Acne supplementen

Laatste Update: 13 december 2022

Vitamine A en Acne

In een vorig artikel heb ik al eens een acne behandeling voorgelegd met behulp van vitamine B5. In dit artikel ga ik een andere vitamine behandelen die erge goede resultaten kan laten zien.

Acne bestrijden met behulp van vitamine A staat misschien niet bovenaan de lijst met mogelijke behandeling, maar dit neemt niet weg dat het zeer effectief kan zijn. Echter zitter er een aantal "addertjes" onder het gras. Alleen wanneer er een hoop andere behandelingen zijn geprobeerd, is het mogelijk om te starten met een vitamine A behandeling. Deze behandeling wordt meestal gezien als "last effort".

Omdat er veel mogelijk bijwerkingen aan verbonden zijn is het belangrijk om dit altijd goed te bespreken met een ervaren dermatoloog. Wanneer de acne niet goed behandeld wordt, is er een kans dat er littekens vorming zal ontstaan. Acne littekens zijn helaas altijd blijvend. Waarom is het gevaarlijk? Wat zijn de risico's? En hoe werkt de behandeling? Dit zijn vragen waarop ik hieronder antwoord zal geven. Maar is zal ik kort uitleggen van vitamine A nu eigenlijk is.

Wat is vitamine A

Een andere woord voor vitamine A is retinol. Retinol is een vet-oplosbare vitamine. Ons lichaam heeft vitamine A nodig en kan worden aangemaakt met behulp van bèta-caroteen.

Waar is het goed voor? Vitamine A zorgt voor een goede opbouw van de haarvaten en hierdoor is het van belang voor alle cellen in je lichaam.

Ook kunnen we vitamine A halen uit voeding (zie de afbeelding hierboven). Zoals je ziet komt het alleen voor in dierlijke bronnen. Een gezond dagelijks voedingspatroon zorgt voor voldoende vitamine A. Echter teveel vitamine A kan giftig zijn! De lever van bijvoorbeeld een walvis bevat zoveel vitamine A dat dit zelfs dodelijk kan zijn. Gelukkig eten we dit ook nooit! De ADH van vitamine A is ongeveer 700-1000 microgram per dag.

In plantaardige voeding komt vitamine echter niet voor, wel bèta-caroteen. Deze "pro-vitamine A" kan ons lichaam omzetten in vitamine A! Ok, genoeg hierover. Ik zal het nu gaan hebben over de behandeling.

Vitamine A behandeling tegen acne

Wanneer er echt geen andere mogelijkheid is, kan men vitamine A preparaten gaan slikken. Deze kunnen alleen door ervaren dermatologen worden voorgeschreven. Door overmatige talgproductie waardoor de poriën verstopt raken is een van de grotere oorzaken van acne. Preparaten van vitamine A zorgen voor een remming van de productie van talg.

Onderzoek laat zien dat mensen met acne vaak een lagere hoeveelheid vitamine A in hun bloed hebben dan mensen zonder acne (1). Een arts kan dit altijd even voor je controleren voordat je vitamine A preparaten gaat slikken.

Er zijn verschillende vormen van medicijnen die vitamine A bevatten. Tretinoine crème en Differin gel zijn de meest bekende medicijnen. Deze worden echter alleen gebruikt bij "oppervlakkige" acne (2). Wanneer het acne probleem zich meer bevindt onder de huid, dan wordt en is sommige gevallen gebruik gemaakt van Roaccutane

Lees meer over roaccutane

Dit is echter een erg zwaar medicijnen die voor een lange tijd genomen moet worden. Deze kuur duurt vaak een aantal weken tot maanden.

Oppassen
Wanneer je met een vitamine A behandeling begint, pas dat op met eventuele zwangerschap. Een grote dosis vitamine A kan gevaarlijk zijn voor de toekomstige baby, omdat verschillende afwijkingen geprikkeld kunnen worden. Zorg er daarom ook altijd voor goede anti-conceptie!

De risico's
Speciale vitamine A preparaten worden niet alleen tegen acne gebruikt, ook psoriasis (3)en huidkanker kan er mee worden behandeld. Hieronder een lijst met mogelijk bijwerkingen van dit medicijn:

 • Droge lippen
 • Depressies
 • Spierpijn
 • Haaruitval
 • overgevoeligheid van de zon
 • verminderde product van tranen, droge ogen
 • Mindere leverfunctie
 • Langdurig en overmatig gebruik kan voor zelfmoordneigingen zorgen.

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2230.2006.02106.x
 2. https://link.springer.com/article/10.1007/BF03059951
 3. https://link.springer.com/article/10.1007/BF00412490

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share