• voeding en de schijf van vijf

Alles over Gezonde Voeding Deel 2: Schijf van Vijf

2017-03-02T14:50:03+01:00oktober 18th, 2012|Voedingsadvies|0 Reacties

Laatste update: door

Alles over Gezonde Voeding Deel 2: Schijf van Vijf

In het vorige artikel heb ik het gehad over welke voedingsmiddelen tot ''gezond'' behoren en waarom het zo belangrijk is om voldoende variatie aan te brengen in je voedingspatroon.

Zonder variatie krijg je namelijk niet alle benodigde voedingstoffen binnen voor je lichaam. In deel 2 van Gezonde Voeding gaan we het hebben over de aanbevolen hoeveelheden met behulp van de schijf van vijf.

Maatstaven voor de beoordeling van voeding

Wereldwijd worden er verschillende maatstaven gebruikt bij de beoordeling van de aanbevolen hoeveelheid. In Nederland wordt de schijf van vijf toegepast om duidelijkheid te geven over het onderwerp voeding. Om precies te weten hoeveel je van bepaalde voedingsmiddelen nodig hebt zul je rekening moeten houden met de volgende factoren:

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Gezondheidstoestand
  • Medicijn gebruik
  • Omgevingsfactoren

Zo heeft een puber meer voedingsmiddelen nodig dan bijvoorbeeld een senior. Of bij zwangerschap is er een verhoogde vraag van het lichaam naar voedingstoffen en zal hier rekening mee gehouden moeten worden. Deze factoren beinvloeden de aanbevolen hoeveelheid en vandaar dat er nooit een perfect voedingsadvies te vinden is.

Gelukkig biedt de schijf van vijf uitkomst doordat er is uitgegaan van een aantal van deze factoren. Ik vind de spelregels van het voedingscentrum goed uitgebalanceerd.

De schijf van vijf gaat uit van de volgende 5 regels:

  1. Variatie, het is belangrijk om gevarieerd te eten zodat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
  2. Niet te veel eten, het is belangrijk voor je gezondheid om niet te veel te eten. Dit kan een grote belasting zijn voor je spijsvertering!
  3. Oppassen met verzadigde vet, het is bekend dat een consumptie van te veel verzadigd vet bijdraagt aan de ontwikkeling van chronische klachten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en huidproblemen. [pullquote]Oppassen met verzadigde vetten, kies voor een goede onverzadigde bron zoals olijfolie![/pullquote]
  4. Veel groente, fruit en brood, je lichaam heeft groente en fruit nodig voor belangrijke vitamines en mineralen. Daarnaast is brood en dan met name volkorenproducten een prima bron voor energie.
  5. En veilig, de Gezondheidsraad geeft als laatste tip om veilig om te gaan met voeding. Dit betekent de bereiding, maar ook het inkopen