Vakantie en Gezondheid

Laatste Update: 7 augustus 2016

De 4 beste tips tegen zonneallergie

De 4 beste tips tegen zonneallergieDe 4 beste tips tegen zonneallergie

De vakantie is inmiddels weer aangebroken, en ter voorbereiding haal je natuurlijk een goede zonnebrandcrème. Want het zou natuurlijk zonde zijn van je vakantie dat je last krijgt van zonnebrand. Of is het zonneallergie? Tsja, deze twee termen worden heel erg vaak doorelkaar gehaald, terwijl het wel degelijk twee verschillende dingen zijn. Wat het verschil is, lees je in dit artikel. Daarnaast alle info over zonneallergie, inclusief een aantal belangrijke tips om de zonneallergie zoveel mogelijk in de hand te houden.

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie treedt op wanneer je immuunsysteem extreem reageert op de blootstelling aan licht en zon. Lichtgevoeligheid, zoals het ook wel wordt genoemd, zorgt in de meeste gevallen voor een rode, sterk jeukende, uitslag op die delen van de huid die blootgesteld waren aan de zon. In hele extreme gevallen kan dit netelroos worden, of beginnen zich blaren ontwikkelen op de blootgestelde plekken. In principe kan iedereen last krijgen van zonneallergie, of je nu een hele lichte huid hebt, of een hele donkere huid.

Het is voor de medische wetenschap nog steeds niet helemaal duidelijk hoe een zonneallergie zich ontwikkelt. Maar over het algemeen wordt aangenomen dat het zonnelicht veranderingen in de huid aanbrengt. Het lichaam herkent deze veranderingen niet, en beschouwd het als indringers, ongewenste elementen. Voor het immuunsysteem staat dit gelijk aan het binnendringen van een virus of bacteriën. Als verdedigende reactie, activeert het immuunsysteem de aanval op de ‘indringers’. Het lichaam valt zichzelf dus aan. We noemen dit ook wel een auto-immuunreactie. En deze aanval veroorzaakt uiteindelijk de allergische huiduitslag.

Waarom de huid zo reageert op het zonlicht is ook niet duidelijk. Maar uit proeven is wel gebleken dat bepaalde chemische stoffen uit bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten je huid heel erg gevoelig kunnen maken voor de zon. Denk hierbij maar eens aan lotion of parfum. Hoe meer chemische elementen er in deze producten verwerkt is, hoe groter de kans dat de lichtgevoeligheid zich kan ontwikkelen.

Ook het gebruik van bepaalde soorten medicijnen, speciaal antibiotica en diuretica, wordt beschouwd als aanjager voor het ontwikkelen van lichtgevoeligheid.

Het verschil tussen zonneallergie en zonnebrand

Heel regelmatig worden deze twee termen doorelkaar gebruikt, terwijl het wel degelijk twee verschillende dingen zijn.

Zonneallergie is de reactie van het immuunsysteem op blootstelling aan de zon, of eigenlijk aan het licht. Het immuunsysteem valt de huid aan, in de veronderstelling dat er vreemde stoffen het lichaam binnengedrongen zijn. De allergische reactie wordt dus uiteindelijk door het eigen lichaam veroorzaakt, als gevolg van een foute interpretatie.

Zonnebrand treedt op wanneer de hoeveelheid zon, of eigenlijk de blootstelling aan UV-straling ongeacht de bron, te veel wordt. De beschermende stof in de huid, de Melanine, is niet meer voldoende om de huid tegen de overmatige blootstelling te beschermen.

Allerlei soorten zonneallergie

Er zijn allerlei soorten zonneallergie die allemaal heel erg op elkaar lijken. Ik zal je nu niet lastigvallen met al deze vormen en de subtiele verschillen voor wat betreft de symptomen en de oplossingen. Toch wil ik er eentje uitlichten, de meest voorkomende vorm:

Polymorfe Licht Eruptie (PMLE)

De symptomen van PMLE beginnen zich normaal gesproken binnen 2 uren na de blootstelling aan de zon te ontwikkelen. Je krijgt dan last van jeukende en brandende uitslag op de delen van de huid die blootgesteld waren aan de zon. Het meest gevoelig hiervoor zijn de armen, de benen, de borst en de nek. In sommige gevallen gaat het samen met een algemeen gevoel van onbehagen, rillingen, hoofdpijn, en een misselijk gevoel. Soms ook overgeven.
In zeldzame gevallen kan er ook sprake zijn van blaasjes die gevuld zijn met vocht, bloedingen onder de huid, en platte rode bultjes op de huid.

