Voedingsadvies

Laatste Update: 4 april 2017

Noten: Welke zijn het meest gezond?

Noten zijn erg gezond, dat is algemeen bekend. Maar de ene noot is de andere niet. Er zijn wel degelijk verschillen in de hoeveelheid voedingsstoffen die iedere soort noten bevat. De één heeft wat meer omega-3 vetten, de ander weer wat meer eiwitten en weer een andere noot heeft veel antioxidanten te bieden.

Er zijn ook noten die rauw niet te eten zijn, maar na verhitting wél weer lekker zijn. Nadeel hiervan is dat alle goede voedingsstoffen voor een groot deel verloren gaan tijdens het verhitten.

Verwarrend?Lees snel verder voor een compleet overzicht!

Noten in het algemeen

Een noot is de basis van een plant of een boom. Uit de betreffende noot moet een hele boom gaan groeien, dus alles wat nodig is voor het hele proces zit in deze noot. In een zaad of een noot zit dus een gigantische hoeveelheid voedingsstoffen van een hele hoge kwaliteit.

Het is natuurlijk geen wonder dat kleinere dieren, zoals hamsters en eekhoorns, in de herfst allerlei soorten noten verzamelen om de winter goed door te komen: Veel voedingsstoffen in een relatief klein volume. Ideaal om op te slaan voor later gebruik! Deze voorbeelden geven duidelijk aan dat noten een extreem hoge voedingswaarde hebben, waar ook wij van kunnen profiteren.

Overigens is er een groot verschil in het begrip ‘noten’. In de keuken worden veel noten gebruikt en worden eigenlijk alle vruchten en noten die maar enigszins op een noot lijken, als noot bestempeld. In de plantkunde wordt deze term heel anders gebruikt.

Officieel is een noot een enkelvoudige dopvrucht, dus botanisch bekeken is niet iedere noot in de keuken, een echt noot. De walnoot is hier een mooi voorbeeld van: De walnoot is een steenvrucht Maar dat neemt niet weg dat in de botanische categorie niet-noten ook heel veel voedzame producten zitten.

De noot is één van de weinige producten die nog onbewerkt gegeten wordt, en gegeten kan worden. De meeste producten die een bewerking ondergaan, ofwel door jezelf ofwel door de fabrikant, verliezen een groot deel van de voedingswaarde.

Het rauwe eten, zoals onze voorouders dat ook deden, heeft gewoon ontzetten veel voordelen, maar dat is een heel ander verhaal.

Als we ons beperken tot de noten en de zaden, kunnen we daarin heel veel onverzadigde vetten en eiwitten vinden. En niet een klein beetje, maar gigantisch veel in een extreem geconcentreerde vorm! Deze vetten en eiwitten vormen de basis voor ons lichaam. Dit zijn de bouwstoffen voor ons lichaam, en tevens de stoffen die onderdeel uitmaken van veel processen die in je lichaam plaatsvinden.

Als we hier wat specifieker naar kijken, zijn deze stoffen onmisbaar in onze hormoonhuishouding, het vermogen om te herstellen, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Als je niet voldoende (gezonde) vetten eet, zal je hormoonhuishouding onmiddellijk uit balans raken, waardoor je een slechter humeur krijgt, je libido veel lager is, slechter slaapt en minder spieropbouw hebt. Ook de natuurlijke remming van ontstekingen in je lichaam zal afnemen.

Een ander voordeel van het eten van gezonde vetten, is de bijdrage die dit levert voor de vetverbranding.

Ja, je leest het goed: Je hebt vetten nodig voor de vetverbranding!

goede vettenVooral het gezonde vet Omega-3 is hiervoor erg belangrijk. De meeste noten en zaden zijn zeer rijk aan deze onverzadigde vetten. Omega-3 is niet alleen belangrijk  vanwege de vet verbrandende– en anabole eigenschappen, maar heeft onder ander ook grote voordelen in de strijd tegen hart- en vaatziekten en werkt dit vet ontstekingsremmend, waardoor je beter herstelt na een inspanning.

Het is nog belangrijk om te melden dat je de noten zo veel mogelijk rauw moet eten. Natuurlijk kun je variëren door de noten te poffen, te branden, te frituren en/of te roosteren. Misschien wel ontzettend lekker, maar bedenk wel dat na verhitting bij meer dan 40 graden, een groot deel van de goede voedingsstoffen verloren gaan. Lekker rauw eten is dus gewoon het allerbeste advies dat ik je kan geven!

