardoor een groot risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, maar ook hart- en vaatziekten. En hiermee bedoel ik niet dat je in het algemeen een verhoogt risico loopt op hart- en vaatziekten, ik bedoel dat je door consequent teveel suiker of kunstmatige suikers in je dieet te hebben je echt alle mogelijke hart- en vaatziekten kunt krijgen!
3. Hart- en Vaatziekten
Doordat we in de westerse wereld echt heel veel simpele koolhydraten in het dieet hebben zijn bij ons de hart- en vaatziekten een ware epidemie aan het worden. In een onderzoek gedaan in 2007 (1) blijkt dat bijna een op de drie Amerikanen een te hoge bloeddruk heeft. Deze hoge bloeddruk houdt direct verband met wat mensen eten.
Vooral fructose blijkt een groot negatief effect te hebben op je bloedvaten.
En laat fructose nou precies de vorm van suiker zijn die de voedingsindustrie massaal in producten verwerkt om het product lekkerder te laten smaken. Zelfs aan producten waar normaal gesproken geen suiker in hoeft te zitten wordt suiker toegevoegd om het nog lekkerder te laten smaken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan crackers. De voedingsindustrie voegt meestal glucosesiroop of high-fructose corn syrup (HFCS) toe aan de producten. Dit is de stof die je frisdrank zo lekker zoet maakt. En je bloeddruk laat stijgen.
Zoals je kunt zien is de hoge inname van suiker de basis van veel gezondheidsproblemen. Nu zal je je je afvragen waarom suiker ineens zo ongezond is. Op zich is er met de suiker niets veranderd, het is alleen zo dat in de supermarkt de schappen vol liggen met producten waar suiker in zit. Meestal heb je het zelf helemaal niet door dat je een suikerbom naar binnen werkt.
Ik trapte er zelf eerder ook regelmatig in. Zo dacht ik dat het gezonder was om geen mayonaise meer te eten, het zit vol met verzadigde vetten en van vetten wordt je dik. Dus verving ik mayonaise en stapte over op ketchup.
Je zou denken dat ketchup min of meer tomatenpuree is. Hoe ongezond kan tomatenpuree zijn?
Nou, als je wist dat de ketchup voor een vierde deel uit suiker bestaat. En dat is precies het grote probleem: overal zit suiker in. Onbedoeld en onbewust krijg je veel te veel suiker binnen. Zeker als je nagaat dat onze voorouders vroeger eigenlijk alleen de beschikking hadden over honing als bron van suiker.
Honing was relatief zeldzaam en het was moeilijk om aan suiker te komen, vandaag de dag is het moeilijk om er aan te ontkomen.
4. Metaboolsyndroom
Als het maar bij een van de bovengenoemde aandoeningen bleef dan was de schade nog te overzien. Maar helaas voor onze gezondheid heeft de hoge suikerinname een opeenstapelend effect. Je krijgt niet alleen last van hoge bloeddruk of overgewicht of diabetes. Je krijgt last van overgewicht en hoge bloeddruk en diabetes. Dit noemt men in de medische wereld het metaboolsyndroom, een mooi woord voor de opeenstapeling van gezondheidsklachten. Dit metaboolsyndroom, oftewel versnelt en verergeren de aandoeningen aan je hart en vaatstelsel, de hoge bloeddruk een verstijving van de aderwanden. Diabetes zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel te hoog is en zorgt op die manier voor schade aan de bloedvaten. Alles versterkt elkaar.
5. Nierfalen
Een gevolg van al die aandoeningen opgeteld is dat op een gegeven moment je organen de druk niet meer aankunnen. Het eerste orgaan dat bezwijkt onder de suikerdruk zijn de nieren. Tussen 1980 en 2002 is het aantal mensen dat met een chronische nieraandoening in de Verenigde Staten verviervoudigd. De oorzaak hiervan is hoge bloeddruk en diabetes. De link tussen overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen is de hoeveelheid urinezuur in het bloed. In het onderzoek is duidelijk vast komen te staan met name fructose de urinezuurspiegel erg laat stijgen. Deze verhoogde urinezuurspiegel was bij alle mensen met een of meerdere aandoeningen zoals obesitas, diabetes, hoge bloeddruk of nierfalen terug te vinden.
