Kruiden en Planten

Laatste Update: 19 januari 2014

De gezondste kruiden en specerijen

gezonde kruidenDe moderne wetenschap begint steeds beter te begrijpen dat bepaalde kruiden en specerijen gebruikt kunnen worden als antioxidanten en als wapens tegen andere ziekten. Hoewel mensen kruiden en specerijen al jaren gebruiken hebben we nu eindelijk een wetenschappelijke reden voor waarom mensen kruiden al duizenden jaren medicinaal gebruiken.

Hoewel de wetenschap nog moet aantonen dat kruiden en specerijen bepaalde erge ziektes kan genezen is er overtuigend bewijs dat het kan helpen bij het beheren van een aantal chronische aandoeningen.

Aangezien ze eten lekkerder maken en ook nog eens gezond zijn hebben we de gezondste kruiden en specerijen op een rijtje gezet.

Spaanse peper

Spaanse pepers maken eten lekker pittig, zeker handig wanneer het buiten koud is. Maar ze kunnen ook onze stofwisseling harder laten werken. De reden hierachter is capsaïcine, de stof die ervoor zorgt dat specerijen zoals cayennepeper en Spaanse peper een duidelijke ‘kick’ geven aan ons eten.

Onderzoek heeft aangetoond dat capsaïcine de stofwisseling van het lichaam verhoogd. Hierdoor gebruikt ons lichaam meer calorieën. Daarnaast wordt er gedacht dat capsaïcine bepaalde chemicaliën los maakt in de hersenen zodat we minder honger hebben.

Sterker nog, bij een onderzoek bleek dat mensen 16% minder aten tijdens een maaltijd wanneer ze een half uur voor het eten tomatensap met extra peper hadden gedronken (de andere groep dronk gewoon tomatensap.

Capsaïcine kan ook zorgen voor een lager risico op het ontwikkelen van maagzweren door het vermogen van de maag cellen om infectie te weerstaan te verhogen. Daarnaast helpt het ons hart gezond te houden door ervoor te zorgen dat het "slechte" LDL-cholesterol niet erger wordt.

Gember

Gember heeft een verdiende reputatie opgebouwd voor het verlichten van een onrustige maag. Onderzoek heeft aangetoond dat gember extracten kunnen helpen misselijkheid die wordt veroorzaakt door ochtendmisselijkheid of na een operatie of chemotherapie te kunnen verminderen.

Het is echter minder effectief gebleken voor misselijkheid die wordt veroorzaakt door reisziekte.

Echter, gember zit ook vol met ontstekingsremmende verbindingen zoals gingerols. Hiervan denken bepaalde deskundigen dat het zou kunnen helpen in de strijd tegen sommige vormen van kanker en dat het de pijn van artrose zou kunnen helpen verminderen.

Daarnaast zou het kunnen helpen met pijnlijke spieren. In een recent onderzoek hadden mensen die gedurende 11 dagen gember capsules namen 25 procent minder spierpijn wanneer ze oefeningen hadden gedaan om hun spieren hard te laten werken (vergeleken met een vergelijkbare groep mensen die placebo capsules namen).

Uit weer ander onderzoek bleek dat gember-extract injecties kunnen helpen bij het verlichten van artrose pijn in de knie.

Kaneel

Kaneel maakt eten niet alleen lekkerder, maar enkele onderzoeken geven aan dat het eten van slechts één theelepel kaneel per dag (meestal gegeven in capsule vorm) mensen met type 2 diabetes kunnen helpen hun bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden.

De reden hierachter is omdat kaneel de bloedsuikerspiegel pieken na de maaltijd kunnen verlagen. Andere onderzoeken hebben echter weer aangegeven dat er misschien toch nog andere factoren zijn die belangrijk zijn.

Naast de unieke etherische oliën, is kaneel een uitstekende bron van vezels en het sporenelement mangaan. Daarnaast is het ook een zeer goede bron van calcium. De combinatie van calcium en vezels in kaneel is belangrijk en kan nuttig zijn voor de preventie van verschillende gezondheidsproblemen.

Zowel calcium en vezels kunnen zich aan galzouten binden en helpen ze te verwijderen uit het lichaam. Door het verwijderen van gal helpen vezels om de schade die bepaalde galzouten kunnen veroorzaken te voorkomen, hierdoor kunnen ze het risico op het ontwikkelen van darmkanker verminderen.