Deze symptomen verdwijnen weer binnen 2 tot 3 dagen, tenminste als verdere blootstelling aan de zon wordt vermeden.

De diagnose vaststellen

Om vast te stellen of je last hebt van zonneallergie, is het niet voldoende om alleen maar naar de symptomen te kijken. Eén van de redenen dat zonnebrand en zonneallergie vaak door elkaar gehaald worden, ligt in het feit dat de symptomen soms erg op elkaar kunnen lijken. Maar een arts kan in de meeste gevallen een betrouwbare diagnose stellen.

De arts kan op basis van de uiterlijke symptomen en het algemene klachtenbeeld vaak wel vaststellen of het om zonneallergie gaat, of niet. Daarnaast zal de arts een aantal vragen stellen of de allergische reactie ook ontstaat in specifieke gevallen. Bijvoorbeeld achter glas, tijdens lichte bewolking, in de schaduw, of met gebruik van afdoende zonbescherming. Als je op al deze omstandigheden een volmondig ‘ja’ kunt antwoorden, dan zal er sprake zijn van een allergische reactie naar aanleiding van UVA. Bij vier keer ‘nee’, dan zal er sprake zijn van een reactie op UVB.

Als de arts twijfelt, dan kunnen er testen gedaan worden. De meest gebruikte test hiervoor is de zogenaamde lichttest. Hierbij wordt een heel klein deel van de huid blootgesteld aan een bepaalde hoeveelheid Ultra Violet licht. Als de huid reageert met verschijnselen van netelroos of andere uitslag, of het begint op te zwellen, wel of niet in combinatie met jeuk en roodheid, dan zal de arts vaststellen dat er sprake is van zonneallergie.

Voor het uiteindelijk bepalen of er sprake is van een gevoeligheid voor UVA of UVB, vormen de antwoorden op de eerder genoemde vragen gebruikt. 4 keer ‘ja’ is gevoeligheid voor UVA, 4 keer ‘nee’ is gevoeligheid voor UVB.

Traditionele behandelingen

zonneallergie behandelingen

Als je een afspraak maakt met je huisarts of dermatoloog, met de diagnose zonneallergie, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Bedenk wel heel goed dat zonneallergie niet te genezen is. Wel kun je heel veel doen om de symptomen te voorkomen, of in ieder geval enigszins te dimmen.

Hieronder 7 behandelingen die je kunt verwachten bij de dermatoloog. Afhankelijk van persoonlijke omstandigheden, en natuurlijk de voorkeur van de arts, wordt bepaalt welke behandelingen toegepast worden.

Behandeling 1: Antihistaminicum

Dit orale medicijn wordt over het almgemeen voorgeschreven als er sprake is van netelroos, wel of niet in combinatie met een rode en jeukende huid. Ook als er alléén ‘maar’ sprake is van een jeukende en rode huid, kan histaminicum ook toegepast worden. Deze medicijnen worden speciaal voorgeschreven aan mensen die last hebben van Polymorfe Licht Eruptie (PMLE).

Behandeling 2: Bètacaroteen

Een oraal voedingssupplement met bètacaroteen wordt ook toegepast als er sprake is van zonneallergie, en dan speciaal voor de vorm Polymorfe Licht Eruptie (PMLE). Ook patiënten met de erfelijke vorm van Polymorfe Licht Eruptie kunnen hier baat bij hebben. De dosis ligt meestal rond de 25 milligram per dag.

Behandeling 3: Hydrocortison

Hydrocortison wordt als een zalf aangebracht op de huid. Hiermee wordt met name de jeuk tijdelijk verlicht, en komt de geïrriteerde huid een beetje tot rust. Deze zalf heeft het meeste effect bij mensen die Polymorfe Licht Eruptie hebben (PMLE). Hydrocortison met 1% aandeel van de effectieve stof, is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Als een sterkere zalf noodzakelijk is, moet je eerst langs de huisarts voor een recept.