De effecten van suiker op hart- en vaatziekten samengevat:
Sterker nog, door het verlagen van de urinezuurwaarden bij mensen die te kampen hadden met hoge bloeddruk (3) werd binnen enkele weken al een verbetering geconstateerd in de bloeddruk. Als je een paar gegevens bij elkaar optelt kun je maar tot een conclusie komen: Sinds dat op steeds grotere schaal suikers worden toegevoegd aan de bewerkte voeding, zoals met de introductie van high-fructose corn syrup (HFCS)is het aantal mensen dat te kampen heeft met gezondheidsklachten gerelateerd aan de inname van fructose enorm toegenomen. Dit is te controleren doordat de fructose inname is te meten aan de hand van de urinezuurspiegel bij mensen die te kampen hebben met deze gezondheidsklachten.
Dus stap 1 in het voorkomen van een hoge bloeddruk is het drastisch beperken van de inname van fructose. Die grote hoeveelheden fructose komen alleen voor in bewerkte voeding. Neem je bijvoorbeeld fruit, een natuurlijk product dat ook fructose bevat dan zit er op zijn hoogst een keer 5 gram per 100 gram fructose in. Om even terug te komen op de ketchup, daar zit al 25 gram suiker in. Dan kun je wel nagaan hoeveel suiker er in producten zit waarvan je wet dat ze suikerrijk zijn. Bijvoorbeeld chocoladepasta of ander zoete producten kunnen tot wel 60% uit suiker bestaan.
Als je nagaat dat de WHO (World Health Organization) de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen suiker op zes theelepels suiker per dag heeft gesteld, dat is ongeveer 25 gram. Ga maar voor jezelf na hoeveel suiker jij binnenkrijgt als je weet dat in 1 blikje cola al 35 gram suiker zit!
De beste manier is dus die bewerkte voeding en de frisdrank inname flink te verminderen. En daarmee sla je gelijk twee vliegen in een klap! Want die bewerkte voedingsmiddelen zijn ook verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van je inname van verzadigde vetten. En net zoals teveel suiker zijn verzadigde vetten ook verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de hart- en vaatziekten epidemie die de westerse samenleving teistert.
Wat doen verzadigde vetten met je lichaam?
Zoals je wellicht weet zijn de verzadigde vetten niet goed voor je cholesterolwaarden. Je cholesterol wordt bepaald door twee soorten vetten, de verzadigde vetten en de onverzadigde vetten. Helaas is in het hedendaagse voedingspatroon de verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten helemaal scheefgegroeid. Een gezonde verhouding tussen de inname van verzadigde en onverzadigde vetten minimaal een deel verzadigd tegenover zes delen onverzadigd. Een gedeelte van je voedingspatroon bestaat uit vetten, hoe meer dat deel van je voedingspatroon uit onverzadigde vetten bestaat, hoe beter. Ons huidige voedingspatroon bestaat uit relatief veel verzadigde vetten, daardoor krijgt de gemiddelde Nederlander ongeveer een verhouding een op drie binnen.
De bewustwording wat betreft verzadigde vetten is de laatste jaren een stuk groter geworden. Met name omdat veel mensen te kampen hebben met hoge cholesterolwaarden. Daarom zie je in de supermarkt ook een trend wat betreft vetarme voeding. Maar als je de etiketten van bijvoorbeeld normale yoghurt met die van vetarme yoghurt vergelijkt kom je er achter dat de verzadigde vetten er wel uit zijn gehaald, maar dat er weer meer suiker voor in de plaats is gekomen.
Dus eigenlijk is er geen manier om deze ingrediënten te vermijden en toch bewerkte voeding te blijven eten. Maar voordat je het idee krijgt dat je alleen nog maar water en komkommers mag eten gaan we eerst kijken naar de effecten van grote hoeveelheden verzadigde vetten op je lichaam.
De effecten van verzadigde vetten op je bloeddruk
6. Hoog cholesterol
Uit het onderzoek dat ik in dit artikel gebruikt heb (4) blijkt dat wat betreft vetten je een aantal zaken in de gaten moet houden. De hoeveelheid vetten dat je consumeert is van invloed is op je cholesterol. Dus als jij je totale hoeveelheid vetten dat je eet vermindert dan hoeft je lichaam niet al die vetten te verwerken. De vermindering van je vetinname en deze vetinname te vervangen door koolhydraten heeft dus een positief effect op je totale cholesterol.
