Candida

Laatste Update: 29 oktober 2017

20 strategieën tegen een lastige schimmelinfectie

20 strategieën tegen een lastige schimmelinfectie

Ongeveer 75% van de vrouwen heeft wel eens last van een vaginale schimmelinfectie. Bacteriën en schimmels die normaal gesproken niet tot klachten leiden omdat de zuurgraad van de vagina er voor zorgt dat slechte bacteriën en schimmels zich niet kunnen vermenigvuldigen, krijgen doordat de zuurgraad te laag is ineens de mogelijkheid om zich snel te vermeerderen.

De hoge zuurgraad is de ideale leefomgeving voor de goede bacteriën die ervoor zorgen je geen ontstekingen of irritaties krijgt, deze houden de vagina schoon en gezond. Echter, door de lage zuurgraad krijgen juist deze bacteriën het moeilijk en krijgen andere bacteriën en schimmels snel de overhand.

De verkeerde bacteriën vermenigvuldigen zich snel, schimmels koloniseren het slijmvlies en de goede bacteriën worden in aantal snel kleiner. Hierdoor raakt de zelfreinigende functie verstoord en hierdoor ontstaat een infectie. De grootste boosdoener is vaak de candidagist. Deze schimmel draagt iedereen in zich in kleine hoeveelheden.

Geef je de schimmel de kans dan zal deze je hele lichaam koloniseren, daarom is het erg belangrijk om de groei van deze schimmel in de kiem te smoren. Zoals gezegd komt een vaginale schimmelinfectie erg vaak voor. De vagina, mond en de darmen zijn de eerste plekken in het lichaam waar de candidagist zich uitbreid, als deze schimmel de mogelijkheid krijgt.

Ook in de darmen speelt de zuurgraad een belangrijke rol, raakt de zuurgraad verstoord dan is er een zwakke plek in je verdedigingsbarrière en kan de schimmel zich snel verspreiden.  Echter, ook mannen kunnen getroffen worden door een schimmelinfectie, vaak in de mond of in de darmen maar ook op de penis of tussen de billen.

Je loopt vooral risico op een schimmelinfectie als je weerstand minder is bijvoorbeeld doordat je veel stress hebt, je immuunsysteem druk bezig is je lichaam te laten herstellen van ziekte of een operatie. Chronische aandoeningen die het immuunsysteem verzwakken zijn het hiv-virus, diabetes, fibromyalgie,  bloedarmoede, nierinsufficiëntie, chronische ontstekingen in je spijsvertering en lever- en miltaandoeningen. Ook aandoeningen aan de luchtwegen zoals bronchitis, astma en COPD zorgen ervoor dat het immuunsysteem soms niet in staat is om abnormale cellen uit het lichaam te verbannen.

Hoe meer je jezelf blootstelt aan toxische stoffen, des te minder tijd heeft je immuunsysteem om de al in het lichaam aanwezige bacteriën en schimmels te controleren. Bij toxische stoffen denk je natuurlijk al snel aan asbest of chroom 6, maar dit zijn niet de toxische stoffen die we dagelijks binnenkrijgen. Zonder dat je het doorhebt heeft ook jouw lichaam te maken met veel toxische stoffen, denk maar aan al dat fijnstof die je inademt of de weekmakers en landbouwgiffen die in je voedsel zitten.

Eigenlijk kun je beter de vraag omdraaien en je afvragen: “welke stoffen die ik dagelijks binnenkrijg bevorderen mijn gezondheid?” Alles wat je gezondheid niet bevordert maar tegengaat is eigenlijk “toxisch”, zij het in geringe mate. Vooral als je kijkt naar de gevolgen op lange termijn kun je eigenlijk wel stellen dat met name transvetten en geraffineerde suikers niet thuishoren in het rijtje voedingsmiddelen maar eerder in het rijtje toxische stoffen.

Het is niet voor niets dat in de Verenigde Staten transvetten door de overheid bestempeld zijn als ongezond en onveilig voor consumptie.

Door de bewerkte voeding vol transvetten en snelle koolhydraten werk je je immuunsysteem tegen. Dit effect wordt ook nog eens versterkt door het feit dat juist de voeding waarmee jij je lichaam tegenwerkt door de candidaschimmel wordt gebruikt als brandstof, de candidaschimmel houdt juist van suiker!

