Mentale Gezondheid

Laatste Update: 12 oktober 2020

Waarom is regelmaat goed?

Toen ik tijdens mij studie op mezelf ging wonen kreeg ik een (dit blijkt nu) een erg belangrijk les van mijn moeder mee. Toen der tijd deed ik er niet echt heel veel mee, omdat pubers het namelijk allemaal beter weten. Naarmate we echt volwassen worden, ga je op een of andere manier de dingen anders zien. Ik heb "die wijze les" opgeschreven en laatst kwam ik deze weer tegen: "Rust, reinheid en regelmaat"Vorige week heb ik een email ontvangen met de vraag waarom enige regelmaat in je leven nu juist zo belangrijk is. Ik dacht, laat is er eens een leuk artikel over schrijven.

Iedereen heeft in z'n dagelijkse leven zijn vaste routines zoals opstaan, sport en zelfs op het werk hebben we routines. Om even een duidelijk beeld te geven wat nu precies een routine is, even een klein voorbeeld. Zo heb ik zelf een bepaald “ochtend” routine waarbij ik eerst opstaan, mezelf ga verzorgen, een blokje om ga lopen en vervolgens mij ontbijten. Dit doe ik elke dag, 7 dagen in de week en 30 dagen per maand. Het kan voorkomen dat door omstandigheden dit niet kan (bijvoorbeeld als ik op reis ben), maar over het algemeen is mijn ochtend elke dag hetzelfde.

Waarom doe ik dit?

Iedere nieuwe dag krijgen we een bepaalde hoeveelheid “willpower”, ik wil niet al te hocus pocus overkomen dus vanaf nu noem ik het simpelweg “mentale energie”

Iedere activiteit die je verricht kost mentale energie. Het vervelende van mentale energie is, is dat we dit niet kunnen “terug winnen”. Elke dag krijgen we slechts een bepaalde hoeveelheid mentale energie en hier moeten we het dus ook maar mee doen.

Fysieke energie kun je enigszins terugkrijgen door voeding, maar aan het einde van de dag hebben we allemaal onze rust (slaap) nodig.

Wat heeft dit met regelmaat te maken? Hieronder het volgende:

Routinematige activiteiten kosten 10x minder mentale energie dan niet-routine matige activiteiten.

Wanneer ik in de ochtend alle mentale energie “verspil”, door allerlei dingen door elkaar heen te doen, levert dit me alleen maar stress op en heb ik voor de rest van de dag geen mentale energie meer. Mijn concentratie vermogen op het werk zal hier bijvoorbeeld ernstig onder lijden.

Door mijn ochtend routinematig in te delen, zal ik veel meer energie overhouden voor de rest van de dag. Hierdoor kan men productiever, alerter en scherper zijn doordat er nog veel mentale energie over is.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die een regelmatig leven leiden een hogere lichaamstemperatuur hebben en beter slapen(1). Daarnaast blijkt ook dat mensen die een regelmatig leven hebben gemiddeld ouder worden dan mensen met een onregelmatig leven (2).

Er zijn natuurlijk momenten in je leven waarop het lastig is om de regelmaat vast te houden, zoals wanneer je partner overlijdt. Als het je toch lukt om binnen 3 maanden na het overlijden van je partner een regelmaat in je dag te hebben kan dit op de langere termijn depressieve klachten voorkomen(3).

Adertje onder het gras

Het “probleem” (meer een uitdaging) is dat het een routine is om “onregelmatig te leven”. Dit klinkt vrij tegenstrijdig, maar toch is het zo. Een routine aanleren (zodat je meer energie overhoudt voor belangrijke dingen) is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Een nieuwe routine kost erg veel energie omdat je in principe tegen je huidige routine ingaat.

Het kost je ongeveer 30 dagen om een nieuwe routine aan te leren. De eerste paar dagen heb je veel goede moed en zal het dus soepel verlopen. Elke dag wordt het een stukje makkelijker en na 30 dagen zal je merken dat het vanzelf gaat.
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2869.1994.tb00132.x
 2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/07420529709001421
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/depr.3050030607

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Het kost inderdaad allemaal energie om je dagelijks zorgen te moeten maken over de dagdagelijkse dingen zoals ga ik al me correcte voedingen binnekrijgen met de aanbevolen hoeveel macronutriënten.

  Beweeg ik wel genoeg op een week wanneer zou ik opnieuw bewegen en vereist ook veel concentratie om dit allemaal bij te houden.

  Zoals u beschreef kunnen we dit allemaal lekker op automatische piloot laten verlopen door een routine of een nieuwe gewente onszelf aan te leren zodat we zeker weten wat we aangeleerd hebben we voor de rest van ons leven kunnen gebruiken.

  Die mentale energie die we dan over hebben kunnen we efficiënter gebruiken voor andere doeleinden die we dan eventueel ook vroeg of laat tot een nieuwe gewoonte kunnen omzetten..

  Zo bouwen we een huis, baksteen per baksteen.

  Uw mama was een slimme vrouw dus 😉

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share