Aubergine is een groente, die veel te bieden heeft want het bevat een grote hoeveelheid antioxidanten, speciale fytonutriënten waaronder fenolverbindingen, flavonoïden zoals nasunine en ook tal van vitamines en mineralen. Al deze voordelen van de aubergine komen bovenop het voordeel dat het een laag aantal calorieën bevat (slechts 35 kilocalorieën per 150 gram) en dit komt door het hoge vezel- en vochtgehalte van de aubergines.
Aubergine is een lid van de familie van de nachtschaduwgroente, die ook wel de Solanaceae plantenfamilie wordt genoemd en wordt door onderzoekers vanwege hun anthocyanine- en antioxidantverbindingen, die te vinden zijn in de rijke paarse kleuren van de aubergines, beschouwd als onderdeel van een groep van zeer waardevolle groenten.
Onderzoekers komen steeds meer te weten over de gezondheidsvoordelen van aubergine maar eigenlijk worden aubergines al duizenden jaren over de hele wereld als onderdeel van een gezond, traditioneel Midden-Oosters en mediterraan dieet gebruikt. Tegenwoordig wordt het vaak gegeten in landen zoals Frankrijk, Italië, Australië, Israël, Egypte, de Verenigde Staten en nog veel meer landen.
Gelukkig bleek uit de onderzoeken dat bereide aubergine, wat de meeste mensen natuurlijk eten, in tegenstelling tot rauwe aubergine nog meer voordelen heeft. Het koken of het bakken van aubergine zorgt ervoor dat er nog meer beschikbare anti-oxidanten en biologische activiteiten vrijkomen, die voor die gunstige eigenschappen zorgen omdat het thermische effect dat ontstaat bij de verhitting deze verbindingen tot stand brengt.
De voedingswaarde van aubergine
Aubergine is, in vergelijking met andere superfoods, niet heel erg rijk aan voedingsstoffen, maar het is wel uniek. Aubergine bevat een enigszins zeldzaam en uiterst heilzaam soort antioxidant dat bekend staat als nasunine. Nasunine is een soort anthocyanine-antioxidant dat voorkomt in alle soorten aubergine en in sommige andere, diep gekleurde, groenten en fruit.
Nasunine is één van de belangrijkste oorzaken dat de aubergine voor zoveel gezondheidsvoordelen kan zorgen. Nasunine heeft, net als andere antioxidanten, het vermogen om schade, die in het lichaam wordt aangebracht door vrije radicalen, te bestrijden en die schade is vaak de oorzaak van de ontwikkeling van de ziekte en het mechanisme waarmee de leeftijd van ons lichaam wordt bepaald. Het grootste deel van de nasunine dat in de aubergine aanwezig is, wordt in de paarse schil aangetroffen, dus het is belangrijk om de hele groente inclusief de schil te consumeren als je van alle gezondheidsvoordelen van de aubergine wilt kunnen profiteren.
Volgens verschillende onderzoeken is nasunine ook krachtig in de bestrijding van een ontsteking en oxidatieve stress en het kan bescherming bieden tegen lipideperoxidatie. Het wordt gebruikt om het ijzer in het lichaam opneembaar te maken en ook om moleculen te binden aan giftige metalen zoals kwik, arseen en lood, die dan vervolgens uit het lichaam kunnen worden afgevoerd en wat resulteert in een ontgifting voor het lichaam.
Het is ook aangetoond dat nasunine vanwege de positieve effecten op de celwanden het DNA en de celmembranen beschermt tegen oxidatieve stress en schade. Nasunine heeft ook het vermogen om het laagje vet (of lipide) van het celmembraan te beschermen, waardoor het zijn structuur intact houdt en mutatie of celdood voorkomt.
Nasunine is een antioxidant die ook betrokken is bij het vermogen om cellen te helpen om voedingsstoffen uit voedsel te ontvangen en deze te gebruiken en ook om afval af te voeren. Zonder voldoende antioxidanten zoals nasunine kunnen gifstoffen en afvalstoffen zich in het lichaam opstapelen en dat kan tot de ontwikkeling van een groot aantal ziekten, waaronder kanker, hartaandoeningen, artritis en meer leiden.