Om te voorkomen dat de candidaschimmel van jouw lichaam de ideale broedplaats maakt moet je deze schimmel zoveel mogelijk tegenwerken. Dat kan je doen door je immuunsysteem te helpen. Want zoals gezegd, iedereen heeft de candidaschimmel in zich dus onder normale omstandigheden houdt je immuunsysteem de candida onder controle.

Pas als je immuunsysteem niet optimaal functioneert grijpt de candidagist zijn kans!

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Chronische stress
2: Ga meer bewegen, versterk je immuunsysteem/a>
3: Zomin mogelijk chemische middelen, zowel in je voeding als medicatie
4: Minder je inname van suikers, de brandstof van candida
5: Alcohol
6: Azijn, mosterd en vinaigrette
7: Fruit
8: Groente: aardappelen, bieten en wortelen
9: Pinda’s en granen
10: Champignons
11: Oude kaas, schimmelkaas
12: Verhoog de inname van andere goede bacteriën/a>
13: Oregano olie
14: Pau D’Arco (Lapacho)
15: Grapefruitzaadextract
16: Caprylzuur
17: Zuurdesem)
18: Walnootolie
19: Knoflook
20: Kaneelolie
21: Tot slot

Wat je niet moet doen…

Stap 1 Chronische stress

Oorzaak nummer 1 van een slecht functionerend immuunsysteem is chronische stress. Als je blootgesteld wordt aan chronische stress maken je hersenen stresshormonen aan. Deze hormonen geven een signaal af aan je lichaam zodat je lichaam overgaat in een soort noodmodus.

Er vindt een herverdeling van prioriteiten plaats in je lichaam, je immuunsysteem en je spijsvertering gaan op noodrantsoen en alle aanwezige voedingsstoffen worden omgeleid naar je spieren en hersenen zodat jij snel en alert kunt reageren op de noodsituatie. Deze noodmodus kun je alleen uitschakelen door de stress te verminderen.

Pas als jij niet langer gestrest bent maken je hersenen geen stresshormonen meer aan en kan je normale stofwisseling weer ingeschakeld worden. Pas dan gaat de energie weer naar je spijsvertering en naar je immuunsysteem. Ga voor jezelf na wat bij jou de stressfactoren zijn en leer daarmee omgaan, een heel belangrijk onderdeel daarvan is loslaten waar je geen invloed op hebt. Waarom zou je je tijd en energie letterlijk verspillen aan zaken die je niet kunt veranderen?

Daarnaast moet je natuurlijk wel oog houden voor de zaken waar je wel invloed op hebt, zorg voor structuur, plan je werkzaamheden en werk je verplichtingen aan de hand van je planning een voor een af. De structuur zorgt ervoor dat je veel effectiever met je tijd omgaat. Hierdoor kun je een hoop tijd besparen en kun je de “geen tijd” factor een minder grote impact laten hebben.

Stap 2 Ga meer bewegen, versterk je immuunsysteem

Stress zorgt ervoor dat er minder energie naar je spijsvertering en immuunsysteem gaat, lichaamsbeweging heeft het tegenovergestelde effect. Door elke dag een half uurtje te sporten of wandelen bevorder je je spijsvertering. Met name je darmen functioneren beter, de knijp-en-duw beweging die je darm maakt om de voedingsstoffen door je spijsverteringskanaal te loodsen neemt toe, hierdoor gaat de hele spijsverteringsproces beter, voedsel wordt sneller verwerkt en je lichaam krijgt meer essentiële voedingsstoffen binnen.

Je immuunsysteem profiteert van deze extra goede werking. Daarbij heb je als bijkomend voordeel dat je ook nog eens je bloedcirculatie verbetert en je overtollig vet verbrandt.

Stap 3 Zomin mogelijk chemische middelen, zowel in je voeding als medicatie

Van bijvoorbeeld antibiotica weet bijna iedereen wel dat het alle bacteriën doodt, zowel de goede als de slechte. En die goede bacteriën kunnen de explosieve groei  van de candidaschimmel gewoon niet bijbenen. Dus als je alle bacteriën vernietigt is het de candidapopulatie die zich het snelste herstelt en bij gebrek aan concurrentie kan deze schimmel zich ongehinderd uitbreiden.

