Schimmelinfectie Man

Laatste Update: 28 oktober 2019

Schimmelinfectie penis: oorzaken, symptomen en behandeling

Een schimmelinfectie wordt vaak gezien als een gezondheidsprobleem waar vooral vrouwen last van hebben, maar het kan in principe iedereen, met inbegrip van mannen, treffen.

Een schimmelinfectie aan de penis kan, als dat onbehandeld blijft, leiden tot een groot aantal pijnlijke, oncomfortabele en mogelijk genante symptomen. Het kan ook leiden tot ernstige complicaties in het geval dat de infectie zich in je bloedbaan verspreidt.

Medicijnen, die je zelf zonder recept kunt kopen, kunnen de schimmelinfectie meestal verhelpen en er zijn ook een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je deze vrij veel voorkomende aandoening krijgt.

Maar eerst even deze videotip:

Wat is candidiasis bij mannen?

Genitale candidiasis wordt vaak aangeduid als een ‘schimmelinfectie’ en komt veel voor bij vrouwen - bijna driekwart van de volwassen vrouwen zal ten minste één keer in haar leven een schimmelinfectie krijgen. In vergelijking met vrouwen komt de infectie veel minder vaak voor bij mannen.

Candidiasis is een schimmelinfectie - een infectie veroorzaakt door een schimmel, de Candida schimmel in dit geval. Bij mannen kan genitale candidiasis van invloed zijn op het topje van de penis (de eikel) en, indien aanwezig, op de voorhuid.

Naast de genitaliën kan de candidiasis infectie ook te vinden zijn op andere gebieden van de huid of op het slijmvlies - bijvoorbeeld in de mond. Dan wordt dit meestal spruw genoemd.

Oorzaken van candidiasis bij mannen

Candidiasis wordt veroorzaakt door Candida, wat eigenlijk een gistschimmel is. De eerste beschrijving van het micro-organisme achter de infectie werd meer dan 170 jaar geleden, in 1839, gemaakt door een 29-jarige docent aan de universiteit genaamd Bernhard von Langenbeck. Hij zou later één van de meest vooraanstaande chirurgen van de 19e eeuw worden.

Dr. von Langenbeck onderzocht de schimmel Candida Albicans. Dit is de Candida schimmel die meestal betrokken is bij candidiasis, hoewel er ook andere soorten bij de schimmelinfectie betrokken kunnen zijn (bijvoorbeeld de Candida Glabrata).

 • Candida schimmels komen van nature voor in het lichaam en op de huid - het is normaal dat de microbe zich daar bevindt. Ieder mens draagt deze schimmel dus met zich mee - maar meestal in een hoeveelheid die geen problemen veroorzaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat een vijfde van de mannen deze schimmel op de penis meedraagt, zonder dat ze tekenen of symptomen van balanitis hebben.
 • Candida albicans veroorzaakt, slechts onder bepaalde voorwaarden die het mogelijk maken voor de schimmel om te gedijen en te groeien, problemen en wanneer dit volop in gang is, zullen de schimmeldraden in het weefsel doordringen en dit resulteert dan in candidiasis,.

Ons immuunsysteem en de natuurlijke ecologie van bacteriën houden normaal gesproken de schimmel onder controle, maar als dit evenwicht verstoord is, kan de schimmel gedijen.

Een voorbeeld hiervan wordt vaak gezien bij pasgeboren baby's, die door spruw kunnen worden beïnvloed omdat ze nog een evenwichtige darmflora moeten ontwikkelen.

De volgende risicofactoren geven candidiasis meer kans:

 • Antibiotica - recent gebruik van een breedspectrum-antibiotica kan een verandering in de balans van de normale microbiële flora veroorzaken. Dit verstoort het evenwicht en laat de Candida overwoekeren.
 • Medicijnen - Gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, zoals chemotherapie of corticosteroïden.
 • Immunosuppressie - een verzwakte immuniteit vermindert het vermogen van het lichaam om zich te verdedigen tegen de schimmel en zo kan Candida gedijen. Een HIV-infectie is een voorbeeld van iets dat de immuniteit verzwakt.
 • Suikerziekte - Diabetes, met name als dit niet onder controle is. Hogere niveaus van de bloedsuikerspiegel zorgen mogelijk ook voor een gunstigere omgeving voor de schimmel om te gedijen.
 • Onbesneden mannen met een slechte hygiëne - mannen die niet besneden zijn, hebben een vochtige, donkere, warme ruimte onder de voorhuid, wat gunstig is voor de schimmel om te groeien.
 • Persoonlijke hygiëne. Irriterende stoffen zoals badschuim, zeep, douchegel, smeermiddelen enz. kunnen de penis irriteren, wat kan leiden tot een schimmelinfectie want die kan beter gedijen op een beschadigde huid. Het onzorgvuldig afdrogen na het wassen, is ook een risicofactor omdat de schimmel het beste kan gedijen op de penis onder warme, vochtige omstandigheden.

Kunnen mannen deze schimmel van een vrouwelijke partner krijgen?

Terwijl genitale candidiasis, bij mannen ook wel candida balanitis genoemd, over het algemeen seksueel wordt verworven, is het niet geklasseerd als een seksueel overdraagbare aandoening (een SOA) omdat het ook aanwezig kan zijn bij mannen, die geen seksuele relatie hebben.

Mannen die een vrouwelijke partner hebben met een genitale infectie (ook wel vulvovaginale candidiasis) hoeven zich niet te laten behandelen tenzij ze ook symptomen krijgen, aangezien de seks niet noodzakelijk leidt tot de overdracht van de schimmelinfectie aan mannen.

Mannen wordt wel aangeraden om onbeschermde seks met een vrouwelijke partner te vermijden totdat de vrouw na de behandeling is hersteld van de infectie.

Symptomen van candidiasis bij mannen

De meeste Candida besmettingen zijn a-symptomatisch.

Mannen met genitale candidiasis kunnen het volgende ervaren:

Rond het topje van de penis:

 • Rode huid;
 • Zwelling;
 • Irritatie en pijn;
 • Jeuk;
 • Ontsteking;
 • Witte vlekken op de huid.

Voorhuid:

 • Dikke, klonterige aanslag onder de voorhuid, wat voor een onaangename geur kan zorgen;
 • Moeite met het terugtrekken van de voorhuid (phimosis).

Pijn:

 • Tijdens het plassen;
 • Tijdens seks.

Onderzoek en diagnose

Mannen die al eerder zijn gediagnosticeerd en behandeld zijn voor een schimmelinfectie aan de penis, kunnen proberen om zichzelf te behandelen als ze dezelfde symptomen herkennen. Als de uitslag verdwijnt, bevestigt dit de diagnose en is er verder geen noodzaak meer om een arts te raadplegen.

Als dit de eerste keer is dat een man klachten heeft gehad of als er niet wordt gereageerd op de gebruikelijke behandeling, is het wel belangrijk om een arts te raadplegen, omdat een professionele diagnose ook eventuele onderliggende problemen, zoals diabetes waar mannen met de infectie vatbaar voor zijn, kan uitsluiten. Je laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen zou ook raadzaam zijn.

Als de arts niet zeker is van de diagnose, kan er een andere oorzaak voor de uitslag zijn en in ernstige gevallen zal de arts dan een monster van de huid van de penis en van het smeer onder de voorhuid nemen en dit voor onderzoek naar het laboratorium sturen.

Voor eventuele hardnekkige zweren of zweren die niet genezen is een biopsie mogelijk noodzakelijk.

Er zijn aanwijzingen dat een vijfde van de mannen een schimmelinfectie met zich meedraagt, zonder dat ze symptomen hebben.

Medische behandelingen voor candidiasis bij mannen

Veel milde infecties gaan vanzelf weer over en daarvoor is dus ook geen behandeling nodig. Als de symptomen wel last veroorzaken dan kan de Candida worden gedood met behulp van schimmeldodende topische crèmes of antifungale orale medicatie.

Een schimmelinfectie bij mannen (candida balanitis) wordt op dezelfde wijze behandeld als een schimmelinfectie bij vrouwen (vulvovaginale candidiasis), hoewel er voor vrouwen andere vormen van medicatie verkrijgbaar zijn waaronder een vaginale crème en het vaginale tablet. De behandeling is in 80% of 90% van de gevallen effectief.

Voor mannen worden er meestal orale of topische behandelingen gebruikt. Diflucan is een capsule die 150mg van het antimycoticum fluconazol bevat. Het is verkrijgbaar via een arts of je kunt het zelf zonder recept bij de apotheek halen. Een enkele capsule is alles wat je nodig hebt.

Een andere behandeling die beschikbaar is voor mannen is het gebruik van oral antifungale medicatie, ook wel bekend als imidazol. Andere medicijnen in deze klasse zijn onder andere:

 • Clotrimazol (van een groot aantal merken beschikbaar);
 • Econazol (slechts een soortnaam);
 • Ketoconazol (van een groot aantal merken beschikbaar);
 • Miconazol (van een groot aantal merken beschikbaar).

