Voedingsadvies

Laatste Update: 4 april 2014

Voeding en Leerprestaties

concentratie-vermogen-vergroten-150x150

Op het moment van een examen of een ander belangrijk moment waarbij je je hoofd moet gebruiken, nemen we vaak iets zoets mee om de hersenen een oppepper te geven tijdens zo’n belangrijk moment. Natuurlijk, de hersenen moeten optimaal functioneren, maar niet alléén maar op zo’n moment. Wat zou je doen als het mogelijk is om je hersenen continue optimaal kunnen functioneren? Juist, veel beter toch?

Een goede gezondheid is altijd gebaseerd op gevarieerde voeding in combinatie met regelmatig bewegen. Maar voor je hersenen kun je nog wat extra dingen eten zoals avocado’s, chocolade, volkorenbrood en vette vis. Wat dit allemaal te maken heeft met je leerprestaties, leg ik je in dit artikel uit!

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Om je lichaam in goede staat te houden, heeft het onderhoud nodig. Niet alleen aan de buitenkant, maar juist ook aan de binnenkant. Vanuit de binnenkant kun je je lichaam namelijk voor het overgrote deel onderhouden, en dus optimaal te laten functioneren. Dit heeft effect op alle processen in het lichaam, van spijsvertering tot het gezichtsvermogen, en van het gehoor tot de kans op hart- en vaatziektes.

Ok, het is duidelijk dat gezond eten, in combinatie met bewegen, de beste oplossing is voor een optimaal functionerend lichaam. Maar dat is niet de focus in dit artikel. We gaan ons nu concentreren op het effect van eten op de leerprestaties, dus in het algemeen op het functioneren van de hersenen.

Leren doe je heel je leven, je raakt nooit uitgeleerd. Maar de meest intensieve periode van leren is tijdens het kindertijd en de pubertijd. Niet alleen het leren van alle stof die je op school aangeboden krijgt, maar ook alle levenslessen die je op moet nemen om later op eigen benen te kunnen staan. Het vermogen om te leren in die periode heeft een gigantisch effect op het verloop van de rest van het leven. Als je je niet kunt concentreren op school, zal je nooit advocaat, notaris of een andere hoge en goed betaalde functie kunnen bekleden. Ook als je in die periode je levenslessen niet opneemt, kun je daar later grote problemen mee krijgen.

Het is dus zaak om hier aandacht aan te besteden. Laten we eerst even op een rijtje zetten wat bepaalde voedingsstoffen doen met je hersenen.

Vetten, de goede en de slechte

gezonde vetten

Zoals we allemaal weten zijn er globaal twee soorten vetten die allebei een hele grote invloed hebben op het functioneren van je lichaam.

De verkeerde vetten, de verzadigde vetten, hebben een hele slechte invloed op het lichaam. Veel effecten zijn natuurlijk bekend: Je aderen kunnen gaan dichtslibben, je bloeddruk gaat omhoog en je cholesterolgehalte wordt hoger, met als gevolg dat je een verhoogde kans hebt op hart- en vaatziekten. Maar het is minder bekend dat je hierdoor ook gedragsproblemen kunt krijgen, dat er schade aan de hersenen op kan treden waardoor je vermogen om te leren fors afneemt.

Aan de andere kant hebben we juist de goede vetten, de onverzadigde vetten. Het zijn deze onverzadigde vetten die een hele positieve invloed hebben op je lichaam, en speciaal voor je hersenen. Denk hierbij aan je concentratievermogen, je geheugen, je vermogen om nieuwe dingen op te kunnen nemen en, met name voor de kinderen, de hersenontwikkeling.

De goede vetten kun je onder andere vinden in vette vis, avocado’s, lijnzaad en noten.

Vitamines

supplementen

Het is een feit dat we meer en meer te maken krijgen met overgewicht. Dit wordt vaak volksziekte nummer 1 genoemd, en niet onterecht. Overgewicht op zich is niet het probleem, maar de gevolgen hiervan kunnen dramatisch zijn. Iedereen wil dus de strijd aangaan tegen het overgewicht, waardoor vetten in het algemeen vermeden worden. Goed idee, maar dit moeten we iets genuanceerder bekijken.

Vetten hebben we gewoon nodig om optimaal te kunnen functioneren. Met name voor de ontwikkeling van de hersenen en het vermogen om te leren. Dat hebben we allemaal in de vorige paragraaf kunnen lezen. Maar om je hersenen nog beter te kunnen gebruiken, heb je ook vitamines nodig. We hebben het hier over de vitamines K, E, D en A. Dit zijn vitamines die nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, én het zijn in vet oplosbare vitamines. In dit geval is vet dus onmisbaar, anders zijn de vitamines niet werkzaam. Maar laten we wel duidelijk zijn, voordat je nu naar de snackbar rent, dat we het hier hebben over de goede vetten, de onverzadigde vetten.

Suiker en je hersenen

Hersenen en ouder worden.

