Mentale Gezondheid

Laatste Update: 22 april 2015

De 22 beste manieren voor meer rust in je hoofd

rust in je hoofdIn het vorige artikel over hoe je het beste stress kunt aanpakken heb ik het onder meer gehad over hoe jij je leven het beste kunt inrichten om te voorkomen dat je overbelast raakt. In dit artikel ga ik het hebben over hoe jij van binnenuit er voor kunt zorgen dat je beter leert met stress omgaan.

Dagelijkse verplichtingen

Je kunt namelijk niet weglopen van alle dagelijkse verplichtingen, als deze verplichtingen ervoor zorgen dat jij geen rust meer in je hoofd hebt en je daardoor gestrest raakt moet je een andere manier van stressmanagement toepassen.

Het is namelijk niet perse zo dat de dagelijkse taken die je hebt teveel van je vergen, wellicht als jij anders leert omgaan met de druk die je op jezelf legt om elke dag weer te presteren, jij heel goed in staat bent om al deze taken te verrichten zonder dat je overbelast raakt.

Overbelasting van de geest

Stress, overbelasting burn-out het zijn allemaal uitingen van het lichaam dat jij teveel van jezelf vergt, je brandt jezelf op. Er is geen moment op de dag wanneer jij even kunt ontspannen omdat die deadline door je hoofd spookt, of de to-do list van morgen houdt je uit je slaap.

Nu kan het zo zijn dat jij inderdaad te veel hooi op je vork neemt, maar in de meeste gevallen is het niet zozeer de to-do list zelf die je energie opvreet. Okee, je hebt een volle agenda maar je volbrengt je werkzaamheden met succes.

Het is het denken aan dat zoveel energie vreet.

Altijd maar moeten nadenken

Dus als jij een manier zou vinden zodat je niet altijd loopt te piekeren en te malen over al die verplichtingen en die to-do listen dan zou je een stuk minder energie verspillen en een stuk makkelijker door je dagelijkse verplichtingen heen fietsen, met nog energie over ook.

Dit malen en piekeren komt vooral in de maatschappij waarin we nu leven veel voor. Onze manier van leven lokt het als het ware uit.

Ga maar na, voor alles is wel een regeltje bedacht, wil jij je tuin veranderen dan moet je eerst door een manifest van regeltjes omtrent kapvergunningen, hoogten van pergola’s en maximaal toegestane breedtes van je oprit. Je belasting betalen? Vermenigvuldig  je zorgkosten met factor zoveel, tegemoetkomingen omdat je kinderen hebt zijn maar tot een bepaalde hoogte van je inkomen geldig.

Een auto van de zaak? Verdiep je eerst maar in de uitstoot en bijtellingen over de opties van die auto, het kan je heel wat bijtelling schelen. En ben je eenmaal op de hoogte van de regelgeving, dan worden de regels wel veranderd.  Het waterschap betalen? Je woont met z’n tweeën en toch moet je betalen voor drie vervuilingseenheden, ga zo maar door.

Voor elk idee dat je hebt moet je twintig stappen zetten om dat idee gerealiseerd te krijgen.

Zaken die afleiden

Daarnaast heb je ook nog allerlei zaken die afleiden, de televisie, de computer en je smartphone zorgen er samen voor dat je eigenlijk nooit een moment van rust ervaart. Je bent altijd bereikbaar of je wordt eigenlijk constant blootgesteld aan flitsen van informatie die je moet verwerken. Je onderbewuste is daardoor altijd bezig met de dagelijkse werkzaamheden en verplichtingen en je staat voortdurend bloot aan impulsen. Er is geen moment op de dag waarop er even helemaal niets op je afkomt.

De geest krijgt weinig tijd om gewoon even niet te hoeven plannen,  vooruitdenken of reflecteren op wat gebeurd is.

Stoppen van de gedachtestroom

De meest effectieve manier om je geest leeg te maken is een vorm van meditatie te doen die mindfulness heet. Deze vorm van meditatie heeft als doel dat je controle krijgt over gedachten en de negatieve associatie loskoppelt van de gedachte.

