Je hoort men wel eens zeggen dat je niet teveel hooi op je vork moeten nemen of dat je beter kleine baby stapjes kan maken in plaats van één grote stap. Afgelopen week heb ik een boek gelezen om de kindle (het was een Engels boekje) genaamd "52 small changes" en in dat boekje hebt ik dit concept beter leren begrijpen. Ik ben al meer dan 3 jaar bezig om mensen te helpen met een betere levensstijl. Het onderdeel routines is hierbij een erg belangrijk onderdeel. In dit artikel zal ik je hierover wat meer uitleggen en wat dieper op het concept ingaan.
Waarom kleine veranderingen?
De meest simpele reden die ik kan verzinnen waarom je beter kleine veranderingen kunt doen in plaats van grote is omdat de kans dat je het volhoudt veel en veel groter is. Daarnaast merk je de kleine veranderingen nauwelijks iets en zullen deze je op korte termijn je eigen huidige levensstijl niet in de weg liggen. Hoe groter de verandering, hoe lastiger om deze is je levensstijl te implementeren.
Een belangrijke factor die niet geheel onbelangrijk is, is dat de mensen waar je mee samenwoont of waar je mee omgaat het niet gewend zijn dat je ineens andere routines hebt. Dus het is ook niet zo gek dat andere mensen hier niet direct vanaf dag 1 rekening mee houden.
Waarom 52 veranderingen?
Je zult misschien denken dat kleine veranderingen niet echt veel invloed hebben op je gezondheid. Wanneer je slechts 1 kleine verandering implementeert zal dit inderdaad niet substantieel zijn. Echter wanneer je er een ROUTINE van maakt om elke maandag een mini routine te implementeren zal je dus aan het einde van het jaar 52 mini gezonde routines hebben.
Denk je dat dit enige invloed heeft op je gezondheid?
Met welke veranderingen moet/kan ik beginnen?
Ok, nu weet je toch al een belangrijk onderdeel van het routinematige denken. Maar de laatste vraag die je wellicht heb is de vraag "Met welke veranderingen moet ik nu eigenlijk beginnen?" en de vervolg vraag "Wanneer moet ik starten?".
Voordat ik antwoord op de vragen kan geven is het belangrijk dat je erg zelf van bewust bent waarom je graag het een en ander wilt veranderen. Je "moet" namelijk helemaal niets, behalve wanneer je dit zelf wilt natuurlijk.
Op de vraag "Wanneer moet ik straten" heb ik een heel simpel antwoord voor je: BEGIN NU! Ja je leest het goed. Op het moment dat het in je hoofd zit dat je wilt beginnen, ben je nog enthousiast en heb je goed is je hoofd waarom je dit wilt doen. Begin direct met de uitvoering van hetgeen wat je wilt veranderen. Of je nu in je bed ligt, of aan het werk bent op kantoor: Voor het direct uit!
Wanneer je pas de volgende dag/week of maand as startsein ziet, is de kans groot dat het er niet van komt omdat er verschillende zaken op je pad kunnen komen, je krijgt de tijd om argumenten te verzinnen om het niet te doen of je raakt je enthousiasme kwijt.
Start op het moment dat je nog vol met energie bent. Want je zult merken dat zelfs de kleinste veranderingen vervelend worden na een aantal dagen. Vaak krijg je na 6-12 dagen je "urge" om het niet meer uit te voeren. In ieder geval heb ik dat. Blijf volhouden en hou de gezonde routine erin.
Routine 1
Wanneer ik het dus ook kleine veranderingen hebt, heb ik het dus echt over hele kleine veranderingen. Dus wanneer je direct wilt stoppen met roken is dit dus helemaal top, maar persoonlijk gezien zie ik dit als een hele grote verandering.
Drink je bijvoorbeeld veel koffie? Begin dan met het drinken van 1 kopje koffie MINDER per dag. Of neemt eerst 1 sigaret per dag minder.
In een volgende special zal ik een hele lijst met verschillende gewoontes op papier zetten.