Crèmes worden topisch toegepast (rechtstreeks op het getroffen gebied) en je gebruikt het meestal drie tot zeven dagen, éénmaal per dag. De orale behandeling en de topische behandeling zijn voor de genezing van de schimmelinfectie even effectief.

Een crème die bekend staat als nystatine, ook uit de antifungale klasse en die wordt verkocht onder vele merknamen, is ook beschikbaar voor een topische behandeling voor een schimmelinfectie, maar is minder effectief dan de hierboven beschreven imidazolen.

Als je nog nooit eerder candidiasis symptomen hebt gehad, is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je zelf met een behandeling begint. Mannen die al eerder gediagnosticeerd zijn en dezelfde symptomen opnieuw ervaren, kunnen zelf een behandeling starten maar moeten als de behandeling niet aanslaat wel een bezoek brengen aan de dokter.

 

Wat kun je doen als je een schimmelinfectie krijgt?

Het beste wat je kunt doen, is voorkomen dat het zo ver komt. Als je last hebt van een infectie, die blijft terugkomen, zal de schimmel waarschijnlijk resistent zijn geworden voor anti-schimmel middelen en dan is het veel moeilijker om je hiervan te ontdoen. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om deze infecties te voorkomen dan je er later van te moeten ontdoen

Enkele andere natuurlijke anti-schimmel producten voor schimmelinfecties aan je penis die je kunt gebruiken zijn:

 • Gentiaan violet is een al wat ouder anti-schimmel middel dat, voor de uitvinding van het geneesmiddel azool, vele jaren met groot succes werd gebruikt. Het is natuurlijk en niet-giftig en werkt goed voor schimmelinfecties op de huid. Het kan wel paarse vlekken in je kleding maken, maar mensen hebben gemeld dat zout deze vlekken kan verwijderen.
 • Organische kokosolie is een medisch bewezen anti-schimmel en werkt door het laten exploderen van de kern en het plasma van de binnenkant van de schimmelcel, waardoor het afsterft. Het is ook een geweldig natuurlijk glijmiddel voor tijdens de seks en helpt bij het voorkomen dat schimmelinfecties worden overgedragen op je partner. Je moet ook dagelijks een eetlepel of twee oraal innemen om de infectie te bestrijden.
 • Colloïdaal zilver gel kan een schimmelinfectie op de penis zeer snel doden en is volledig veilig als je een product van goede kwaliteit gebruikt. Als je dat niet doet, kan je huid blauw worden.
 • ProFase kan worden gebruikt door de inhoud van de capsule direct op de schimmelinfectie op de penis te legen, zodat de actieve bacteriën de schimmel zullen doden. Sommige mannen gebruiken ook natuurlijke yoghurt op het getroffen gebied. Het is ook verstandig om iedere dag yogurt te eten, om goede bacterien binnen te krijgen.
 • Oregano-olie moet je verdunnen met olijfolie of kokosolie zodat het de huid niet irriteert bij de behandeling van een schimmelinfectie op de penis. Het is met succes gebruikt om schimmelinfecties op de hoofdhuid te behandelen en kan ook effectief schimmels op de penis tegengaan. Huid blijft huid, mannen, dus ik twijfel er niet aan dat het ook zal werken op je penis maar zorg wel ervoor dat je het echt verdunt. Ik heb mannen gesproken die het rechtstreeks op de penis hebben gebruikt en die vertelden dat het brandde als de hel, maar dat de infectie duidelijk verdween.
 • Kaneelolie kan spruw of een schimmelinfectie doden wanneer het rechtstreeks op de infectie wordt toegepast. Daarom kan het ook direct worden gebruikt op schimmelinfecties op de penis. Je zou het, net als de oregano-olie, kunnen verdunnen.
 • Sommige mannen zweren bij witte azijn en anderen zeggen dat het niet werkt. Let er wel op dat, als je het rechtstreeks gaat toepassen, het zal branden als de hel. Je kunt daarom beter een beetje aan je badwater toevoegen of verdund gebruiken voor het behandelen van die schimmelinfectie op je penis.
 • Grapefruitpittenextract kan schimmels zeer effectief doden. Dit is uit verschillende onderzoeken gebleken. Maar net zoals kaneelolie en oregano-olie is het een warme olie en is het dus beter om het te verdunnen.
 • Kaliumsorbaat kan met wat water worden gemengd tot een pasta en dan rechtstreeks op de infectie worden aangebracht. Het kan een beetje branden op de huid dus wees voorzichtig. Kaliumsorbaat is het ingrediënt dat wordt gebruikt om de groei van schimmel te stoppen bij het maken van bier.
 • Yoghurt - Sommige mannen hebben ook met behulp van yoghurt en appelazijn de schimmel weten te doden.
 • Hygiëne - Schimmel groeit het beste in een warme vochtige omgeving en daarom is het belangrijk om je penis zo droog mogelijk te houden. Knip het schaamhaar zo kort mogelijk, vermijd vocht en zorg ervoor dat de lichaamswarmte daar beneden goed weg kan.
 • Suiker - Beperk de suiker in je dieet, want suiker voedt schimmels en de schimmel zal het rechtstreeks uit je bloedstroom halen.

Het beste kun je voor de behandeling van de schimmelinfectie op de penis 3 of 4 van de bovenstaande methoden uitzoeken en deze allemaal op een roterende basis toepassen. Hiermee voorkom je dat een schimmel resistent wordt tegen een anti-schimmel middel en zo vergroot je ook je kans op het doden van de schimmel.

Dus als je 3 of 4 methoden gebruikt, doe je één methode gedurende 4 of 5 dagen en dan zorg je ervoor dat je voor de 4 of 5 dagen daarna weer een andere methode gebruikt. Dit maakt het ook mogelijk om uit te vinden wat het beste voor je werkt, want helaas werkt niet iedere methode voor iedereen even effectief.

Het wordt sterk aanbevolen dat je de behandeling tot gedurende 30 dagen, nadat dat alle symptomen zijn verdwenen, voortzet om ervoor te zorgen dat de schimmel niet meer terugkomt. Het is ook raadzaam om te vragen of je partner klachten heeft en natuurlijk veilige seks te hebben totdat je met de behandeling bent gestopt.

De makkelijkste behandeling is waarschijnlijk door gebruik te maken van kokosolie als glijmiddel, omdat je zo jullie beiden in één keer worden behandeld. Let er wel op dat deze vorm van glijmiddel niet samengaat met condooms en seksspeeltjes. Daarvoor moet je een speciaal glijmiddel op waterbasis gebruiken.

schimmelinfectie penis

Een goede hygiëne

Een goede hygiëne voorkomt en helpt bij de behandeling een schimmelinfectie omdat schimmelinfecties vooral gedijen op vochtige, warme plaatsen.

Vermijd douchegels

Voorkom of behandel een schimmelinfectie op de penis door deze regelmatig schoon te maken met gewoon warm water en hem daarna weer goed af te drogen. Maar vermijd douchegels en zeep, omdat deze de problemen kunnen verergeren

Bij mannen met een voorhuid kan een slechte hygiëne leiden tot de opbouw van een dikke stof, genaamd smegma, wat irritatie kan veroorzaken.

Ik wil je de volgende praktische tips meegeven:

 • Dood de infectie door het voorzichtig wassen van de penis met warm water - een douche is beter dan een bad.
 • Vermijd op de geslachtsdelen het gebruik van geparfumeerde douchegel of zeep omdat dit kan leiden tot irritatie.
 • Na het wassen moet je de penis voorzichtig afdrogen omdat de schimmel het beste kan gedijen onder vochtige omstandigheden.
 • Draag loszittende katoenen onderbroeken om zo de huid van de penis droog en koel te houden.

Onderzoek heeft niet aangetoond dat de behandeling van de mannelijke partner van een vrouw, die terugkerende vulvovaginitis heeft, de aanvallen kan verminderen.

Werkt probiotica?

Vrouwen die vaak last hebben van terugkerende infecties proberen probiotica en andere alternatieve behandelingen, hoewel er in de medische literatuur geen vermelding is van mannen, die deze opties hebben geprobeerd.

Bij vrouwen is het bewijs over de vraag of probiotica wel of niet werkt - op basis van de theorie dat de Lactobacillus bacteriën die ze bevatten de groei van de Candida schimmel in de vagina kunnen remmen of verminderen - tegenstrijdig.

Ook is er bewezen dat een conventionele behandeling met itraconazol significant effectiever is dan het gebruik van een supplement met de ‘vriendelijke’ bacterie Lactobacillus acidophilus. Van deze probiotica is echter wel aangetoond dat het nuttig is tegen bacteriële vaginose.

Complicaties van een schimmelinfectie penis

Sommige mannen kunnen gevoelig zijn voor een schimmelinfectie in het bloed, beter bekend als invasieve candidiasis, wat een medische noodsituatie is. Een verzwakte immuniteit kan betekenen dat een man, met een genitale schimmelinfectie, besmet zou kunnen worden in het bloed waardoor de schimmel zich dan heel snel door het hele lichaam verspreid.