Natuurlijk is antibiotica soms echt wel nodig, maar ook antibiotica heeft ongewenste bijwerkingen. Een ander veel gebruikt medicijn, de anticonceptiepil kan voor een schimmelinfectie zorgen. Evenzo geldt voor andere medicijnen zoals hormoontherapie dat deze voor problemen met Candida Albicans als gevolg kunnen leiden.

Ook van steroïden is bekend dat deze medicatie een schimmelinfectie tot gevolg kan hebben. Kijk, dat je van een chemokuur bijwerkingen kunt krijgen zoals candida infectie is gewoon niet te voorkomen. Chemokuren en andere medicatie om een aandoening te behandelen waarbij een candida infectie bijzaak is, geldt natuurlijk altijd dat de medicatie voorrang heeft.

Maar als je telkens maar weer een vaginale schimmelinfectie krijgt dan kun je afwegen of de pil het wel waard is? Je kunt ook een poosje op andere anticonceptiemiddelen overstappen en kijken of deze aanpassing zorgt voor minder frequente schimmelinfecties.

Daarnaast is het dus heel belangrijk om biologisch te eten, als je op de eerste plaats ervoor zorgt dat al die toevoegingen en e-nummers en landbouwgiffen niet in je systeem komen, hoeven ze er ook niet uitgefilterd worden.

Stap 4 Minder je inname van suikers, de brandstof van candida

Naast het versterken van je immuunsysteem zijn er ook nog andere strategieën die je toe kunt passen zodat je de candidaschimmel zomin mogelijk voorziet van stoffen die jij niet per se nodig hebt, maar die de candidaschimmel wel in de hand werken om te groeien. Je hoeft natuurlijk niet je hele dieet helemaal te fixeren op candida, anders ga je zo erg in je dieet aan het strepen dat je het risico loopt op tekorten.

Het is belangrijk dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt, maar tegelijkertijd probeer je de candidaschimmel wel op een uithongeringsdieet te zetten. De belangrijkste voedingsbron van de candidaschimmel is suiker. Vooral de geraffineerde suikers die je in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen vindt worden door de schimmel enorm snel opgenomen.

Dus als je echt een grote stap voorwaarts wilt doen in het bestrijden van candida dan is dat door je inname van koolhydraten drastisch te verminderen. De simpele koolhydraten uit je voedingspatroon halen is niet zo moeilijk, je zou als voorbeeld een dieet voor mensen met diabetes heel goed kunnen aanpassen en toepassen als candidadieet.

Je kunt beginnen met een dieet dat laag scoort in glycemische last. Door alleen voeding te eten met een lage glycemische index krijg je al veel minder suiker binnen en zal de candidaschimmel verhongeren.

Let wel op dat je door dit dieet toe te passen last kunt krijgen van candida die off symptomen. Doordat de schimmel sterft komen er gifstoffen vrij waardoor je je even nog zieker zult voelen, dit gebeurt meestal na een week of twee nadat je gestopt bent met suiker eten. Proberen suiker te vervangen met lightproducten waar kunstmatige suikers inzitten werkt niet. De meeste zoetstoffen zijn voor de candidagist ook een goede voedingsbron. Een uitzondering daarop is Stevia.

Stap 5 Alcohol

Ook alcohol is een goede voedingsbodem voor de candidaschimmel. Aan de ene kant heb je het gist waarmee bier gebrouwen wordt, daarnaast zit bier ook nog eens vol koolhydraten. Eigenlijk zijn alle alcoholische dranken zoals wijn en bier of likeuren allemaal door een gistingsproces gebrouwen, in dit proces worden de suikers omgezet in alcohol.

Daarnaast zorg je door alcohol te drinken er alleen maar voor dat je lichaam nog verder wordt belast. Van de ene kant wordt je lichaam bestookt met de afvalstoffen die de schimmel produceert, aan de ander kant moet het lichaam de alcohol afbreken en daardoor komen diezelfde stoffen vrij die de schimmel produceert. Hiermee verdubbel je je kater.

