Candida Dieet

Laatste Update: 9 augustus 2022

Het candida dieet uitgelegd!

Op het internet is er veel te lezen over het zogenaamde candida dieet. Maar wat houdt het nu precies in? Er zijn verschillende vormen van het candida dieet, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: De Candida Albicans uit je lichaam verbannen door het immuunsysteem hier specifiek tegen te weren.


Is het echt zo simpel?

Even een dieet volgen en je hebt geen schimmelinfectie meer. In theorie werkt het inderdaad zo, maar in de praktijk pakt dit toch vaak anders uit. Het candida dieet is meer dan alleen maar even je voedingspatroon aanpassen.

Laat ik eerst wat onduidelijkheid wegnemen. Het candida dieet is ontwikkeld door OptimaleGezondheid, en bestaat uit meer dan 30 recepten welke je kunt uitprinten. Dagelijks kan er één worden gekozen waardoor variatie op gezonde voeding wordt gewaarborgd en we structureel aan het verzwakken van de Candida werken.
Het candida dieet is een gericht stappenplan waarbij je de candida gist effectief kunt verzwakken. Het stappenplan bestaat uit 3 onderdelen:

 • Onderdeel 1: Detox van je lichaam
 • Onderdeel 2: Eliminatie van de candida gist
 • Onderdeel 3: Onderhoudsfase

Detox (je dieet en je lichaam)

Het eerste onderdeel van het candida dieet is wellicht ook direct het moeilijkst. Ieder begin is moeilijk, maar bij het candida dieet moeten er direct vrij veel veranderingen worden geïmplementeerd. Er zijn 2 fasen in het onderdeel detox, de eerste fase is: Elimineer prikkels die candida kunnen “activeren”.

Er zijn erg veel verschillende soorten prikkels, daarom is het belangrijk dat je de lijst met prikkels goed doorneemt en zoveel mogelijk prikkels wegneemt uit je dagelijkse levensstijl.

De lijst met prikkels kun je hier vinden: “Schimmelinfectie: Oorzaak & Gevolg”

Afhankelijk van de plek waar je last hebt van de candida moet je verschillende prikkels vermijden. Bij vaginale candida kan een vaginale douche bijvoorbeeld juist een trigger zijn(1).

De tweede fase is een “streng” dieet waarin jij je voedingspatroon gaat omgooien(2). Je zult veel zaken uit je huidige levensstijl moeten “knippen”. Wees gerust, dit betekent niet dat je ineens niets lekkers meer mag eten. Uiteindelijk ben jij van je candida verlost en kan je gerust weer de lekkere dingen eten waar je zo dol op bent, zo lang je dit maar met maten doet.
Het dieet duurt slechts 2 tot 3 weken!

De lijst met voedingsmiddelen die je wel en niet mag eten: “Candida schimmelinfectie: Wat mag ik wel/niet eten?”

 • Even een kleine voetnoot in het midden van de pagina. Er zijn een aantal activiteiten die het detox proces kunnen ondersteunen: Sauna, sport (zweten), de huid scrubben (activeer het lymfesysteem), douche 3 minuten warm en 3 minuten koud (immuunsysteem booster).

Eliminatie

Het tweede onderdeel in het stappenplan van het candida dieet, is het elimineren van de schimmelinfectie in je lichaam. Dit onderdeel duurt iets langer dan het eerste onderdeel: 4 weken.
In het eerste onderdeel heb jij je lichaam als ware helemaal “schoongemaakt”. In het tweede onderdeel van het candida dieet gaan we de candida gist rechtstreeks aanpakken en verbannen.

Ook in het tweede onderdeel zijn de fases belangrijk:

Fase 1: Je gaat een aantal voedingsmiddelen terugbrengen in je dagelijkse voedingspatroon. Je kunt weer wat meer variabele voedingsmiddelen tot je nemen en zelfs af en toe een keer lekker snoepen. Maar onthoudt wel dat je dit altijd met mate doet. Je wil niet dat je schimmelinfectie weer terugkomt. Tevens is het belangrijk dat je in het tweede onderdeel van het candida dieet erg veel water drinkt. Zorg dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt naast andere drankjes.

