Mentale Gezondheid

Laatste Update: 10 augustus 2020

10 tips voor meer “brain power”

We staan op, we ontbijten en vervolgens gaan we naar het werk. Zonder het door te hebben beleven we eigenlijk elke dag hetzelfde. In de volksmond noemen we dit ook wel "een sleur". Als je op welke manier dan ook, in een sleur zit ( in je relatie, je werk of sport) zijn je hersenen op dat moment praktisch niet meer actief. Dit komt omdat het een routine is geworden en het gaat vanzelf.

Iets wat we natuurlijk niet willen, is dat onze hersenen niet "krachtig" worden. Als we spieren willen kweken gaan we sporten. Maar wat doen we eigenlijk om je hersenen te trainen?

De meeste mensen weten eigenlijk niet eens hoe je dat kunt doen. Echter is het trainen van je hersenen niet moeilijk en brengt het vele voordelen met zich mee. Je bent jonger van geest, je bent scherper, alerter, pakt dingen snel op en anticipeert snel. Hiernaast zijn er natuurlijk nog veel meer voordelen als je hersenen in "shape" zijn.

Hier onder de top 10 brain training:

 1. Breek de routine. Het meest simpele wat je kunt doen om uit de sleur te raken, is om je routine te breken. Poets bijvoorbeeld je tanden met links, als je hardloopt, loopt dan achterstevoren, of probeer elke dag een stuk met de "verkeerde" hand te schrijven.
 2. Water. In noem het op deze website best vaak, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Je hersenen bestaan voor 80% uit water. Laat koffie en alcohol vaker staan en drink meer water(1)!
 3. 7 uur slapen. Als je minder dan 7 uur per dag slaapt, zal je hersenactiviteit minder groot worden. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je 7 tot 8 uur slaapt per dag, dat je een beter geheugen krijgt, je beter kan concentreren en makkelijker kan leren. Slecht slapen zorgt ook voor slechte beslissingen(2).
 4. Adem door je buik. Je hersenen hebben voldoende zuurstof nodig. Probeer voortaan te ademen door je buik i.p.v. je borst.
 5. Tv Kijken. Als je meer dan 2 uur per dag tv kijkt, is de kans dat je Alzheimer ontwikkeld op latere leeftijd aanzienlijk groter dan wanneer je minder dan 2 uur per dag tv kijkt. Kijk minder tv!
 6. Ga Dansen. Iets waar jij je hersenen echt mee stimuleert in dansen. Als je gaat dansen stimuleert dit je hersenen ultiem. Coördinatie, ritmegevoel, planning, oordeel etc etc.(3)
 7. Registreer niet te veel pijn. Te veel de "emotie" pijn voelen is slecht voor de hersenen. Heb je vaak pijn door bijvoorbeeld hoofdpijn, neem dan een pijnstiller. Door regelmatig pijn te voelen onderbreekt je lichaam de productie van antioxidanten die je hersenen nodig hebben.
 8. Lees boeken. Zelf lees ik ze te weinig, maar lezen is daadwerkelijk goed voor je hersenen. Door boeken te lezen activeer je een groot deel van je hersenen
 9. Negatieve gedachten. Alle negatieve gedachten zijn "killing" voor je lichaam. Het is daarom dus ook belangrijk, dat je zo weinig (beter is geen) negatieve gedachten hebt. Probeer alle negatieve gedachten om te buigen tot iets positiefs.
 10. Sex. Sex is goed voor de mens, simpel that is! Door sex maakt je lichaam bepaalde stoffen vrij die een positief effect hebben om je hersenactiviteit.

Probeer een aantal van de bovenstaande tips elke dag toe te passen. Niet alleen je hersenen voor sterker, je zult ook nog eens lekkerder in je vel zitten.Heb je moeite om deze tips toe te passen, probeer dan eens een coach te vinden die jouw hierbij kan helpen.

Welke tip spreekt jouw het meeste aan?

Meer interessante artikel: Optimalegezondheid.com Blog
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666312004321
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053811913000724
 3. https://www.koreascience.or.kr/article/JAKO201417638007464.page

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. leuk artikel ik ben 81 ik doe niet roken drinken en gokken en als ik de trap opga neem ik altijd twee treden tegelijk dat heb ik geleerd van mijn vader toen ik 6 was hij dat is nodig als je in het leven vooruit wilt komen
  verders zwem ik minstens 2 maal per week en fiets veel en mijn brein laat ik werkrn met puzzels en lezen
  groeten van Albert

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share