Een spoedbehandeling in het ziekenhuis beschermt de organen dan tegen de infectie, terwijl er schimmeldodende geneesmiddelen worden toegediend om de actieve schimmel te doden. Kwetsbare mannen met een schimmelinfectie op hun penis kan worden geadviseerd om als voorzorgsmaatregel naar het ziekenhuis te gaan, omdat ze waarschijnlijk een grotere kans hebben op het krijgen van een systemische infectie.

Dit is een ernstige infectie, die snel fataal kan zijn. Iedereen met één of meer risicofactoren moet waakzaam zijn voor deze infectie en zou als hun immuniteit zeer laag is een profylactische behandeling moeten overwegen.

De volgende risicofactoren kunnen mannen met een schimmelinfectie op de penis gevoelig voor invasieve candidiasis maken:

 • HIV-infectie;
 • Diabetes;
 • Immunosuppressiva (afweeronderdrukkende medicijnen) bijvoorbeeld bij transplantatiepatiënten;
 • Hoge dosis chemotherapie- of radiotherapiebehandeling in het geval van kanker;
 • Het hebben van een centraal veneuze katheter (CVC) voor de toediening van medicatie;
 • Het krijgen van dialyse.

Er wordt gezegd dat terwijl er sprake is van een actieve infectie het beter is om geslachtsgemeenschap te vermijden, hoewel er geen duidelijk bewijs is dat dit een Candida-infectie kan overdragen of veroorzaken.

Tot slot…

Hoewel het veel minder vaak voorkomt bij mannen, dan bij vrouwen, is een schimmelinfectie erg vervelend. Net zoals bij vrouwen, is het bij mannen ook prima te behandelen.

Een schimmelinfectie bij mannen kan ook een achterliggend probleem hebben, bijvoorbeeld dat er een overgroei is in andere delen van het lichaam.

Om een schimmelinfectie te bestrijden, kun je gebruik maken van de 21 essentiële tips die ik beschreven heb in mijn nieuwe boek: 21 tips tegen Candida. Dit boek kun je gratis downloaden!

Je kunt het boek ’21 tips tegen Candida’ hier GRATIS downloaden >>>

Bronnen

www.candidasupport.org/the-symptoms-of-candida/mens-candida-symptoms/

www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/what-is-candidiasis-yeast-infection#1

www.endthisinfectionnow.com/men-and-yeast-infections/

www.livestrong.com/article/90886-candida-symptoms-men/

www.euroclinix.net/en/thrush/male-thrush

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

   1. Ik heb zelf een schimmelinfectie aan de binnenkant van mijn bovenbeen, mijn lies, maar het is nu ook overgegaan op mijn balzak doordat beide gedeeltes steeds in aanraking met elkaar zijn. Ik heb het nu al twee jaar, hoewel de jeuk al erg verminderd is, heb ik er nog vaak last van. In het begin heb ik een kuur (weet de naam niet meer) gekregen en een zalf genaamd, Miconazolnitraat/Hydrocortison. In het begin smeerde ik de zalf consequent, maar toen de schimmelinfectie na een tijdje nog niet weg was, adviseerde mijn arts dat ik het alleen nog moest smeren wanneer ik last had van jeuk. Nu twee jaar later heb ik er regelmatig nog last van.

    Heeft u een tip waardoor de jeuk en infectie permanent kunnen verdwijnen? Bvd!

    1. beste frans,

     Ik heb zelf ook last van een schimmelinfectie (candida) in de lies en op de scrotum die steeds terug komt (begonnen na een antibiotica kuur). De dokter heeft mij meerdere malen met allerlei cremes naar huis gestuurd en toevallig las ik dat je hydrocortison smeert. Ik heb die zalf ook een tijdje gebruikt, wat het voor mij alleen maar erger maakte. Het blijkt dat cortisonen-cremes voor veel schimmels ook als voeding dienen, en juist een averechts effect kunnen hebben. Ik zou je aanraden een keer een verwijzing te vragen naar een dermatoloog, ik ga hetzelfde doen. Een huisarts weet lang niet alles en het zou goed kunnen dat een dermatoloog je veel beter kan helpen met je kwaal.

     mvg, ruud

     1. Je kan beste appelcider (appelazijn ) 3 x op een dag een lepel puur ,en dan een glas water er achter aan .En je moet op je voeding letten geen suiker geen alcohol.

      Groetjes Mannon

     2. miconazolnitraat: is het schimmeldodende middeltje in de zalf.
      hydrocortison: verminderd enkel de jeuk, schilfering, onsteking en de zwelling

    2. Als je last hebt van schimmel in je liesstreek of tussen je tenen: houd dat gebied zoveel mogelijk droog. Je kunt bijv wat toiletpapier oprollen en dat tussen je tenen plaatsen gedurende de nacht. Idem voor je liesstreek.

 1. De laatste twee jaar heb ik last van een schimmel op mijn penis, het komt en gaat en ik gebruik vaak zalf (Daktarin), maar het blijft terugkomen. Verschijnselen: Rode eikel, witte afscheiding/vervelling, jeuk, en een zeer onprettige geur.

  MAAR, ik ben er nu vanaf !! Let op hoe: sinds twee weken drink ik s'ochtends water met een uitgeknepen citroen (werkt PH verlagend), omdat ik de Candida van binnenuit wilde doden. Laatste 3 dagen smeer ik wat citroensap op mijn eikel en viola, na 2 dagen is het compleet weg! een uur later smeer ik er wat cocosnoot olie op om de huid beetje vettig te houden, maar ALLE verschijnselen zijn weg en tot nu toe niet terug gekomen.

  Ik raad deze methode ten zeerste aan; baat het niet, schaadt het niet.

  1. Werkt het echt ? , en dronk je dan 20 dagen water met citroen, en de laatste drie dagen smeerde je er wat citroensap op ... zo begrijp ik het antans

  2. Water met een uitgeknepen citroen. Hoe bedoel je dat? Een Citroen uitknijpen en dan deze in een glas water doen en vervolgens opdrinken?

   Ik hoor graag van je.

 2. Ik heb al heel lang,ongeveer 2 jaar last van een schimmel infeci aan me penis, ik krijg er zalf voor bij de dokter, maar het komt steeds terug, de huis arts zei dat het door mijn suiker ziekte, niet meer weg gaat hij heeft er ook geen ader medecijn voor

 3. Hoi,

  Ik heb last van een witte rand van +- 1cm op mijn penis (zo'n 2 cm onder de eikel)
  deze rand voelt ruw en droog aan.
  Als ik een erectie heb, spant deze rand rond mijn penis waardoor deze niet meer helemaal kan uitzetten en ik dus ook mijn voorhuid niet helemaal naar achter kan trekken.
  Ik ben net begonnen met het smeren van daktacort en vroeg me af of dit goed is.
  Ik weet dat ik misschien beter naar de dokter zou gaan maar zou eerst willen zien wat de zalf doet. Heb er eigelijk alleen last van tijdens of na het vrijen. geen jeuk of roodheid.
  Eerst had ik een wondje aan het frenulum, zou dit er ook iets mee te maken kunnen hebben?

  1. Het medicijn dat je beschrijft wordt gebruikt tegen een candida infectie, maar ook tegen eczeem of andere huidklachten. Volgens de bijsluiter moeten de klachten binnen 7 dagen beter zijn als het om een candida infectie gaat. Het kan heel goed zijn dat een wondje de oorzaak is geweest van de klachten. Aan te raden is om een tijd niet te vrijen en als het niet snel beter wordt, een afspraak te maken met je arts!

   Succes!

 4. Appelcider kan je gewoon bij de ah kopen 1,30 een flesje maar nogmaals is ook belangrijk op je voeding suiker en alcohol te letten anders heeft het geen nut

  1. Hallo Piet,

   Dit kan heel goed een schimmelinfectie zijn, of een SOA, maar die kans is wat kleiner. Ik weet dat het vervelend is, maar het is belangrijk om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Als je er snel bij bent is het prima te behandelen en ben je er zo snel mogelijk weer af.

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

   1. Jack
    Ik heb rode puntjes op de rand van mijn eikel en bultjes de staaf van mijn penis, komt dit doordat ik in de pubertijd zit? Want ik ben pas 15. Ik heb ze allebei al een tijdje. Is er een simpele manier om hier van af te komen zonder dat ik naar de huisarts moet?
    Wout

    1. Hallo Wout,

     Dit kan komen door de puberteit, je hormoonspiegel is immers uit balans in deze periode. Maar de rode puntjes op de rand van je eikel kan duiden op een ander probleem. Ik begrijp dat het lastig is, maar de meest verstandige zet is om hiermee naar je huisarts te gaan. Hiermee rond blijven lopen kan in de toekomst alleen maar meer problemen geven.

     Hou je me op de hoogte over de diagnose van de huisarts?
     Jack

     1. Hallo Jack,

      Bedankt voor je reactie, alleen naar de huisarts gaan is niet mijn favoriete optie ik had ergens gelezen dat het kan komen doordat ik men eikel met zeep heb gewassen en dat natuur azijn kon helpen, klopt dat? En Hoelang blijven die bultjes om mijn staaf ongeveer zitten?

      Wout

 5. Hoi
  Ik heb iets op mn balzak het is rood en daarop zit iets gekleurt.
  Het jeukt,doet pijn als je er lang aan gaat krabben.
  Kan iemand helpen??