Behandeling 4: Fototherapie

Bij fototherapie wordt de huid beetje bij beetje steeds meer blootgesteld aan UV straling. Een therapie van 5 behandelingen per week, gedurende een periode van 3 weken. De patiënt krijgt hierdoor een grotere tolerantie voor blootstelling aan de zon, waardoor de symptomen van zonneallergie beduidend minder worden.

Behandeling 5: PUVA

Dit is een behandeling wat bestaat uit een combinatie van Psoraleen en de eerder genoemde fototherapie. Als alléén fototherapie niet de gewenste resultaten geeft, dan kan Psoraleen toegediend worden voordat de lichtsessie begint. Psoraleen is een plantaardige stof die de huid tijdelijk gevoeliger maakt voor Ultra Violet Licht.

Behandeling 6: Sunblock

Een oplossing die je zelf ook kunt bedenken, maar toch hoort het in het rijtje van traditionele behandelingen. Met name voor diegene die de blootstelling aan licht niet kunnen vermijden, bijvoorbeeld omwille van het werk, is Sunblock een effectief hulpmiddel. het is niet zozeer een medicijn om de problemen op te lossen, maar meer een voorzorgsmaatregel om problemen te voorkomen. Kies hiervoor wel de goede Sunblock die bescherming biedt tegen zowel UVA als UVB. Vergeet hierbij niet om ook Sunblock voor je lippen te gebruiken. Hiervoor zijn speciale producten verkrijgbaar.

Behandeling 7: Bestaande medicatie checken

Je behandelend arts zal waarschijnlijk ook je bestaande medicatie nakijken of er eventueel bekende stoffen in zitten die allergische reactie kunnen veroorzaken. Samen met je arts ga je dan op zoek naar alternatieven, of wellicht de dosis verlagen.

Het is een bekende bijwerking van medicijnen dat het zonneallergie kan triggeren. En als je al last hebt van zonneallergie, dan zullen die stoffen het alleen maar erger maken. Het is dus van groot belang dat je, samen met je arts, alle medicijnen nakijkt. Alles wat je van je arts voorgeschreven krijgt, maar ook alles wat je gewoon vrij bij de apotheek koopt. Maak ook even een lijstje van eventuele supplementen die je neemt.

Natuurlijke oplossingen: De 4 beste tips tegen zonneallergie

Maar je kunt zelf ook heel veel doen om je huid zoveel mogelijk in topconditie te houden. Hieronder vind je 4 tips om de huid beter bestand te maken tegen zonneallergie, en om de huid tot rust te brengen op het moment dat de huid toch allergische reactie vertoont.

Tip 1: Agrimonie

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, hebben toch veel mensen baat bij Agrimonie, als het gaat om de behandeling van huidaandoeningen en huiduitslag. Voor het verminderen van de symptomen, en het tot rust brengen van de huid naar aanleiding van zonnebrand en zonneallergie, kun je deze plant prima gebruiken.
Het gebruik van Agrimonie moet overigens vermeden worden, of overlegd met de behandelend arts, door de mensen die last hebben van bloedingsstoornissen, aandoeningen aan de lever, aandoeningen aan de nieren, diabetes. Ook kan er een ongewenste interactie ontstaan als het samen met bloeddrukverlagende medicijnen wordt gebruikt.

Tip 2: Vitamine E

Vitamine E is een heel krachtig antioxidant dat de huid, en vele andere lichaamsweefsels, beschermt tegen de bekende vrije radicalen. Vrije radicalen krijg je in je lichaam onder andere door het inademen van verontreinigde lucht, ongezond eten, roken, drinken etc. Deze vrije radicalen kunnen zich ontwikkelen tot vervelende ontstekingen en, erger nog, tot kankercellen. Antioxidanten gaan de strijd aan met deze vrije radicalen door ze onschadelijk te maken en af te voeren via de natuurlijke weg. Vitamine E is dus een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, en is met name actief in het huidweefsel.

Er zijn hele goede crèmes op de markt, waar vitamine E in zit. Zorg er wel voor dat je een zo natuurlijk mogelijke crème koopt, met zo weinig mogelijk (chemische) toevoegingen.