Om te kunnen presteren hebben je hersenen natuurlijk ook ‘gewone’ energie nodig. Energie in de vorm van Glucose. In de rest van het lichaam heb je de mogelijkheid om glucose op te slaan voor later gebruik. Maar de hersenen hebben deze capaciteit niet. Het is juist daarom van belang om zeer gespreid over de dag te eten, om je hersenen continue van energie te voorzien. Als je té lang wacht met eten, zullen je hersenen direct reageren door slechter te presteren. Glucose haal je overigens niet alleen uit suiker, maar ook uit vezelrijke voeding met koolhydraten. Dit laatste is een betere keus, want dit werkt over het algemeen veel langer dan directe suiker. En dan zwijg ik voor nu maar even over al die andere nadelen van ‘gewone’ suiker.

Een goed ontbijt is een hele goede start!

Het is iedereen bekend dat het ontbijt één van de belangrijkste maaltijden van de dag is, maar helaas blijkt dit niet altijd uit de praktijk. Lang niet iedereen neemt in de ochtend de tijd voor een goed en gezond ontbijt. De drukte met kinderen, te laat opstaan en ‘geen zin’ zijn de belangrijkste oorzaken. Toch moet je hier tijd voor vrij maken. Een goed ontbijt maakt niet alleen je lichaam wakker, maar ook je geest. En dat ‘wakker maken van de geest’ met behulp van een goed ontbijt is veel beter dan alléén maar drinken van een paar bakken koffie.

Water, water en nog eens water….

Ik kan het niet genoeg benadrukken dat water ontzettend belangrijk is voor het optimaal functioneren van je lichaam. Water zorgt er onder andere voor dat de glucose heel gemakkelijk in het bloed opgenomen kan worden. Dit heeft direct positieve gevolgen voor de hersenfuncties. Water drinken zorgt dus voor een beter concentratievermogen en de mogelijkheid om informatie op te nemen én te onthouden.

Voedsel voor het brein

Ok, al deze algemene voedingsstoffen is belangrijk, maar de vraag blijft: Wat moet je dan eten? Laten we even een lijstje maken:

Zalm: In deze vette vissoort zit heel veel omega-3. Dit is een gezond vetzuur die er onder andere voor zorgt dat het de cognitieve achteruitgang tegengaat. Je kunt je dus op kortere termijn beter concentreren. De zalm kun je grillen, pocheren, stomen of bakken. Het maakt allemaal niet uit, als je in ieder geval maar twee keer per week zalm, of vis in het algemeen, op het menu hebt staan.

Volkorenbrood: Natuurlijk kun je even wat snelle energie nemen in de vorm van koffie met héél veel suiker, maar daarmee krijg je weer andere problemen, naast het feit dat dit héél kortdurende energie is. Als je langer plezier wilt hebben van de ingenomen energie, kun je beter kiezen voor volkorenbrood. Ook voor je algemene gezondheid is dit een betere keuze.

Avocado’s: Dit is een echt superfood, met name door de hoeveelheid van Vitamine K en Kalium. Deze twee stoffen zorgen er voor dat de bloeddruk naar beneden gaat en dat de zuurstof sneller en gemakkelijker de hersenen kunnen bereiken.

Groene Bladgroenten: Magnesium, wat rijkelijk aanwezig is in deze groenten, zorgen voor een lager stressniveau, wat weer positieve resultaten heeft op het concentratievermogen. Met name knolraapbladeren, boerenkool en spinazie zijn echte aanraders.

Kip: Kip bevat een belangrijke stof genaamd Tryptofaan. Dit is een aminozuur die ons uiteindelijk stabiel en relaxed houdt, zodat we beter beslissingen kunnen nemen.

Bessen: Bessen, en vruchten in het algemeen, bevatten ontzettend veel antioxidanten. Deze hebben een positieve invloed op het functioneren van de hersenen en gaan de achteruitgang van denken en geheugen tegen, als je wat ouder wordt.

Chocolade: We weten allemaal dat we ons beter kunnen concentreren als we ons happy voelen. Chocolade geeft je precies dat gevoel, dankzij een stof die endorfine heet. Overigens komen dit soort ‘geluksstofjes’ ook vrij als je seks hebt, maar dat is wat lastiger in te passen in de dag-planning…

Walnoten: In walnoten kun je stoffen vinden zoals Omega-3 vetzuren, Vitamines en zink. Deze cocktail van voedingsstoffen zorgen er voor dat je beter in staat bent om creatiever te denken.

Conclusies en aanbevelingen

Als je inderdaad in een periode zit dat je veel kennis op moet nemen, is het dus belangrijk om bovenstaande adviezen ter harte te nemen. Maar let er wel op dat dit altijd een onderdeel is van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eten is niet alleen een kwestie van je maag vullen, maar moet ook gezond zijn en een gerichte bijdrage leveren aan de gezondheid van lichaam en geest.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1