Stap 6 Azijn, mosterd en vinaigrette

Azijn wordt in een gistcultuur gemaakt of door oxidatie met acetaldehyde. Deze gisten in azijn bevorderen de groei van candida. Daarom kun je beter geen azijn, slasauzen, vinaigrette en mosterd nemen. Gelukkig is het niet moeilijk om een vervanging voor deze voedingsmiddelen te vinden.

Als je een salade een beetje extra smaak wilt geven dan doe je er gewoon een beetje vers geperste citroensap over in combinatie met een beetje olijfolie. Een uitzondering op de regel van geen voedingsmiddelen die gist bevatten is appelciderazijn. Dit is een azijn die unieke schimmelwerende componenten bevat, zoals bijzondere enzymen die ervoor zorgen dat de candidaschimmel juist bestreden wordt.

Stap 7 Fruit

Zoals ik al eerder in het artikel heb benoemd is suiker een brandstof voor candida. Nu is het wel zo dat geraffineerde suiker nog slechter is dan de suikers die je vindt in fruit. In fruit zitten namelijk ook veel vezels en dit zorgt ervoor dat fruit geleidelijker wordt opgenomen door je lichaam, maar het blijft suiker.

Je moet vooral de vruchtensapjes mijden, hier zitten geen vezels in en daarom bevatten ze in verhouding enorm veel suiker. Ook zit er nogal een verschil in verschillende soorten fruit en de hoeveelheid suiker die deze bevatten. Om je een indicatie te geven welke fruitsoorten gewoon in een anti-candida dieet passen en welke fruitsoorten heel veel suiker bevatten heb ik een lijstje opgesteld met de meest gangbare fruitsoorten en hoeveel suiker deze bevatten:

Fruitsoort Suikergehalte in grammen per 100 gram
aardbei 5,4
abrikoos 7,7
ananas 12,4
appel 11,8
banaan 18,2
bosvruchten 9,9
druif (rode,witte) 11-13,3
framboos 14,1
grapefruit 7,5
kers 11,5
kiwi 7,5
mandarijn 9,2
mango 12,2
nectarine 7,0
olijf 0,0
peer 10,5
perzik 8,2
sinaasappel 8,3
watermeloen 7,5

Stap 8 Groente: aardappelen, bieten en wortelen

Hetzelfde geldt voor groente, heel veel groente bevat bijna geen suiker en deze groentes horen thuis in een gezond voedingspatroon. Echter, er zijn een paar groentes die heel veel suiker bevatten, deze moet je mijden want suiker is brandstof voor de candidaschimmel. Die groenten die iin tegenstelling tot alle andere groenten veel suiker bevatten zijn:

Groentesoort Suikergehalte in grammen per 100 gram
aardappelen (zoet) 3,0
paprika (zoete) 6,3
rode bieten 6,7
suikerbiet 21
suikerriet 18
wortelen 4,4
zoete uien 5,0

Stap 9 Pinda’s en granen

De reden dat je pinda’s moet mijden is omdat juist pinda’s heel gevoelig zijn voor schimmel. Na de oogst kunnen de opgeslagen pinda’s vrij gemakkelijk last krijgen van verschillende schimmels. Als deze beschimmelde pinda’s verwerkt worden in voedingsproducten, dan zie je er niets van weer, maar dat wil niet zeggen dat de schimmels verdwenen zijn.

Hetzelfde geldt voor die pinda’s die er op het oog mooi schoon uitzien; je kunt niet zien of in contact zijn geweest met schimmels. Hetzelfde probleem doet zich ook voor bij walnoten, de ongekraakte walnoten zijn ook erg gevoelig voor zwarte ongezonde schimmels, pas daar ook extra mee op!

Daarnaast moet je behalve minderen in geraffineerde suikers ook oppassen met de granen, deze granen zijn ook gevoelig voor schimmelvorming en daarnaast hebben mensen met een schimmelinfectie vaak ook een overgevoeligheid voor gluten. Dit komt omdat de candidaschimmel de darmflora heeft verstoord en daarom werkt de spijsvertering niet meer optimaal zodat je bepaalde voedselintoleranties krijgt. Meestal is dat een glutenintolerantie of een lactose-intolerantie.

Stap 10 Champignons

Het beste kun je alle paddenstoelen beter niet nemen omdat hier schimmels opzitten, je krijgt dus behalve de candidaschimmel nog een portie extra schimmels binnen, je belast daarmee je goede bacteriën nog eens extra zodat de candida schimmel nog minder tegengewerkt wordt door je eigen darmflora.