  1. Hallo Damir,

   Een schimmelinfectie bij de man kan via de urinewegen het lichaam in trekken, waarbij als eerste de prostaat aangedaan wordt. Het komt niet vaak voor, maar het is zéker mogelijk. Zeker als de infectie niet op tijd behandeld wordt.

   Groet,
   Jack

   1. Hoi Jack.

    Ik heb een schimmelinfectie gehad aan mijn penis. Het plasgat is nog steeds rood.
    Ik heb heel zeurend gevoel in de penis en moet veel plassen.

    Ik denk dat de schimmel mijn prostaat heeft bereik.

    Is het testbaar en is het nog te genezen?

    Mijn huisarts wuift het overigens weg en gelooft mij niet.

    1. Het is inderdaad waar dat de menie na een schimmelinfectie nog gevoelig kan zijn, en op sommige plekken wat roder kan zijn. In jouw geval het plaagt. Het feit dat je een vervelend gevoel hebt bij het plassen, kan een nasleep zijn van de schimmelinfectie, maar om zeker te zijn zal een arts je even verder moeten onderzoeken. Het hoeft beslist niet zo te zijn dat de schimmel je prostaat heeft bereikt, maar uitsluiten kan ik dat natuurlijk niet.
     Indien noodzakelijk zou ik een afspraak maken met een SOA-kliniek bij jou in de buurt. Daar wordt je in ieder geval wél serieus genomen met dergelijke klachten.

     Laat je me even weten hoe dit afloopt?
     Jack

   2. Ik heb ook al 3 weken last van me eikel ik ben besneden waar bij de eikel heb ik een woondje en op de eikel paar rood pintjes hoe kan ik hem behandeling weet iemand dat

    1. Het is niet verstandig om hiermee zelf te gaan dokteren, Arda.
     Maak even een afspraak met je huisarts. Deze kan je exact vertellen wat het is, en hoe je het kunt behandelen.

 6. Ik ben 14 maar en Ik heb denk ik een schimmelinfectie op mijn penis maar ik ben op vakantie nog 2 weken wat nu hoe kan ik het behandelen en kan ik er aan dood aan gaan en moet mijn penis nu besneden worden
  Ps: ik heb suikerziekte

  Gr. Bree123

  1. Hallo Bree,

   Mensen met suikerziekte hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een schimmelinfectie.
   Om je even gerust te stellen: Nee, je gaat er niet dood aan, en nee, je hoeft niet besneden te worden.
   Wel is het zaak om een arts op te zoeken die je bijvoorbeeld antibiotica voor kan schrijven. Als je het de komende twee weken zo laat, krijg je nog meer last en kan de infectie je lichaam intrekken, met alle gevolgen van dien. Mijn advies: Breng je ouders op de hoogte en ga ter plekke een arts opzoeken.

   Laat je me weten hoe het afgelopen is?
   Jack

 7. Besneden in 1982. psoriasis en diabetes 2.
  Probleem: op de grens van de schacht en de eikel scheurt het vlees horizontaal bij
  een trekkende beweging en/of penetratie.
  Gevoel: alsof er scheermesje inzitten.
  Resultaat : Bloeden van de scheurtjes tussen de 5 en 15 mm, op meerdere plaatsen.
  Oorzaak: Is dit ook een schimmelinfectie?

  Dank en groet,

  Eric

  1. Hoi Eric,

   Dit lijkt in geen enkel opzicht op een schimmelinfectie. Ben je al bij je huisarts geweest? Want dit lijkt me op z'n zachtst gezegd niet erg gezond...

   Ben erg benieuwd wat de huisarts zegt hierover. Kun je me op de hoogte houden?
   Jack

 8. Hallo,
  Ik ben 40jaar en heb sinds een aantal maanden een nieuwe relatie. Mijn vriendin had last van wat zij noemt: vaginosis. Ze kreeg dit doordat ze een jaar terug seks heeft gehad met een man die haar dit blijkbaar heeft overgezet. Haar klachten waren een duidelijk waar te nemen visgeur, vooral tijdens en na de seks. Ze werd hiervoor behandeld met een soort antibioticakuur en is hier nu vanaf.
  Toch merk ik nu dat sinds we samen zijn ik last heb van lichte jeuk aan mijn voorhuid, vooral na de seks. Deze lijkt ook licht gewollen (gevoelsmatig) wat lijkt een beetje te knellen tijdens het terugtrekken. Bijkomend is de onwelriekende geur op het einde van de dag. (ook een beetje visachtig). Afgelopen weekend had ik bijna 24 uur achter elkaargewerkt en me niet gedouchd. 's ochtends schrok ik tijdens het douchen. Onder de voorhuid leek er een wit laagje te zitten dat los komt wanneer ik erover wrijf. Het is geen huid maar eerder een kleurloze film die op de eikel ligt. Deze 'doorzichtige film' komt los tijdens het erover wrijven en vormt zo witte 'opgerolde velletjes'. Is dit een schimmelinfectie en zoja, kan dit opgelost worden met itraconazole zoals hierboven aangegeven aub? Bijkomend lijkt het alsof het lichtjes brand tijdens het plassen.
  Ik was me nu al een aantal dagen met vloeibare isobethadinezeep (rood) en soms ook met detholzeep, maar ik meen begrepen te hebben dat dit niet ok is ifv zuurtegraad.
  Wat moet ik doen, ik ben in principe zeer proper en netjes als het op hygiëne aankomt en ik vindt dit echt vervelend, zeker op mijn leeftijd...
  Help...

  1. Hallo,

   Dit is inderdaad erg vervelend, zeker nu je vriendin de klachten kwijt is, en jij nu de klachten hebt. Het kan inderdaad zo zijn dat de cultuur in de vagina van je vriendin dit vervelende effect op je penis heeft. Jij schijnt hiervoor dus erg gevoelig te zijn. Of het ook écht een schimmelinfectie is, kan ik op basis hiervan niet met zekerheid zeggen. Uit je verhaal blijkt niet dat je al bij een huisarts bent geweest. Voor een definitieve diagnose moet je echt even naar de huisarts gaan. Een onbehandelde infectie kan op de lange termijn heel erg uit de hand lopen, om dan nog maar te zwijgen van alle last die je er nu al mee hebt.

   Laat je me even weten wat de huisarts zei?
   Succes,
   Jack

  2. Beste AD

   Ik heb exact hetzelfde als jou, het swingt de laatste tijd bij mij echt de pan uit. Kamp er nu al enkele weken mee, ik smeer crèmes zoals Mycolog, maar schijnt niet te helpen. Ik word er gek van want ik ben een uiterst hygiënisch iemand… En seks is uitgesloten het doet gewoon pijn.

   Jouw post dateert inmiddels van een jaar geleden.
   Hoe loopt het momenteel? heb je een oplossing gevonden?
   Bedankt voor jouw feedback.

 9. Beste,

  Ik heb een soa-test gedaan en dit bleek allemaal positief te zijn. Nu.. Als ik niet actief bezig ben met mijn geslachtsdeel ziet de eikel kleur/huid er normaal uit. Maar als ik mij mastrubeer/ sex heb, Ziet de eikel rood(Aan de een kant meer dan de andere) En heeft het een onaangenaam gevoel als ik er aankom (prikkelig/brandend)

  Bestaan er nog infecties die dit kunnen veroorzaken dat een soa-test niet kan vinden?

  Of kan het ook zijn dat ik iets te vaak of te lang gemastrubeerd heb en hierdoor schade(inwendige?) heb toegebracht?

  Bedankt.

  1. Hoi Glenn,

   Ik hoop voor jou dat er duidelijk 'negatief' op het formulier staat. Dan ben je zeker dat alle geteste SOA's niet aangetroffen zijn. En dat is dus positief voor jou.
   Iedere keer als je seks hebt of als je masturbeert, wordt je eikel supergevoelig. Dat is logisch. Het duurt een poosje voordat dit weer hersteld is. Als je heel veel seks hebt, en dan ook nog in combinatie met masturberen, dan krijgt je eikel niet de kans om zich te herstellen. Het zou kunnen zijn dat dit het geval is bij jou.
   Ik ken de frequentie van jouw seksuele activiteiten niet, maar ik kan je wel voorstellen om dit te testen:
   Hoe moeilijk dit ook zal zijn, ga gedurende 1 week niet masturberen en ook geen seks. Als het goed is moet je eikel zich dan gaan herstellen. Daarna weet je dat het in principe dus geen kwaad kan. Als het branderige gevoel na die week nog steeds aanwezig is, moet je terug naar je arts.

   Kun je me op de hoogte houden hierover? Ben erg benieuwd naar de resultaten.
   Jack

   1. Hallo jack
    ik heb pijn bij me penis na het onveilig sex.eerst had ik jeuk maar nu is de jeuk verdwenen. Maar van binnen doet het pijn druk pijn.alle soa tests gedaan alles goed.ik gebruik nu antibiotica voor een week maar ik merk niks van kan zijn dat het week duurt dat het klacht minder woord.ondertussen heb ik ook last van me keel dokter zegt dat ik me te druk maak daar kom het van kan dat zo.

