Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 16 mei 2014

Geneeskrachtige planten: welke klachten kan ik genezen?

Al eeuwenlang worden planten en kruiden gebruikt om de gezondheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de oude kruidendokters en sjamanen. Vaak gaat dit dan samen met allerlei vreemde rituelen waarvan je je kunt afvragen hoe effectief deze zijn. Maar het feit blijft dat de effectiviteit van de medicinale werking van planten onbetwistbaar is. Daar is gewoon al té veel ervaring mee.

Door al deze ervaringen is deze geneeswijze doorgegroeid naar een volwaardige tak in de geneeskunde. Niet meer met allerlei rituelen en directe toepassingen, maar met hoogwaardige technologie waarmee de geneeskrachtige stoffen uit de planten worden gehaald en in een pilletje of een drankje worden gestopt. Dit proces wordt heel vaak misbruikt door de farmaceutische industrie om aan te tonen dat hun product ‘natuurlijk’ is, terwijl maar een heel klein percentage natuurlijke stoffen in het pilletje terug te vinden is.

Fytotherapie en Aromatherapie gaan hier gelukkig anders mee om. Deze tak van sport gebruikt moderne technologie om actieve en geneeskrachtige stoffen aan de plant te onttrekken, en deze 1 op 1 voor te schrijven aan de patiënten.

Of je deze kennis wilt gebruiken via een arts (fytologie) of zelf toe wilt passen, het is goed om hier meer kennis van te hebben. Let er wel op dat je, als je zelf de kennis toe gaat passen, de juiste planten gebruikt. Ik zeg dit met klem, want er zijn ook planten en kruiden die giftig zijn bij inname, soms al bij een hele kleine dosering.

Op basis van een aantal ziektes en aandoeningen, geef ik je een idee wat de medicinale werking kan zijn van bepaalde planten. In de meeste gevallen zijn het planten die je gewoon in Nederland in de natuur kunt vinden, of zelfs in je eigen tuin. Ook kun je plantjes kopen en je eigen medicinaal tuintje aan gaan leggen. Andere planten, of extracten daarvan, kun je redelijk gemakkelijk kopen in speciaalzaken. In het geval je supplementen hiervoor wilt gebruiken, is het gewoon goed om te weten waar je naar moet zoeken, en wat de bepaalde extracten precies met je doen, of niet doen.

Hieronder een overzicht met de klachten die d.m.v. planten vermindert kunnen worden:
1. Angst
2. Gewrichtspijn en spierpijn
3. Migraine
4. Menstruatiepijn
5. Astma en Bronchitis
6. Conclusie

1. Angst

Vaak wordt het sterk onderschat, maar angsten komen vaker voor dan je denkt. Denk hierbij aan angsten voor bijvoorbeeld spinnen, pleinvrees, smetvrees of angsten om contact te hebben met anderen. Het is daarom een grote veroorzaker van ontzettend veel soorten psychische en fysieke klachten.

Passiebloem
Dit is een heel veelzijdige plant die oplossing kan bieden voor slaapproblemen en/of angst- en stress gerelateerde problemen. Maar de belangrijkste toepassing moet je toch zoeken als kalmeringsmiddel, stresswerend middel of angstwerend middel. Daarbij is passiebloem ook te gebruiken als rustgever en voor een betere nachtrust.

De stoffen die dit veroorzaken zijn de Alkaloïden en de Flavonoïden die in ruime hoeveelheid in de Passiebloem aanwezig zijn. Je kunt deze veilig gebruiken, zonder bijwerkingen, zowel in de avond als in de morgen. Ook kun je de passiebloem prima combineren met de hierna omschreven Jatamansi-wortel. Om dit allemaal te bevestigen, is er recent een wetenschappelijk onderzoek gedaan: Hieruit is duidelijk gebleken dat de passiebloem in sterke mate angstwerend is door de positieve invloed op het Gamma Amino Boterzuur (GABA). Een belangrijke neurotransmitter die in de hersenen rustgevend werkt.

Jatamansi
Deze wortel is wat minder bekend. Ook geen wonder, want het is er eentje die je niet in je achtertuin gaat vinden. De Jatamansi-wortel komt van oorsprong uit Nepal en Noord-Indië waar het rijkelijk groeit in het Himalaya-gebergte. Met name in de daar bekende (Indiase) geneeskunde wordt deze wortel al eeuwen gebruikt voor mensen met zwakke zenuwen en innerlijke onrust. Nerveuse stresssituaties die meestal samengaan met verwardheid en angsten.