Tip 3: Bèta Caroteen

We hebben het al over Bèta Caroteen gehad bij de traditionele behandelingen. Maar je hebt geen pilletje van je arts, of een voedingssupplement, nodig om voldoende bèta caroteen binnen te krijgen.
Bèta Caroteen kun je met name vinden in groenten. Oranje groenten (wortels) staan bekend om het hoge gehalte aan Bèta Caroteen. Daarnaast vind je deze stof ook in gele groenten en fruitsoorten. Denk maar eens aan mango’s, gele paprika en maïs.

Rode en groene groenten bevatten ook Bèta Caroteen, maar in mindere mate. Van de rode groenten zijn het de tomaten waar de meeste Bèta Caroteen in zit.

Bèta Caroteen is een stof in voedingsmiddelen wat, na de vertering, door het lichaam wordt omgezet in Vitamine A. Deze vitamine is een essentieel onderdeel van het immuunsysteem en speelt een belangrijke rol bij het gezond maken, en houden, van de huid.

Tip 4: Tea Tree Olie

Tea Tree Olie wordt over het algemeen beschouwd als één van de krachtigste antiseptische en schimmeldodende middelen. Tenminste, van de natuurlijke middelen. Als je Tea Tree Olie op het deel van de huid smeert, met de allergische reactie smeert, dan zal een verlichting zijn van de jeuk. Ook komt de huid zelf tot rust, waarna de roodheid ook zal verdwijnen.

Op vakantie met PMLE? Doe het op de goede manier met deze 5 tips!

zonneallergie tips

Als je last hebt van zonneallergie en wilt op vakantie naar een zonnig gebied. Wat doe je dan? Gewoon niet gaan? Dat lijkt me een heel extreme optie, want dan kun je uiteindelijk helemaal niets meer. Zelfs als je last hebt van zonneallergie en je wilt op vakantie naar Zuid-Frankrijk of Spanje, dan zijn er nog steeds oplossingen. Ik heb 6 tips voor je, om zonneallergie zo veel mogelijk te beperken tijdens de vakantie, zonder dat je de zon hoeft te mijden.

Overigens zijn niet alle tips speciaal voor de vakantie. Je kunt de tips ook in het algemeen toepassen. Maar ik zet ze even voor je op een rijtje, als geheugensteuntje voor de voorbereiding van je vakantie.

Tip 1: Je huid in topconditie

Als je altijd last hebt van een droge huid, dan wordt het nu tijd om daar iets aan te doen. Een droge huid heeft sneller last van de symptomen van zonneallergie, dan een goed gehydrateerde huid. Begin een maand voor je vakantie je huid te verzorgen door het dagelijks 2 keer in te smeren met een hydraterende crème van goede kwaliteit. Neem, als je wakker wordt, je douche en smeer je daarna lekker in. Ook ’s avonds voor het slapen gaan goed insmeren!

Overigens moet je niet heel warm douchen, want dat droogt je huid weer uit. Ja, dat klinkt tegenstrijdig, maar toch is het zo. Neem een lauwe douche, of misschien zelfs wel een koude douche. Ook regelmatig je huid scrubben is belangrijk. Op deze manier verwijder je de dode huidcellen, en kan de huid beter ‘ademen’. Dit zal de gezondheid van de huid zeker goed doen!

En wat dacht je van het ontgiften van je huid door een paar keer naar de sauna te gaan? Lekker zweten en afvalstoffen afboeren! Maar denk er wel om dat je daarna weer goed de hydraterende crème aanbrengt, want de warmte van de sauna zal je huid anders weer uitdrogen.

Daarnaast is het natuurlijk superbelangrijk om voldoende water te drinken. Door water te drinken hydrateer je je huid van binnenuit, en dat is uiteindelijk de allerbeste manier.

Tip 2: Test je crèmes en lotions voor vertrek

Met name chemische stoffen in crèmes en lotions kunnen de triggers zijn voor een zonneallergie. Maar ook kan het een bestaande zonneallergie erger maken.

