• Door een regelmatig leven za; je gezondheid hier een boost van krijgen

Waarom is regelmaat goed?

2016-10-29T16:19:16+01:00juli 4th, 2011|Mentale Gezondheid|0 Reacties

Laatste update: door

Regelmaat gezond?!

Toen ik tijdens mij studie op mezelf ging wonen kreeg ik een (dit blijkt nu) een erg belangrijk les van mijn moeder mee. Toen der tijd deed ik er niet echt heel veel mee, omdat pubers het namelijk allemaal beter weten. Naarmate we echt volwassen worden, ga je op een of andere manier de dingen anders zien. Ik heb "die wijze les" opgeschreven en laatst kwam ik deze weer tegen: "Rust, reinheid en regelmaat"Vorige week heb ik een email ontvangen met de vraag waarom enige regelmaat in je leven nu juist zo belangrijk is. Ik dacht, laat is er eens een leuk artikel over schrijven.

Iedereen heeft in z'n dagelijkse leven zijn vaste routines zoals opstaan, sport en zelfs op het werk hebben we routines. Om even een duidelijk beeld te geven wat nu precies een routine is, even een klein voorbeeld. Zo heb ik zelf een bepaald “ochtend” routine waarbij ik eerst opstaan, mezelf ga verzorgen, een blokje om ga lopen en vervolgens mij ontbijten. Dit doe ik elke dag, 7 dagen in de week en 30 dagen per maand. Het kan voorkomen dat door omstandigheden dit niet kan (bijvoorbeeld als ik op reis ben), maar over het algemeen is mijn ochtend elke dag hetzelfde.

Waarom doe ik dit?

Iedere nieuwe dag krijgen we een bepaalde hoeveelheid “willpower”, ik wil niet al te hocus pocus overkomen dus vanaf nu noem ik het simpelweg “mentale energie”

Iedere activiteit die je verricht kost mentale energie. Het vervelende van mentale energie is, is dat we dit niet kunnen “terug winnen”. Elke dag krijgen we slechts een bepaalde hoeveelheid mentale energie en hier moeten we het dus ook maar mee doen.

Fysieke energie kun je enigszins terugkrijgen door voeding, maar aan het einde van de dag hebben we allemaal onze rust (slaap) nodig.

Wat heeft dit met regelmaat te maken? Hieronder het volgende:

Routinematige activiteiten kosten 10x minder mentale energie dan niet-routine matige activiteiten.

Wanneer ik in de ochtend alle mentale energie “verspil”, door allerlei dingen door elkaar heen te doen, levert dit me alleen maar stress op en heb ik voor de rest van de dag geen mentale energie meer. Mijn concentratie vermogen op het werk zal hier bijvoorbeeld ernstig onder lijden.

Door mijn ochtend routinematig in te delen, zal ik veel meer energie overhouden voor de rest van de dag. Hierdoor kan men productiever, alerter en scherper zijn doordat er nog veel mentale energie over is.

Adertje onder het gras

Het “probleem” (meer een uitdaging) is dat het een routine is om “onregelmatig te leven”. Dit klinkt vrij tegenstrijdig, maar toch is het zo. Een routine aanleren (zodat je meer energie overhoudt voor belangrijke dingen) is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Een nieuwe routine kost erg veel energie omdat je in principe tegen je huidige routine ingaat.

Het kost je ongeveer 30 dagen om een nieuwe routine aan te leren. De eerste paar dagen heb je veel goede moed en zal het dus soepel verlopen. Elke dag wordt het een stukje makkelijker en na 30 dagen zal je merken dat het vanzelf gaat.
[MOWPOP id="128"]

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!