Deze vorm van meditatie is al duizenden jaren oud, niet alleen de boeddhisten passen deze vorm van meditatie toe, ook de hele vroege christenen gebruikten eenzelfde vorm van meditatie om de baas te worden over de stroom van gedachten.

Dus de kennis dat een groot deel van je welzijn bepaald wordt door de mate waarin jij je gedachten onder controle hebt is niet nieuw. Maar om je het effect van het onder controle krijgen van de gedachten in het heden te laten zien zal ik je je een hedendaags voorbeeld geven:

Bijvoorbeeld al die bovengenoemde regeltjes wat betreft belasting, bijtelling of de hoogte van je pergola, hoeveel energie ben jij kwijt aan de ergernis over al die doorgeslagen regelgeving?

En hoeveel tijd en energie zou je kwijt zijn aan het daadwerkelijk toepassen van deze regels zonder je er aan te ergeren?

Die ergernis over hoe je je belastingaangifte dit jaar moet doen zal waarschijnlijk veel meer energie kosten dan de belastingaangifte zelf. Zonder emotie constateren dat een schutting een maximale hoogte heeft in plaats van je er over op te winden scheelt een hoop energie.

En dan kom je daarna tot de conclusie dat al die bouwmarkten al het nadenkwerk al voor je gedaan hebben door schuttingen en pergola’s in standaardafmetingen te leveren die binnen de regelgeving vallen en je dus voor niets je zo hebt opgewonden.

Dit is het doel van mindfulness, het loskoppelen van de emotie. Het is zeker niet zo dat je geen emoties mag hebben, integendeel. Het hebben van een mening en dus een emotie is een belangrijk deel van je identiteit, alleen je moet leren dat emoties moeten komen en gaan.

Je moet leren om niet in een emotie te blijven hangen. Op het moment dat een emotie blijft hangen gaat deze gedachte in je hoofd spoken en energie verbruiken. Onderschat niet hoeveel energie je hersenen kunnen verbruiken! Deze supercomputer in je hoofd kan net als een gewone computer verantwoordelijk zijn voor een groot deel van je stroomverbruik.

Je hebt een heleboel verschillende emoties, maar de sterkste emoties zijn angst en woede, dit zijn dus de emoties die je in de eerste plaats onder controle moet zien te krijgen.

Om deze controle te bereiken zal je je hersenen moeten gaan trainen. Een oude beproefde methode is dus mindfulness, maar als jij liever een ander soort meditatie toepast dan is dat ook prima. Het leegmaken van de geest kan op meerdere doelen bereikt worden. Om je op de goede weg te helpen zal ik je uitleggen hoe jij in de basis kunt beginnen met leegmaken van je geest.

De bedoeling is dat je elke dag minimaal een minuut of tien gaat “hersen trainen”. Door dit elke dag te oefenen leer je beter controle te krijgen over je gedachtestroom.

Hoe meer jij oefent hoe vaardiger je wordt in het controleren van je gedachten. 

Mindfulness

Stap 1 Zoek een rustige ruimte waar niemand je lastigvalt

Om goed te kunnen mediteren moet je wel een ruimte hebben waar niemand je lastigvalt. Mediteren betekent wel dat je je moet kunnen concentreren. Als je een rustige ruimte hebt gevonden ga dan comfortabel zitten of liggen. Doe je schoenen uit en ontspan. Het doel is dat je niet afgeleid wordt door je collega of huisgenoot, die strakke schoenen of dat vervelend zittende jasje.

Stap 2 Focus op je ademhaling

Nu je bent ontspannen ga je je concentreren op je ademhaling. Haal diep en rustig adem en wees je bewust van hoe je lichaam ademt. Je voelt de lucht in je longen gaan en daarna via je neusgaten je lichaam weer verlaten.

Voel hoe je borst of buik uitzet en weer krimpt, je kunt namelijk op twee manieren ademen: Ademhalen via je buik werkt voor het ontspannen beter dan via de borst. Voel je lichaam, je hartslag, je ademhaling de kruin van je hoofd en het puntje van te tenen.