150 gram gekookte of gebakken aubergine biedt
- 35 kilocalorieën
- 5 gram vezels
- 3 gram suiker
- 1 gram eiwit
- 0 gram vet
- Mangaan (6% ADH)
- Vitamine K (4% ADH)
- Vitamine B1/thiamine (4% ADH)
- Vitamine B6 (4% ADH)
- Folaat (3% ADH)
- Magnesium (3% ADH)
- Kalium (3% ADH)
- Koper (3% ADH)
De zes grootste gezondheidsvoordelen van aubergine
-
Helpt om je tegen kanker te beschermen
Er wordt aangenomen dat er in aubergine maar liefst 13 soorten beschermende fenolzuren aanwezig zijn. Verschillende soorten aubergines hebben verschillende niveaus van wat betreft de antioxidanten en de fytonutriënten, maar ze delen allemaal dezelfde kwaliteiten in hun vermogen om kanker te kunnen bestrijden.
Aubergine bevat naast de vele andere fytonutriënten zoals chlorogeenzuurook de ziekte-bestijdende nasunine, die hierboven ook al is genoemd. Cholorogeenzuur wordt in de celwanden van bepaalde planten gevonden en het staat erom bekend dat het zeer gunstig is voor het stoppen van de vrije radicalen bij het vormen van kankercellen, dat kan leiden tot de groei van een tumor en de ontwikkeling van kanker. Naast de anti-mutagene en de antitumorale effecten, wordt er ook aangenomen dat cholorogeenzuur als een antimicrobieel en anti-LDL (slecht cholesterol) middel werkt en dat het ook een antivirale werking heeft, wat betekent dat het je beschermt tegen verschillende soorten ontstekingen en de ontwikkeling van ziekten.
-
Helpt om een hoog cholesterolgehalte te verlagen
Onderzoeken hebben aangetoond dat aubergine het vermogen heeft om ontstekingen en oxidatieve stress te bestrijden, wat leidt tot gezondere slagaders en meer evenwichtige cholesterolwaarden en wat ook de gezondheid van het hart ten goede kan komen.
Van aubergine is ook aangetoond dat het vanwege het vermogen van de fytonutriënten om de bloedcirculatie te verbeteren en de vorming van plaque in de hoofdslagaders, waaronder de aorta, te verminderen heilzaam is bij het handhaven van een gezond bloedcholesterolgehalte. Hoewel je lichaam een bepaalde hoeveelheid cholesterol nodig heeft, wordt het consumeren van aubergine in verband gebracht met het in balans brengen van de juiste hoeveelheid cholesterol, die je bloedvatwanden nodig hebben om de bloedstroom te kunnen verbeteren. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat aubergines krachtige cardio-beschermende verbindingen bevatten en daarom heeft de groente het vermogen om het functioneren van de linkerventrikel (één van de belangrijkste bloedpompende kamers van het hart) te verhogen en zo apoptose te verminderen.
-
Kan de spijsvertering helpen verbeteren
Aubergine bestaat grotendeels uit vocht en daarom bevat het ook zo weinig calorieën. Het consumeren van groenten met een hoog gehalte aan vocht, vezels en voedingsstoffen helpt om afval en gifstoffen uit het spijsverteringskanaal weg te spoelen. Het spijsverteringskanaal en de dikke darm moeten goed worden gehydrateerd om de ontlasting door de kanalen te kunnen voortbewegen.
Het eten van veel vers gezond voedsel dat rijk is aan vocht en het drinken van voldoende water is cruciaal om het spijsverteringssysteem vrij te maken van toxines en overtollige voedingsmiddelen. Vanwege de bekende voordelen is aubergine daarom opgenomen in het GAPS-dieet, dat een dieet is dat vooral helpt bij het genezen van spijsverteringsaandoeningen, het verbeteren van neurologische problemen, het verminderen van ontstekingen en het genezen van auto-immuunziekten.
Vanwege het hoge gehalte aan vezels en het vocht is aubergine ook nuttig als je gewicht wilt verliezen. Omdat het een scala aan vitale fytonutriënten, vitaminen en mineralen bevat en toch erg weinig calorieën levert, is aubergine een geweldige aanvulling op elk gezond dieet met weinig calorieën. De vezels in de aubergine helpen je een vol gevoel te krijgen, zodat je minder snel te veel zult eten.
