Goede Voornemens

Laatste Update: 11 november 2016

Goede "zomer" voornemen

Gisteren om 08:46 precies in de zomer begonnen. Dit betekend dat gister de langste dag van het jaar was en dat de dagen vanaf gisteren alleen maar korten worden. Gelukkig merken we dit niet direct.

Het is de gewoonte om aan het begin van ieder jaar goede voornemens te hebben. Nou, ik vind het begin van de zomer een goede “smoes” (praktisch halverwege het jaar) om een nieuwe “goede voornemen” te implementeren.

Gezonder eten, stoppen met roken en afvallen staan allen in de top 5 van goede voornemens. Ik vind deze voornemens natuurlijk erg goed, maar toch ook een beetje cliché. Daarnaast werkt het niet altijd even goed omdat het doel (bijvoorbeeld: afvallen) gekoppeld staat aan een reden (te dik zijn) die negatief is.  Hierdoor zal je altijd herinnerd worden aan het negatieve.

Doelen bereik je sneller wanneer je positief bent

Dit gezegd te hebben ben ik dus op zoek gegaan naar een doel waarbij als reden “lol hebben” gekoppeld staat.

Zelf hou ik erg van sporten en bewegen. Echter de afgelopen 5 jaar ben ik niet meer van sport veranderd. Ik doe al 5 jaar hetzelfde.

Omdat ik sporten toch leuk vindt, heb ik als goede “zomer voornemens” bedacht dat ik een nieuwe spannende sport moet beoefenen. Ik vind sporten toch al leuk, dus de kans van slagen is aanzienlijk groter dan wanneer je iets wilt bereiken waar je geen lol (helemaal in het begin stadia) in hebt.

Waarom andere sport?

Als jij je huidige sport activiteit leuk vindt, zou je kunnen denken waarom zou ik dan van sport veranderen. Ik zeg overigens niet dat je de sport die je op dit moment beoefend links moet laten liggen.

De reden hiervoor is eigenlijk best simpel. Verandering is goed

Op een Belgische blog (www.goedgevoel.be) heb ik een artikel gelezen waarin staat dat elke kleine verandering goed voor je gezondheid is en je veel geluk kan bezorgen in je leven.

Klinkt raar, maar toch is het zo….

De theorie erachter

Een mens kan van nature erg moeilijk veranderen. Het afwijken van de paden (comfortzone) die we al jarenlang bewandelen is eng omdat we niet weten wat het ons brengt. Bewegen we ons buiten het vertrouwde looppad komen we echter wel nieuwe dingen tegen, meestal positief.

We kunnen concluderen dat mensen erg moeilijk kunnen veranderen en dat we hierdoor vaak in routines blijven hangen. Heb je goede routines, dan is dit goed. Heb je slechte, dan is dit minder goed omdat je er niet aan kunt ontsnappen.

Door eerst positieve routines te veranderen (zoals voor mij sport) is het makkelijker om negatieve routines te veranderen. Dit komt omdat het domino ongetwijfeld zal volgen.

Je komt in de “modus” dat je het minder “eng” vindt om routines te verandering. De drempel om negatieve routines te veranderen wordt een heel stuk kleiner.

Hierdoor is het gemakkelijker om bijvoorbeeld af te vallen en om te stoppen met roken! Begin met het implementeren van leuke routines alvorens je bezig wilt gaan om je slechte routines aan te pakken!

Elke dag updates op de blog van optimalegezondheid.com
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share