Echter, ga je de vetinname verminderen en wissel je de vetten in voor suikers dan heeft de verlaging van je cholesterol geen effect op het totale risico op hart- en vaatziekten. Je verlaagt aan de ene kant het risico wel omdat je cholesterolwaarden beter zijn, maar aan de andere kant verhoog je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht weer vanwege het negatieve effect dat suiker heeft op je gezondheid.
Daarom is de beste manier om je cholesterol te verbeteren je de totale vetinname minderen en te vervangen door complexe koolhydraten die je terugvindt in groente en fruit, dit zijn die bekende voedingsvezels. Deze verbeteren je cholesterolwaarden wel significant. Een andere tactiek die goed werkt is vooral de verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten verbeteren. Dit is een beter haalbaar doel omdat je niet op zoek hoeft naar een gezonde vervanger van vet. Die is er namelijk al in de vorm van onverzadigd vet. Deze onverzadigde vetten tref je vooral aan in vis, noten en plantaardige olie. Dus zowel de totale inname verminderen als de verhouding veranderen hebben allebei een gunstige werking op je cholesterol.
7. Overgewicht
Net als suikers bevatten verzadigde vetten een enorme hoeveelheid energie ten opzichte van de voedingsstoffen die er inzitten. Je krijgt veel calorieën binnen en maar weinig vitamines, mineralen of vezels binnen. De verzadigde vetten die je inneemt ga je als je er teveel van neemt dus terugzien als je voor de spiegel staat. De overtollige energie wordt door het lichaam automatisch opgeslagen als je het niet verbrandt. Ik hoef er denk ik niet bij te zeggen dat die vetrolletjes die je hebt het resultaat van teveel suiker of teveel verzadigde vetten zijn.
8. Opbouw van plaques
Verzadigde vetten hebben als nare eigenschap dat ze de neiging hebben om zich in je aderen te nestelen, dit proces vindt plaat doordat witte bloedcellen dringen de binnenste laag van de aderwand binnen. Deze witte bloedcellen nemen de verzadigde vetten uit je bloed op. Op zich niet erg, ware het niet dat als de witte bloedcellen afsterven die vetten weervrijkomen en zich op een willekeurige plek in je bloedbaan kunnen nestelen. Deze vetophopingen in je aderen belemmeren de bloedsomloop. Zo kunnen belangrijke gedeelten van je lichaam te weinig bloed krijgen en afsterven, bijvoorbeeld een hartinfarct.
9. insulineresistentie
Je zou het eigenlijk niet verwachten van vetten, maar ook verzadigde vetten hebben wel degelijk invloed op de mate waarin je cellen gevoelig zijn voor insuline. Uit onderzoek (5) blijkt namelijk dat de celfunctie door teveel verzadigde vetten verstoord wordt en er net als bij teveel suiker de cellen minder goed in staat zijn om op insuline te reageren. Dus ook veel verzadigde vetten kunnen leiden tot diabetes.
De effecten van verzadigde vetten samengevat:
De hoeveelheid vetten die je eet is wel degelijk een belangrijke factor wat betreft je cholesterol, je gewicht en de kans op hart- en vaatziekten. Gelukkig is het onverzadigde vet een goede remedie tegen verzadigd vet. Onverzadigd vet gaat de opbouw van plaques in de aderen tegen en als je je vetinname vooral verandert van verzadigd naar onverzadigd neutraliseer je de effecten van het verzadigde vet.
Ons lichaam is ook ontworpen om zowel verzadigd als onverzadigd vet te verwerken, alleen wel in de juiste verhoudingen en hoeveelheden.
Die grote hoeveelheden komen vooral weer voor in bewerkte voeding, kaas en volle yoghurt zijn goede voorbeelden daarvan, maar alle koekjes en bewerkte vleeswaren zitten helemaal vol met verzadigd vet. Dus ook voor een verlaging van verzadigde vetten in je dieet is de grootste stap die je kunt maken stoppen met het eten van bewerkte voeding.
