• Nieuwe gewoontes aanleren

Nieuwe gewoontes / routines aanleren

2017-03-06T11:26:03+01:00april 17th, 2014|Gezonde Gewoontes|2 Reacties

Laatste update: door

Nieuwe gewoontes aanleren

Ken je dat gevoel?:  Je doet suiker in je koffie, maar je weet eigenlijk niet waarom. Is dat nou echt lekkerder? Heb je het wel eens zonder geprobeerd? Of een ander voorbeeld: Je draait je zoveelste sigaret.

Waarom? Heb je écht behoefte aan nicotine of wil je gewoon iets in je handen hebben. Een gewoonte gebaar? Dit zijn natuurlijk twee hele grote inkoppers, maar zo kan ik er nog heel veel opnoemen. Allemaal gewoontes die er in de loop van de tijd ingesleten en ingeslopen zijn.

Het grootste deel van je leven bestaat uit één grote aaneenschakeling van gewoontes. De meeste gewoontes heb je al van kinds af aan geleerd, en zijn je aangeleerd tijdens je opvoeding.

Je gaat er van uit dat dit allemaal goede gewoontes zijn, juist omdat je het van je ouders geleerd hebt. Maar dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Tijden veranderen, (technische) mogelijkheden veranderen en daardoor zou je van tijd tot tijd je patroon van gewoontes eens op een rijtje moeten zetten.

Op het moment dat je veel gewoontes hebt die gewoon goed zijn, gewoontes die je ondersteunen in je dagelijkse leven in plaats van tegen te werken, dan voel je jezelf gelukkiger en ben je beter in balans. Als je, daarentegen, veel gewoontes hebt die tegen je werken, dan is de balans weg. De balans voor meer plezier en geluk in je leven.

Inhoudsopgave artikel: