4 supplementen die echt werken
Mensen geloven vaak of dat supplementen net zo goed werken als medicijnen op recept (die je dus van de dokter krijgt voorgeschreven en ophaalt bij de apotheek) of dat ze helemaal niet werken.
Vooralsnog lijken de mensen die geloven dat ze niet werken het meeste gelijk te hebben. De meeste supplementen lijken niet te werken.
Er is of van bewezen dat ze niet werken of in ieder geval niet bewezen dat ze wel werken. Maar er zijn een paar uitzonderingen die de regel bevestigen.
Niet alleen werken ze goed, maar zelfs even goed of beter dan conventionele medicijnen. Hieronder hebben we er vier daarvan op een rij gezet:
-
Berberine
Heb je ooit van Berberine gehoord? Nee? Dat is niet zo gek, Berberine is een vrij onbekende stof, hoewel het misschien wel een van de krachtigste is.
Berberine wordt uit bepaalde planten gewonnen en werkt bloedsuikerspiegel verlagend.
Er wordt aangenomen dat dit op meerdere manieren gedaan wordt, onder andere door het verminderen van de glucoseproductie en de verbetering van de insulinegevoeligheid (de kracht van de reactie op insuline).
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de bloedsuikerspiegel verlagende effecten van Berberine. Het blijkt dat Berberine een vergelijkbaar effect had als de gangbare medicijnen voor diabetes.
In een studie met 116 diabetes patiënten daalde de bloedsuikerspiegel met 20%. Ook bleek er een effect te zijn op de HbA1c marker die verantwoordelijk is voor hoge bloedsuikerspiegels op de lange termijn.
Het HbA1c niveau daalde met 12%.
Maar Berberine heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Het heeft namelijk ook een verlagend effect op cholesterol en LDL cholesterol.
Daarnaast heeft Berberine een verlagend effect op bloedtriglyceriden en verlaagd het de bloeddruk.
Berberine kan dus het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Berberine heeft ook antibacteriële eigenschappen, en er wordt gespeculeerd over beschermende effecten tegen hartaanvallen, kanker en Alzheimer.
Berberine is dus een heel sterk supplement met vele eigenschappen. Je moet het daarom ook nooit zomaar op eigen initiatief gaan nemen, zeker niet als je ook nog andere medicijnen of supplementen gebruikt die een interactie op kunnen leveren.
Gebruik het voorzichtig en raadpleeg een arts.
-
Curcumine
Kurkuma is een zeer krachtig kruid dat bekend staat om zijn felgele kleur. Het is ook bekend onder de namen Indiase geelwortel en tarmeriek.
Kurkuma is een belangrijk ingrediënt van currygerechten voor de smaak en de kleur. Kurkuma is ook heerlijk geurig.
Maar naast zijn functie in de keuken bevat kurkuma ook de stof Curcumine, een stof die een genezende werking heeft.
Curcumine is een krachtige ontstekingsremmer. Kurkuma wordt dan ook al eeuwen gebruikt als medicinaal kruid in India, maar is pas uitvoerig onderzocht in de laatste jaren.
Curcumine blokeert de ontstekingssignalering op moleculair niveau. Het wordt zo effectief gevonden dat sommige het zelfs vergelijken met gangbare medicijnen. Alleen heeft Curcumine geen bijwerkingen waar ontstekingsremmende medicijnen dit vaak wel hebben.
Curcumine is bij meerdere behandelingen effectief gebleken. Zo bleek uit een studie met 45 patiënten met reumatoïde artritis, dat 500 mg Curcumine effectiever is in het remmen van de ontstekingen dan gangbare medicijnen.
Ook bleek dat Curcumine even effectief was als Prozac in het behandelen van depressiviteit, al was dit in een enkel onderzoek bij 60 mensen. Curcumine heeft ook een antioxiderende werking en kan de gezondheid van het hart verbeteren.
Er wordt gedacht dat het misschien zelfs een rol zou kunnen spelen in het voorkomen van ziektes als kanker en Alzheimer.
Een nadeel van Curcumine is dat het heel slecht wordt opgenomen door het lichaam. Dit kan je verhelpen door een supplement te nemen wat ook Piperine of Bioperine bevat.
Er is gebleken dat een Curcumine supplement met deze stoffen tot wel 200 keer beter wordt opgenomen dan een Curcumine supplement zonder een van deze twee stoffen.
-
Rode gist rijst
Statine is een onderdeel van cholesterolverlagende medicijnen, en gezien het groeiende diabetesprobleem in de wereld, een veel voorgeschreven medicijn.
Rode gist rijst blijkt een natuurlijke vorm van Statine te bevatten die ook een cholesterolverlagend effect blijkt te hebben. Statine en rode gist rijst verhinderen de aanmaak van cholesterol in de lever, waardoor het cholesterolniveau in het bloed daalt.
