Diabetes en voeding

Laatste Update: 3 augustus 2023

Diabetes vriendelijke voedingsrichtlijnen

Bestaat er zoiets als een vooropgesteld diabetes dieet?

Het antwoord is nee.

Daarom heb ik het liever over voedingsrichtlijnen, daar een voorgeschreven dieet zal verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van levensstijl, leeftijd, geslacht, gewicht en de aard van de diabetes zelf. Inzicht hebben in de fundamenten van voeding komt zeker van pas om deze te gaan toepassen bij de planning van je voedingsschema.

Evenwichtige voeding van belang

Uiteraard is evenwichtige voeding van belang. Voedingsmiddelen veroorzaken wisselende insuline schommelingen in ons lichaam en het is belangrijk de juiste in te nemen om de suiker afgifte in de bloedbaan te beïnvloeden.

Wat wel, wat niet?

Eet veel voedingsmiddelen zoals groene groenten, peulvruchten, volle granen en vezels. Wat vermeden moet worden is het eten van geraffineerde suiker, verwerkt voedsel, junk, food, gebak en koekjes.

Let ook op verborgen suikers zoals dextrose, glucose, fructose en lactose. Neem dus even de tijd om de etiketten op de voedingsverpakkingen na te kijken.

Ook heb ik even gekeken naar onderzoeken over diëten die je kunt hebben en het effect op diabetes type II. Het is niet zo dat je met alleen het dieet deze ziekte kunt behandelen, maar dit kan er wel voor zorgen dat je minder medicatie nodig hebt (1). Het Mediterrane dieet kan je bijvoorbeeld beschermen tegen diabetes type II (2). Daarnaast kunnen ook een dieet dat laag in aan koolhydraten, veganistisch of vegetarisch is helpen, maar dit hangt ook af van de persoon (3), zoals gezegd is het niet zo dat er een dieet is die voor iedereen hetzelfde effect zal hebben.

Hieruit kun je wel concluderen dat welk dieet je ook kiest, het is vooral belangrijk om een evenwichtig voedingspatroon te hebben.

Een evenwichtig voedingspatroon voor diabetes patiënten houdt het volgende in:

  • Eet gevarieerd – Een palet van verschillende kleuren geeft je voedingsstoffen uit alle voedselgroepen.  Kies voor vezelrijke producten zoals fruit, groene bladgroenten en volle granen. Verkies bruin brood boven wit brood.

  • Vermijd zout -  Zout heeft een negatieve invloed op de bloeddruk. Vermijd dus voorverpakte snacks en maaltijden, chips, nootjes en rijke sauzen.

  • Alcohol, tabak en cafeïne kunnen best resoluut geschrapt worden. Koffie kan vervangen worden door groene thee die de algemene immuniteit verhoogd. En vergeet niet dat ook frisdranken en heel veel suiker en cafeïne kunnen bevatten.

  • Vervang vetrijke producten zoals boter en kaas door olijfolie, sojaboter en eet geregeld vette vis die veel omega 3 vetzuren bevat. Ik raad echter het gebruik van boter met Omega 3 toevoegingen af, daar deze niet altijd de werking heeft die ze belooft op het etiket.

 • Vervang suikerhoudende snacks door proteïnerijke snacks of een gezond stuk fruit. Je kan tegenwoordig een groot aanbod gezonde snack terugvinden in de bio rayon van de supermarkt en natuurlijk ook in natuurvoedingswinkels.

Proportioneer maaltijden

En om te besluiten, proportioneer je maaltijden, eet niet overdadig en probeer dagelijks een zelfde hoeveelheid voedsel tijdens de maaltijden te respecteren. Sla ook geen maaltijden over, eet kleine porties zo een 4 tot 5 keer per dag en dit op geregelde tijdstippen. En vergeet niet dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, zeker voor diabetes patiënten.
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://karger.com/ijd/article-abstract/13/3/111/175561/Diabetes-mellitus-and-its-treatment
 2. https://www.mdpi.com/2072-6643/6/4/1406
 3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/dmrr.2515

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack leuk dat ik weer wat van je kan lezen. Prima info over het
  onderwerp diabetes. Mijn echtgenote heeft thans 6.2 maar helaas zegt mij dat nog niet zoveel, naar ik ga wel wat meer aandacht schenkeh
  aan wat ze consumeert.Ik gebruik al lange tijd een zoetstof die gemaakt wordt van stevia kleine tablet vorm. Nu is er ook via A.H. stevia op de markt in klont vorm. Mijn vraag is heb je ook reeds ervaring met stevia en heb je daar een [positieve] mening over.
  Zal proberen weer regelmatig je goede adviezen te lezen. Vr.grt.John

 2. Ik heb hier voor diabetes-patiënten een heel lekker en verantwoord voedingsmiddel: gezonde chocola.

  De producten van Gezonde Chocola kunnen zonder problemen door diabetici worden gegeten, omdat de glychemische index slechts 7 is.
  Bovendien bevat gezonde chocola geen toegevoegde vetten of suikers. Ook bevat het geen zoetstoffen.
  Sterker nog, deze chocola is zelfs voor diabetici aan te bevelen, omdat
  - het de bloedsuikerspiegel normaal houdt
  - het bevat vezels, wat goed is voor het spijsverteringsstelsel
  - door de hoge hoeveelheid antioxidanten beschermt deze chocola het lichaam tegen schade door vrije radicalen, zoals o.a. verlaging van het risico op hart- en vaatziekten

  Lees anders het gratis e-book.
  http://gezondechocola.nl/wp-content/uploads/2012/04/Gezonde-Chocola-in-2012.zip

  Je hebt wel zip-software nodig om het boek te openen. Mocht je deze niet hebben op je computer, dan kan je die hier gratis downloaden
  http://download.cnet.com/WinZip/3000-2250_4-10003164.html

  Een citaat uit het e-book:
  "Cacao kan helpen bij de verhoging van stikstofmonoxide niveaus om te helpen bij de stabilisatie van het bloedsuikergehalte. De toename in stikstofmonoxide verbetert ook de gezondheid van de bloedvaten en het beperkt de schade van diabetes aan de kleine vaten."

  Kijk voor meer informatie op http://www.gezondechocola.nl

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share