    1. Hallo Ben,

     Stress kan inderdaad een rol spelen. Als je hier, in je hoofd, continue mee bezig bent, dan ga je het ook echt voelen. Probeer dit uit je hoofd te zetten en te ontspannen.

     Succes en een fijne dag,
     Jack

     1. Hi jack , k heb wondje gehad aan me penis welke zalf kan k gebruiken ?

   2. Bedankt voor je reactie.

    Ja sorry, ik heb geen enkele soa dus alles was negatief.

    Ipv rode uitslag rond mijn eikel zag ik ook rode vlekjes, niet veel maar ik zag toch dat het niet alleen om een uitslag ging. Ik ben hiermee naar mijn arts geweest en hij vermoedt dat het om een schimmelinfectie gaat (candida) dacht ik. Hij raadde mij aan om iso-betadine gel rond mij eikel te smeren en 5 dagen geen wrijvingen. Ik heb dit gedaan en heb geen rode vlekjes meer gezien maar telkens als ik mij mastrubeer ziet het vel rond de eikel rood en het irritante/"pijnlijke"(alleen als ik er aankom of opspan bij erectie) blijft. Moet ik dan veronderstellen dat de schimmelinfectie nog aanwezig is en de Iso-betadine gel niet sterk genoeg is? Of eerder een andere middeltje zoeken dat de huid rond de eikel sneller laat genezen? Zoals Lip balm voor de lippen maar dan iets voor de huid rond de eikel?

    Glenn

 10. Ik heb een schimmelinfectie op de eikel: kloofjes, rode uitslag, irritatie op de voorhuid, ...
  Ik loop hier al meer als een jaar mee rond omdat ik niet doorhad dat het een schimmel is.
  Ongeveer een maand geleden heb ik het ontdekt en ben onmiddellijk begonnen met het smeren van de Daktarin crème op mijn eikel. Ik smeer hem twee keer per dag in en dit heeft totaal geen invloed gehad. De symptomen zijn nog steeds juist hetzelfde.
  Wat kan ik doen?

  1. Hallo Jan,

   Dit is inderdaad een hele lastige situatie. Ik denk dat het verstandiger is om te stoppen met de Daktarin, en een afspraak te maken met je huisarts. Deze kan exact vaststellen wat er aan de hand is, en de bijbehorende medicatie voorschrijven. Zelf dokteren zonder goed advies kan verregaande gevolgen hebben, dus is het beslist zaak om deskundige hulp in te zoeken zodat de infectie zo snel mogelijk verdwijnt.

   Succes,
   Jack

  2. Dag Jan,

   Ben je er dan uiteindelijk vanaf geraakt? Ik hoor graag nog eens van jou ( ik gebruik ook daktarin)

 11. Ben bang dat ik ook last heb van een schimmel infectie. Elke keer na de seks wordt de huid van de penis heel droog en schilverig en lijkt daarna een beetje op vervellen. na 3/4 dagen is dat over en de huid die er onder zat is alleen rood gekleurd(niet pijnlijk) na ongeveer een week tot 10 dagen is alles weer hersteld. Op de eikel is eigenlijk niets te zien, wel soms iets wat lijkt op een kloofje.. mijn zit in de huid en verdwijnt weer. Dit gebeurd elke keer na de seks, wel lijkt het minder erg te zijn door goed met water te wassen direct na de seks. Zou dit een schimmel infectie kunnen zijn? SOA test kwam niets uit en de huisarts zegt dat het waarschijnlijk van het schuren tijdens de seks komt?? Kan me dit niet echt voorstellen, omdat het pas sinds 2 maanden is en daarvoor nooit last van gehad. Alvast bedank als iemand mij advies kan geven!

  1. Dag,

   Bedankt voor je email.
   Het is moeilijk om je hierover een uitsluitend antwoord te geven.
   Het beste wat je kan doen is om even contact op te nemen met je huisarts.
   Deze kan je namelijk direct uitsluiting geven.

   Groetjes,

   Jack

 12. Beste,

  Mijn eikel doet zeer veel pijn als ik oraal verwend wordt. Vroeger was dit niet zo..
  Ik heb een soa en schimmeltest laten uitvoeren en beiden waren negatief(gelukkig?) Nu, weet ik de oorzaak nog altijd niet. Klachten op eikel: pijnlijk bij langdurige wrijvingen en spring omhoog van de pijn/gevoeligheid bij oraal, ziet rood en wordt roder bij wrijvingen/ejaculatie. Kunnen dit kenmerken zijn van een ontsteking? Bedankt.

  1. Dag Glenn, ik heb exact hetzelfde probleem. Heb je hier al iets tegen gevonden? Zijn je klachten verbeterd?

 13. ik heb rode vlekjes op mijn eikel en heb in 3 maanden tijd 2 x witte afscheiding aan het eind van mijn plassen

  het begon toen er 4 maanden terug 2 vlekjes verschenen , ik kreeg van de arts miconazolnitraat (antieschimmel)
  en het begon al te verminderen maar na te hebben gestopt is het vooral rode vlekjes op de eikel
  en dat witte afscheiding aan het einde van mijn urine ontlasting

  iemand enig idee wat ik zou kunnen hebben
  de arts zegt dat het een schimmel is dus ik kreeg sulconazolnitraat (dit verergerde de situatie)
  en ik heb voor elke mogelijke soa getest allemaal in orde

 14. ik heb sinds kort een branderig gevoel bij het plassen plassen, soms een soort jeukend gevoel van binnenuit en een branderig gevoel bij de anus verder ruikt de penis ook niet bepaald fris en als ik masturbeer kan die soms heel droog worden ... kan dit een schimmel zijn?

  1. Hallo Edward,

   Als ik dit zo lees, dan zou dit inderdaad een schimmel of een infectie kunnen zijn.
   Ik raad je aan om zo snel mogelijk even een afspraak te maken met je huisarts voor een diagnose en vooral voor een behandeling. Beslist niet mee door blijven lopen!

   Fijne avond,
   Jack

 15. Hallo,
  Ik heb last van een vaginale schimmelinfectie.. heb onlangs toch seks gehad met mijn vriend.. nu heeft hij rode bultjes (?) En een klein beetje jeuk op zijn eikel en rondom... weet u wat dit is en wat hij eraan kan doen?

  Met vriendelijke groet, Melissa

  1. Ook een schimmelinfectie kun je overdragen tijdens de seks.
   Wellicht ben je zelf al bij de arts geweest, maar nu is het ook belangrijk dat je vriend naar de huisarts gaat. Anders blijven jullie dit aan elkaar doorgeven, en komen jullie hier nooit vanaf.

   Heel veel succes,
   Jack

 16. Heyy ik had een vraag want ik zit hier nog best wel mee. Ik heb een sterke geur aan mijn binnenkant van me penis, niet de buitenkant en mijn vriendin rook het laast ook. Ik heb hier al best lang last van maar heb er niet altijd last van. Soms is het heel erg dan doe ik me broek open en ruik je het al en soms heel lichtjes. Ook als ik over me eikels heen wrijf ruik ik de geur aan mijn hand. Ik ben 17 jaar ook heb ik altijd mijn penis gewassen met zeep, ik wist niet dat dat erg was dus ben daar nu 3 dagen mee gestopt. Help me aub ik ben zelf ook nog niet zo moedig om naar de huisarts te stappen. Zou dit ook temaken hebben met een schimmel infectie?

  1. Hallo Brian,

   Hoe lastig het misschien ook is, het is toch de meest wijze zet om een afspraak met je huisarts te maken. Geloof me, hij kijkt hier echt niet van op, want het is zijn werk. Trouwens, je wilt hier toch niet mee rond blijven lopen? Als het inderdaad een schimmelinfectie is, en de arts kan dit vaststellen, dan is het belangrijk om het direct te behandelen om erger te voorkomen.

   Succes,
   Jack

 17. hallo,

  ik ben een meisje en ik heb een schimmel infectie, nu heeft mijn vriend ook last van schimmelinfectie maar hij heeft hier al 4 dagen last van en ik 2 zou het alsnog door mij kunnen komen maar dat ik het niet merkte??

  (hij heeft niks gezegd over zijn pijn enz...)

  ik hoop snel op antwoord..

  1. Dat zou inderdaad kunnen. De een reageert sneller en heftiger op een infectie dan de ander.

   Om erger te voorkomen raad ik je aan samen naar de huisarts te gaan voor een antibiotica-kuur. Anders blijven jullie elkaar aansteken.

   Veel succes,
   Jack

 18. Hallo
  ik ben 17 jaar en heb al denk ik bijna een jaar een wit gedeelte op me penis, waarvan ik denk dat het een schimmelinfectie is. Is dit erg? Wat moet ik doen?

  1. Een schimmelinfectie is in principe niet erg, mits je het laat behandelen. Als je er niets aan doet, kan het erger worden met alle gevolgen van dien.
   Afspraak maken met de huisarts!