Rode gist rijst bevat de stof Monacoline K die hetzelfde is als de stof Lovastatine die gebruikt wordt in Statine medicijnen. Een onderzoek dat 93 gecontroleerde onderzoeken vergeleek vond dat rode gist rijst het cholesterol (34mg/dL), LDL (28mg/dL) en triglycerides (35mg/dL) verlaagde.
Daarnaast verhoogde rode gist rijst HDL-cholesterol met 6mg/dL. HDL-cholesterol is de goede vorm van cholesterol, dus een verhoging van dit soort cholesterol is juist positief.
Uit een enorm onderzoek onder 5000 Chinese patiënten die een hartaanval hadden doorstaan bleek dat het risico op een volgende hartaanval verminderde na een behandeling met rode gist rijst.
Het risico op een hartaanval daalde met 45% en men had 33% minder kans om te sterven.
Helaas zitten er ook minder goede kanten aan rode gist rijst. Omdat de werking zo vergelijkbaar is als de werking van Statine, kan rode gist rijst ook dezelfde bijwerkingen hebben.
Daarnaast is de gestegen populariteit van rode gist rijst ook een probleem. Niet alle aanbieders van dit supplement bieden evenveel van de werkende stof.
Het verschil tussen het ene en het andere supplement kan enorm zijn. Een te lage doses van de werkende stof kan dus ook veel minder effect hebben dan de stof in de onderzoeken, of zelfs helemaal geen effect.
Hoe dan ook, rode gist rijst supplementen KUNNEN zeer sterk zijn en dus mag je dit supplement NOOIT nemen zonder eerst met een arts te overleggen.
(Denk eraan, zelfde werking als Statine, kan niet alleen dezelfde bijwerkingen betekenen, maar ook dezelfde interacties met medicijnen en stoffen als bijvoorbeeld alcohol).
Rode gist rijst is onder andere verkrijgbaar als supplement bij de Tuinen.
-
Knoflook
Hoewel knoflook vooral bekend staat als kruid dat een enorm effect heeft op je adem, wordt knoflook al eeuwen gebruikt als medicinaal kruid.
Zelfs de Romeinen gebruikten knoflook als medicijn. Knoflook werkt bloeddrukverlagend door de actieve stof allicine, en heeft voordelen voor de gezondheid van je hart.
Ook hebben onderzoeken aangetoond dat het LDL cholesterol met 10% tot 15% kan verlagen.
Knoflook is goed voor je hart. Het verlaagt de bloeddruk en verlaagt zo het risico op hartaanvallen, beroertes en nierproblemen.
Knoflook kan de systolische bloeddruk, beter bekend als de bovendruk, met 8.4 mmHg verlagen. De diastolische bloeddruk of onderdruk wordt gemiddeld met 7.3 mmHg verlaagd.
In bepaalde gevallen is het zelfs effectiever gebleken dat conventionele bloedverlagende medicijnen.
Knoflook lijkt ook goed te werken om het immuunsysteem te versterken en zelfs te helpen bij de genezing van de verkoudheid. Het lijkt misschien niets, maar verkoudheid of griep is de meest voorkomende ziekte op de wereld, en we hebben er geen medicijn tegen.
Knoflook lijkt dus te helpen bij verkoudheid en griep, met een knoflook supplement waren 63% minder gevallen en de symptomen hielden ook nog eens 70% minder lang aan.
Tot slot...
Al deze supplementen zijn zeer sterk, dat is ook de reden waarom ze werken, maar dat betekent wel dat je er voorzichtig mee moet zijn.
Laat je goed informeren, en praat er het liefst een keer over met de apotheker of je huisarts.
Daarnaast zijn supplementen een goede oplossing voor mensen die wat extra ondersteuning nodig hebben, maar kunnen nooit een gezonde levenstijl vervangen.
Zoals het woord al zegt, ze zijn een aanvulling op een gezonde levenstijl, ze kunnen zelf niet de gezonde levenstijl zijn.
Supplementen kunnen wel uitstekende biologische alternatieven vormen voor conventionele medicijnen, maar nogmaals, pas hiermee op.
Wil je supplementen liever vermijden en kies je graag voor natuurlijke levensmiddelen die even krachtig zijn als supplementen?
Kijk dan uit naar het volgende artikel waar ik enkele van de krachtigste producten uit de natuur met je doorneem!
Bronnen:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037887411400871X
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19800084
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478874/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19652386
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/
http://www.jbc.org/content/270/42/24995.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433
http://www.altmedrev.com/publications/9/2/208.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20975018
http://jn.nutrition.org/content/131/3/951S.abstract
http://www.biomedcentral.com/1471-2261/8/13
Werkt aswhaganda suplementen ook niet?