Wanneer de gal wordt verwijderd door vezel moet het lichaam cholesterol afbreken om nieuwe gal te kunnen maken. Dit proces kan helpen om een te hoog cholesterolgehalte te verlagen, dat kan nuttig zijn bij het voorkomen van atherosclerose en hart -en vaatziekten.

Voor patiënten die last hebben van het prikkelbare darm syndroom kan de vezel in kaneel ook verlichting bieden bij constipatie of diarree.

Kurkuma

Deze specerij wordt veel gebruikt in India om wonden te helpen helen (het wordt dan vaak als een pasta aangebracht), het is ook veel gebruikt om een thee van te trekken tegen verkoudheid en om ademhalingsproblemen te verlichten. Er zijn ook een aantal gezondheidsvoordelen vastgesteld, deze worden het vaakst geassocieerd met curcumine. Dit is een stof in kurkuma dat bekend staat als een krachtige antioxidant en een stof die krachtige anti-inflammatoire eigenschappen heeft.

Van curcumine is aangetoond dat het helpt om artritispijn, pijn bij verwondingen en pijn bij tandheelkundige procedures te verlichten. Het is ook bestudeerd vanwege het mogelijk verminderen van hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Voorbereidende studies hebben aangetoond dat curcumine de groei van tumorcellen kan remmen en enzymen die carcinogenen activeren zou kunnen onderdrukken.

Nootmuskaat

Nootmuskaat is een populair kruid over de hele wereld vanwege de krachtige smaak die het aan gerechten kan toevoegen. Nootmuskaat is echter ook populair vanwege zijn vele voordelen voor de gezondheid. Nootmuskaat wordt al eeuwen gebruikt als een remedie voor diverse kwalen of gezondheidsproblemen.

Enkele van de voordelen voor de gezondheid van nootmuskaat zijn misschien wel interessant. De Romeinse en Griekse beschavingen gebruikten nootmuskaat als een soort van hersen tonic. De reden hierachter is omdat nootmuskaat effectief is bij het stimuleren van onze hersenen.

Hierdoor kan het ook helpen om vermoeidheid en stress te verminderen. Nootmuskaat is ook een effectief kalmerend middel. Nootmuskaat werd regelmatig gebruikt in de Chinese geneeskunde. De Chinezen gebruikten het kruid om ontstekingen en buikpijn te behandelen.

Daarnaast zorgt het voor een drastische vermindering van maagproblemen zoals diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid en ga zo maar door. Nootmuskaat olie verlicht buikpijn door overtollige lucht uit de darmen te helpen verwijderen.

Daarnaast kan nootmuskaat ook nog eens de eetlust stimuleren.

Saffraan

De kans is groot dat je wel eens vis met saffraan saus hebt gegeten. Saffraan wordt al lang gebruikt in de traditionele Perzische geneeskunde om mensen een beter humeur te geven. Vaak wordt saffraan gebruikt in een medicinale thee of wordt het gebruikt om rijst te bereiden.

Onderzoek van Iran’s Roozbeh psychiatrisch ziekenhuis bij de universiteit van Teheran van medische wetenschappen heeft geconstateerd dat saffraan kan helpen om de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) en depressie te verlichten. In een onderzoek bleek dat 75% van de vrouwen met PMS die dagelijks saffraan capsules kregen melden dat hun PMS-symptomen (zoals stemmingswisselingen en depressie) met minstens de helft daalden. Dit vergeleken met slechts 8% van de vrouwen die geen saffraan namen.

Peterselie

Universiteit van Missouri wetenschappers hebben vastgesteld dat dit kruid borstkanker-celgroei kan remmen. In het onderzoek kregen dieren apigenine, een verbinding die overvloedig aanwezig is in peterselie (en ook in selderij). Hierdoor bleek dat het de weerstand stimuleerde tegen de ontwikkeling van kankergezwellen.

Deskundigen adviseren dat we dagelijks een paar snufjes gehakte verse peterselie toevoegen aan de gerechten die we maken.

Salie

Natuurgeneeskundigen raden het aan om een thee te trekken van salie wanneer mensen last hebben van een zere maag of keelpijn. Deze oplossing wordt ondersteund door een onderzoek waaruit bleek dat wanneer er een oplossing met salie in de keel werd gespoten het voor effectieve pijnbestrijding zorgde.

Voorlopig onderzoek suggereert dat salie sommige symptomen van de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium kan helpen verbeteren door het voorkomen dat een belangrijk enzym acetylcholine vernietigd. Dit is een stof in de hersenen die betrokken is bij ons ​​geheugen en het leren van nieuwe informatie.