 Concentreer je weer op je ademhaling, adem in en adem uit.

Stap 3 Kom los van je omgeving concentreer je op het nu, op jezelf

In deze stap ga je van die lichte concentratie over op een diepere vorm van concentreren. Je let alleen nog op je ademhaling en in plaats van je zintuigen te richten op wat er om je heen gebeurt ga je je helemaal richten op het ontspannen en je ademhaling.

Sluit je ogen voor een nog diepere concentratie, laat de wereld om je heen los en haal rustig adem.

Stap 4 Laat nu je gedachten toe

Vooral als je beginneling bent wat betreft mindfulness zal de meditatieoefening ook zo’n beetje ten einde zijn op het moment dat je bij stap 4 komt. Je hebt je drie minuten geconcentreerd en nu schieten de boodschappenlijstjes en de to-do lijsten alweer door je gedachten en weg is je concentratie.

Dit is in het begin heel normaal, niets komt je vanzelf aanwaaien en dus zal je ook meditatie moeten oefenen.  Begin weer bij stap 2 een focus je opnieuw op je ademhaling en probeer je te concentreren.

Eindelijk ben je zover dat je je gedachten kunt toelaten zonder dat je uit je concentratie wordt gehaald. Gefeliciteerd nu begint het echte mediteren!

Stap 5 Koppel je emotie los van de gedachten

Voel je dat de gedachten die je hebt allerlei emoties oproepen? “Och wat leuk” of “Nee wat vervelend”. Voel hoe je brein automatisch allerlei emoties aan gedachten koppelt.

Concentreer je weer op je ademhaling en probeer de rust over je heen te laten komen. Maak gebruik van de afstand tussen de gedachten die je hebt en hoe jij je nu voelt.

Want als het goed is ben je helemaal ontspannen en raken de emoties die je aan de gedachten koppelt je minder dan als je niet aan het mediteren bent.

Stap 6 Ga nu je emotie overheersen met de kalmte

Probeer die rust te laten overheersen over de gedachten. Dit is de eerste stap in het loskoppelen van de gedachte en de emotie. Laat je gedachten weer de vrije loop, al die momentopnames die voorbij flitsen.

Of het nou momenten uit het verleden zijn of momenten in de toekomst maakt niet uit.

Laat deze gedachten toe maar probeer nu de emotie die je normaalgesproken hebt te vervangen door de kalmte die jouw gedachten overheerst omdat je nog steeds in diepe concentratie bent, de emotie is gekoppeld aan je rustige ademhaling.

Waarom heb je eigenlijk emoties die gekoppeld zijn aan gedachten? De enige emotie die op dit moment geldt is dat je heerlijk ontspannen bent, je hebt je ogen dicht en gaat  helemaal op in de rust van je ademhaling en je hartslag.

Voel je de emoties vervagen en de rust sterker worden? Goed zo, je bent nu echt bezig met het trainen van je hersenen. Je koppelt de emotie los van de gedachte.

Zo leer je je hersenen dat wat er ook gebeurt je eerste gedachte kalmte moet zijn en niet een automatische emotie.

Op basis van deze kalmte ga je allerlei gedachten aan je voorbij laten gaan, in het begin zal het je nog uit je concentratie halen, maar hoe meer je oefent des te meer gedachten zal jij kunnen oproepen zonder dat de automatische emoties die je normaal voelt getriggerd worden.

Door dit elke dag een minuut of tien te doen conditioneer jij je brein om niet meer zo impulsief te reageren. Niet elke gedachte hoeft beantwoord te worden met een emotie. Je stopt met het “vraag en antwoord mechanisme” dat zich in je hoofd afspeelt. Je leert om een gedachte een gedachte te laten zijn, je laat de gedachte onbeantwoord.

Je zult zien dat de gedachtes hierdoor slechts gedachtes blijven en dat die los staan van je emotie!