Fase 2: Zorg dat je “candida killers” binnenkrijgt. Candida heeft een aantal natuurlijk vijanden en dankzij de technologische en medische kennis van tegenwoordig kunnen we deze natuurlijk vijanden dagelijks gebruiken in de vorm van supplementen, oliën of zaden. Hieronder een lijstje met de natuurlijke vijanden van de Candida Albicans:

 • Knoflook(3)
 • Aloë Vera
 • Kruidnagel
 • Oregano olie
 • Olijfblad extract
 • Zwarte notelaar
 • Goldenseal
 • Grapefruit zaad

Neem niet alle supplementen tegelijk, begin er met één en bouw dit langzaam uit. Als je erg veel baat hebt bij bijvoorbeeld knoflook, blijf dit dan gebruiken.

Onderhoudsfase

Dit onderdeel ligt in het verlengde van het tweede onderdeel en het is als ware een versoepeling. In de onderhoudsfase mag je langzamerhand nog meer voedingsmiddelen gaan gebruiken in kleine hoeveelheden. Wel is het belangrijk dat je er goed let op welke voedingsmiddelen dit zijn. Merk je dat het minder met je gaat, zorg dan dat je direct stopt met die voeding.

De onderhoudsfase is een lange termijn plan waarbij je ervoor zorgt dat de schimmelinfectie niet meer terug komt. Misschien is dit wel het moeilijkste onderdeel van het candida dieet aangezien dit een “oneindige” duur heeft.

Hieronder een aantal voedingsmiddelen die erg goed zijn om candida gist niet te laten ontwikkelen.

Wil je graag meer informatie over het complete stappenplan? Klik dan hieronder op de link.

Compleet anti candida dieet (stappenplan) volgen

Voor- en nadelen van het candida dieet

Er zijn verschillende voor en nadelen van het candida dieet te noemen.
Voor sommige mensen is het erg eenvoudig, voor anderen is het een bijna onmogelijke opgave. De voordelen spreken eigenlijk voor zich: Je zult geen last meer hebben van schimmelinfecties.

Daarnaast zal jij je een stuk beter voelen en dit resulteert in minder stress, minder spanning, meer energie en meer vreugde.  Dit resultaat zul je niet na een paar dagen merken, maar juist op lange termijn. Dit is misschien één van de nadelen van het candida dieet. Het is geen snelle oplossing, maar het is nog altijd een oplossing!

Een bijkomend nadeel is dat je dieet erg aangepast moet worden. Alle mogelijk vormen van geraffineerde suikers zoals frisdrank, snoepgoed en chocolade moeten de eerste paar weken volledig vermeden worden.

Conclusie

Het is moeilijker dan het lijkt om het candida dieet goed te doorlopen. Het is een lange termijn plan en je kunt niet verwachten dat je schimmelinfectie binnen 3 dagen compleet uit je lichaam verdwenen is. Candida is nu eenmaal een gist die in elk lichaam voorkomt. Of de candida gaat groeien en zich tot een probleem gaat ontwikkelen, ligt er helemaal aan of jij je  candida de kans geeft om zich te ontwikkelen.

Voeding en de invloed hiervan op je immuunsysteem is de belangrijkste factor bij de ontwikkeling van een schimmelinfectie. Met een sterk immuunsysteem zal een schimmelinfectie niet zo snel doorbreken!

Bronnen:

 1. https://www.ajol.info/index.php/ajid/article/view/168149
 2. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-4873f78e-8c89-4a2a-912d-0fc161881408
 3. https://www.nature.com/articles/srep22805

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik vind dit e-mailboek over het behandelen van Candida een heel goed initiatief.
  Een tip:
  Wat ik alleen erg jammer vind, en wat al dit werk dan wat naar beneden haalt is, dat het zo stikvol met typ,taal - en spellingfouten zit!
  Ja, misschien vinden jullie mij een zeurpiet, maar ik ben secretaresse geweest (nog uit de tijd dat daar echt heel erg goed op gelet werd!) en onwillekeurig let ik daar nog op bij ieder artikel wat ik lees!

  Hopelijk hebben jullie hier iets aan?
  Met vriendelijke groet,
  Majella Blijdenstijn

  1. Dag Majella, spelfouten zijn inderdaad te vermijden. Daar heb je helemaal gelijk in. Jammer dat je je eigen principe niet volgt dan. "ieder artikel wat ik lees"? helaas, het juiste betrekkelijk voornaamwoord is in deze zin is "dat", niet "wat".

   1. Wat een flauwe reactie van Brint, Majella je hebt gelijk spelfouten is niet nodig.
    Wat betreft het taalkundige, daar heb ik persoonlijk niet veel last van.