Al met al kunnen we dus stellen dat je, door de juiste noten te eten, veel waar voor je geld krijgt. En ze zijn nog lekker ook!

Walnoten

walnotenBotanisch gezien is de walnoot helemaal geen noot, maar een steenvrucht. De walnoot, zoals we deze normaal eten, wordt beschermd door een tweeledige schaal. En tijdens de groei van de walnoot, aan de boom, wordt dit geheel nog eens beschermd door een taaie, groene schil die pas openbarst als de walnoot rijp is.

Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de voedingswaarde en het effect van walnoten, en steeds weer komen dezelfde feiten boven drijven: Walnoten zijn een serieus onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet. Door deze lekkere noot, wordt de kans op hart- en vaatziekten fors lager doordat de bloedvaten flexibeler worden, dankzij de walnoot. Ook de verlaging van het cholesterol is een belangrijk effect. Er is zelfs een recent onderzoek in Amerika uitgevoerd, waaruit onomstotelijk bleek dat walnoten helpen in de strijd tegen dementie. Walnoten bevatten ook heel veel antioxidanten die helpen tegen vrije radicalen. En door de Omega-3 vetzuren (gezonde vetten) worden angst en depressies bestreden.

Walnoten bevatten ook, naast de eerder genoemde voedingsstoffen, ook fosfor, zink, magnesium, kalium, ijzer, vitamine B1, foliumzuur en gamma-tocoferol. Deze laatste is een soort vitamine E.

Amandelen

amandelenDe amandel is beschikbaar in een zoete variant en een bittere variant, en groeit als zaad aan de amandelboom. Het overgrote deel van de productie van amandelen vindt plaats in Californië. Daarnaast een relatief klein deel in Spanje. Met name dit laatste land is verantwoordelijk voor de bekende Valencia-amandelen en de Jordan-amandelen.

Bittere amandelen bevatten het giftige blauwzuur. Hoe bitterder ze smaken, hoe meer blauwzuur hierin zit. De zoete amandelen worden het meeste gebruikt voor consumptie en voor verwerking in producten zoals marsepein, amandelspijs en noga.

Qua voedingswaarde is de amandel is waarschijnlijk dé topper uit dit hele lijstje. In vergelijking tot de andere noten, bevat de amandel de meeste voedingsstoffen. Het is een hele rijke bron van calcium, vitamine C, fosfor, magnesium en ijzer. De voordelen hiervan zijn misschien voor de hand liggend, maar ik wil ze toch even allemaal opsommen:

 • Amandelen helpen bij het verlichten van aandoeningen aan luchtwegen
 • Amandelen helpen bij aandoeningen aan het hart
 • Amandelen helpen tegen hoesten
 • Amandelen helpen tegen bloedarmoede
 • Amandelen helpen tegen impotentie
 • Amandelen helpen in de strijd tegen diabetes

Ook kunnen amandelen veel betekenen in de huid- en haarverzorging.

Pecannoten

pecan notenPecannoten lijken qua uiterlijk wel een beetje op de bekende walnoot. De pecannoot groeit aan een boom die wel 40 tot 50 meter hoog kan worden. De noot is een beetje langwerpig en is gegroefd, net als de walnoot. Uit de pecannoot wordt ook olie gewonnen. Deze olie is geschikt voor consumptie, maar wordt over het algemeen gebruikt in de cosmetica-industrie en voor de fabricage van kleurstoffen en zeep.

De pecannoot komt van nature voor in Zuid-Amerika, maar in principe kunnen de bomen groeien in ieder werelddeel waar een subtropisch klimaat heerst. De Verenigde Staten is de grootste producent van de pecannoot. De jaarlijkse productie ligt tussen de 150.000 en de 200.000 ton.

