Voedingsadvies

Laatste Update: 12 mei 2014

De gezondheidsvoordelen van pikante kruiden

Je kunt tegenwoordig alle mogelijke pikante kruiden kopen, waarvan we vroeger nog nooit gehoord hadden. Ze komen van ver en als ze niet in de supermarkt te koop zijn, kun je het vast wel krijgen in een natuurwinkel of een toko. Kruiden te kust en te keur. Tegenwoordig gebruiken we de meeste kruiden om ons eten een oppepper te geven, maar in vroeger tijden werden kruiden gebruikt voor medische doeleinden. Als we dit nu kunnen combineren: Lekker eten EN profiteren van de gezondheidsvoordelen. Ideale combinatie toch?

Kruiden zijn over het algemeen heel goed voor de gezondheid, met name door de indrukwekkende hoeveelheid antioxidanten. Maar pikante kruiden hebben nog nét even wat meer voordelen. Dit komt bij bijvoorbeeld de rode pepers door de capsaïnes. Ook kun je deels negatieve effecten van een bepaalde voedingsstof, of een minder goede bereidingswijze, compenseren met pittige kruiden.

Hieronder vind je vijf verschillende voordelen voor de gezondheid, als je pikante kruiden gebruikt. Sommige zullen voor de hand liggen, anderen zijn misschien verrassend:

1. Minder HCA’s in (door)gebakken vlees
2. Beperking van de schade van een vette maaltijd
3. Pikante kruiden maken de geest helderder
4. Voorkomen van ademhalingsproblemen
5. Ter ondersteuning van een (afval)dieet

1. Minder HCA’s in (door)gebakken vlees

Betreffende kruiden:
Thaise Gember (Laos), Kurkuma, Rozemarijn

Waarom:
De zomer staat weer voor de deur, dus wordt de barbecue weer uit de doos gehaald. BBQ ‘en is erg populair, maar er schuilen ook gevaren in één van de meest favoriete bezigheden tijdens de zomervakantie. Als je vlees braad op de barbecue wordt in veel gevallen de temperatuur van 190 graden overschreden. Vlees op een dusdanig hoge tempartuur braden zorgt voor de vorming van zogenaamde HCA (Hetero Cyclische Amine).

Deze giftige stoffen worden al sinds lange tijd verbonden met aandoeningen zoals prostaat-, borst-, pancreas-, long-, en maagkanker. Met name de knapperige, fors doorgebakken delen van het vlees, bevat heel veel HCA’s. Uiteraard is hier onderzoek naar gedaan. Naast het feit dat gebleken is dat HCA’s ook daadwerkelijk een gevaar voor de gezondheid opleveren, is er gelukkig ook een manier gevonden om dit enigszins te beperken. Als je het vlees, bijvoorbeeld hamburgers, eerst aan beide zijden flink inwrijft met Rozemarijn, zal na het bakken tussen de 60% en de 70% minder HCA’s in het vlees zitten dan wanneer je het vlees zonder de kruiden zou bakken. Als je de rozemarijn combineert met de andere kruiden, is er nog steeds een voordeel, maar wel wat minder: 40% tot 42% minder HCA’s. Dit effect heeft voor het grootste deel te maken met de hoge hoeveelheid antioxidanten in de kruiden.

Niet helemaal binnen de context van dit artikel, maar wil het toch even melden: Probeer het gebruik van zoete sauzen op de barbecue te voorkomen. Als suiker blootgesteld wordt aan hele hoge temperaturen wordt de hoeveelheid HCA’s vaak twee keer zo veel, en in sommige gevallen zelfs drie keer zo veel! Maar dit even ter zijde.

Hoe te gebruiken:
Wrijf het vlees aan beide kanten goed in met een ruime hoeveelheid Rozemarijn. Er is geen grens aan de hoeveelheid.

2. Beperking van de schade van een vette maaltijd

Betreffende kruiden:
Paprika, Kruidnagels, Rozemarijn, Kaneel, Oregano, Kurkuma

Waarom:
Als je net lekker vetrijk gegeten hebt, gebeurt er heel veel in je lichaam. Eén van de meest negatieve dingen is de verhoging van hoeveelheid triglyceriden in je lichaam. Deze stof wordt al jarenlang gelinkt aan diabetes en hart- en vaatziekten. Ok gaat de insulineproductie pieken, om de ongebruikte glucose (= energie) op te slaan als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. De eerste plaats waar dit dan wordt opgeslagen is helaas vaak de buikstreek.

Als deze zelfde vette hap gekruid wordt met één of meerdere kruiden uit het bovenstaande lijstje, dan liggen met name de insuline-waarden tussen de 20% en de 30% lager dan in de eerste situatie. Dit is gebleken uit een wetenschappelijk onderzoek van de Pennsylvania State University. De oorzaak hiervan ligt voor het grootste deel in het feit dat deze kruiden, en dan met name de Kurkuma en de Kruidnagels, heel veel antioxidanten bevatten die de effectiviteit van de insuline verbeteren.

Hoe te gebruiken:
Om het maximale effect te krijgen, moet je ongeveer twee theelepels kruiden per portie toevoegen aan het eten. Kook je dus voor 4 personen, dan voeg je 8 theelepels kruiden toe.

