Fibromyalgie supplementen

Laatste Update: 27 augustus 2020

Fibromyalgie Supplementen

kruiden tegen fibromyalgie

Ontdek welke unieke combinatie van supplementen en kruiden erg effectief kan werken om je fibromyalgie symptomen te verlichten indien je ze regelmatig neemt. Voordat je de moderne geneeskunde had waren mensen al honderden jaren druk bezig met het nemen van kruiden en supplementen om aandoeningen aan te vechten.

Tegenwoordig denken veel mensen dat homeopathische oplossingen of kruiden een sprookje en niet kan werken. Maar in feite zijn veel van de medicijnen van nu gebaseerd op kruiden en planten!

Steeds meer onderzoeken komen naar voren waarin wordt aangetoond dat supplementen daadwerkelijk kan werken om symptomen te verlichten. Een goed voorbeeld is ‘’hoge bloeddruk’’ waarbij het eten van knoflook (rauw of als supplement) erg goed kan werken om de bloeddruk te verlagen.

Het gevolg is dat steeds meer mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid en naar alternatieve oplossingen zoeken. Wel moet je realiseren dat kruiden en supplementen niet DIRECT werkt zoals bij medicijnen het geval is, teven zeg ik niet dat je moet stoppen met medicijnen. Elke vorm van behandeling heeft een eigen plaats, hetzij medicijnen en natuurlijke supplementen.

Normaal gesproken werken specifieke fibromyalgie supplementen en kruiden pas na 1 tot 4 maanden voordat je echt verbetering zult merken. Sommige kruiden werken veel sneller zoals kamille om je te helpen ontspannen.

Ook is het belangrijk dat je eerst gaat overleggen met je arts / professional voordat je begint met het nemen van supplementen. Sommige supplementen en kruiden kunnen bijvoorbeeld niet goed werken in combinatie met medicijnen.

Hieronder een lijst met fibromyalgie supplementen:

 • Kamille: Deze heeft een rustgevende werking en werkt goed om in slaap te vallen, angst te verminderen, menstruele krampen verminderen en zelfs je immuunsysteem versterken.
 • Echinacea: Ondersteunt het immuunsysteem en kan helpen infecties voorkomen. Deze wordt trouwens niet aanbevolen voor kinderen omdat het kruid anders werkt.
 • Gember: Kan worden gebruikt om maagklachten te verminderen (veel mensen met fibromyalgie hebben ook maagklachten). Dit werkt omdat gember anti-oxidanten bevatten met  anti-inflammatoire componenten.
 • Zink: Veel mensen hebben een tekort aan zink door de westerse manier van leven en voeding. Een tekort aan zink kan voor neurologische klachten zorgen en als je een tekort hebt is het aan te raden om een supplement aan te schaffen.
 • Ginseng: Verhoogt energie en verlicht stress. Het is belangrijk om te zoeken naar authentieke Ginseng supplementen (Tuinen) vanwege de kwaliteit.
 • Goldenseal: Kan ontsteking verminderen. Wordt ook gebruikt om te ontgiften. Niet aanbevolen voor gebruik op lange termijn. Een week tot een maand wordt aangeraden.
 • Magnesium: Dit is een natuurlijk mineraal gevonden in levensmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, zaden en gehele korrels en in voedingssupplementen. Het is belangrijk voor het algemene functioneren van het lichaam en moet je zeker voldoende van hebben. Mijn tip is om magnesium uit je voeding te halen ipv supplementen(1).
 • Vitamine D: Het is aangetoond dat mensen met fibromyalgie een tekort hebben aan vitamine D en daarom raad ik het aan om het aan te vullen. Het is lastiger om het uit je voeding te halen (sommige vissoorten) en voldoende zonlicht is een goede bron. Daarom kun je overwegen om het als supplement te nemen(2).
 • Vitamine B12: Een Zweedse studie heeft aangetoond dat lage niveaus van vitamine B12 vooral voor chronische vermoeidheid zorgen bij mensen met fibromyalgie. Vitamine B12 kun je vooral halen uit vlees, vis, melk en eieren(3).

Zoals je kunt lezen is een gezonde lifestyle van groot belang als je fibromyalgie hebt en kan zeker de klachten verminderen.

*Raadpleeg natuurlijk altijd eerst je arts voordat je begint met het nemen van supplementen of kruiden om fibromyalgie te verlichten.

Lees meer: Fibromyalgie Blog

Bronnen:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7786692/
 2. https://mail.jpma.org.pk/article-details/2395
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332218309697

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Daarnaast zijn supplementen nooit een vervanging voor een gebalanceerd voedingspatroon. Bij fibromyalgie is een extra steuntje in de rug zeker nodig en kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden. Echter, te veel is zeker niet de bedoeling en veel mensen zien supplementen als een vervanging.

   Groet

 1. ik heb het meeeste baat bij de fibrofit capsules. Ze halen bij mij de scherpe kantjes ervan af en dat is voor mij al heel wat

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share