• 6 gezondheidsvoordelen van aubergine

6 gezondheidsvoordelen van aubergine

2018-08-31T15:43:45+01:00september 2nd, 2018|Voedingsadvies|0 Reacties

Aubergine is een groente, die veel te bieden heeft want het bevat een grote hoeveelheid antioxidanten, speciale fytonutriënten waaronder fenolverbindingen, flavonoïden zoals nasunine en ook tal van vitamines en mineralen. Al deze voordelen van de aubergine komen bovenop het voordeel dat het een laag aantal calorieën bevat (slechts 35 kilocalorieën per 150 gram) en dit komt door het hoge vezel- en vochtgehalte van de aubergines.

Aubergine is een lid van de familie van de nachtschaduwgroente, die ook wel de Solanaceae plantenfamilie wordt genoemd en wordt door onderzoekers vanwege hun anthocyanine- en antioxidantverbindingen, die te vinden zijn in de rijke paarse kleuren van de aubergines, beschouwd als onderdeel van een groep van zeer waardevolle groenten.

Onderzoekers komen steeds meer te weten over de gezondheidsvoordelen van aubergine maar eigenlijk worden aubergines al duizenden jaren over de hele wereld als onderdeel van een gezond, traditioneel Midden-Oosters en mediterraan dieet gebruikt. Tegenwoordig wordt het vaak gegeten in landen zoals Frankrijk, Italië, Australië, Israël, Egypte, de Verenigde Staten en nog veel meer landen.

Gelukkig bleek uit de onderzoeken dat bereide aubergine, wat de meeste mensen natuurlijk eten, in tegenstelling tot rauwe aubergine nog meer voordelen heeft. Het koken of het bakken van aubergine zorgt ervoor dat er nog meer beschikbare anti-oxidanten en biologische activiteiten vrijkomen, die voor die gunstige eigenschappen zorgen omdat het thermische effect dat ontstaat bij de verhitting deze verbindingen tot stand brengt.

De voedingswaarde van aubergine

Aubergine is, in vergelijking met andere superfoods, niet heel erg rijk aan voedingsstoffen, maar het is wel uniek. Aubergine bevat een enigszins zeldzaam en uiterst heilzaam soort antioxidant dat bekend staat als nasunine. Nasunine is een soort anthocyanine-antioxidant dat voorkomt in alle soorten aubergine en in sommige andere, diep gekleurde, groenten en fruit.

Nasunine is één van de belangrijkste oorzaken dat de aubergine voor zoveel gezondheidsvoordelen kan zorgen. Nasunine heeft, net als andere antioxidanten, het vermogen om schade, die in het lichaam wordt aangebracht door vrije radicalen, te bestrijden en die schade is vaak de oorzaak van de ontwikkeling van de ziekte en het mechanisme waarmee de leeftijd van ons lichaam wordt bepaald. Het grootste deel van de nasunine dat in de aubergine aanwezig is, wordt in de paarse schil aangetroffen, dus het is belangrijk om de hele groente inclusief de schil te consumeren als je van alle gezondheidsvoordelen van de aubergine wilt kunnen profiteren.

Volgens verschillende onderzoeken is nasunine ook krachtig in de bestrijding van een ontsteking en oxidatieve stress en het kan bescherming bieden tegen lipideperoxidatie. Het wordt gebruikt om het ijzer in het lichaam opneembaar te maken en ook om moleculen te binden aan giftige metalen zoals kwik, arseen en lood, die dan vervolgens uit het lichaam kunnen worden afgevoerd en wat resulteert in een ontgifting voor het lichaam.

Het is ook aangetoond dat nasunine vanwege de positieve effecten op de celwanden het DNA en de celmembranen beschermt tegen oxidatieve stress en schade. Nasunine heeft ook het vermogen om het laagje vet (of lipide) van het celmembraan te beschermen, waardoor het zijn structuur intact houdt en mutatie of celdood voorkomt.

Nasunine is een antioxidant die ook betrokken is bij het vermogen om cellen te helpen om voedingsstoffen uit voedsel te ontvangen en deze te gebruiken en ook om afval af te voeren. Zonder voldoende antioxidanten zoals nasunine kunnen gifstoffen en afvalstoffen zich in het lichaam opstapelen en dat kan tot de