Boeddhistische meditatie

Meditatie verschilt in op het eerste gezicht niet zo veel van mindfulness, maar in plaats van dat jij de emotie probeert los te koppelen van de gedachte probeer je nu met mediteren een veel groter doel te bereiken.

Je gebruikt niet alleen de basisprincipes van het mediteren om je emoties onder controle te krijgen. Nee, je probeert een beter mens te worden, je probeert betere gedachtes te krijgen.

Doordat je een beter mens probeert te worden, met betere, positievere gedachten wordt je een krachtiger en evenwichtiger persoon met een sterkere geest. Je gaat opzoek naar de goedheid in jezelf, daardoor kun je een heleboel emoties zoals jaloezie, ergernis of woede zien als een soort zwaktebod. Je probeert vanuit de zienswijze dat jij je niet gaat “verlagen” tot dit soort emoties die je geest vervuilen deze emoties vervangen tot wijzere en genuanceerdere emoties.

Stap 1 tot en met 4 om in je concentratie te komen kun je ook bij het mediteren aanhouden pas als je je gedachten over je heen laat komen ga je een ander pad op.

Bedenk van te voren een specifieke gedachte waarover je na wilt denken.

Stap 7 Laat die gedachte nu toe in je geest

Je hebt van te voren een bepaald onderwerp of een gedachte uitgekozen waar je nu in je meditatiesessie over na wilt denken. De filosofie van het boeddhisme houdt in dat je op zoek gaat naar wijsheid, rechtvaardigheid en je je niet laat leiden door emoties die gebaseerd zijn op begeerte of varianten daarvan.

Stap 8 Wat vind je van die gedachte?

Je laat de gedachte toe en probeer objectief vast te stellen of jij op zoek bent naar geluk of begeerte. Waarop baseer jij je beslissingen? Wat is volgens jou de juiste manier om te handelen en hoe heb je gehandeld.

Je probeert dus je emoties op een andere manier de baas te worden. Je vergelijkt je emotie met dat wat je juist acht, wat rechtvaardig is. Op basis van deze richtlijn kun je verschillende gedachten de revue laten passeren.

Je zult merken dat naarmate je meer oefent je minder impulsief op gedachten reageert. De meeste gedachtes verleiden je om er emotioneel op te reageren. Maar omdat jij hier niet intrapt houd je het malen ook buiten de deur.

Je traint je hersenen om niet steeds een loopje met je emoties te nemen. Je begint nu al heel anders te denken en je traint nu elke dag je Zen!

Yoga

Een andere effectieve manier van het leegmaken van je geest is door niet geestelijk te trainen, maar door je lichaam te ontspannen met behulp van verschillende houdingen en daardoor je geest leegmaken. De lichamelijke oefeningen hebben als gevolg dat ook je geest tot rust komt. Doordat je helemaal gericht bent op het aannemen van verschillende Yogaposes, die aandacht en concentratie vergen, ga je op in de Yogasessie.

Vooral het vasthouden van de poses zorgt ervoor dat je je automatisch gaat concentreren, je vergeet al die gedachten die door je hoofd spoken en je bent helemaal gericht op de oefeningen die je aan het doen bent.

Om je op weg te helpen geef ik je een aantal “avond Yoga oefeningen” waarmee je aan de slag kunt. Dit zijn oefeningen die speciaal gericht zijn op het ontspannen van je lichaam en geest na een lange dag.

Stap 9  Houding van het Lijk

Deze Yogapose is lichamelijk het makkelijkst maar vergt een goede concentratie. Wat je moet doen is op de grond gaan liggen met je armen en benen iets gespreid. Vervolgens strek je je voeten zo ver mogelijk uit. Til je linkerbeen een paar centimeter op en laat deze weer zakken. Daarna doe je hetzelfde met je rechterbeen. Nu span je je billen even aan en ontspan je weer.

Vervolgens werk je langzaam van onder naar boven. Je spant je onderrug aan en ontspant weer. Nu zijn je schouder aan de beurt, span ze aan en ontspan weer. Til nu je linkerarm een paar centimeter op en laat deze weer zakken. Doe hetzelfde met je rechterarm.