 19. Ik heb een schimmelinfectie en ben daarvoor naar de huisarts geweest. Hij zei dat ik miconazolnitraat cremé moest gaan halen. Nu smeer ik dat al 10 dagen op mijn eikel + voorhuid maar het is nog steeds niet helemaal weg. Hoelang mag ik doorsmeren met deze cremé en binnen hoeveel dagen zou de schimmeninfectie weg moeten zijn?

  1. Allereerst excuses voor de late reactie. Door de vele waardevolle reacties, loopt het beantwoorden enigszins achter.

   Je moet de crème doorsmeren zolang de arts het voorgeschreven heeft, of totdat de tube op is. Als je daarna nog steeds klachten hebt, raad ik je aan om terug te gaan naar je behandelend arts.

   Heel veel succes!

 20. Het begon met witte aanslag op mijn eikel. Die ik tijdens het schoonmaken makkelijk kon verwijderen. Laatste tijd werd mijn voorhuid aan de binnenkant roder en en ging wat jeuken dat is nu over nu heb ik aan het uiteinde van mijn van mijn plasgaatje licht rode irritatie het is niet groot. Het jeukt niet maar voelt wel branderig na het plassen wat erger. Dit heb ik nu een dag of twee. Ik heb geen afscheiding. Ik vermoed nu dat ik eigenlijk al jaren last heb van een schimmel. af en aan wel eens jeukerig en een rode vlek maar dat verdween ne een paar dagen altijd weer vanzelf.
  Mijn vrouw heeft geen verschijnselen en bij de uitstrijkjes die periodiek zijn gemaakt ook nooit wat ervan vernomen. Heb eerder een infectie in mijn plasbuis gehad maar die is met medicijnen verholpen. Nu leef ik na een zeer drukke baan te hebben gehad en nu een tijdje zonder werk best in een stressvolle periode. Ik kreeg dit jaar na mijn vakantie ook een oogontsteking ook een teken van verminderde weerstand. Ik waste mijn penis voorheen altijd best wel intensief met zeep. Maar dat doe ik reeds een aantal jaar niet meer. Ik kwam er achter dat dat niet zo goed was.

  Ik heb 10 jaar geleden een kokken infectie in mijn keel gehad vermoed dat daar ergens het begin licht.

  Vraag kan dit Candida zijn?
  Hoe kan het dat mijn vrouw daar geen last van heeft?

  1. Als ik je verhaal zo lees, denk ik niet dat het candida is. Wat het dan wel is, kan ik zo 1-2-3 niet zeggen.

   Ik raad je aan om met deze klachten naar de huisarts te gaan voor een correcte diagnose.

   Heel veel succes, en ik zou het op prijs stellen als je me de uitslag van de huisarts even laat weten.

   1. Hey iedereen,

    Ik heb sinds 2 weken geleden seks gehad met een gast (ik ben homoseksueel), heb niet direct daarna iets gevoeld maar een week later kreeg ik last van een branderig gevoel in mijn plasbuis, alleen bij het plassen en héél héél licht jeukend als je drukt op de plasbuis lopend over de gehele penis.
    Maar: ik heb de dinsdag erna bloed laten trekken en een urinecultuur laten nemen. (bij mijn huisarts) Deze waren negatief op gonoree, syfilis, HIV, chlamydia. alleen bleek dat mijn Witte bloedcellen gestegen waren, maar verder niets.
    3 dagen later ben omdat ik intern werk in het ziekenhuis, ook 2 urineculturen laten nemen (midstream en firststream) en kreeg als resultaat negatief op alles.
    Ik kreeg meteen met het praten met de dokter Tavanic voorgeschreven, ik zit aan bijna aan de 10 (max in het doosje) en het is nog steeds niet weg...
    Wat kan het zijn?

 21. Dag Jack,

  ik heb sinds een maand ook last van roodheid op mijn eikel (wrs na onveilige seks...) en ben daarom direct naar de huisarts gegaan, die zei dat het waarschijnlijk kwam doordat ik in mijn schaamstreek met zeep was.
  Mijn arts heeft daktarin voorgeschreven, maar hier in de reacties lees ik dat het niet helpt? Na 4 dagen waren de symptomen weg, dus dacht ik 'ik stop er mee' maar daarna kwam het terug. Vervolgens de zalf 2x per dag 2weken gesmeerd, daarna was het weer voor een week weg of de symptomen waren terug... Hoe moet ik dit aanpakken?
  (de symptomen zijn klassiek: roodheid rond de eikel,vieze geur, meer smegma of vochtafscheiding...)

  1. Heeft jouw huisarts verder onderzoek gedaan, in plaats van de 'aanname' ventileren dat je je schaamstreek met zeep wast?
   Ik zou aandringen op een gedegen bloedonderzoek om het naadje van de kous te weten. Wat het ook is, hoe eerder je het weet hoe beter je het kunt behandelen!

   Ontzettend veel succes!

 22. Hoi,

  Ik heb last van rode bultjes over mijn hele eikel en witte schilfers onder mijn voorhuid, onder mijn eikel. Ik ben 17 jaar en heb een vriendin, we hebben wel eens onveilige seks. Is de kans groot dat ik het van haar heb? Of dat zij het nu ook heeft? En wat zou het kunnen zijn?

  Ik hoor graag snel terug,
  Bart

  1. Of het van jou of van je vriendin komt, is nu niet erg belangrijk meer. Maak voor jullie beide een afspraak met de huisarts om dit na te laten kijken. Jullie kunnen hiervoor een kuur krijgen. Als dan alles opgelost is, kunnen jullie seks hebben zonder bang te zijn voor een SOA, tenminste als jullie elkaar trouw blijven, maar dat blijft natuurlijk een kwestie van wederzijds vertrouwen.

   Veel succes!

 23. heb last van een witte afschijning lijkt een soort van sperma achtig iets alleen dan wit en moedervlekken die opzwellen help aub wat heb ik loop hier nu al 2 a 3 jaar mee en ben besneden
  m.v.g. john

  1. De beste manier is om even een afspraak te maken met je huisarts, Johan. Zeker gezien het feit dat je al heel lang mee rondloopt.

 24. Hallo ik heb nu al twee dagen rode dikkere plekjes met een wittig plekje in het midden aan de binnenkant van mijn voorhuid en een aan de rand van mijn eikel, deze plekjes zijn erg gevoelig en ze jeuken, weet iemand iets, ik ga het liefst niet naar de dokter en wik het graag zelf oplossen

  1. Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om naar de huisarts te gaan, maar dit is toch noodzakelijk. Ga niet zelf zitten prutsen, want als je dit op de verkeerde manier doet, kan dit grote gevolgen hebben voor je gezondheid.

   Alle moed bij elkaar rapen, en naar de huisarts!

 25. Hallo ik ben een man van 25 en heb een gezonde levensstijl. Nu heb ik al 2 jaar last van witte velletjes op mijn eikel dat ook bepaald niet lekker ruikt hiervoor smeer ik al een hele tijd micanozol dit heeft niet geholpen. Ik heb ook capsules van itraconazol geprobeerd en een kuurtje nystan vloeibaar geprobeerd. Ik heb mezelf op alle soa's laten testen maar dat was negatief. Nu had ik 2 maanden geleden vrij veel stress en kreeg ik extra symptomen zoals kloofjes en pijn bij het plassen. De kloofjes en de pijn zijn uiteindelijk weer overgegaan maar nu heb ik last van een soort Spaanse kraag (na mastrubatie), ik krijg mijn voorhuid wel goed heen en weer over mijn eikel. Maar het is een nogal een opgezwollen rand zo een 0,5cm onder mijn eikel dit ziet er rood uit en is ook pijnlijk. Deze klacht heb ik sinds vorige week vrijdag en sindsdien niet gemastrubeert of seks gehad. Ik heb dit nog nooit eerder gehad maar ik vraag me af of dit in verband staat met wat ik denk dat ik heb (candida).

  Groeten,

  Maurice

  1. Om een goede diagnose te maken, is het belangrijk om even een afspraak bij je huisarts te maken, Maurice.
   Het lijkt inderdaad op candida, maar is niet zeker.
   Je huisarts kan je ook medicatie geven om dit snel weer kwijt te raken.

   Heel veel succes!

 26. Hallo,
  Ik heb recent een witte plek ontdekt op mijn eikel, het is er niet af te wassen, glimt een klein beetje en ruikt onaangenaam,
  het zou kunnen dat er ooit zeep in gekomen is of iets dergelijks misschien komt het ook wel door de puberteit? Of een teveel aan trekken?
  Is het iets wat vanzelf weer over gaat, of moet ik naar de huisarts?
  Het is niet heel ernstig, maar ik maak me wel een beetje zorgen dat hij niet teveel groeit.

  1. Ik raad je aan om even een afspraak met je huisarts te maken. Deze kan de juiste diagnose vaststellen, en eventueel medicatie voorschrijven zodat je die vervelende witte plek snel weer kwijt bent.

   Heel veel succes!

