Een schimmelinfectie wordt vaak gezien als een gezondheidsprobleem waar vooral vrouwen last van hebben, maar het kan in principe iedereen, met inbegrip van mannen, treffen.

Een schimmelinfectie aan de penis kan, als dat onbehandeld blijft, leiden tot een groot aantal pijnlijke, oncomfortabele en mogelijk genante symptomen. Het kan ook leiden tot ernstige complicaties in het geval dat de infectie zich in je bloedbaan verspreidt.

Medicijnen, die je zelf zonder recept kunt kopen, kunnen de schimmelinfectie meestal verhelpen en er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je deze vrij veel voorkomende aandoening krijgt.

Wat is candidiasis bij mannen?

Genitale candidiasis wordt vaak aangeduid als een ‘schimmelinfectie’ en komt veel voor bij vrouwen - bijna driekwart van de volwassen vrouwen zal ten minste één keer in haar leven een schimmelinfectie krijgen. In vergelijking met vrouwen komt de infectie veel minder vaak voor bij mannen.

Candidiasis is een schimmelinfectie - een infectie veroorzaakt door een schimmel, de Candida schimmel in dit geval. Bij mannen kan genitale candidiasis van invloed zijn op het topje van de penis (de eikel) en, indien aanwezig, op de voorhuid.

Naast de genitaliën kan de candidiasis infectie ook te vinden zijn op andere gebieden van de huid of op het slijmvlies - bijvoorbeeld in de mond. Dan wordt dit meestal spruw genoemd.

Oorzaken van candidiasis bij mannen

Candidiasis wordt veroorzaakt door Candida, wat eigenlijk een gistschimmel is. De eerste beschrijving van het micro-organisme achter de infectie werd meer dan 170 jaar geleden, in 1839, gemaakt door een 29-jarige docent aan de universiteit genaamd Bernhard von Langenbeck. Hij zou later één van de meest vooraanstaande chirurgen van de 19e eeuw worden.

Dr. von Langenbeck onderzocht de schimmel Candida Albicans. Dit is de Candida schimmel die meestal betrokken is bij candidiasis, hoewel er ook andere soorten bij de schimmelinfectie betrokken kunnen zijn (bijvoorbeeld de Candida Glabrata).

 • Candida schimmels komen van nature voor in het lichaam en op de huid - het is normaal dat de microbe zich daar bevindt. Ieder mens draagt deze schimmel dus met zich mee - maar meestal in een hoeveelheid die geen problemen veroorzaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat een vijfde van de mannen deze schimmel op de penis meedraagt, zonder dat ze tekenen of symptomen van balanitis hebben.
 • Candida albicans veroorzaakt, slechts onder bepaalde voorwaarden die het mogelijk maken voor de schimmel om te gedijen en te groeien, problemen en wanneer dit volop in gang is, zullen de schimmeldraden in het weefsel doordringen en dit resulteert dan in candidiasis,.

Ons immuunsysteem en de natuurlijke ecologie van bacteriën houden normaal gesproken de schimmel onder controle, maar als dit evenwicht verstoord is, kan de schimmel gedijen.

Een voorbeeld hiervan wordt vaak gezien bij pasgeboren baby's, die door spruw kunnen worden beïnvloed omdat ze nog een evenwichtige darmflora moeten ontwikkelen.

De volgende risicofactoren geven candidiasis meer kans:

 • Antibiotica - recent gebruik van een breedspectrum-antibiotica kan een verandering in de balans van de normale microbiële flora veroorzaken. Dit verstoort het evenwicht en laat de Candida overwoekeren.
 • Medicijnen - Gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, zoals chemotherapie of corticosteroïden.
 • Immunosuppressie - een verzwakte immuniteit vermindert het vermogen van het lichaam om zich te verdedigen tegen de schimmel en zo kan Candida gedijen. Een HIV-infectie is een voorbeeld van iets dat de immuniteit verzwakt.
 • Suikerziekte - Diabetes, met name als dit niet onder controle is. Hogere niveaus van de bloedsuikerspiegel zorgen mogelijk ook voor een gunstigere omgeving voor de schimmel om te gedijen.
 • Onbesneden mannen met een slechte hygiëne - mannen die niet besneden zijn, hebben een vochtige, donkere, warme ruimte onder de voorhuid, wat gunstig is voor de schimmel om te groeien.
 • Persoonlijke hygiëne. Irriterende stoffen zoals badschuim, zeep, douchegel, smeermiddelen enz. kunnen de penis irriteren, wat kan leiden tot een schimmelinfectie want die kan beter gedijen op een beschadigde huid. Het onzorgvuldig afdrogen na het wassen, is ook een risicofactor omdat de schimmel het beste kan gedijen op de penis onder warme, vochtige omstandigheden.