Span nu de spieren in je gezicht en ontspan ze weer. Til je hoofd een paar centimeter op en laat na tien seconden je hoofd weer zakken.

Stap 10  De zoemende bij

Ga lekker zitten op de grond met je knieën omhoog en je voeten voor je op de grond geplaatst. Leg je ellebogen op je knieën en sluit je ogen met je handen ervoor. Sluit je mond zonder dat je tanden elkaar raken, doe je tong tegen je verhemelte en begin licht te zoemen. Haal regelmatig en diep adem en houd dit monotone diepe zoemen een paar minuten aan.

Stap 11 De krijger

Ga rechtop staan en plaats je linkerbeen naar voren en je rechterbeen naar achteren. Buig je linkerknie ongeveer 90 graden. Als het goed is staat je linkervoet wel een meter voor je rechtervoet. Leg nu je handpalmen tegen elkaar aan en strek je armen naar boven. Kijk met je hoofd mee naar boven.

Deze houding vergt veel stabiliteit, dat is precies de bedoeling van Yoga. Maar om te beginnen kun je het jezelf makkelijker maken door je rechterbeen niet alleen naar achteren te plaatsen maar ook een stukje opzij.

Stap 12 Ruggengraat afrollen

Ga ontspannen rechtop staan met iets gebogen knieën en laat je armen ontspannen hangen. Haal rustig en diep adem. Elke keer als je uitademt laat je je hoofd voorover zakken. Buk bij elke uitademing verder voorover en bol je rug. Buk voorover totdat die los bungelende armen de grond raken.

Let op je hoeft in deze oefening je benen niet gestrekt te houden. Het gaat er niet om te testen hoe lenig je bent. Het doel is dat je je rug helemaal ontspant en je helemaal slap voorover buigt waarbij je rug, je nek en je armen helemaal ontspannen zijn.

Stap 13 Gestrekte hond

Ga op je handen en knieën staan, als een echte viervoeter. Nu ga je armen strekken en je hoofd naar je borst toe buigen. Vervolgens probeer je een omgekeerde V te maken. Je strekt je benen en je armen en je je lichaam is ter hoogte van je heupen precies 90 graden gebogen.

Je achterste vormt het hoogste puntje van de V.

Dat viel nog wel mee of niet? Probeer nu dezelfde houding nogmaals en probeer nu je hiel van je voeten ook op de grond te houden in plaats van op je tenen staan. Zo zie je dat je met Yoga toch heel wat spieren aanspreekt en dat je waarschijnlijk minder lenig bent dan je had verwacht….

Zie Yoga als een uitdaging en probeer de poses uit te voeren zoals ze horen, dit vergt nogal wat lenigheid, totdat dat lukt ben je wel even zoet.

Lichaamsbeweging

Dit is de beste manier van je geest leegmaken voor de mensen die totaal niet diepzinnig zijn aangelegd. Dit is je geest ouderwets voorzien van genotshormonen door middel van lichaamsbeweging.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat je door sporten genotshormonen aanmaakt. Door de aanmaak van deze extra genotshormonen krijg jij een euforisch gevoel en ga je beter in je vel zitten.

Je vervangt de negatieve gedachten door inspanning. Je stelt jezelf een fysiek doel voor ogen en je richt je daarop. Je zult zien dat als jij je flink inspant je hersenen helemaal geen tijd hebben om te malen. Zie je het al voor je? Je ligt op het fitnessapparaat vijftig kilo te bankdrukken en je hersenen besluiten ineens te gaan filosoferen over je deadline? Juist, dat gebeurt niet, daarom is lichamelijke inspanning zo effectief.

Daarnaast zorgt elke dag een halfuurtje inspanning voor afleiding en voldoening. Je bent met iets positiefs bezig, namelijk het verbeteren van je algemene gezondheid je mentale gezondheid en je conditie.