-
Geweldige bron van mangaan dat goed is voor de opbouw van botten
Iets wat je misschien nog niet weet over aubergine is dat 150 gram aubergine ongeveer 5% van je dagelijkse behoefte aan het belangrijke mangaan levert. Mangaan is een mineraal dat van nature maar in kleine hoeveelheden in het lichaam voorkomt, dus de rest moet worden verkregen uit een gezond dieet. Mangaan werkt als een antioxidant, zoekt naar vrije radicalen en voorkomt dan dat ze schade en oxidatieve stress in het lichaam veroorzaken.
Mangaan draagt vanwege de impact op de botmineralisatie en het metabolisme ook bij aan de vorming van een gezonde botstructuur. Het is nodig om calcium goed te kunnen metaboliseren en te gebruiken en om essentiële enzymen voor de vorming van sterke botten te kunnen creëren.
Bovendien helpt mangaan bij de metabolische activiteit in ons lichaam, de vorming van bindweefsels en de regulering van de hormoonniveaus, die cruciaal zijn voor de reproductieve gezondheid en het bestrijden van onvruchtbaarheid. Het speelt ook een rol bij het reguleren van een gezonde schildklierfunctie, het bestrijden van depressie en het helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
-
Goede bron van energiebevorderende B-vitaminen
Aubergine is ook een goede bron van vitamine B1 en vitamine B6, twee van de vitamines die het metabolisme kunnen verbeteren en je meer energie kunnen geven. B-vitaminen zijn oplosbaar in water, te vinden in veel groenten en in andere gezonde voedselbronnen en zijn nodig om een gezond energieniveau, een goede hersenfunctie, een goed metabolisme, een goede gezondheid van het hart en focus te kunnen behouden.
Je lichaam heeft ze ook nodig om alle voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet te kunnen absorberen en om vetten en koolhydraten in bruikbare ‘brandstof’ te kunnen omzetten, zodat je lichaam energie krijgt.
Vitamine B6 is nodig om aminozuren, wat de bouwstenen van eiwitten zijn, te kunnen aanmaken. Aminozuren worden gebruikt voor tal van lichaamsfuncties en als je hieraan een tekort hebt, kunnen er problemen zoals gebrek aan energie, een huidontsteking, bloedarmoede, depressie, chronische vermoeidheid en tekorten aan voedingsstoffen ontstaan.
Vitamine B6 is ook betrokken bij de vorming van hemoglobine (dat zuurstof naar het bloed vervoert) en neurotransmitters (die je humeur helpen beheersen) en bij de regulering van de bloedglucose. Een andere soort vitamine, die voorkomt in aubergine en door je lichaam wordt gebruikt voor het behoud van een gezond metabolisme, de gezondheid van het bloed en het hart, voor een goede hersenfunctie en nog veel meer, is vitamine B1.
-
Kan helpen om huidkanker te voorkomen
Wanneer er bepaalde stoffen uit de schil van de aubergine worden gehaald, kan er een sterk geconcentreerde crème worden gemaakt waarvan onderzoeken hebben aangetoond dat het in staat is om huidkanker te helpen bestrijden. Dit soort crème bevat een concentratie van 10% solasodine rhamnosylglycosiden (BEC) waarvan klinisch is bewezen dat het een effectieve behandeling is tegen verschillende soorten huidkanker: keratose, basaalcelcarcinomen en plaveiselcelcarcinomen.
Er wordt ook aangenomen dat aubergine al duizenden jaren op deze manier wordt gebruikt en een effectief natuurlijk middel is tegen kwaadaardige en goedaardige huidkankers.
De lange geschiedenis van aubergine in het kort
Wilde soorten aubergine werden voor het eerst rond 500 na Christus in delen van India en China gekweekt. De aubergines werden voor het eerst in oude Chinese teksten uit het jaar 544 beschreven. Aubergine werd al in de vroege middeleeuwen door de Arabieren naar het hele Middellandse Zeegebied gebracht en archieven laten zien dat het in de middeleeuwen naar Spanje werd gebracht, waar het de naam aubergine kreeg.
