Jicht supplementen

Laatste Update: 21 april 2022

Quercitine, Bromelaine en vitamine C tegen jichtaanvallen

Quercitine, bromelaine en vitamine C tegen jichtaanvallen

Je krijgt last van jicht wanneer er te veel urinezuur in je bloed aanwezig is waardoor er kristallen ontstaan en in de gewrichten voor ontstekingen zorgen, oftewel een jichtaanval. Naast de reguliere behandelingen waardoor er met medicijnen de hoeveelheid urinezuur naar beneden wordt gebracht en ontstekingen remmende medicijnen zijn er ook natuurlijke supplementen die kunnen werken tegen een jichtaanval.

In dit artikel ga ik het specifiek hebben over quercitine, bromelaine en vitamine c (quercetin) om jichtaanvallen tegen te gaan.

Quercetine

Quercetine is een bioflavonoïd en is een sterke antioxidant om vrije radicalen in het lichaam tegen te gaan. Naast deze goede voordelen kan quercetine ook helpen om de ophoping van urinezuur tegen te gaan. Dit is extreem belangrijk als je last hebt van jicht omdat juist de urinezuur spiegels in je lichaam zo moeilijk zijn om onder controle te houden.

Echter, er zijn nog maar beperkt aantal wetenschappelijke studies aanwezig waarin de werking van quercetine en jicht wordt aangetoond.

Het blijkt al wel dat quercetine gout tegengaat in muizen(1).

Quercetine uit Voedingsmiddelen

Quercetine zul je aantreffen in voedingsmiddelen waarin veel antioxidanten aanwezig zijn. Een hele goede bron is o.a. knoflook, uien, appels, groene bladgroenten, broccoli, groene thee, rode wijn, broccoli en spruitjes. Daarom is een goed gebalanceerd dieet belangrijk tegen jicht vanwege deze antioxidanten en ontstekingsremmende componenten.

Naast voeding kun je ook quercentine krijgen als supplement en kan ook een tip zijn als je erg last hebt van jicht. Supplementen kun je het beste halen uit de natuurwinkel, vergeet niet dat je niet te veel supplementen neemt en altijd goed kijken of het geen invloed heeft op medicijn gebruik.

Bromelaine

Vitamines die ontstekingsremmend zijn worden aangeraden om jichtaanvallen te voorkomen. Het kan de zwelling en de pijn van jicht verminderen(2). Bromelaine kan je hierbij helpen. Echter, bromelaine is moeilijk te vinden uit natuurlijke bronnen omdat deze stof maar zeer beperkt aanwezig is. Vandaar dat een supplement in dit geval de betere oplossing is.

Vitamine C met flavonoïden

Een sterke preventie tegen jichtaanvallen is het nemen van voldoende vitamine C. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C kan helpen om de hoeveelheid urinezuur sneller uit het lichaam te laten verlaten(3). De effecten zijn weliswaar niet dramatisch, maar zeker belangrijk als je jicht hebt.

In een 20 jaren durende studie onder 47 duizend mannen kwam naar voren dat vitamine C inderdaad kan helpen als preventie en voorkoming van jicht aanvallen. Onderzoekers denken dat vitamine C zo krachtig is omdat het ervoor zorgt dat urinezuur sneller het lichaam verlaat en ontstekingen tegengaat. Natuurlijk zul je wel moeten blijven letten op je voeding als behandeling tegen jicht. Echter, vitamine C kan een sterke bondgenoot zijn.

De dosering in het onderzoek ligt op 1500 mg, maar het lijkt mij beter om niet direct te starten met een hoge dosering omdat anders je nieren het zwaar te verduren, krijgt. De exacte dosering kun je beter overleggen met een professional en is afhankelijk van je eigen situatie en jicht.

Ook heb je vitamine C supplementen met flavonoïden en deze zorgen ervoor dat de vitamine beter wordt opgenomen door het lichaam. Vaak hebben de betere merken flavonoïden ook aanwezig.

Naast supplement bevat een goed uitgebalanceerd dieet ook voldoende vitamine C, maar in het geval van jicht kan een extra dosering nodig zijn.

Lees verder: natuurlijke supplementen tegen jicht.

.

Referenties

  1. https://link.springer.com/article/10.1007/s10787-017-0356-x
  2. https://www.pharmatutor.org/articles/management-and-treatment-of-gout
  3. Sharma A, Gupta H. Quercetin- A Flavanoid. Chron Young Sci 2010;1:10-5
    http://arthritis.webmd.com/news/20090309/vitamin-c-may-help-prevent-gout

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share