Daarbij geeft lichaamsbeweging naast de directe voldoening door de aanmaak van genotshormonen ook voldoening op lange termijn. Je merkt dat je conditie verbetert en je gezondheid er voordeel bij heeft.

Dit stimuleert je om door te gaan met de goede gewoonte, op een gegeven moment merk je dat je ook beter slaapt en een vrolijker persoon wordt.

Stap 14 Hardlopen

Steeds meer Nederlanders doen aan hardlopen. Dat is niet voor niets want je hebt eigenlijk alleen sportschoenen nodig, jezelf en de weg. Daar ga je dan. Eerst wandel en ren je nog door elkaar en op een gegeven moment merk je dat je steeds langere stukken kunt hardlopen of joggen. Een heerlijk gevoel van verbetering. Als je zonder muziek hardloopt komen gedachten vaak langs vliegen, maar die worden vaak onderbroken door de wil om verder te kunnen lopen totdat je jezelf alleen nog doelen stelt zoals “tot het volgende verkeersbord” en dan vooral op dat punt gefocust bent.

Dit helpt echt om jezelf te pushen en steeds meer conditie aan te maken. Het nadeel van hardlopen is wel dat als je stopt je ook echt stilstaat. Probeer daarom te blijven wandelen totdat je jouw ronde gemaakt hebt.

Stap 15 Fietsen

Racefietsen of gewoon een stukje fietsen op je vertrouwde omafiets kan je ook helpen om te ontspannen. Vooral bij mooi weer kun je genieten van dat briesje op je gezicht. Een voordeel van fietsen is dat als je even stopt met trappen je nog gewoon doorrolt. De beweging blijft en dit geeft je een goed gevoel. Probeer tijdens het fietsen ook echt te genieten van je omgeving, bekijk de weilanden en zie opeens dat daar meer vogels te zien en horen zijn dan je dacht. Zie die koeien gek doen in de wei. Door de omgeving te verkennen terwijl je fietst ben je afgeleid van alle andere gedachten.

Stap 16 Kettlebell

Krachttraining met de kettlebell is een van de meest veilige een eenvoudige vormen van krachttraining. Je kunt het thuis doen het enige dat je nodig hebt is zo’n kettlebell en een workoutplan. Een voordeel van krachttraining is dat je de oefeningen goed en geconcentreerd moet uitvoeren. Doordat er stoffen zoals serotinine en noradrealine vrijkomen tijdens de training gaan angstige en depressieve gedachten weg en krijg je er positieve gedachten voor terug. Daardoor verminder je jouw stressniveau.

Als je drie keer in de week aan krachttraining doet slaap je ook beter, dit helpt dus al behoorlijk als jij tot diep in de nacht nutteloos aan het malen bent. Je kunt een kettlebell training goed integreren in een high intensity interval training.

Stap 17 High Intensity Interval Training

Dit is ook een geweldige workout om je te focussen op het afmaken van de oefening. Op Pinterest kun je veel HIIT oefeningen vinden. Deze variëren van een aantal jumping jacks die je moet uitvoeren of een tijd waarin je jumping jacks moet volhouden. In beide gevallen focus je je vaak op het tellen van de oefeningen waardoor je niet meer denkt aan andere dagelijkse bezigheden.

Vooral als je een oefening een minuut moet volhouden merk je vaak toch dat je na 35 seconden iets vaker op je stopwatch kijkt. Doordat je jezelf blijft pushen net als bij het hardlopen denk je alleen maar aan de oefeningen.

Stap 18 Wandelen (door een bos of natuurpark, niet in de woonomgeving)

In je leefomgeving krijg je sneller prikkels die je herinneren aan de gedachten waar je zo moe van wordt. Ga daarom wandelen in een bos, op het strand of in een ander natuurgebied. Ik merk zelf dat ik in de natuur helemaal tot rust kom. Je geniet namelijk van de planten en dieren die er leven.