Eigenlijk sla je drie vliegen in een klap als je stopt met het eten van bewerkte voeding. Want boosdoener nummer drie, transvetten komen alleen maar in grote hoeveelheden voor in voeding dat bewerkt is. Onverzadigde vetten verlagen je ongezonde cholesterol en verhogen je gezonde cholesterol.Verzadigde vetten zijn in kleine hoeveelheden noodzakelijk voor een gezonde celfunctie, maar de transvettendoen precies het tegenovergestelde.
Transvetten
Transvetten zijn kunstmatig houdbaar gemaakte verzadigde vetten. Oorspronkelijk zijn deze vetten olie, zoals bijvoorbeeld palmolie. Door deze palmolie te hydrogeneren verandert deze olie in vet waardoor het veel langer houdbaar blijft en makkelijker te transporteren en verwerken is.
Klein nadeeltje aan dit proces is dat er bij het omzetten van onverzadigde vetten naar verzadigde vetten er een nieuwe vorm van vetten vrijkomt, de transvetten.
Deze transvetten kunnen door het menselijk lichaam niet afgebroken worden, het gedraagt zich dan ook meer als gif dan als voedingsstof. Helaas is de trend in Nederland dat er juist meer transvetten in voeding wordt toegevoegd. Nederlands meest bekende pindakaas bevat anno 2015 volledig geharde palmolie, oftewel transvetten. En het is echt niet alleen de pindakaas, laatst dacht ik laat ik wat magere rundvlees plakjes voor op brood kopen, wat blijkt? Zit er 1 gram strooisel overheen waarvan mij de naam even ontgaan is. In ieder geval, het mooie eufemisme dat ik mij niet kan herinneren bleek dus een transvet te zijn. Dus zelfs in mager rundvlees weet de voedingsindustrie in Nederland nog een procentje transvet toe te voegen.
Het wrange aan dit verhaal is dat bijvoorbeeld in Denemarken transvetten uit het voedsel is verbannen omdat het zo ongezond is. Nederland is op veel gebieden altijd erg vooruitstrevend, alleen wat betreft transvetten verbieden lopen we weer achter de feiten aan. De ADH van transvetten is 0, met een bovengrens van 2 tot 3 gram per dag. Daar zit je zo aan als je niet goed oppast. De termen die je in de gaten moet houden op de etiketten zijn:
- Gehard palmvet
- Gehydrogeneerde plantaardige olie
- Geharde plantaardige olie
- Geharde plantaardige vetten
- Gehydrogeneerde plantaardige vetten
- Transvetzuren
- Transvetten
De effecten van transvetten op je bloeddruk
10. cholesterol
Onverzadigde vetten verlagen je ongezonde cholesterol en verhogen je gezonde cholesterol. Transvetten doen precies het tegenovergestelde (6), die verlagen je goede cholesterol en verhogen je slechte cholesterol. Dus zelfs vergeleken met verzadigde vetten zijn transvetten dubbel zo erg. In een natuurlijk onbewerkt voedingspatroon krijg je niet zoveel verzadigde vetten binnen. Deze vetten vindt je in de natuur een heel klein beetje rood vlees. Maar in bewerkte voeding is soms wel 10% van het totale gewicht van het product verzadigd vet.
Dit vet doet precies alles met je lichaam wat je niet wilt. Als je nagaat dat in Amerika, dat toch niet echt bekend staat als een land waar ze erg streng zijn wat betreft wat er wel en niet aan toevoegingen in voeding mag zitten, ze zelfs zo ver gaan om transvetten te kwalificeren als “niet veilig voor menselijke consumptie”, dan kun je wel nagaan dat transvetten echt ongezond zijn.
11. Overgewicht
Alle negatieve effecten van verzadigde vetten krijg je ook bij de consumptie van transvetten, alleen dan wel dubbel zo snel en dubbel zo erg. De calorieën uit transvetten worden net als die van verzadigde vetten vrijwel direct omgezet in vet. Je lichaam kan er ook niet veel anders mee want gezonde bruikbare voedingsstoffen zitten er niet in.
