• ADHD en Vitamine B12

ADHD en vitamine B12

2017-08-15T13:00:35+01:00mei 13th, 2017|Vitamines en Mineralen|0 Reacties

Laatste update: door

Vitamines spelen een belangrijke rol bij de productie van energie in de hersencellen. Een gebrek aan voldoende vitaminen kan de productie van energie belemmeren en dat kan leiden tot het ontstaan van ADHD, een aandoening die wordt gekenmerkt door hyperactiviteit, impulsiviteit, onoplettendheid en onzorgvuldigheid.

Van de verschillende vitaminen, die er nodig zijn voor een goede werking van de hersenen, wordt vitamine B12 als de allerbelangrijkste van deze vitamines gezien. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij de productie van myeline, een beschermende laag rond de neuronen. Een gebrek aan voldoende vitamine B12 kan leiden tot vermoeidheid en tot depressie; de twee symptomen die het meest worden geassocieerd met ADHD.

Wat is ADHD?

ADHD staat voor een aandachtsgebrek/hyperactiviteitsstoornis. Het wordt vermoedelijk veroorzaakt door ontwikkelingsverschillen in de hersenen, die de delen die de aandacht, de concentratie, de impulsiviteit, de activiteitsniveaus en het geheugen beheersen, beïnvloeden. Dit betekent dat het gedrag van een kind met ADHD kan verschillen van 'heel dromerig' (of niet in staat zijn om aandacht te geven) tot 'altijd onderweg' zijn (of hyperactief bezig zijn).

Een persoon met ADHD heeft moeite met het filteren van alle informatie, die zijn hersenen binnenkomt, dus hij wordt gemakkelijk afgeleid, heeft de neiging om te reageren voordat hij de dingen goed heeft beschouwd en weet niet wanneer hij moet stoppen.

Een kind met ADHD zal meer moeite hebben om zich te concentreren en om zijn aandacht vast te houden dan een kind zonder ADHD en kan problemen hebben met het krijgen en opvolgen van instructies. Kinderen met ADHD kunnen een bovengemiddelde intelligentie hebben, maar vinden het toch moeilijk om te leren. Ze hebben ook vaak problemen met het socialiseren. De conditie is langdurig en kan ook in het volwassen leven doorgaan. Er is een genetische component, die deze conditie ontwikkelt en kinderen met ADHD hebben vaak ook familieleden met ADHD.

ADHD wordt niet veroorzaakt door een slechte opvoeding, maar de omgeving waar een kind opgroeit en de ondersteuning die het krijgt, kan wel beïnvloeden hoe ernstig de symptomen zijn en hoe goed hij kan leren om ermee om te kunnen gaan.

Wat veroorzaakt ADHD?

Deskundigen geloven dat ADHD deels te wijten is aan gebieden in de hersenen, die je gedrag beïnvloeden en die niet ontwikkeld worden zoals ze zouden moeten, wat kan leiden tot een onevenwichtigheid van chemicaliën die boodschappen naar de hersenen verzenden.

De belangrijkste factoren zijn:

  • Het temperament van het kind, dat invloed heeft op houding en op de persoonlijkheid.
  • Een gene