In een ander onderzoek bleek dat studenten die salie extracten in capsulevorm namen duidelijk beter presteerden bij geheugentests en dat ze ook een beter humeur hadden.

Rozemarijn

Uit recentelijk onderzoek bleek dat mensen beter presteerden bij geheugen- en alertheidtesten wanneer er nevelen van aromatische rozemarijn olie werden doorgegeven naar hun cabines waarin de test werd gedaan. Rozemarijn wordt vaak gebruikt in marinades voor vlees en gevogelte, en er is een wetenschappelijke reden achter die traditie: rozemarijnzuur en andere antioxidanten in de kruidentuin bestrijden bacteriën en voorkomen dat vlees snel kan bederven.

Ze kunnen zelfs vleeswaren gezonder maken. In maart 2010 vertelden Kansas State University onderzoekers dat het toevoegen van rozemarijn extracten aan rundergehakt de vorming van heterocyclische amines (HCA's) - kankerverwekkende stoffen geproduceerd als vlees worden gegrild, geroosterd of gebakken - hielp voorkomen.

Peper

Zwarte peper wordt soms ook wel eens "de koning van de kruiden" genoemd. Zwarte peper zorgt voor een groot aantal gezondheidsvoordelen en past bij bijna elke hartige schotel. Zwarte peper is afgeleid van de peperkorrel, dit is geen echte peper.

Zwarte peper werkt zowel als een antibioticum en een antioxidant. Het stimuleert vetafbraak, wat kan helpen bij gewichtsverlies, en onderzoek toont ook aan dat het kruid kan helpen de niveaus van het "slechte" LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed te verlagen. Daarnaast verhoogt het ons "goede" HDL-cholesterol. LDL-cholesterol kan zich ophopen in de slagaders als plaque, dit draagt bij ​​aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

In tegenstelling tot LDL helpt HDL-cholesterol de slagaders vrij te houden, dit zorgt voor een gezonder hart.

Welke specerijen gebruik jij dagelijks? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Delen via social media wordt erg gewaardeerd! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Jammer dat er nog steeds over goed (HDL) en slecht (LdL) cholesterol wordt gesproken. De feiten liggen inmiddels een beetje anders. LdL cholesterol is erg goed en noodzakelijk voor onze bleoedevaten. Er zijn inmiddels veel publikaties over verschenen.

  1. Ik ben mij ook bewust over de nieuwe onderzoeken, een aantal artikelen heb ik hierop al aangepast. Het grote gevaar is wanneer er ontstekingen ontstaan in de bloedvaten. Dat gezegd, moet altijd wel de juiste balans tussen LDL, HDL en VLDL gehanteerd worden.

   Groetjes,

   Jack

  1. Heb een Donornier waar ik erg zuinig op ben
   gebruik zelf geen zout maar wel heel veel kruiden
   waaronder Mierikswortel Gember(geraspt Kurkuma poeder, pepers, knoflook tomatensaus wasibi kaas

 2. De genoemde kruiden neem ik elke dag tot me, elke ochtend in de blender samen met fruit en verse groenten en vooral gember. Een liter van dit brouwsel is lekker en zeer voedzaam en ik heb neem daardoor geen tussendoortjes meer. Gewoon super, elke dag weer.

 3. Erg handig om alles hier gecombineerd op een rijtje te staan hebben 🙂
  De beknopte verduidelijkingen en verwijzingen naar onderzoekspublicaties maken het alleen maar tot een completer geheel!
  Veel dank!

  Davy

 4. Sinds kort doe ik een scheut melk met een eetlepel kurkuma een theelepel zwarte peper,
  Een eetlepel olijfolie en een eetlepel kaneel en daarbij nog een theelepel honing,
  Beetje water erbij en Door de blender. Heerlijk.
  Maar nu ben ik toch nieuwsgierig of het ook echt lichamelijke voordelen heeft.

 5. Meeste van de kruiden die je hier beschrijft gebruik ik dagelijks omdat ze gezond en lekker zijn.Salie is trouwens ook enorm effectief bij tandvlees problemen, als mondspoeling, en heel lekker als thee met rozemarijn en plakjes gember even tegen 't kookpunt verwarmt..gelukkig komt de oeroude interesse voor kruiden weer terug en bewaren botanische tuinen deze waardevolle kennis zoals op het Griekse eiland Amorgos, dat een zeer rijke kruiden flora heeft.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share