 27. hoi ik heb een 2 weken langs gevreen met mijn vriendin in de voorjaars vakantie en ik weet niet of hij nou schraal is of dat er een schimmel infectie op zit. ik heb een soort van geel bruine pruttjes op mijn voor huid als ik die naar achteren trek. en het ruikt ook een beetje vies ik weet niet of dit is door het schraal zijn of door een schimmel infectie graag reacite...
  mvg quinn

  1. Het lijkt er op dat je last hebt van een schimmelinfectie. Wellicht aan jou gegeven door je vriendin.
   Ga bij voorkeur samen naar de huisarts voor een diagnose en medicatie. Als je alleen gaat, geven jullie het steeds aan elkaar over, iedere keer als jullie vrijen.

 28. Hallo jack,

  Ik ben een jongen van 14 jaar ik weet het niet zeker maar ik denk dat ik alst heb van een schimmel infectie op mijn penis
  Aan de buitekant valt er niks te zien ook niet aan de voorhuid maar als ik mijn eikel ontbloot lijkt het net alsof die verbrand is en er is veel witte afscheiding. Soms heb ik wel een branderig gevoel en jeuk maar dat is maar van korte duur en het is ook heel droog

  Hoop graag zo snel mogelijk een reactie te krijgen

  Mvg

  Julian

  1. Het is moeilijk om met deze informatie advies te geven, Julian.
   Je kunt het beste even een afspraak maken met je huisarts, eventueel samen met je vader of moeder.
   Deze kan je precies vertellen wat er eventueel aan de hand zou kunnen zijn. Met de juiste medicatie ben je er snel weer van af.

   Heel veel succes!

 29. Hallo het gene wat ik heb is witte tong witte build op de rand en gwn beetje verspreid over me eikel en kleine witte bultjes over met penis en balzak ik las ergens als je wakker en je ebt nog niks gegeten / gedronken en je spuugt in een beker en als het zakt heb je Candide en anders niet maar wat jkan ik het beste doen appel azijn of Citroën of allebij?

  1. Ga niet zelf dokteren als je last hebt van een schimmelinfectie, Max.
   En verlaat je al helemaal niet op de bakerpraatjes die je overal op internet kunt vinden.
   Maak gewoon een afspraak bij de huisarts voor een correcte diagnose.

 30. Ik heb zo nu en dan ook last van een rode huid en jeul rondom mijn eikel.

  Mijn tips zijn de volgende:

  - zorg dat de rode huid zo droog mogelijk is

  - was nooit je lul met zeep!

  - ik heb besnijden overwogen maar vind dat toch jammer van mijn voorhuid

  - trek je huid zover mogelijk over je eikel zodat de rode huid goed blootgesteld wordt aan de lucht en plak dan een pleister om je lul zodat de rode huid de heel dag goed contact blijftt houden met de lucht; plak de pleister natuurlijk alleen op de buitenste huid van je lul en niet op de rode huid!

  - trek elke dag een schone onderbroek aan (dat deed ik niet maar nu wel, en dat helpt echt!)

 31. Veel geprobeerd: waterstofperoxide, lamisil, listerine, daktarin, multigynactigel, canesten, yoghurtbacterie-tabletten, appelazijn drinken, cocosolie, oregano-druppels maar had in eerste instantie geen effect.

  Toen bij wisseling van huisarts wegens verhuizing toch een schimmelkuur geprobeerd van zalf en tabletten voor 2 weken (vorige kon zgn. niks vinden, na allemaal soa testen). Dit heeft het chronische verholpen, maar het was niet helemaal verdwenen,. Af en toe kwam de branderigheid terug en ook in de streek eromheen.

  Dit gebeurd altijd op de verkeerde momenten, zoals vergaderingen en als ik net in een sexual-mood conversatie aan het voeren was met een dame die ik wel zag zitten.

  Natuurlijk de balen dus, heb ik de volgende remedie bij elkaar geveegd, totdat ik naar de dermatoloog ga:
  Verstuiverfles met Bragg apple cider vinegar (rauwe appelazijn) en wat tea tree oil druppels. Ze zeggen dat je beide het moet aanlengen met gedestilleerd water, maar ik dacht de verstuiver verdeelt het wel over de vlakte. Dit flesje heb ik altijd bij me en gebruik het minimaal 3x op de dag. tot nu toe verlicht dit heel veel. Hopelijk heeft iemand hier wat aan, want ik begrijp de frustratie.

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaring, Richard.
   Ik hoop inderdaad dat andere mensen hier iets aan hebben.

   Nogmaals bedankt, wordt erg op prijs gesteld!

 32. De terugkeer lijkt gestopt. Verstuif nu alleen 50/50 appelazijn met water na het baden rondom de penis en schaamstreek in mijn wasroutine.

 33. Hallo,

  Ik ben bekend met schimmelinfectie bij mijn geslachtsdeel/ eikel. Mijn vriendin en ik hebben dit zo ongeveer 1 x in de 6 weken. Nu heb ik een antibiotica kuur gekregen in Thailand tegen de schimmel. Alles trok na een paar dagen weg. Echter blijft mijn eikel zo droog dat ik langer moet nadruppelen na het plassen. Soms ook het idee alsof ik weer moet plassen. Met dit probleem bij mij huis arts geweest en die stuurde mij door voor een SOA test. Uit de Soa test bleek dat ik niks heb. Alleen blijft mijn eikel steeds zo droog. Ik heb twee verschillende vaseline gebruikt en veel ingesmeerd met schimmelinfectie zalf en ook dit hielp niet.

  Wie heeft voor mij bruikbare tips? Ik ben een man van 25 jaar met een gezonde leefstijl.

  Met vriendelijke groet,

 34. Hoi ik ben 14 en er kwam vandaag een gek hard wit geel schijfje onder mijn voor huid vandaan en jeukt het heel erg en is het rood

  PS mijn voorhuid heb ik nooit naar achter kunnen trekken

  1. Waarschijnlijk is dit een proces tijdens je pubertijd, en niets om je op dit moment zorgen over hoeft te maken.
   Maar als je zeker wilt zijn, praat er even over met je ouders en maak even een afspraak met je huisarts.

 35. Zelf ook last gehad van vernouwing van de voorhuid 'met witte vervelling shilfertjes''ook rode aanslag (huid )achter de eikel en en de eikel zelf strak en glanzed en kurkdroog . Wat ik deed was wat flamazine aanbrengen en 3 x daags spoelen met fysiologish water , geen sex ook niet masturberen , wel regelmatig achteruit trekken van de voorhuid (voorzichtig ' voorkomt sheurtjes ' na het plassen en zachtjes droog doppen . en na enkele dage alles weg ' ook weg gebleven gedurende 4 jaar en na een antibiotica kuur tegen ontsteking van een tand ' terug daar ben nu even met inotyol bezig als het bij baby's helpt tegen kloven jeuk enz zal dit vast geen kwaad kunnen 'denk ik het voelt ook goed verlichtend aan ,' word het erger ga ik naar de huisarts voor een anti shimmel pillletje omdat door de antibiotica kuur verzwakt ook je weerstand en is schimel 99% de oorzaak . Althans bij mij . Ik ben geen arts ,ik post gwn even mijn persoonlijke bevindingen . Mvg .

 36. Al jaren kamp ik met een schimmelinfectie. Soms is het weg, soms komt het weer terug. Soms jeukt het, is de huid rood en voelt het branderig aan maar daar is mee te leven. Een paar weken gebruik van miconazol/hydrocortison helpt dan weer. Vervelender vind ik de geur, soms een beetje visachtig waar ik me heel erg voor schaam. Na iedere wc-gang spoel ik mijn eikel altijd na met water, maar krijg het niet weg. Heeft iemand hiervoor een goede tip?

  1. Organische Teatree olie!!
   Wondermiddel.

   Niet de supermarkt of insense versie. Maar olie van hoge kwaliteit. De duurdere varriant.
   Je doet er heel lang mee.
   Rechtstreeks of verdunt.

 37. beste lezers, ik heb sinds enkele maanden ook last van balanitis en onverklaarbare pijn in de keel (die beide toenemen als ik weer aan het werk ben), ik vermoed dat mijn nieuwe werkomgeving (gebouw) er mee te maken heeft. dit valt mogelijk onder de term sick building syndrome. dus je leefomgeving/huis checken kan ook richting een oplossing leiden.

 38. Alles doorgelezen. Ben de 80 gepasseerd. Recent met de hittegolf kreeg ik een pijnlijke penis . Vuurrood binnenblad achter de eikel, eikel zelf niets en ook niet de voorhuid Gezwollen penis Drijfnat onder de voorhuid van talg en regelmatig drogen. recent naar de Dr ass die advies gaf goed wassen zonder zeep. Dat doe ik ook en Douch 2 x per dag. Lange tijd geleden losjes besneden i v m beter plassen Nu penis krimp en ben wel 3 cm kwijt en nu glipt dan de voorhuid weer over de eikel met vermelde gevolg. Geen seks mijn partner kan helaas dat niet meer. Advies arts goed reinigen en afdrogen, gebruik zinkzalf maar dat gaf troep en nu zwitzalf zalf Geen diabeet , wel hoge bloeddruk en medicatie hiervoor Ook geen smegma. Wel 2x een Dubbelle liesbreuk operatie en hebben de laatste keer een matje in mijn buik gestopt van lies tot lies en veel pijn gehad Een jaar fisio therapie en dat gaf beterschap met erectie problemen. Wel antibiotica 1x per dag Wat moet ik nu doen blijven in zalven of weer een besnijdenis opdat de eikel bloot komt te liggen, schaam me dood hiervoor op mijn leeftijd. Wat is het advies Groet van Henk

  1. Als ik dit zo lees, raad ik je toch aan om de voorhuid weer aan te passen, Henk. Hoe vervelend en gênant dat ook is.
   Het is bekend dat besneden mannen veel minder last hebben van dit soort problemen.

