Oververmoeidheid

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over vermoeidheid deel 2: Invloed van voeding op vermoeidheid

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Alles over vermoeidheid deel 1: Intro vermoeidheid

Veel mensen hebben het niet vaak door, maar de voeding die we eten beïnvloed veel aspecten van ons leven.

Ongezonde voeding heeft een ongezond effect op ons lichaam en gezonde voeding heeft een gezond effect, dat is vrij gemakkelijk te onthouden nietwaar?

Wanneer iemand zich regelmatig uitgeput, somber, energieloos, of moe voelt, dan is het goed mogelijk dat het lichaam niet de juiste voeding krijgt die het nodig heeft. Veel mensen accepteren dat moeilijk en hebben genoeg excuses, “ik heb slecht geslapen…ik ben met veel andere dingen bezig…ik heb vandaag een ‘off-day’” maar het feit blijft dat voeding wel degelijk uitmaakt.

Het kan ook zo zijn dat mensen ’s nachts liggen te draaien, of gewoon hele nachten wakker liggen.

Kan het aan voeding liggen?

ongezonde voedingAl deze problemen, oververmoeidheid, geen energie, somberheid, vermoeidheid, onrust, en slapeloosheid kunnen allemaal ontstaan doordat mensen de verkeerde voeding eten. Voor iedereen werkt dit natuurlijk anders, maar veel kleurstoffen, aspartaam, smaakstoffen, vette zuivel, en geraffineerde suikers zijn voor niemand goed.

Veel mensen hebben ook simpelweg tekorten omdat ze nooit mineralen, vitaminen, of nuttige vezels binnenkrijgen, al het voedzame eten is hun vreemd.

Het is voor veel mensen eens tijd om gezonde keuzes te maken. Er zijn mensen die last hadden van oververmoeidheid die binnen een week zich al beter voeden als ze gezonder gaan eten. Bij andere mensen duurt het misschien een maand, maar het feit blijft dat iedereen zich gezonder zal voelen.

Belang van een goed ontbijt

Wie kent het gevoel niet? Je bent 10 minuten later dan normaal en dus moet een goed ontbijt er gelijk aan geloven. De meeste mensen geven zich slechts een paar minuten om te ontbijten of eten voedingsstoffen die vol zitten met suiker. Het is belangrijk om s ’morgens vroeg altijd iets te eten, ook al heb je op dat moment nog niet veel honger.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die s ’morgens (gezond) ontbijten zich zowel lichamelijk als mentaal beter voelen. Je hebt gewoon eten nodig om voldoende energie te hebben om de dag te beginnen.

Britse wetenschappers hebben ook aangetoond dat wanneer iemand elke dag ontbijtgranen eet, ze een lager percentage cortisol (een stresshormoon) in hun bloed hebben. Het is natuurlijk niet gelijk een verband met oververmoeidheid maar zoals mensen wel vaker zeggen,[pullquote] ‘alle kleine beetjes helpen’.[/pullquote]

Je krijgt niet alleen benodigde voedingsstoffen binnen door te ontbijten, maar mensen die niet ontbijten, compenseren de gemiste maaltijd vaak later op de dag, vaak met snacks en snoep. Het probleem met snacks en snoep is dat er weinig vitamines en mineralen inzitten maar wel veel calorieën. Dat is uiteindelijk niet goed voor het lichaam.

Regelmatig eten (elke 3 uur)

Veel mensen eten drie keer per dag (als ze het ontbijt niet overslaan) dit is echter niet de beste manier om genoeg energie over te houden. Het is beter kleinere maaltijden en twee snacks te eten. Eet dus elke drie à vier uur. Wanneer je vaker eet, blijft het energieniveau en de suikerspiegel stabiel, de hele dag door.

Wanneer een grote maaltijd naar binnen werkt heeft het lichaam veel energie nodig. De maaltijd moet verteerd worden, hierdoor voelen mensen zich vaak futloos en moe. Denk zelf eens na, wanneer voel jij je beter, direct na een kerst maaltijd waarbij je teveel eet of na een lichte, toch smaakvolle lunch?

Natuurlijk is het ook belangrijk dat iedere maaltijd genoeg gezonde vetten (uit olijven, noten, en vis) eiwit, en koolhydraten heeft. Op het moment dat je een goede maaltijd hebt met genoeg voedingsstoffen dan zal jij je langer vol voelen. Hierdoor is het niet nodig om een uurtje later al iets lekkers te pakken.

Een paar goede voorbeelden zijn zalm met groenten en volkorenbrood of magere yoghurt met bessen en wat muesli.

Voedingsvezels om de spijsvertering te bevorderen

vezelsWe hebben het wel eens eerder over gezonde vezels gehad. Wanneer iemand genoeg vezels binnenkrijgt bij een maaltijd betekend dit dat de koolhydraten uit voedsel minder snel door het bloed worden opgenomen. Dat betekent dat iemand langer energie krijgt van dezelfde maaltijd.

Vezels zorgen er ook voor dat je automatisch minder eet omdat ze een verzadigd gevoel geven. Hierdoor is het ook weer mogelijk om snoep een uur later te laten staan. Het is belangrijk dat we elke dag minstens 25 tot 30 gram vezels binnenkrijgen, maar de meeste mensen krijgen vaak slechts de helft hiervan binnen.