Pecannoten bestaan voor 75% uit gezonde vetten en voor ruim 10% uit eiwitten. De pecannoot is één van de meest vette noten die er bestaan. Alleen de macadamia-noten bevatten meer vetten!  Daarnaast bevatten de pecannoten maar liefst 19 vitaminen en mineralen, zoals zink, diverse varianten van vitamine B, mangaan, kalium, fosfor, koper, magnesium, calcium, foliumzuur, vitamine E en vitamine A. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig eten van pecannoten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

Hazelnoten

hazelnotenDe hazelnoten zoals we die kennen, zijn afkomstig van commercieel verbouwde hazelaars. Deze bomen zijn dusdanig gemanipuleerd dat ze grote noten produceren, met relatief weinig vliezen. De smaak van deze hazelnoten is een beetje flauw. Over het algemeen worden de wilde hazelnoten, dus van de niet-gemanipuleerde hazelaar, beter gewaardeerd om de smaak.

De wereldwijde productie van hazelnoten is ongeveer 2,5 miljoen ton, een opbrengst uit 844.000 hectare land. Grootste producent is China met meer dan 1 miljoen ton per jaar, daarna volgt Amerika met een jaarlijkse productie van ruim 450.000 ton. De nummer drie in de ranglijst is Turkije met bijna 180.000 ton per jaar. Dit laatste land is tevens het land van herkomst.

Hazelnoten bevatten veel vitamines en mineralen, onder andere vitamine E. Vitamine E is een hele sterke antioxidant, wat een belangrijke rol kan spelen bij het tegengaan van hart- en vaatziekten en de negatieve effecten van vrije radicalen. Een handjevol hazelnoten, ongeveer 25 gram, bevat al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E. Daarnaast bevatten hazelnoten heel veel andere stoffen zoals eiwitten, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, zink, foliumzuur en vitamine B1.

Paranoten

paranotenDe paranoot, ook wel de Braziliaanse noot genoemd, groeit aan een boom van 45 tot 55 meter hoog. De stam kan een doorsnede bereiken van maar liefst 2 meter. Deze bomen staan met name in het Amazonegebied van Brazilië. In de periode november tot maart vallen de harde, kegelvormige hulzen uit de bomen. Deze hulzen lijken een beetje op kokosnoten. In deze rijpe hulzen zitten 10 tot 12 zaden, die wij beter kennen als paranoten in de dop. Paranoten kun je ook vinden in Paraguay, Bolivia, Venezuela en Peru.

Dankzij de rijke grond van het amazone-gebied, in combinatie met de vele zonne uren, bevatten de paranoten een grote hoeveelheid selenium. Selenium is, net als vitamine E, een belangrijke en hele sterke antioxidant. Met een handjevol paranoten, heb je al 5 x de dagelijks benodigde hoeveelheid binnen. Paranoten zijn ook zeer rijk aan fosfor, erg belangrijk voor de vorming en het onderhoud van je tanden en je botten.

Macadamianoten

macadamianotenDe macadamianoot werd voor het eerst ontdekt door Dr. John Macadam, een avonturier die in het jaar 1857 de boom ontdekte aan de oostkust van Australië. Door de hoge vraag naar macadamianoten werd het een zeer duur en exclusief product. Afrika, Costa Rica en Guatemala gingen ook deze noten produceren, aangetrokken door de hoge prijs. Maar door een kentering in vraag en aanbod, is de prijs inmiddels behoorlijk gedaald. Dit neemt niet weg dat deze noot nog steeds één van de duurdere noten is in dit lijstje.

Zoals eerder opgemerkt, is het de macadamianoot die het hoogste gehalte aan onverzadigde (gezonde!) vetzuren bevat. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en helpen hierdoor om hart- en vaatziektes te bestrijden. Verder bevat de macadamianoot veel kalium, fosfor, magnesium, calcium, vitamine B1, koper, zink en ijzer.

Om maximaal te profiteren van de hoge voedingswaarde van de macadamianoot, is het belangrijk om deze zo vers mogelijk te eten. Als de noten te lang blijven liggen, neemt de voedingswaarde heel sterk af. Nog even een waarschuwing: Als je zelf macadamianoten wilt kraken: Dit is heel erg lastig! Koop dus bij voorkeur de kale noot, ook al is dit misschien wat duurder.

Pistachenoten

pistachionotenPistachenoten groeien in trossen aan een struik, vergelijkbaar met de groeiwijze van druiven. De pistachenoot zit in een harde huls, die openbarst op het moment dat de noot rijp is. De oorsprong van de pistachenoot is niet helemaal duidelijk, maar tegenwoordig komt de grootste productie met name uit de Verenigde Staten, Italië, Griekenland, Turkije, Iran, India, Pakistan en Afghanistan.