 39. Ik heb sinds twee maanden na het plassen dat de rechterkant van mijn eikel opgezet is en een beetje blauw. De linkerkant is normaal. Het doet ook een beetje pijn. Ook na een zaadlozing is het uiteinde van de plasbuis gevoelig. Kan dit ook op een schimmel duiden?

  1. Dat het einde van je plasbuis gevoelig is na een zaadlozing is vrij logisch. Maar het feit dat één zijde van je eikel blauw is, en opgezet is erg vreemd. Ik raad je aan om snel even een afspraak te maken met je huisarts!

 40. Wellicht kan dit berichtje jullie verlossen binnen zelfs een dag.

  Organische Teatree olie (hoogste pure kwaliteit) is een wondermiddel van de natuur.

  Je kunt t verdunnen, maar beetje op je vinger werkt ook. Dezelfde dag zie je al dat t werkt.
  Vergeet chemische middelen direct, of medicijnen. Er bestaat een natuurlijke rangschikking, waar jij deel van uit maakt, en daarin is voor alles een remidie te vinden in de natuur.

  Werkt geniaal! Je kunt Tea Tree olie gewoon altijd een potje bij je hebben. Ook tegen puistjes of andere onzuiverheden. Het is een natuurlijk antibiotica.

 41. Tea tree olie werkt voor mij perfect. Had last van een hardnekkige schimmelinfectie op de eikel van mijn penis. Anti-schimmelzalfjes werkten onvoldoende of brachten maar tijdelijk verlichting. Met tea tree olie zijn de schimmelklachten op en rondom mijn eikel verleden tijd. Geen jeuk, geen roodheid en (witte) uitslag meer. Supertevreden met TTO, een wondermiddel van de natuur.

 42. Hoi,
  Ik een vraag. Van mijn vriendin heb ik een schimmelinfectie gekregen. Echt top. Nu heeft zij vd huisarts een behandeling gekregen en ik heb nadat ik klachten kreeg crème met miconazol op mijn eikel gesmeerd. Ik heb iets te fanatiek gesmeerd en na 5 dagen had ik last van rode pijnlijke puntjes op mijn eikel. Nu heb ik iedere keer als ik mijn voorheid naar achteren trek pijn. Het lijkt alsof er kleine sneetjes komen maar het bloed niet. Het lijkt ontzettend uitgedroogd, vaseline heb ik geprobeerd maar werkt tijdelijk. Wie kan mij helpen?

 43. Dit is slechts een case report, maar even mijn ervaring met candida op de eikel/voorhuid.

  Daktarin leek te maskeren maar niet op te lossen.
  Probiotics was niet slecht voor het algemeen welbevinden, maar hielp niet met het probleem.
  Dieet was niet effectief, ik denk dat dit beter werkt op darmniveau dan perifeer.

  Ik ben niet voor violet gegaan, maar wel de route van look opgegaan. Ik zou het misschien in het artikel bespreken, omdat het her en der wel terugkomt op het internet. Met kookwater gewassen, rauwe look gegeten, look suplementatie tabletten genomen, topicaal aangebracht #pittig.

  Uiteindelijke redding is in de vorm van isobetadine gel 10% gekomen. Maar dat wel pas toen ik ook het scrotum, de liesplooi en de penis meenam ( evenals de eikel dus uiteraard - kleine hoeveelheid)

  Mijn theorie was dat zoals bij wondzorg, ik breed genoeg moest gaan om herinfectie/colonisatie tegen te gaan.

  Mocht het me opnieuw overkomen, zou ik de look en isobetadine opnieuw doen.
  Verhoogde frequentie lavage uiteraard ook.

  1. Hoi Christophe,

   Dank je voor je case report, ik heb even gekeken naar "look suplementatie tabletten" maar kon niet direct iets terug vinden, heb je misschien een URL voor ons?

   Groeten, Robert Jan

 44. Bij de huisarts geweest, gaf aan dat het een schimmelinfectie is. Gebruik clomitrazol. Deels helpt dat, maar m’n eikel wordt en rood vlekkerig van en dat was niet. Kan dat dolende crème komen ? Gaat dat weg ?

  1. Hoi Rolf,

   Rood en vlekkerigheid is 1 van de mogelijke bijwerkingen bij overgevoeligheid van Clotrimazol. Ik zou dus aan je huisarts aangeven dat je hier last van hebt. Mogelijk kan je iets anders voorgeschreven krijgen. Succes!

   Groet Robert Jan

 45. 1991 begonnen.

  Pijn na de ejaculatie.

  Bij het Vu in amst. Gelopen niks gevonden.

  In 2019 weer onderzoek gedaan.

  Vu geweest, urine gecontroleerd, echo buik nieren geloof ik, wilden konden me niet meer helpen.

  Naar olvg geweest voor r- testikel echo onderzoek, was oke.

  Naar mannenpolie geweest, bloed, urine, echo prostaat, was goed, ze gaven als test een pilletje van dat op de zenuw werkte, werkte niet, ook daar wisten ze het niet, wel een dikte rekening 500 euro.

  Verder nu denken aan een candida schimmel infectie, die op de prostaat is aangeslagen.

  Bij ejaculatie pijn van rechter bal naar rechter liesstreek.
  Gebruik suiker in thee en koffie.
  Ik kom hierop omdat ik via youtube een video zag van std

  Sexuele overdragt.

 46. mijn ervaring is dat bij de kopje rode huid krijgt soms als dotjes en jeuk

  bij de voorhuid is het moeite bij het terug trekken dan zie je scheurtjes

  en bij pijn is het na het sexen dan hebt ik hefige pijn als ik het aanraakt (opfrissen)

  medicijn die ik gebruikt is Antibiotica maar het is een langzaam process bij het herstellen want is moet 3xdaags 1 tablet in nemen

 47. Beste,

  Een aantal jaar geleden onveilige sex gehad en een schimmelinfectie opgelopen. Micanazol voorgeschreven gehad met een ander middel erbij, tegen ontsteking. Hiervan had ik gigantisch last. Nu gebruik ik clotrimazol van de apotheek de laatste jaren zo gigantisch vaak. Als ik ervan af denk te zijn komt het zo terug. Sochtends en savonds spoel ik m’n eikel af met lauw water, doe ik dat niet dan komt het direct terug.

  Is er geen andere oplossing bijvoorbeeld een capsule?

  Continu hiermee bezig zijn is erg vervelend en schamend.

  1. Hi Guydo,

   Mocht je anti-schimmel zalf willen gebruiken dan kan je deze even laten intrekken voordat je ondergoed aantrekt. Je zou ook kunnen denken aan Molkosan, Molkosan is een drankje voor inwendig gebruik. Anti schimmel middelen zijn het effectiefst wanneer je suiker zoveel mogelijk probeert te vermijden. Kijk voor meer informatie over Molkosan even bij mijn volgende artikel

   Heel veel succes Guydo! Groetjes, Robert Jan

   1. Hallo! Ik ben een jongen van 18 jaar en heb al ruim vier jaar vage klachten aan mijn penis. Ik krijg vaak te maken met rode plekjes op de huid onder mijn eikel. Deze zijn vaak wat glanzend en nattig. Ik heb er totaal geen last van. Het jeukt niet, het doet geen pijn en na 1 à 2 (max. 3 dagen) verdwijnt het gewoon terug vanzelf. Ik heb het ongeveer om de 14 dagen en heb er vooral veel last van tijdens de examens, meestal is het dan ook heftiger. Het lijkt alsof het gerelateerd is aan stress. Daktarin helpt niet bij mij, als ik de zalf smeer lijkt het precies erger te worden. Aangezien het geen klachten geeft en ik er geen last van heb en het toch heeltijd vanzelf weer weg ging, had ik er niet veel aandacht aan gehecht. Nu wil ik er toch van af geraken en wil niet dat het nog terugkomt. Het internet maakt me gek en ik begon me al bang te maken voor peniskanker, maar ik zie dat er nog mensen zijn op dit forum die al een aantal jaar met klachten rondlopen. Zou dit peniskanker kunnen zijn of zou het een terugkerende infectie zijn of candida die opwoekert tijdens stressvolle momenten? Ik hoor graag van jullie en eventuele tips and tricks! Thanks!

 48. Ik heb sinds enkele maanden last van bultjes puistjes op mijn eikel .
  Heb nu 14 dagen canesten zalf opgesmeert en het was vrij snel weg .
  Na 5 dagen stoppen was het terug .

  Is het dan een schimmel infectie ?
  Ik veronderstel mocht het eensoazijn dat de zalf in eerste instantie niet zou geholpen hebben?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share