Voedingsadvies

Laatste Update: 26 juni 2014

De beste voeding in de supermarkt

gezonde voedingsmiddelen in de supermarkt

Gezond en gevarieerd eten is ontzettend belangrijk voor een efficiënte werking van je lichaam, dat weten we allemaal. Maar wat zijn nu de meest gezonde producten om op het menu te zetten?

Hierbij een praktisch lijstje van de 10 meest gezonde voedingsmiddelen die op je boodschappenlijstje niet mag ontbreken!

1. Broccoli

Het is erg jammer dat Broccoli vaak niet erg geliefd is bij de jeugd, want dit is een groente die barstensvol zit met magnesium, calcium, foliumzuur, ijzer en vooral vitamine C. Maar het feit dat broccoli bovenaan de lijst staat zit in het feit dat het de stof Sulforafaan bevat. Deze staat bekend om haar bescherming tegen sommige vormen van kanker en werkt bacteriedodend. Overigens zit deze zelfde stof ook in spruitjes. Nederlandse broccoli is maar een deel van het jaar verkrijgbaar, maar de rest van jet jaar kun je genieten van de buitenlandse variant.

2. Citrusfruit

Ook allerlei soorten citrusvruchten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, dankzij de kas-teelt en het warme(re) buitenland. Wist je dat er pectine in citrusvruchten zit? Deze stof is belangrijk om je cholesterol in balans te houden. Daarnaast zitten ze natuurlijk bomvol met vitamine C en bioflavonoïden. Deze laatste is een hele sterke antioxidant die je lichaam helpt in de strijd tegen ontstekingen, hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker.

3. Knoflook

Knoflook stinkt, maar dat is dan ook het enige nadeel. De voordelen overschaduwen dit helemaal. Als je regelmatig knoflook eet, is de kans kleiner dat je hart- en vaatziektes krijgt. Daarnaast heeft knoflook ook nog een antibacteriële en antivirale werking, waardoor de kans op bijvoorbeeld een verkoudheid veel kleiner wordt. Dan zijn er ook nog de voordelen voor de bloeddruk, de bloedsomloop en het cholesterol gehalte. Hierbij is de Allicine in de knoflook die deze drie punten kunnen verbeteren.

4. Rode Pepers

Niet alleen rode peper, maar ook cayennepeper en chilipeper, zitten tjokvol antioxidanten die je lichaam helpen in de strijd tegen bijvoorbeeld voortijdige veroudering, sommige soorten kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat rode peper het stofje Capsaïne. Dat is de stof die voor de scherpe smaak zorgt. Deze stof zorgt er voor dat de hersenen endorfine aan gaat maken, een soort natuurlijke pijnstiller. Daarnaast worden er in de maag stoffen aangemaakt die helpen om een maagzweer te voorkomen.

5. Druiven

Druiven eten is lekker, en vooral ook gezond. Maar let er wel op dat je de rode en de blauwe variant eet. Deze hebben namelijk het hoogste gehalte aan hele sterke antioxidanten die veel meer kracht hebben dan vitamine C en vitamine E. Maar daarnaast bevatten blauwe druiven ook nog eens Phytochemicaliën, wat goed is voor de aderen en wat verkalking tegengaat. Een glaasje rode wijn heeft hetzelfde effect, maar natuurlijk wel met mate!

6. Vette Vis

De voordelen van vette vis zijn inmiddels wel bekend. Haring, sardines, makreel en zalm bevatten allemaal stoffen die het bloed dunner maken, beschermen tegen hart- en vaatziektes en helpen om de bloeddruk te verlagen. Bovendien heeft het eten van vette vis een ontstekingsremmende werking bij bijvoorbeeld pijnlijke menstruatie en pijn aan de gewrichten.

7. Soja

Alle producten die gebaseerd zijn op soja hebben een zeer hoog gehalte aan phyto-oestrogenen. Deze beschermen tegen prostaatkanker, borstkanker, endometriose en problemen als gevolg van de menopauze. Ook staat soja bekend om de bescherming tegen osteoporose en hart- en vaatziekten.

8. Groene Thee

Niet alleen de groene variant, maar ook de zwarte variant, is rijkelijk gevuld met sterke antioxidanten die je lichaam kunnen beschermen tegen sommige vormen van kanker en/of hart- en vaatziekten. Op het moment dat je vier koppen thee per dag drinkt merk je al effect: Je bloeddruk gaat omlaag en de kans op een hartaandoening wordt met de helft verminderd.

9. Tomaten

Ook tomaten bevatten antioxidanten die bescherming bieden tegen hartklachten, problemen met je aderen en bepaalde vormen van kanker, speciaal prostaatkanker. Een ander, minder bekend, voordeel van tomaten heeft betrekking op de ogen. De stoffen in de tomaten helpen je lichaam om de achteruitgang van het zicht van dichtbij tegen te gaan.

10. Yoghurt

Voor een efficiënte werking van je maag en darmen zijn de melkzuurbacteriën uit bijvoorbeeld yoghurt onontbeerlijk. Deze melkzuurbacteriën helpen bijvoorbeeld om je darmflora gezond te houden. Daarnaast heeft yoghurt een helend effect met betrekking tot Candida en voedselallergie en de efficiënte werking van het immuunsysteem.

En nu?

De bovenstaande lijst is een voorbeeld van verschillende artikelen die je in de supermarkt kan krijgen die een positief effect hebben op je gezondheid. Maar als ik eerlijk ben, kan ik er nog wel 50 extra schrijven. Het klopt inderdaad dat er erg veel ongezonde voedingsmiddelen te krijgen zijn, echter vergis je niet in het aanbod van gezonde voedingsmiddelen! Ook deze zijn goed vertegenwoordigd!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share