Kunnen mannen deze schimmel van een vrouwelijke partner krijgen?

Terwijl genitale candidiasis, bij mannen ook wel candida balanitis genoemd, over het algemeen seksueel wordt verworven, is het niet geklasseerd als een seksueel overdraagbare aandoening (een SOA) omdat het ook aanwezig kan zijn bij mannen, die geen seksuele relatie hebben.

Mannen die een vrouwelijke partner hebben met een genitale infectie (ook wel vulvovaginale candidiasis) hoeven zich niet te laten behandelen tenzij ze ook symptomen krijgen, aangezien de seks niet noodzakelijk leidt tot de overdracht van de schimmelinfectie aan mannen.

Mannen wordt wel aangeraden om onbeschermde seks met een vrouwelijke partner te vermijden totdat de vrouw na de behandeling is hersteld van de infectie.

Symptomen van candidiasis bij mannen

De meeste Candida besmettingen zijn a-symptomatisch.

Mannen met genitale candidiasis kunnen het volgende ervaren:

Rond het topje van de penis:

 • Rode huid;
 • Zwelling;
 • Irritatie en pijn;
 • Jeuk;
 • Ontsteking;
 • Witte vlekken op de huid.

Voorhuid:

 • Dikke, klonterige aanslag onder de voorhuid, wat voor een onaangename geur kan zorgen;
 • Moeite met het terugtrekken van de voorhuid (phimosis).

Pijn:

 • Tijdens het plassen;
 • Tijdens seks.

Onderzoek en diagnose

Mannen die al eerder zijn gediagnosticeerd en behandeld zijn voor een schimmelinfectie aan de penis, kunnen proberen om zichzelf te behandelen als ze dezelfde symptomen herkennen. Als de uitslag verdwijnt, bevestigt dit de diagnose en is er verder geen noodzaak meer om een arts te raadplegen.

Als dit de eerste keer is dat een man klachten heeft gehad of als er niet wordt gereageerd op de gebruikelijke behandeling, is het wel belangrijk om een arts te raadplegen, omdat een professionele diagnose ook eventuele onderliggende problemen, zoals diabetes waar mannen met de infectie vatbaar voor zijn, kan uitsluiten. Je laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen zou ook raadzaam zijn.

Als de arts niet zeker is van de diagnose, kan er een andere oorzaak voor de uitslag zijn en in ernstige gevallen zal de arts dan een monster van de huid van de penis en van het smeer onder de voorhuid nemen en dit voor onderzoek naar het laboratorium sturen.

Voor eventuele hardnekkige zweren of zweren die niet genezen is een biopsie mogelijk noodzakelijk.

Er zijn aanwijzingen dat een vijfde van de mannen een schimmelinfectie met zich meedraagt, zonder dat ze symptomen hebben.

Medische behandelingen voor candidiasis bij mannen

Veel milde infecties gaan vanzelf weer over en daarvoor is dus ook geen behandeling nodig. Als de symptomen wel last veroorzaken dan kan de Candida worden gedood met behulp van schimmeldodende topische crèmes of antifungale orale medicatie.

Een schimmelinfectie bij mannen (candida balanitis) wordt op dezelfde wijze behandeld als een schimmelinfectie bij vrouwen (vulvovaginale candidiasis), hoewel er voor vrouwen andere vormen van medicatie verkrijgbaar zijn waaronder een vaginale crème en het vaginale tablet. De behandeling is in 80% of 90% van de gevallen effectief.