Rond de 16e eeuw verspreidde de aubergine zich door heel Engeland en de rest van Europa, waar het tegenwoordig nog steeds wordt geconsumeerd. Het werd toen door Europese ontdekkingsreizigers ook naar Amerika gebracht, hoewel veel mensen ervoor kozen om het in eerste instantie niet te eten omdat het vanwege zijn diepe kleur gedurende vele jaren als een giftige plant werd gezien.
Het duurde jaren voordat de gezondheidsvoordelen van aubergine bekend en begrepen werden en het is echt heel erg lang in de geschiedenis door veel mensen vermeden.
Vandaag de dag zijn China, India, Iran, Egypte en Turkije de belangrijkste landen waar aubergines worden verbouwd. Alleen al China produceert ongeveer 58% van de gehele oogst van aubergines wereldwijd. Aubergine is een zeer diverse groente, die veel voorkomt in keukens uit vele landen, waaronder Thailand, Frankrijk, Italië, Griekenland, Turkije, Syrië, Israël, India en vele andere landen.
Soorten aubergines
Aubergine is wereldwijd onder verschillende namen bekend, maar wordt meestal in landen zoals Engeland, Australië en Frankrijk ook gewoon aubergine genoemd.
Aubergine is vanwege zijn fel paarse kleur, vlezige vruchtvlees, unieke bittere maar aangename smaak en natuurlijk de vele voordelen door de voedingswaarde zeer geliefd.
Aubergines zijn meestal het hele jaar door op markten verkrijgbaar, maar ze zijn in de late zomermaanden van augustus tot oktober, wanneer ze in het hoogseizoen zijn het allerlekkerst en het verst verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn er ongeveer zeven soorten aubergines in de VS verkrijgbaar, waaronder de meest populaire soorten, de grote ovale aubergine en kleine Japanse aubergine.
Aubergines behoren tot de nachtschadefamilie. Ze lijken vanwege een aantal van hun chemische verbindingen op andere nachtschadegroenten zoals tomaten, zoete rode pepers en aardappelen. Aubergines groeien aan korte planten, die vergelijkbaar zijn met tomatenplanten.
Als het gaat om de aankoop van biologische of niet-biologische aubergines staat aubergine gelukkig in de lijst van de 15 soorten meest schone groenten, wat betekent dat ze minder vaak worden bespoten met een grote hoeveelheid pesticiden dan andere soorten. Dit betekent dat het kopen van conventionele (niet-biologische) aubergines als veilig wordt beschouwd en dat de voordelen van aubergine, zelfs in niet-biologische variëteiten, nog steeds intact zijn.
De gezondheidsvoordelen van aubergine lijken bij alle soorten hetzelfde te zijn, met uitzondering van de variëteit die bekend staat als "Black Magic" aubergines. Van deze soort die commercieel op de Amerikaanse markten wordt verkocht, is bekend dat deze in vergelijking met andere soorten aubergines de hoogste concentratie van bepaalde fytonutriënten heeft en mogelijk extra antioxiderende eigenschappen biedt.
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de "Black Magic" aubergines tot 3x zoveel antioxidanten en fenolische stoffen kunnen bevatten als de andere soorten aubergines, hoewel er om de exacte verschillen te kunnen bevestigen wel nog meer onderzoek nodig is.
De fenolzuren in de aubergine zijn verantwoordelijk voor hun unieke en soms bittere smaak en ook voor het bruin kleuren van hun vruchtvlees wanneer het wordt opengesneden en aan zuurstof wordt blootgesteld. Zelfs wanneer een aubergine bruin wordt, is er niets gevaarlijk en blijft het perfect eetbaar en gezond.
Waarop moet je letten bij het kopen van aubergine?
Wanneer je aubergines wilt gaan kopen, koop dan de aubergines met een vaste vorm en die geen ernstige deuken en kneuzingen lijken te hebben.
Veel aubergines zijn felgekleurd en glanzend en hebben een glimmende schil; dit is volkomen normaal en de schil is erg gezond om te eten, aangezien er veel van de voedingsmiddelen van de aubergine daadwerkelijk in de schil worden opgeslagen.