12. Hart- en vaatziekten
Naast een verhoging van je slechte cholesterol en een verlaging van je goede cholesterol zorgen transvetten er ook voor dat de aderwanden minder soepel worden en de kans op verstoppingen van de kransslagaders is door transvetten erg groot. Kort door de bocht wordt je hele cardiovasculaire systeem stijf en verstopt.
13. Inflammatie
Maar een heel naar aspect aan transvetten is dat het een ontstekingsreactie uitlokt, deze ontsteking kan overal plaatsvinden, in je hersenen je organen je spieren of je bloedvaten, letterlijk overal. Deze ontstekingen zorgen er op hun beurt weer voor dat je aderwanden aangetast raken. Er vormen zich wondjes in je aderen door de ontstekingen, er ontstaat littekenweefsel en de aderwanden worden zwakker. Dit brengt een extra risico met trombose of scheuren van bloedvaten met zich mee. Deze transvetten verhogen dus ook de kans op het krijgen van een beroerte.
Als je een inflammatie van je organen krijgt loop je de kans dat belangrijke processen verstoord worden. Een ontsteking van de alvleesklier kan bijvoorbeeld direct leiden tot diabetes. Ander organen die een vergroot risico lopen zijn je galblaas en je nieren.
De effecten van transvetten samengevat:
De effecten van transvetten voor je bloeddruk en je cardiovasculaire stelsel zijn desastreus, vooral als je nagaat dat 2 gram per dag de echte limiet is van wat veilig wordt geacht. Dit zijn zulke kleine hoeveelheden dat je het bijna kunt vergelijken met gif of harddrugs. Transvetten zijn niet alleen slecht omdat ze hart- en vaatziekten veroorzaken. Een tweede groot probleem met transvetten is dat je er inflammatie van kunt krijgen. Dit komt omdat het lichaam er letterlijk niets mee kan. Deze ontstekingen kunnen verschillende geestesziekten veroorzaken omdat de ontsteking ook in de hersenen plaats kan vinden. Ziektes zoals Parkinson, Alzheimer en autisme zijn al gelinkt aan de consumptie van transvetten. Ook heeft de consumptie van transvetten geen goede invloed op de ontwikkeling van de foetus. Dus als je zwanger bent moet je deze transvetten helemaal links laten liggen.
Extra factoren die een negatieve impact hebben op je cardiovasculaire gezondheid.
14. Roken
Eigenlijk kun je dit rijtje zelf wel invullen, maar omdat ik de rokende lezer alsnog in april de kans wil geven om zijn goede voornemen van 2015 waar te maken bij deze alsnog de feiten.
Roken verhoogt je bloeddruk en verlaagt de opnamecapaciteit van het bloed, de opname van zuurstof in het bloed wordt belemmerd. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld je handen en voeten minder zuurstof dan ze eigenlijk nodig zijn.
Los daarvan kun je door roken allerlei nare vormen van kanker krijgen en vroegtijdig komen te overlijden. Hoe eerder je weer stopt met roken des te sneller leeft je lichaam weer op en zal je die verhoogde risico’s niet meer lopen.
Dus zolang je nog niet ziek bent is het nog niet te laat om te stoppen!
15. Langdurig zittend werken
Het voornaamste probleem van langdurig zittend werken is dat het je bloedsomloop belemmert. Naast de belemmerde bloedsomloop heb je een grotere kans op hart en vaatziekten en diabetes. Dat je van lang zitten overgewicht krijgt is nog niet bewezen.
Wat moet je dan wel doen om het risico op hart- en vaatziekten flink te verminderen.
Voldoende lichaamsbeweging is de eerste stap die je moet zetten om vooral het zittend werken en de overmaat aan calorieën tegen te gaan. Elke calorie die jij verbrandt tijdens het sporten kan niet worden opgeslagen in vet. En sowieso voldoende beweging heeft een positief effect op je gehele gezondheid. Je conditie verbetert, je longcapaciteit neemt toe, je bouwt je insulineresistentie af en je verhouding vet/spieren wordt beter. Je kunt door sport ook een groot deel van de overtollige kilo’s kwijtraken. Al met al is fysiek activiteit een essentieel onderdeel van een gezond en gelukkig leven.