Daarom is het een heel slecht idee om je nieuwe zonnebrandcrème of lotion pas op de eerste dag van je vakantie uit te proberen. Probeer de nieuwe producten een paar weken voor je vertrek goed uit. Breng het aan op de huid, en controleer goed of je last krijgt van huiduitslag als je dat deel niet blootgesteld hebt aan de zon. Ook kun je dezelfde test doen als je dat stukje huid blootstelt aan de zon. Op deze manier kun je vaststellen of een bepaalde huiduitslag het gevolg is van een ingrediënt in de crème of lotion, of het gevolg is van de blootstelling aan de zon, of dat een bepaald ingrediënt de zonneallergie triggert.

Als dit pas tijdens je vakantie doet, kan dat een behoorlijke domper op de vakantiepret zijn!

Tip 3: Blijf smeren!

Wat voor product je ook gebruikt, blijf in ieder geval smeren! Minimaal iedere twee uur helemaal insmeren, of direct weer insmeren nadat je gezwommen hebt. En als je huid goed reageert, dan doe je het goed. Maar raak dan niet in de verleiding om dan maar te stoppen of minder frequent te smeren omdat het goed gaat. Het gaat juist goed, omdat je smeert! Bedenk goed dat je nooit kunt genezen van een zonneallergie, je kunt het alléén maar voorkomen en de symptomen in de hand houden.

En als we het dan toch over smeren hebben: Je moet natuurlijk voldoende insmeren, maar heel erg dik insmeren heeft weinig zin. Het is vele malen belangrijker om door te smeren totdat het product helemaal door je huid opgenomen is. Pas dan biedt de crème optimale bescherming!

Tip 4: Geen zon? Toch blijven hydrateren!

Ook al zit je niet in de zon, of wordt je huid op een andere manier aan direct licht blootgesteld, dan nog is het belangrijk om te blijven smeren. Natuurlijk niet meer met zonnebrandcrème of Sunblock, maar een hydraterende crème. Een gehydrateerde huid is een gezonde huid die zich goed kan verdedigen tegen de zon. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Argan-olie gebruiken. Dit is een volledig natuurlijk product waar heel veel antioxidanten in zitten. Daarnaast zit er veel Vitamine E in. Het kan natuurlijk zijn dat je niet van dat vettige gevoel op je huid houdt, of dat je de geur van de olie niet aangenaam vindt. In dat geval kun je natuurlijk een andere crème kiezen, maar zorg er wel voor dat je een zo natuurlijk mogelijk product hebt, waar veel vitamine E in verwerkt is.

Tip 5: Slim vakantie vieren

Of je last hebt van zonneallergie of niet, je moet altijd oppassen met de zon. Zeker als je in één van de zuidelijke landen bent. De zon is daar een stuk krachtiger en vaak wordt je blootgesteld aan de zon in combinatie met water. Het water zorgt voor weerkaatsing van de zon, waardoor de kracht nog eens verdubbelt wordt!

Wees heel spaarzaam met blootstelling aan de zon, gedurende de eerste dagen van je vakantie. Beetje bij beetje kun je wat langer in de zon liggen, maar overdrijf dit beslist niet!

Vermijd sowieso de zon als deze op haar sterkst is: Tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Draag ook altijd een hoed om je hoofd te beschermen en zorg voor schaduw op het strand, in de vorm van een grote paraplu of een windscherm.

Tot slot…

Het is nu inmiddels duidelijk dat er wel degelijk een groot verschil is tussen zonnebrand en zonneallergie. Maar dat neemt niet weg dat je in alle gevallen voorzichtig moet zijn met de zon. De zon is de bron van het leven, maar kan ons ook heel veel pijn en verdriet bezorgen. Veel in de zon liggen, zonder afdoende bescherming, zorgt voor een fors hoger risico op huidkanker. Toch zijn er nog steeds mensen die denken dat het allemaal wel mee zal vallen. Mensen die denken dat bruin worden belangrijker is dan de bescherming tegen de schadelijke straling van de zon.

Dat is niks nieuws. Iedereen weet het. Maar je kunt er nooit te vaak aan herinnert worden.

Bronnen:

http://www.sciencealert.com/here-s-what-happens-if-you-develop-an-allergy-to-sunlight

https://www.drugs.com/health-guide/sun-allergy-photosensitivity.html

http://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/reactions-to-sunlight/photosensitivity

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Welke crème kan ik best kopen bij apotheek om de netelroos ten gevolge van de zon tegen te gaan ? Supplement vitamine, welke vraag ik bij apotheek.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin1
Share2