Pistachenoten bevatten relatief weinig  calorieën, en zijn dus heel erg geschikt voor diegenen die af willen vallen. Daarentegen bevat de noot heel veel fosfor wat, samen met calcium, zorgt voor sterke botten en tanden.

Ook heeft dit een positieve invloed  op diverse enzymprocessen in je lichaam en op de stofwisseling in het algemeen.Verder bevatten pistachenoten veel vitamine B1, magnesium, ijzer, calcium en zink.

Wat nu?

Deze 7 soorten noten zijn dus erg gezond met voor iedere noot een specifieke toepassing. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je maar onbeperkt noten kunt gaan eten, want een gevarieerd voedingspatroon blijft natuurlijk noodzakelijk. Maar noten kunnen daar wel een belangrijk onderdeel van uit maken.

Door de extreem geconcentreerde en rijke hoeveelheid aan voedingsstoffen in noten, kunnen noten ook ingezet worden als vleesvervangers.

Wat zijn jouw favoriete noten? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. "Pistachenoten bevatten nagenoeg geen calorieën,"??? In vergelijking met andere noten valt het misschien mee, maar "nagenoeg geen" dat klopt dus echt niet.

 2. beste,

  welke noot ben je zeker van als je ervan gaat eten dat je afvalt?
  hoeveel mag je ervan eten per dag

  1. Hallo,

   Er bestaan beslist geen 'magische' noten, als je dat bedoelt. Noten kan een heel goed zijn in een dieet opm af te vallen, maar ALTIJD als onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

   Veel succes,
   Jack

  1. Als diabeet kun je veel soorten noten wel eten. Denk maar eens aan noten zoals walnoten, hazelnoten en amandelen. Deze zijn allemaal gezond en werken positief voor de suikerziekte. Maar alle soorten noten hebben veel calorieën. Daar ontkom je bijna niet aan. Maar zoals met alles in het leven geldt dat als je met mate noten eet, dit helemaal geen probleem hoeft te zijn.

   Groetjes,
   Jack

 3. Hallo Jack,

  maar wat is nu bijv. een reden om pecanoten te verkiezen boven walnoten? m.a.w. wat is het verschil?

  groet,
  Simone

 4. Hebt u misschien ook een overzichtje in welke noten welke hoeveelheden / percentages van respectievelijk omega 3 , 6 en 9 vetten inzitten? Ik kan dit nergens vinden.

   1. Hallo Robert Jan,

    Ik eet al mijn hele leven noten, maar dan het meest, gezouten of ongezouten pinda's of pinda's in dop, maar die komen in jouw verhalen nergens voor.
    Nu is bij mij hoge bloeddruk en hoog cholesterol aangetoond, ondanks al die bergen noten (meestal pinda's in alle soorten, maar ook andere noten) Ben ik dan toch verkeerd bezig?

     1. Pinda's zijn inderdaad peulvruchten, maar hebben vergelijkbare eigenschappen als noten.

   1. Ja dat doe ik ook als lunch een handjevol gemengde noten en het verzadigt prima (hart-suiker patient)

  1. 15 - 30 gram noten per dag naast je andere gezonde vetten voor vrouwen (gemiddeld en afhankelijk van je dieet uiteraard) en voor mannen tussen de 30 - 60 gram per dag (ook afhankelijk van je specifieke behoefte)

   Dit heb ik als advies gekregen van notenspecialist die ook veel met voeding bezig is en in de sport mensen heeft begeleid. Hier op hun site kan je er meer vinden ook in dit blog over gezonde noten

 5. Hallo Jack,

  Leuk artikel!

  Ik leef als volgt, heb een kantoorbaan van 8.30-17.00 uur en heb op mijn bureau een pot mix noten (biologisch, rauw) staan waar ik als ik honger krijg van eet en weer stop als de honger weg is, ooit wel 5x per dag een handje, ik ben vlug voldaan qua eten.
  Tussen de middag eet ik wat pure (min. 80%) chocolade, 2-3 stukjes en een glas groentesap, s'middags weer de noten. En ik drink minimaal een liter water per dag, en een paar (3) kopjes koffie met suiker en melk. Ik snoep verder nooit en drink nooit frisdrank, wel bier. S'avonds eet ik gewoon warm eten al dan niet met vlees.
  Ook eet ik bijna elke dag een hard eitje.
  In het weekend eet ik overdag niets, alleen s'avonds en dan ook niet te veel, ik heb mijn lichaam getraind om met weinig eten te leven, als ik voldaan ben stop ik met eten.