3. Pikante kruiden maken de geest helderder

Betreffende kruiden:
Kaneel, Pepermunt en Rozemarijn

Waarom:
Eigenlijk is dit effect nog niet voldoende onderzocht, maar toch even het vermelden waard. Uit een heel beperkt onderzoek is de eerste voorzichtige conclusie getrokken dat het gebruiken van de bovenstaande kruiden de symptomen van de aandoening Alzheimer kan verminderen, of zelfs het begin van Alzheimer fors uitstellen. Het onderzoek  is uitgevoerd met muizen en daaruit is gebleken dat met name de rozemarijn en de pepermunt het geheugen weer verbeterde, wat eerder door ouderdom afgetakeld was. De oorzaak hiervan moeten we waarschijnlijk zoeken in het feit dat er veel antioxidanten is deze kruiden zitten. Antioxidanten die de stress verminderen in bepaalde delen van je hersenen die verantwoordelijk zijn voor het leervermogen en het geheugen.

Daarnaast zijn er nog wetenschappelijke studies geweest die als voorzichtige conclusie laten zien dat de stoffen die voorkomen in kaneel eventuele neurale aandoeningen kunnen voorkomen. Hiermee worden neurale aandoeningen bedoeld die gelijksoortig zijn aan de aandoeningen van de patiënten die aan Alzheimer lijden.

Hoe te gebruiken:
Hoe dit toe te passen, en in welke hoeveelheden, is niet te zeggen op dit moment. Daarvoor zijn de onderzoeken nog té veel in een beginfase. Wel zeggen de wetenschappers dat vooralsnog de normale hoeveelheden die bij het koken worden gebruikt, voor nu gehanteerd moeten worden.

4. Voorkomen van ademhalingsproblemen

Betreffende kruiden:
Kurkuma

Waarom:
Kurkuma is één van die bijna mythische kruiden welke al eeuwenlang gebruikt worden door zogenaamde Ayurvedische Artsen, een Hindoeïstische gezondheidsleer. Zij gebruiken het kruid Kurkuma om problemen met de ademhaling op te lossen. Uit recente studies op dieren is gebleken dat dit niet één van oma’s wijsheden is, maar dat het gebruik van Kurkuma wel degelijk een grote positieve bijdrage levert aan de bescherming van de longen tegen infecties door verontreinigende stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan virussen, uitlaatgassen of sigarettenrook. Deze bescherming van de Kurkuma heeft als resultaat dat er een verminderd risico is op aandoeningen zoals bronchitis, astma, keelontsteking en andere aandoeningen aan de longen. De werkende stoffen in de Kurkuma zorgen namelijk voor een onderdrukking van een bepaalde proteïne (NF-kB). En het is juist deze proteïne die zorgt voor slijmen en infecties in de luchtwegen.

Hoe te gebruiken:
Kurkuma kun je gebruiken in een hoeveelheid van twee tot drie eetlepels per dag, tot maximaal drie keer per dag. Dus totaal 3 x 3 eetlepels. Het is belangrijk dat je de Kurkuma combineert met andere stoffen om de opname van de Kurkuma door het lichaam op de meest optimale wijze plaats te laten vinden. Combineer dus de Kurkuma met producten zoals curry, zwarte peper en vette oliën.

5. Ter ondersteuning van een (afval)dieet

Betreffende kruiden:
Rode Pepers

Waarom:
Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar uit een recent onderzoek is gebleken dat mensen die voedsel eten met rode pepers, gemiddeld 75 calorieën minder eten dan mensen die niet pikante voeding eten. Het schijnt dat de capsaïnes in de rode pepers (dat is de stof die zorgt voor de ‘pikante’ smaak) de behoefte aan zoete, zoute en vette voeding doet afnemen. Het is wel belangrijk te weten dat dit resultaat alleen geld voor mensen die dit niet écht gewend zijn. De doorgewinterde rode-peper-eters zijn hier inmiddels aan gewend en zullen er niets minder om eten. Het effect is dus het beste als je niet een regelmatige rode peper eter bent en wilt beginnen met een dieet. Maar voor de doorgewinterde rode-peper-eters is er ander goed nieuws: Op het moment dat de prikkende stof van de rode peper eenmaal de darmen bereikt, zorgen ze er wel voor dat de vetcellen daar sneller gaan werken waardoor er uiteindelijk meer calorieën verbrand worden.

Hoe te gebruiken:
Gebruik minimaal een halve theelepel rode pepers per portie, voor het beste resultaat.

Conclusies en aanbevelingen

Pikante eten is voor veel mensen vaak nét even iets té pikant. Toch zijn er ook mensen die het niet scherp genoeg kunnen eten. Zeker voor de mensen die bang zijn om pikant te eten, kan ik aanraden om toch beetje bij beetje te proberen om toch wat extra’s toe te voegen. Het hoeft niet superheet te zijn, maar een beetje pikanter kan geen kwaad en heeft grote voordelen voor de gezondheid. Voordelen die je met recht voordelen kunt noemen! De voorgaande lijst vind ik persoonlijk erg indrukwekkend: Wat een ogenschijnlijk eenvoudige stof zoals bijvoorbeeld capsaïnes allemaal teweeg kan brengen in je lichaam is erg indrukwekkend.

Wat zijn jou ervaringen met pikante kruiden? Heb je misschien nog aanvullingen?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share