Lees meer: Alles over voedingsvezels

Kies daarom voor onbewerkt en volkoren. De meeste mensen eten graag rijst, maar wanneer we bijvoorbeeld gekookte zilvervliesrijst vergelijken met witte rijst, dan zien we al snel dat er drie keer zoveel vezels in zilvervliesrijst zitten. Hetzelfde geld wanneer we spaghetti maken, kies in plaats van de witte pasta voor de volkorenpasta, kies in plaats van wit brood voor volkorenbrood.

Kies waar mogelijk voor de onbewerkte, volkoren varianten. Deze zijn vaak rijker aan gezonde voedingsstoffen en gezonder, ze hebben dus niet alleen meer vezels. Als je zeker wilt zijn wat de beste optie is kijk dan in de supermarkt naar de hoeveelheid voedingsvezels per 100 gram. Vergelijk de volkoren versie maar eens met de ‘normale’ versie. Je zal al vrij snel merken dat het lichaam het verschil tussen deze twee kan waarderen.

Water drinken!

waterDe meeste mensen weten dat water het hoofdbestanddeel van het lichaam is. Mensen hebben vaak wel door dat genoeg water drinken belangrijk is, maar waarom precies is voor de meeste mensen een raadsel. Wanneer iemand al een klein beetje last heeft van uitdrogingsverschijnselen dan zal het bloed al gelijk dikker worden.

Als het bloed dikker is, moet het hart sneller en meer gaan pompen om het door het lichaam te krijgen. Doordat er energie wordt gebruikt om het hart te laten kloppen worden mensen sneller moe. Als het moeilijk is om genoeg water te drinken eet dan voedingsmiddelen die veel water bevatten zoals pompelmoes, sinaasappel, watermeloen, wortelen, broccoli, en yoghurt.

Wanneer iemand dorst heeft kan dit zorgen voor vervelende symptomen zoals duizeligheid en uitputting. Veel mensen drinken pas water op het moment dat ze ECHT dorst hebben. Het probleem is echter dat je al bent uitgedroogd als je dorst hebt.

Omdat er afvalstoffen mee worden afgevoerd is water drinken gewoon goed voor het lichaam. Resultaten van een Amerikaans onderzoek toonden aan dat mensen die elke dag vijf glazen water drinken 41% minder kans maken op een hartaanval dan de mensen die elke dag twee glazen water drinken, en de kans op blaaskanker was 50% minder.

Belangrijk om te eten

Het is niet alleen belangrijk dat mensen s ‘morgens iets eten, maar ook dat ze iets goeds eten. Het volgende moet iemand proberen te eten tegen vermoeidheid:

  • Vezels – Zoals al eerder besproken wordt het lichaam van luie darmen flink moe. Daarom is het belangrijk om naast groenten en fruit ook genoeg volle granen te eten. Denk bijvoorbeeld aan volkorenbrood en volkorenmuesli bij het ontbijt.
  • MagnesiumMagnesium geeft het lichaam energie. Daarom is gedroogd fruit een goede optie, vol met magnesium, lekker, en gemakkelijk. Let echter wel op want er zitten veel calorieën in gedroogde vruchten.
  • IJzer – Mensen horen vaak dat een tekort aan ijzer (belangrijk bij de aanmaak van de rode bloedcellen) vermoeidheid kan opleveren. Daarom is het belangrijk om genoeg eten op het menu te zetten waar veel ijzer in zit. Voedingsmiddelen met veel ijzer zijn bijvoorbeeld cacao, oesters, garnalen, rundvlees, niertjes, lever, en bloedworst
  • Vitaminen – Onze stofwisseling heeft vitaminen gewoon nodig, daarom zijn groenten en fruit belangrijk. Lukt het niet elke dag om vijf stuks groenten en vijf stuks fruit te eten dan zijn voedingssupplementen en vitaminekuren ook goed. Vergeet echter niet dat een evenwichtige en gevarieerde voeding beter is als het gaat om de vitaminebehoeften van het lichaam.

Oppassen met cafeïne

Wat doen de meeste mensen als ze merken dat ze geen energie hebben? Dan nemen ze vaak een kopje koffie of misschien een energiedrankje dat voel met cafeïne en suiker zit. Cafeïne geeft op korte termijn energie maar dat betekend niet dat het altijd de beste optie is als we ons vermoeid voelen. Voor veel mensen heeft cafeïne het tegenovergestelde resultaat

Cafeïne stimuleert mentale processen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Daarnaast worden mensen ook alert bij het drinken van cafeïne. Het probleem met cafeïne is echter dat de effecten die we uit cafeïne halen ook redelijk snel weer uitgewerkt zijn. Om datzelfde gevoel van helderheid en energie te hebben moeten we steeds meer cafeïne binnenkrijgen.

Hoe vaker je cafeïne gebruikt, hoe meer het lichaam er aan gewend raakt, dit betekend dat je steeds meer cafeïne nodig hebt om diezelfde opkikker te krijgen. Als gevolg worden mensen steeds meer afhankelijk van cafeïne en komen ze terecht in een vicieuze cirkel.

Een ander probleem met cafeïne is dat het voor veel mensen de slaap kan verstoren. Cafeïne verstoort de hersengolven die voor ontspanning zorgen. Bij sommige mensen lijdt zelfs excessief gebruik van cafeïne tot chronische vermoeidheid. En nog een laatste tip - vermijd frisdranken en energiedrankjes. Deze hebben onnodig extra calorieën omdat ze vol zitten met heel veel suiker.

Natuurlijk is goed voedsel niet voor iedereen de oplossing, maar de meeste mensen zullen er zeker baat bij hebben.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:

Alles over vermoeidheid deel 3: Gezondheidsaandoeningen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share