Stap 11 Oude kaas, schimmelkaas

Zoals je inmiddels al wel door zal hebben zijn het de voedingssoorten die lang hebben gerijpt waar je vooral mee moet oppassen als je candida aan het bestrijden bent, vooral belegen, oude en schimmelkazen zitten vol met deze schimmels. Hoe minder schimmels jij binnenkrijgt hoe beter. Dus laat die oude kaas en de camemberts staan! Wat je wel moet doen…

Stap 12 Verhoog de inname van andere goede bacteriën

Door je inname van goede bacteriën te verhogen verdring je als het ware de candidaschimmel. Deze goede bacteriën ook wel probiotica genoemd vindt je in biologische yoghurt, kefir en karnemelk. Over het algemeen zijn alleen de gefermenteerde producten waarbij melkzuurbacteriën  worden gebruikt goed tegen candida. Daarnaast heb je een heleboel verschillende voedingsmiddelen die een schimmeldodende werking hebben.

Stap 13 Oregano olie

Oregano olie is een natuurlijke ontsmetter en bacteriedoder. Oregano olie werkt zelfs zo sterk dat als je er teveel van neemt het dezelfde bijwerkingen krijgt als antibiotica. Behalve de slechte schimmels en bacteriën kan teveel oregano olie consumeren zelfs de goede bacteriën doden. Ook is de oregano olie zo sterk dat je zelfs candida die off symptomen kunt krijgen, niet leuk, maar het zorgt er wel voor dat je die candida schimmel de genadeklap toebrengt.

Daarom moet je oregano olie met mate nemen en vooral voorzichtig opbouwen. Twee keer daags een paar druppels in een glas water kan al flink effect hebben! Pas wel op als je zwanger bent of medicijnen gebruikt, oregano olie kan een dusdanig sterk effect hebben dat het bij zwangerschap wordt afgeraden om te gebruiken, ook in combinatie met bepaalde bloedverdunners kan oregano olie een wisselwerking hebben.

Stap 14 Pau D'Arco (Lapacho)

Pau D’Arco is een kruid van een Braziliaanse boom die door de inheemse bevolking van Brazilië al duizenden jaren wordt gebruikt tegen allerlei infecties. Dit kruid is door het Westen nog maar honderd jaar geleden ontdekt als natuurgeneesmiddel. Ondanks dat dit oude middel voor ons relatief nieuw is, is de werking hiervan erg sterk.

Pau D’Arco heeft antibiotische eigenschappen, het gaat bacteriën, schimmels, parasieten en virussen te lijf. Het bevordert de werking van het immuunsysteem doordat het kruid invloed heeft op de werking van histamine. Dus de ontstekingsreactie van je immuunsysteem is door inname van dit kruid minder heftig.

Een makkelijke manier om te genieten van deze voordelen in de strijd tegen candida is door elke dag een of twee kopjes thee te trekken van verse Pau D’Arco schors. Ook het Pau D’Arco kruid is dusdanig sterk dat in geval van zwangerschap of in combinatie met medicijnen, vooral bloedverdunners, het wordt afgeraden om Pau D’Arco te nemen!

Stap 15 Grapefruitzaadextract

Grapefruitzaadextract is ook en sterk natuurlijk antibioticum die met name goed werkt tegen schimmels. Vooral als deze schimmels in je spijsvertering zitten, wat bij candida meestal het geval is, is grapefruitzaadextract erg effectief. Ook bij grapefruitzaadextract geldt dat je met een hele lage dosis moet beginnen, je darmen moeten even aan de grapefruitzaadjes gewend raken.

Net als gewone grapefruits moet je dit niet nemen in combinatie met antidepressiva.

Stap 16 Caprylzuur

Caprylzuur komt van nature ook in je darmen voor, het caprylzuur zorgt ervoor dat de candidagist onder controle wordt gehouden. Caprylzuur wordt door de candidaschimmel opgegeten waardoor de structuur van de schimmel van binnenuit beschadigt raakt, hierdoor is je eigen lichaam beter in staat deze schimmel weg te werken. Caprylzuur heeft in tegenstelling tot de bovengenoemde natuurlijke anti-candidamiddelen minder bijwerkingen.