Als je aubergine, hoogstwaarschijnlijk tijdens de late zomermaanden of in de vroege herfst op een boerenmarkt ziet liggen, zul je waarschijnlijk de vele maten en vormen tegenkomen waarin aubergines groeien. Aubergine is in een reeks kleuren, waaronder dieppaars, licht paars/lavendel, jadegroen, oranje, geelwit en paarswit gestreept te vinden.
Ze zijn te vinden in maten die zo groot zijn als een voetbal of kleiner dan een tomaat. De meest populaire soort in het grootste deel van Noord-Amerika is de diep paarse, grote en ovale soort. Dit soort aubergine heeft vlezig, beige/wit vruchtvlees en een sponsachtige consistentie, die gemakkelijk saus, olie en smaak opneemt.
Hoe kun je aubergine bereiden?
Hoewel de verschillende variëteiten van aubergines enigszins in termen van hun exacte smaak en textuur zullen variëren, worden ze gewoonlijk beschreven als een vrucht met sponsachtig, zacht vruchtvlees en een aangename maar bittere smaak. In veel recepten wordt aubergine gebruikt als een aanvullend ingrediënt dat textuur, volume en balans toevoegt aan sterkere smaken die afkomstig zijn van andere hoog gearomatiseerde ingrediënten.
Aubergine wordt over de hele wereld veel gebruikt en je vindt het onder andere in de vegetarische schotel ratatouille in Frankrijk, in de curry in India, als babaganoush in het Midden-Oosten om te dippen, in de moussaka in Griekenland of als melanzane Parmesan in Italië. Het wordt ook vaak toegevoegd aan Aziatische roerbak gerechten of in Noord-Amerika en Australië gegrild op de BBQ.
Gelukkig lijkt het bereiden van de aubergine de positieve effecten van de fytonutriënten niet te verminderen. In feite kan het verhitten het gehalte en de biologische activiteit van antioxidantverbindingen in de aubergines juist verhogen.
Bijwerkingen van aubergine
Aubergine is één van de groenten uit de nachtschadefamilie (ook wel de Solanaceae familie genoemd). Andere nachtschade groenten omvatten tomaten, paprika's en verschillende soorten aardappelen. Deze nachtschade groenten kunnen bij sommige mensen spijsverteringsstoornissen veroorzaken, wat leidt tot de bezorgdheid over het vermogen van aubergines om ontstekingen en mogelijk schadelijke reacties te kunnen veroorzaken.
Deze nachtschade groenten bevatten ook veel oxaalzuur, wat in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van nierstenen en artritis maar dit is slechts bij sommige mensen het geval. Om deze reden moet je, als je een voorgeschiedenis van nierstenen of artritis hebt, proberen om aubergine en andere groenten uit deze nachtschade familie te elimineren.
Sommige mensen, die lijden aan spijsverteringsproblemen en andere inflammatoire symptomen zoals artritis, zeggen dat als ze deze groenten niet eten ze zich veel beter voelen. Er is echter meer wetenschappelijk bewijs nodig om deze correlatie echt te kunnen bewijzen. Wat onderzoeken wel al hebben aangetoond, is dat aubergine voor sommige mensen een algemeen allergeen is en dat alle soorten dezelfde negatieve effecten lijken te hebben bij diegenen die vanwege allergieën negatief reageren op aubergines.
Tot slot…
Aubergine is een heerlijke groente. Weet je hoe ik zelf regelmatig aubergines eet? Heb ik geleerd in Frankrijk: Aubergines in plakken snijden, besprenkelen met olijfolie en kruiden, en aan beide zijden op de barbecue laten sudderen. Heerlijk!
Ga jij dat ook proberen? Laat je me weten of het gesmaakt heeft?
Bronnen
www.lanutrition.fr/bien-dans-son-assiette/aliments/legumes/aubergines/les-atouts-sante-de-laubergine
amelioretasante.com/10-bienfaits-de-laubergine-sante/
www.femina.fr/article/l-aubergine-ses-5-vertus
Jammer dat ik nog nooit als ik me voor gratis recepten op facebook van…., optimale gezondheid heb aangemeld, iets in de mail kreeg en nee ook niet in de spam!
Hoi Hanetta, dat is inderdaad heel vreemd. Stuur anders even een mail naar [email protected] o.v.v. Gratis FB weekmenu. Onze Klantenservice stuurt jou graag de Gratis recepten. Veel plezier ervan!