Voor mannen worden er meestal orale of topische behandelingen gebruikt. Diflucan is een capsule die 150mg van het antimycoticum fluconazol bevat. Het is verkrijgbaar via een arts of je kunt het zelf zonder recept bij de apotheek halen. Een enkele capsule is alles wat je nodig hebt.

Een andere behandeling die beschikbaar is voor mannen is het gebruik van oral antifungale medicatie, ook wel bekend als imidazol. Andere medicijnen in deze klasse zijn onder andere:

 • Clotrimazol (van een groot aantal merken beschikbaar);
 • Econazol (slechts een soortnaam);
 • Ketoconazol (van een groot aantal merken beschikbaar);
 • Miconazol (van een groot aantal merken beschikbaar).

Crèmes worden topisch toegepast (rechtstreeks op het getroffen gebied) en je gebruikt het meestal drie tot zeven dagen, éénmaal per dag. De orale behandeling en de topische behandeling zijn voor de genezing van de schimmelinfectie even effectief.

Een crème die bekend staat als nystatine, ook uit de antifungale klasse en die wordt verkocht onder vele merknamen, is ook beschikbaar voor een topische behandeling voor een schimmelinfectie, maar is minder effectief dan de hierboven beschreven imidazolen.

Als je nog nooit eerder candidiasis symptomen hebt gehad, is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je zelf met een behandeling begint. Mannen die al eerder gediagnosticeerd zijn en dezelfde symptomen opnieuw ervaren, kunnen zelf een behandeling starten maar moeten als de behandeling niet aanslaat wel een bezoek brengen aan de dokter.

 

Wat kun je doen als je een schimmelinfectie krijgt?

Het beste wat je kunt doen, is voorkomen dat het zo ver komt. Als je last hebt van een infectie, die blijft terugkomen, zal de schimmel waarschijnlijk resistent zijn geworden voor anti-schimmel middelen en dan is het veel moeilijker om je hiervan te ontdoen. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om deze infecties te voorkomen dan je er later van te moeten ontdoen

Enkele andere natuurlijke anti-schimmel producten voor schimmelinfecties aan je penis die je kunt gebruiken zijn:

 • Gentiaan violet is een al wat ouder anti-schimmel middel dat, voor de uitvinding van het geneesmiddel azool, vele jaren met groot succes werd gebruikt. Het is natuurlijk en niet-giftig en werkt goed voor schimmelinfecties op de huid. Het kan wel paarse vlekken in je kleding maken, maar mensen hebben gemeld dat zout deze vlekken kan verwijderen.
 • Organische kokosolie is een medisch bewezen anti-schimmel en werkt door het laten exploderen van de kern en het plasma van de binnenkant van de schimmelcel, waardoor het afsterft. Het is ook een geweldig natuurlijk glijmiddel voor tijdens de seks en helpt bij het voorkomen dat schimmelinfecties worden overgedragen op je partner. Je moet ook dagelijks een eetlepel of twee oraal innemen om de infectie te bestrijden.
 • Colloïdaal zilver gel kan een schimmelinfectie op de penis zeer snel doden en is volledig veilig als je een product van goede kwaliteit gebruikt. Als je dat niet doet, kan je huid blauw worden.
 • ProFase kan worden gebruikt door de inhoud van de capsule direct op de schimmelinfectie op de penis te legen, zodat de actieve bacteriën de schimmel zullen doden. Sommige mannen gebruiken ook natuurlijke yoghurt op het getroffen gebied. Het is ook verstandig om iedere dag yogurt te eten, om goede bacterien binnen te krijgen.
 • Oregano-olie moet je verdunnen met olijfolie of kokosolie zodat het de huid niet irriteert bij de behandeling van een schimmelinfectie op de penis. Het is met succes gebruikt om schimmelinfecties op de hoofdhuid te behandelen en kan ook effectief schimmels op de penis tegengaan. Huid blijft huid, mannen, dus ik twijfel er niet aan dat het ook zal werken op je penis maar zorg wel ervoor dat je het echt verdunt. Ik heb mannen gesproken die het rechtstreeks op de penis hebben gebruikt en die vertelden dat het brandde als de hel, maar dat de infectie duidelijk verdween.
 • Kaneelolie kan spruw of een schimmelinfectie doden wanneer het rechtstreeks op de infectie wordt toegepast. Daarom kan het ook direct worden gebruikt op schimmelinfecties op de penis. Je zou het, net als de oregano-olie, kunnen verdunnen.
 • Sommige mannen zweren bij witte azijn en anderen zeggen dat het niet werkt. Let er wel op dat, als je het rechtstreeks gaat toepassen, het zal branden als de hel. Je kunt daarom beter een beetje aan je badwater toevoegen of verdund gebruiken voor het behandelen van die schimmelinfectie op je penis.
 • Grapefruitpittenextract kan schimmels zeer effectief doden. Dit is uit verschillende onderzoeken gebleken. Maar net zoals kaneelolie en oregano-olie is het een warme olie en is het dus beter om het te verdunnen.
 • Kaliumsorbaat kan met wat water worden gemengd tot een pasta en dan rechtstreeks op de infectie worden aangebracht. Het kan een beetje branden op de huid dus wees voorzichtig. Kaliumsorbaat is het ingrediënt dat wordt gebruikt om de groei van schimmel te stoppen bij het maken van bier.
 • Yoghurt - Sommige mannen hebben ook met behulp van yoghurt en appelazijn de schimmel weten te doden.
 • Hygiëne - Schimmel groeit het beste in een warme vochtige omgeving en daarom is het belangrijk om je penis zo droog mogelijk te houden. Knip het schaamhaar zo kort mogelijk, vermijd vocht en zorg ervoor dat de lichaamswarmte daar beneden goed weg kan.
 • Suiker - Beperk de suiker in je dieet, want suiker voedt schimmels en de schimmel zal het rechtstreeks uit je bloedstroom halen.