Daarnaast is het voor jouw lichaam gewoon veel beter als je die bewerkte voedingsmiddelen uit je voedingspatroon verbant. Ook moet je die snelle hap maar links laten liggen. Je zet daarmee een streep door het grootste gedeelte van je inname van juist die stoffen die hart- en vaatziekten veroorzaken: suikers, verzadigde vetten, transvetten. Dit gat in je voedingspatroon moet je opvangen door meer van al die gezonde producten te eten die in een gevarieerd voedingspatroon thuishoren: groente, fruit, nootjes zaden, kip en vis.
Daarnaast kun je je energiebehoefte aanvullen met complexe koolhydraten en eiwitten. Vooral deze twee voedingsstoffen voorzien je van meer dan genoeg energie zonder dat je lichaam grote hoeveelheden insuline aan hoeft te maken. Door deze aanpassingen in je dieet kun je gewoon normaal blijven eten en zorg je er toch voor dat die grote hoeveelheden suikers, verzadigde vetten en transvetten je lichaam niet langer schaden.
Het geheim zit hem in het eten van onbewerkte voeding en zomin mogelijk bewerkte voeding, natuurlijk in combinatie met het mentale aspect!
[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen & Onderzoeken:" open="false"](1) Johnson RJ, Segal MS, Sautin Y, Nakagawa T, Feig DI, Kang DH, Gersch MS, Benner S, Sánchez-Lozada LG. Potential role of sugar (fructose) in the epidemic of hypertension, obesity and the metabolic syndrome, diabetes, kidney disease, and cardiovascular disease. Link: http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/899.full.pdf+html
(2) DiNicolantonio J, Lucan S. The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and cardiometabolic disease. BMJ. 2014. Link: http://www.medicaldaily.com/sugar-hurts-heart-health-more-salt-mostly-heart-disease-and-blood-pressure-313780
(3) Butler R, Morris AD, Belch JJ, Hill A, Struthers AD. Allopurinol normalizes endothelial dysfunction in type 2 diabetics with mild hypertension. Hypertension 2000;35:746 –51. 95,
Doehner W, Schoene N, Rauchhaus M, et al. Effects of xanthine oxidase inhibition with allopurinol on endothelial function and peripheral blood flow in hyperuricemic patients with chronic heart failure: results from 2 placebo-controlled studies. Circulation 2002;105:2619 –24. 96,
Mercuro G, Vitale C, Cerquetani E, et al. Effect of hyperuricemia upon endothelial function in patients at increased cardiovascular risk. Am J Cardiol 2004;94:932–5.
(4) Lars Berglund, Elizabeth H Oliver, Nelson Fontanez, Steve Holleran, Karen Matthews, Paul S Roheim, Henry N Ginsberg, Rajasekhar Ramakrishnan, and Michael Lefevre for the DELTA Investigators HDL-subpopulation patterns in response to reductions in dietary total and saturated fat intakes in healthy subjects. Link: http://ajcn.nutrition.org/content/70/6/992.full.pdf+html?sid=6e662cce-4526-49ed-94c9-8b250d58abe8
(5) Inhibition of Ceramide Synthesis Ameliorates Glucocorticoid-, Saturated-Fat-, and Obesity-Induced Insulin Resistance
Link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413107000034
(6) http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/trans-fat/art-20046114 &
http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/606.short[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]
Om te voorkomen, daar leefden al naar. Geen overgewicht, geen geraffineerde oliën/ suiker e.d., verse groente/fruit, geen bewerkt voedsel, veel bewegen, geen hoog cholesterol, geen hoge bloeddruk, geen stress. Geen roken, overmatig drinken. En toch kreeg mijn man een hartinfarct. Waar het aan ligt? Erfelijkheid? Er werd bij ons nog wel eens wat kaasjes gegeten, hij werkte al 25 jaar in ploegendienst en ook lustte hij een paar x in de week wel een stukje (varkens)vlees.
En dan.. wat kan je dan nog doen? Dus eigenlijk mis ik een artikel, een leven na een hartinfarct. Oja.. hij was er op tijd bij, dus nu begint ons leven na een infarct.
Is inderdaad een goed idee, Geetje.
Ik zal het op mijn lijstje zetten van research en 'nog te schrijven artikelen'.
Dankjewel!