Stap 17 Zuurdesem

Net zoals azijn en bier maakt men bij brood ook gebruik van een gistingsproces om het brood te laten rijzen. Daarom is het in de strijd tegen candida erg bevorderlijk als je van normaal brood overstapt op zuurdesembrood. Bij zuurdesembrood wordt geen gebruik gemaakt van gist maar van zuurdesem, een melkzuurbacterie die suiker omzet in melkzuur.

Dit zijn als het ware de concurrenten van de candidaschimmel en door gebruik te maken van zuurdesem in plaats van gist geef je de candidaschimmel geen brandstof.

Stap 18 Walnootolie

Ook walnootolie bevat unieke eigenschappen waarmee jij de candidaschimmel kunt tegengaan. Het voordeel van walnoot olie is dat in tegenstelling oregano olie en Pau D’Arco je niet bang hoeft te zijn voor bijwerkingen of overdoseringen. Ook walnootolie bevat zeer veel gezonde onverzadigde vetten die erg goed zijn voor een optimale werking van je immuunsysteem.

Let wel op dat je biologische koudgeperste ongeraffineerde walnootolie koopt, ander loop je grote kans dat je walnootolie krijgt van rotte walnoten die eigenlijk bedoelt zijn voor veevoer!

Stap 19 Knoflook

Knoflook is van oudsher de meest bekende antischimmel en antibacteriële stof die we kennen, het is geen supplement het heeft geen bijwerkingen, nou ja behalve dan dat je het goed kunt ruiken als iemand verse knoflook heeft gehad. Maar laat dit luchtje er niet van weerhouden om dagelijks een paar teentjes knoflook door je eten te doen. Want knoflook heeft een enorme immuunsysteem versterkende werking.

Een andere handige tip is door een paar teentjes knoflook door de olijfolie te doen!

Stap 20 Kaneelolie

Kaneel is van oudsher een kruid waar vele gezondheid bevorderende eigenschappen aan toegekend zijn. En dat is niet voor niks zo. De Ceylon Kaneel is een kruid dat je bloedsuikerspiegel met wel een derde kan verlagen!

Ook heeft kaneel antivirale en schimmelwerende eigenschappen. De beste hoeveelheid om candida tegen te gaan is ongeveer drie theelepels kaneel per dag. Je kunt kaneel door je eten doen, je kunt kaneel ook door een glas warm water roeren. Het grote voordeel van kaneel is dat heel veel mensen kaneel lekker vinden, het is dus geen straf om deze natuurlijke remedie te gebruiken.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen is het bestrijden van candida vooral een kwestie van de candidagist uithongeren. Door alle bewerkte voedingsproducten te mijden voorkom je dat je suiker of vette salamiworst binnenkrijgt. Dit is precies waar de candidagist van leeft.

Daarnaast ga je veel meer probiotische producten zoals biologische yoghurt of kefir eten en drinken zodat je de balans tussen je goede en je slechte bacteriën herstelt. Als derde stap ga je actief de candida tegenwerken doordat je precies die natuurlijke kruiden gaat toevoegen aan je dieet waaraan de candidagist een enorme hekel heeft.

Als je de balans in je darmen weet te herstellen dan geef jij je lichaam ook weer de kracht om het immuunsysteem zijn werk te laten doen. Op die manier kun je ook op andere plekken van candida verlost raken.

Bronnen:

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/28-03-2013

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16886437

http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec16/ch184/ch184a.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24019277

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb goede ervaringen opgedaan met de supplementen van venamed (www.venamed.nl) uit den Bosch. Sindsdien nooit meer last gehad. Aanrader wat mij betreft! Gr. Marjon

  2. Ik hoop maar dat dit werkt...
    Ik eet de knoflook puur op en daarbij een groot glas van die super-slecht-smakende karnemelk.
    Daarboven als het nog niet genoeg is, loop ik nog eens met een geslachtsdeel onder de magere bio yoghurt.
    Als dit niet meer werkt... dan weet ik het ook niet meer.

  3. De supplementen Symbion Forte en Candiplex Strong kan ik van harte aanbevelen om naast bovengenoemde tips tot je te nemen bij een Candida overgroei.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share