Het beste kun je voor de behandeling van de schimmelinfectie op de penis 3 of 4 van de bovenstaande methoden uitzoeken en deze allemaal op een roterende basis toepassen. Hiermee voorkom je dat een schimmel resistent wordt tegen een anti-schimmel middel en zo vergroot je ook je kans op het doden van de schimmel.

Dus als je 3 of 4 methoden gebruikt, doe je één methode gedurende 4 of 5 dagen en dan zorg je ervoor dat je voor de 4 of 5 dagen daarna weer een andere methode gebruikt. Dit maakt het ook mogelijk om uit te vinden wat het beste voor je werkt, want helaas werkt niet iedere methode voor iedereen even effectief.

Het wordt sterk aanbevolen dat je de behandeling tot gedurende 30 dagen, nadat dat alle symptomen zijn verdwenen, voortzet om ervoor te zorgen dat de schimmel niet meer terugkomt. Het is ook raadzaam om te vragen of je partner klachten heeft en natuurlijk veilige seks te hebben totdat je met de behandeling bent gestopt.

De makkelijkste behandeling is waarschijnlijk door gebruik te maken van kokosolie als glijmiddel, omdat je zo jullie beiden in één keer worden behandeld. Let er wel op dat deze vorm van glijmiddel niet samengaat met condooms en seksspeeltjes. Daarvoor moet je een speciaal glijmiddel op waterbasis gebruiken.

schimmelinfectie penis

Een goede hygiëne

Een goede hygiëne voorkomt en helpt bij de behandeling een schimmelinfectie omdat schimmelinfecties vooral gedijen op vochtige, warme plaatsen.

Vermijd douchegels

Voorkom of behandel een schimmelinfectie op de penis door deze regelmatig schoon te maken met gewoon warm water en hem daarna weer goed af te drogen. Maar vermijd douchegels en zeep, omdat deze de problemen kunnen verergeren

Bij mannen met een voorhuid kan een slechte hygiëne leiden tot de opbouw van een dikke stof, genaamd smegma, wat irritatie kan veroorzaken.

Ik wil je de volgende praktische tips meegeven:

 • Dood de infectie door het voorzichtig wassen van de penis met warm water - een douche is beter dan een bad.
 • Vermijd op de geslachtsdelen het gebruik van geparfumeerde douchegel of zeep omdat dit kan leiden tot irritatie.
 • Na het wassen moet je de penis voorzichtig afdrogen omdat de schimmel het beste kan gedijen onder vochtige omstandigheden.
 • Draag loszittende katoenen onderbroeken om zo de huid van de penis droog en koel te houden.