Door het gebruik van Jatamansi wordt de aanmaak van de neurotransmitters Serotonine  en Acetylcholine. Beide van groot belang voor je gemoedstoestand en je geheugen.

Je kunt dit zonder enig gevaar of bijwerkingen innemen: Je gaat je namelijk niet suf voelen, maar daarentegen kun je je wel beter concentreren, werkt sterk angstwerend en je zult een gevoel van rust en ontspanning ervaren.

2. Gewrichtspijn en spierpijn

Eén van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. In de meeste gevallen is het tijdelijk naar aanleiding van een verkeerde beweging tijdens het werk of tijdens het sporten. Ook zijn er veel gevallen van Chronische pijn zoals reuma en artrose. In beide gevallen zullen de volgende planten een heilzame werking hebben:

Zwarte Spar
De zwarte spar heeft een hele sterke anti-inflammatoire kracht. Het is dus niet voor niets dat deze één van de meest gebruikte is in de aromatherapie. De naalden zijn goed voor gebruik bij spierontstekingen en zenuwontstekingen. Naast de ontstekingsremmende werking, zorgt de zwarte spar voor een sterke stimulans van de bijnieren. In de bijnieren wordt onder andere adrenaline en cortison gemaakt. Bij stimulatie van deze productie voel je je minder moe, wat veel voorkomt bij met name reumapatiënten.

Duivelsklauw
De duivelsklauw heeft Harpagoside als belangrijkste werkzame stof. Deze stof is pijnstillend en sterk ontstekingswerende. Toepassingen kunnen we vinden in bijvoorbeeld Chronische Degeneratieve ontstekingen, gewrichtsoedeem, artrose en reuma.

Kurkuma
Ook Kurkuma heeft een sterk hele sterke ontstekingsremmende werking die ook invloed heeft op chronische aandoeningen. De antioxidanten die in Kurkuma zitten kunnen een belangrijke, positieve, invloed hebben op ontstekingen van gewrichten en spieren als gevolg van trauma en overbelasting.

3. Migraine

Migraine is een erg vervelende aandoening waar in veel gevallen weinig aan te doen is. Meestal wordt door de arts medicijnen voorgeschreven die in de bijsluiter een lange lijst van bijwerkingen laat zien. Niet iets om naar uit kijken, want de migraine mag dan opgelost worden, je blijft zitten met nieuwe aandoeningen. Een natuurlijke oplossing met behulp van planten ligt meer voor de hand, en zonder bijwerkingen!

Witte Wilg
Deze boom kun je overal vinden in ons Nederlandse landschap. Je kunt van de witte wilg, ook wel de schietwilg genaamd, de bladeren en de schors gebruiken. Deze bevatten beide de stof Salicine, die op zijn beurt de Prostaglandines afremmen. Deze laatste staat bekend als een stof die ontstekingen, zwellingen en pijn kan uitlokken. Ook bevat de witte wilg veel Flavonoïden, die ook pijnstillend en ontstekingswerend werken. Het gebruik hiervan is niet irriterend voor de maag en wordt goed verdragen door het lichaam.

Meerdere wetenschappers hebben intussen geconcludeerd dat het pijnstillende effect vooral goed werkt tegen de uitstralende en kloppende pijn, wat zo kenmerkend is voor migraine.

Moederkruid
Moederkruid is een belangrijk plantje om met name beginnende migraine tegen te gaan. Het plantje bevat namelijk Parthenolide, een stof die, tijdens het begin van de migraine, de vernauwing van de bloedvaten tegengaat. Het zorgt voor ontspanning van de bloedvaten en vermindert de werking van de neurotransmitters zodat je minder pijn hebt. Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat de duur en frequentie van migraine duidelijk afneemt als er regelmatig een preparaat van moederkruid wordt gebruikt.

4. Menstruatiepijn

Voor veel vrouwen een maandelijks terugkerend drama: Menstruatiepijnen. In veel gevallen wordt dan de anticonceptiepil voorgeschreven, met name bij jonge vrouwen. Maar dit is niet altijd noodzakelijk, tenminste als je het op een natuurlijke manier probeert op te lossen.