Door daar te wandelen krijg je ook minder prikkels die je herinneren aan die deadline die toch wel gaat halen. Bovendien zorgt wandelen voor creativiteit. Dus zit je vast met een opdracht waar je niet uit komt, dan is dit ook nog een oplossing.

Twee vliegen in één klap, vermindering van stress en meer creativiteit.

Andere vormen van lichamelijke ontspanning

Het kan natuurlijk zijn dat jij een broertje dood aan lichaamsbeweging hebt, dat kan gebeuren, al moet ik wel zeggen dat lichaamsbeweging echt een enorme verbetering is voor je gezondheid. Maar wees niet getreurd je kunt ook je geest ontspannen zonder je echt fysiek te moeten inspannen.

Stap 19 Sauna

Ga bijvoorbeeld eens naar de sauna. De hitte van de sauna is goed voor je huid, je zweet allerlei gifstoffen uit en het bevordert je bloedsomloop. Daarnaast werkt een bezoekje aan de sauna zeer ontspannend, de hitte zorgt ervoor dat je wel moet ontspannen.

Stap 20 Massage

Ook massages werken zeer ontspannend voor je lichaam. Al je spieren worden weer eens lekker los gemasseerd, ook massages bevorderen de bloedsomloop en je krijgt van een massage datzelfde fijne gevoel als bij de kapper. Iemand is druk bezig om jouw lichaam te verzorgen, dat geeft een goed gevoel en je vergeet even alle zorgen en geniet van het moment.

Dat fijne gevoel van een massage kan uren tot wel dagen aanhouden.

Stap 21 Zwemmen

Nee, ik vind zwemmen geen echte zware fysieke inspanning, als je lekker ontspannen je baantjes trekt is het meer ontspanning dan inspanning.

Als je je best doet kun je zelfs net blijven drijven zonder je überhaupt te bewegen.

Maar dat gezegd hebbende, zwemmen is wel enorm goed voor je lichaam omdat je heel veel verschillende spieren aanspreekt als je zwemt. Je verbetert je conditie en de soepelheid van de spieren wel degelijk door een paar keer per week te gaan zwemmen.

Bovendien is het niet blessuregevoelig (tenzij je uitglijdt) het water biedt genoeg weerstand om je spieren te trainen maar het ontziet je gewrichten en je overbelast niet één enkele spiergroep. Zwemmen in een lekker warm bad werkt ook voor de geest ontspannend, lekker genieten van dat warme water met minimale inspanning.

Stap 22 Warm bad met etherische oliën

In plaats van een gewoon warm bad kun je eens wat lavendelolie af andere oliën proberen. De geur van deze lekkere oliën hebben een rustgevende werking, samen met het warme water heb jij even een heerlijk moment voor jezelf waarbij je alleen denkt aan de lekkere geuren en het warme water.

Tot slot…

Zoals je hebt kunnen lezen heb je een heleboel manieren om tot rust te komen, je kunt de gedachtestroom stoppen door voor afleiding te zorgen of door aan lichaamsbeweging te gaan doen. Dit zorgt voor genotshormonen en die genotshormonen zorgen voor een andere mindset.

Wat je ook kunt doen is meer ontspannende momenten voor jezelf te nemen. Een warm bad of de sauna zijn daar een goed voorbeeld van.

Je kunt ook actief ervoor zorgen dat je hersenen een update krijgen in de vorm van mindfulness of meditatie. Dit zijn de sterkste oplossingen omdat je het probleem niet omzeilt maar je gaat daadwerkelijk op zoek naar een oplossing zodat dat malen en piekeren ook in de toekomst niet meer terugkomt.

Door het proces van piekeren en malen aan te pakken en ervoor te zorgen dat je de baas wordt over je gedachtes kan je zelfs zo’n sprong voorwaarts maken dat je hierdoor zelfs je belastbaarheid vergroot.

Bronnen:

http://psycnet.apa.org/journals/psp/84/4/822/

http://psycnet.apa.org/journals/ccp/44/3/456/

http://europepmc.org/abstract/med/15352751

http://psycnet.apa.org/journals/hea/7/4/341/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share