  Als je dit zo leest, wat vind je hier dan van? Verkeerd of juist niet? En waarom?

  1. Hallo Jack, het is bekent wanneer je maar 1 keer per dag gaat eten, je,, je eigen stofwisseling stop zet,, je darmen moeten elke dag (liever drie keer of vaker beetjes voedsel binnen krijgen) om je darmen aan het werk te houden, zodat alle stoffen goed verwerkt kunnen worden. ga je minder eten dan , zet je , je darmen stil. en zul je eerder kunnen aankomen met 1 maaltijd, dat verdeeld over de dag.!

 6. Hallo Jack,

  sinds enige maanden ben ik gestopt met het eten van brood als lunch. Sindsdien eet ik noten, voornamelijk walnoten en pecannoten (van de Lidl), als lunch. En ondanks dat er meer 'calorieën' in noten zitten, val ik ongeveer één kilo per maand af.

  Verder heb ik mijn eetpatroon niet aangepast. Eet nog steeds een gebakje als er iemand jarig is, neem nog steeds een Mars oid als ik daar zin in heb.

  Voor mij is er maar één conclusie: het vervangen van brood (6 sneetjes) door noten (150 - 200 gram) scheelt behoorlijk in gewicht. Voor het eerst gaat mijn weegschaal na verloop van tijd omlaag i.p.v. omhoog.

  Succes met je werk.

  Groet, Johan

  1. Hi Johan,

   Brood bevat veel koolhydraten, noten niet. Bovendien bevatten noten gezonde vetten en andere voedingsstoffen die een positief effect hebben op je stofwisseling.

   Ik vind het dus helemaal niet gek om te horen dat je 1 kg per maand afvalt.

   Ga zo door! 🙂

   RJ

  1. Het is inderdaad waar dat er radium in Paranoten zit. Maar het overgrote deel wordt niet door het lichaam opgenomen en heeft het sowieso niet het effect op je lichaam als bij radioactieve straling. Het maximum van 6 lijkt me wat weinig, maar als jij je daar veiliger mee voelt, dan is dat ok. Maar over het algemeen wordt aangenomen dat er geen maximum geldt.

   Fijn weekend!

 7. Met veel interesse je artikel gelezen! Dank daarvoor. Miste voor mezelf alleen de cashewnoot in het rijtje... Kun je daar mss iets over zeggen, mbt voedingswaarde?
  Ik eet sinds enkele weken koolhydaat-arm en eet als tussendoortje meestal noten. In mijn bakje zitten ook aardig wat cashew

  1. Cachet noten hebben 18 gram eiwit en 22 gram koolhydraten per 100 gram? Een redelijk evenwicht. Maar denk er wel om dat ze wel veel calorieën bevatten: bijna 600 per 100 gram.

   Veel succes met je dieet!

 8. Wat wordt bedoeld met 'rauwe noten"? Zijn dat noten die niet bewerkt zijn (gezouten b.v.) En kun je, voor wat de voedingswaarden berteft gewoon gepelde noten eten? Ik las ook dat je niet teveel pecanoten moet eten vanwege het hoge seleniumgehalte. En van noten wordt ook beweerd dat er schimmels in zitten.

 9. Wat te doen bij een notenallergie? Al deze noten kan ik niet rauw eten, wel als ik er granola vanmaak in de oven op 150 graden.
  Maar volgens u zijn de goede voedingsstoffen dan een stuk minder. Wat dan?

 10. Ergens las ik dat je maar twee paranoten per dag mag eten.
  Anders zou je teveel Selium binnen krijgen.
  Maar hier lees ik dat zes wel weinig is.
  Ik eet er drie per dag.

 11. Waar we allemaal behoefte aan hebben is het verkrijgen van de goede voedingsstoffen tegen de beste prijs. Het grote nadeel van noten is dat vele erg duur zijn. Het zou daarom vooral fijn zijn als auteur zich hierin zou verdiepen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

13 Shares
Tweet
Pin13
Share