Duizendblad
Duizendblad is een plantje wat heel veel voorkomt in Nederland, eigenlijk in heel Europa. Het staat bekend als een heel sterk werkend middel tegen krampen en pijn en wordt heel veel ingezet tegen menstruatiepijnen. Het bijzondere is dat het duizendblad zich niet alleen beperkt tot de baarmoeder, maar ook rustgevend werkt voor de maag en de darmen. Daarnaast werkt Duizendblad ook regulerend in de menstruatiecyclus. De werkzame stoffen die hier voor verantwoordelijk zijn: Flavonen  en Alkaloïd Achilleïne (beide krampwerende stoffen) en Guaianoliden (ontstekingswerend en stimulatie van de spijsvertering).

5. Astma en Bronchitis

Mirte
Mirte staat met name bekend als hoestmiddel. Een krachtig goedje wat ook nog eens een ontsmettende werking heeft. Mirte heeft daarnaast het vermogen om beschadigd longweefsel te herstellen, de productie van slijm te verlagen en het hoesten te verminderen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Ook wordt de pijn minder bij bijvoorbeeld astma, bronchitis en astmatische bronchitis.

Tijm
Tijm is al eeuwenlang een gekende oplossing voor tegen ontstekingen van de luchtwegen, hoesten en verkoudheid. Het ontsmet de luchtpijp en de longen, en dood de bacteriën die de veroorzakers zijn van bronchitis. Als je Tijm inneemt in de vorm van Essentiële Tijm olie, wordt dit via de longen weer uitgeademd. Hierdoor wordt het hele systeem wat met ademhaling te maken heeft, volledig ontsmet, vrijgemaakt en slijm worden ook nog eens opgelost. Een erg krachtig middel!

Zwarte Spar en Kurkuma
Ook de eerder omschreven zwarte spar en Kurkuma kunnen voor astma en bronchitis een oplossing zijn, met name door de ontstekingswerende en pijnstillende werking.

6. Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat een natuurlijke oplossing voor bepaalde aandoeningen of pijnen de voorkeur zou moeten hebben. In tegenstelling tot conventionele medicijnen, hebben de meeste natuurlijke oplossingen geen bijwerkingen.

Heb jij een aandoening waar je natuurlijke oplossingen voor zoekt? Laat even een berichtje achter, en wellicht vind je dit in een volgend artikel terug!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste,

  Graag uw mening over mogelijk verband tussen stress en glutenintolerantie. Ik heb sinds een aantal jaar een glutenintolerantie, wellicht langer, maar de diagnose was niet gesteld. (hij beweert dat dit genetisch is, nu heb ik een heel grote familie en die eten allemaal zo goed als alles) Nu ben ik er vrijwel zeker van dat stress zeer slecht is voor de spijsvertering. Ik heb teveel stress en dat slaat dus denk ik wel op mijn vertering maar mijn specialist heeft hier geen oren naar. Ik volg zo goed en kwaad ik kan dat glutenvrij dieet, super gaat het echter niet. nu heeft een recent bloedonderzoek uitgewezen dat ik ook geen ei, eiwit, mais, tomaat, ui mag eten. Vroeger at ik alles zonder problemen, nu wordt het alleen maar moeilijker. Ik ga sowieso yoga volgen om zo weinig mogelijk stress toe te laten. Maar uiteraard is uw mening en advies welkom.

  1. Hoi Sylvia,

   Inderdaad bestaat er een heel groot verband tussen stress en de spijsvertering. Vreemd dat je arts hier geen oren naar heeft, want het is een bekend feit en zelfs medisch bewezen.
   Lees deze special maar eens. Hier staat precies in wat je wilt weten over de relatie stress met de spijsvertering. Hoewel niet expliciet beschreven in het artikel, heeft ook gluten-intolerantie hier veel mee te maken.

   Mocht je belangstelling hebben: Een tijdje terug heb ik een mini-stress ciursus geschreven. Deze kun je gratis volgen!
   Kijk maar eens op deze pagina.