Onderzoek heeft niet aangetoond dat de behandeling van de mannelijke partner van een vrouw, die terugkerende vulvovaginitis heeft, de aanvallen kan verminderen.

Werkt probiotica?

Vrouwen die vaak last hebben van terugkerende infecties proberen probiotica en andere alternatieve behandelingen, hoewel er in de medische literatuur geen vermelding is van mannen, die deze opties hebben geprobeerd.

Bij vrouwen is het bewijs over de vraag of probiotica wel of niet werkt - op basis van de theorie dat de Lactobacillus bacteriën die ze bevatten de groei van de Candida schimmel in de vagina kunnen remmen of verminderen - tegenstrijdig.

Ook is er bewezen dat een conventionele behandeling met itraconazol significant effectiever is dan het gebruik van een supplement met de ‘vriendelijke’ bacterie Lactobacillus acidophilus. Van deze probiotica is echter wel aangetoond dat het nuttig is tegen bacteriële vaginose.

Complicaties van een schimmelinfectie penis

Sommige mannen kunnen gevoelig zijn voor een schimmelinfectie in het bloed, beter bekend als invasieve candidiasis, wat een medische noodsituatie is. Een verzwakte immuniteit kan betekenen dat een man, met een genitale schimmelinfectie, besmet zou kunnen worden in het bloed waardoor de schimmel zich dan heel snel door het hele lichaam verspreid.

Een spoedbehandeling in het ziekenhuis beschermt de organen dan tegen de infectie, terwijl er schimmeldodende geneesmiddelen worden toegediend om de actieve schimmel te doden. Kwetsbare mannen met een schimmelinfectie op hun penis kan worden geadviseerd om als voorzorgsmaatregel naar het ziekenhuis te gaan, omdat ze waarschijnlijk een grotere kans hebben op het krijgen van een systemische infectie.

Dit is een ernstige infectie, die snel fataal kan zijn. Iedereen met één of meer risicofactoren moet waakzaam zijn voor deze infectie en zou als hun immuniteit zeer laag is een profylactische behandeling moeten overwegen.

De volgende risicofactoren kunnen mannen met een schimmelinfectie op de penis gevoelig voor invasieve candidiasis maken:

 • HIV-infectie;
 • Diabetes;
 • Immunosuppressiva (afweeronderdrukkende medicijnen) bijvoorbeeld bij transplantatiepatiënten;
 • Hoge dosis chemotherapie- of radiotherapiebehandeling in het geval van kanker;
 • Het hebben van een centraal veneuze katheter (CVC) voor de toediening van medicatie;
 • Het krijgen van dialyse.

Er wordt gezegd dat terwijl er sprake is van een actieve infectie het beter is om geslachtsgemeenschap te vermijden, hoewel er geen duidelijk bewijs is dat dit een Candida-infectie kan overdragen of veroorzaken.

Tot slot…

Hoewel het veel minder vaak voorkomt bij mannen, dan bij vrouwen, is een schimmelinfectie erg vervelend. Net zoals bij vrouwen, is het bij mannen ook prima te behandelen.

Een schimmelinfectie bij mannen kan ook een achterliggend probleem hebben, bijvoorbeeld dat er een overgroei is in andere delen van het lichaam.

Om een schimmelinfectie te bestrijden, kun je gebruik maken van de 21 essentiële tips die ik beschreven heb in mijn nieuwe boek: 21 tips tegen Candida. Dit boek kun je gratis downloaden!

Je kunt het boek ’21 tips tegen Candida’ hier GRATIS downloaden >>>

Bronnen

www.candidasupport.org/the-symptoms-of-candida/mens-candida-symptoms/

www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/what-is-candidiasis-yeast-infection#1

www.endthisinfectionnow.com/men-and-yeast-infections/

www.livestrong.com/article/90886-candida-symptoms-men/

www.euroclinix.net/en/thrush/male-thrush