   Heel veel succes!
   Jack

 2. Een paar maanden geleden kwamen uit het niets zo'n 5 cm boven mijn enkels schijnbaar ongeneeslijke, pijnlijke wonden tevoorschijn. Ook leek het of er prikkeldraad om mijn benen was gewikkeld. Van een medecamperaar kreeg ik een aftreksel van 14 kruiden in een Duitse brandewijn. Hiervan moest ik dagelijks een theelepeltje in mijn koffie doen.Na een week of 3 werden de wonden kleiner en zijn nu, 3 maanden later geheel verdwenen. Mede door deze goede kennis heb ik het boek "Gezondheid uit de apotheek van God" aangeschaft. Ik heb levercirrose en ben nu op zoek naar wolfsklauw. Weet iemand waar dit te koop Is??
  Met vriendelijke groet, Nico van Schajik

 3. Wat kan ik gebruiken om mijn longen schoon te maken ik ben herstellende van een dubbele longontsteking. Ik heb nooit gerookt. Ik gebruik Tijm maar misschien is er nog iets anders dat ik kan gebruiken.

  Groeten en vast bedankt voor uw reactie.

  1. Hoi Henk Ik gebruik ook Curcuma longa. Longa moet erbij staan op de verpakking.(dat is de juiste) Ik gebruik de gemalen variant. Is ook lekker met eten te bereiden....

   Suc6 Vriendelijke groet Chris

 4. Hoi Nico Wolfsklauw poeder koop je bij de natuurwinkel De Tuinen. ong. 6,00 euro
  Kijk ook op Beslist.nl

  Met vriendelijk groet Chris....

 5. Waar kan je Mirte krijgen? Hoe gebruik je het? Met name dat het beschadigd longweefsel hersteld is interessant voor mij!

 6. Hallo beste lezers,

  Thank God voor kurkuma...:)
  Gebruik de curcuma longa i.c.m. peper. Het liefst zwarte of cayennepeper. Ik heb van mijn homeopaat begrepen dat dit de werking versterkt.
  Zelf veel baat bij gehad na het doormaken van helse pijnen veroorzaakt door trombosebeen en Lyme.

  Ik gebruikte in eerste instantie supplementen met hoge concentratie maar gebruik nu merendeels curcuma met 1 cm verse gember een snufje cayennepeper en drupje citroen in thee. Is even wennen, maar doet wonderen.

  God bless en succes met jullie herstel.

 7. Blijkbaar is de thee van de bladeren van Graviola een middel om kanker te bestrijden ?
  Klopt dit ? en zijn testen en ervaringen bekend ?
  Enkele weken geleden vermeldde men in het nieuws dat er in Indonesie een boom groeit die
  de kanker uitzaaiingen zou stopzetten. (maar geen naam werd vermeld).
  Zou dit om dezelfde boom (Graviola) gaan?
  Zou dit misschien een alternatief betekenen voor de chemo.
  Er wordt chemo in massa toegediend met een erg mager resultaat,ernstige nevenwerkingen
  en een gigantische kost.
  De nevenwerkingen van de zogezegde geneesmiddelen (pharmacie) zijn soms erger dan de kwaal.
  Er zijn medicijnen die epilepsie veroorzaken en die epilepsie verbrijzelt de botten, de gewrichten
  met als gevolg levenslange handicap. Vreselijke ervaring.

 8. Mijn dochter heeft jeuk plekken op haar benen.
  Zij is in behandeling bij een dermatoloog geweest maar ze weten het niet. Nu heb ik haar beloofd te kijken wat ze met planten kan bereiken.
  Ze heeft ook een allergie tegen huisstofmijt waardoor ze in de morgen doodmoe wakker wordt. Ze heeft hiervoor speciale hoezen en verschoond haar bed elke derde dag. Ik vertel dit omdat het mogelijk samen hangt.

 9. Ik ben een vrouw met PCOS, en heb vlak voor ik ongesteld moet worden veelal dezelfde klachten. Last van de keel, hoofdpijn. Zere klieren en het gevoel dat er een zware deken over mij heen hangt. Wat zou ik kunnen doen om mijn lichaam te ondersteunen?

  Warme groeten,

  1. Dag Simone, wat vervelend om te horen dat je klachten ervaart voor de menstruatie. Heb je al eens duizenbladthee geprobeerd? Wat ook erg helpt is de dagen voor de menstruatie dagelijks een groene smoothie drinken, hiermee voeg je net wat extra ijzer en mineralen toe die je lichaam nodig heeft tijdens de menstruatie zelf waardoor klachten enorm kunnen worden verminderd. Aanvullend kun je ook denken aan het natuurlijke middel Physalis Menoplex Kruiden Synergie (druppels).

   Ik hoop dat je wat met deze tips kunt! Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share