    Mvg piet

 2. Ik heb nu voor de 3e keer Candida en weet sinds kort dat dit ook een naam heeft. Na gebruik van een homeopathische middel heb ik het redelijk onder controle en ben aan een candida-dieet begonnen om het uit mn lichaam te krijgen. Alleen weet ik niet echt wat ik wel of niet mag eten. Zuurregenbrood heb ik geprobeerd maar het lukt me niet dit door mn keel te krijgen. Nu heb ik waldkornbrood gehaald. Meer omdat dit ook droog en gezond uit ziet. Maar is dit ook zo gezond als wat het lijkt? Ik las dat er 7 % gist in verwerkt is. Dit is toch niet veel, of moet ik toch naar een brood gaan zoeken.

 3. Welke koolhydraten mag je wel en niet, geen witte rijst ed, maar mag je wel af en toe aardappel?
  dat blijkt niet helemaal helder uit de website.
  groet

  1. Hallo,

   Je mag inderdaad wel een keer een aardappel eten, let er wel op dat je een gekookte aardappel eet, en niet gefrituurd. Kijk ook eens naar ''zoete'' aardappelen, deze zijn over het algemeen een stuk gezonder.

   Groetjes

 4. Hoi Jack, weet jij hoelang t ongeveer duurt, als ik me strikt aan t candidadieet houdt, voordat die ellendige schimmel helemaal uit mn darm is ? Blijkbaar was candida de oorzaak van mn colitis...én de erfelijkheid erbij natuurlijk. Ik leef nu voornamelijk op groente. ps en pau darco, grapefruitseeds, oregano,alles in één capsule, 3x daags. Alvast bedankt, hartelijke groeten,kim.

 5. .............Brrrrrrr, wéér 'n stuk darm eruit, 't laatste, nu heb ik geen dikke darm meer. Ook de blinde darm was al verlittekend door chronische ontstekingen. En de grote ingekapselde mat is eruit. Ingekapseld in 'n "zwembad" van lymfe en wond vocht, 't lichaam had de mat helemaal afgestoten , vocht aangemaakt en een harde cocon eromheen. Onvoorstelbaar wat er allemaal in mijn buik gebeurt , een leven op zich. Complicaties ,heftig, logisch, die heb ik altijd als er weer in m'n buik is "gegraven" op de slachttafel. Groot abces(18 cm) in m'n buik, na de operatie, op no time. En 7 weken antibiotica, infuus en daarna pillen. Nu weer schimmel, logisch, en wéér 't anticandida dieet -streng. Godzijdank ben ik er nog. Kapotmoe, maar dankbaar***

 6. Wat bij mij uiteindelijk het verschil heeft gemaakt is de candiplex strong. Alleen met voeding kwam ik er niet (wel belangrijk hoor), maar met de candiplex capsules (www.candiplex.nl) erbij ging ik ineens met sprongen vooruit. En nooit meer last gehad.....TOP!

  1. Ja, i d d de candiplex. Superspul.Ik heb m in huis gehaald. Moest wel na al die antibiotica weer, in t ziekenhuis. Een geweldig supplement samen met het anti candida dieet. Enge benaming trouwens, je kunt t ook low carb, of specifieke koolhydratendieet noemen.

 7. Beste Robert Jan,

  ik ben nu sinds een paar dagen begonnen met het dieet, nadat ik een darmparasiet en twee antibioticakuren heb gehad.
  ik slik candiplex strong en ik gebruik lepicol probiotica erbij.
  Is het nu zo dat dit voldoende is om je darmflora te herstellen en van de candida af te komen?
  daarnaast wil ik graag weten of ik speltbeschuit,biologische yoghurt en karnemelk mag gebruiken?

  Groetjes Ailien

 8. Is het mogelijk dat de candida ook melasma veroorzaakt? Dat zijn bruine vlekken op het gezicht, het zogenoemde zwangerschapsmasker. Ik ken ook veel vrouwen bij wie dit opkomt tijdens de menopauze en dan weer verdwijnt. Dat is bij mij niet het geval. Ik heb het al bijna 20 jaar en het breidt zich nog steeds uit.

 9. Een candida infectie hebben vele mensen NIET in hun darmen. Ik heb namelijk wél een candida infectie in mijn darmen. Ik weet dit 2 jaar, maar zit er waarschijnlijk al jaaaren. Met supplementen en al krijg ik deze maar niet weg en blijf ik me ellendig voelen. Met dit dieet is de candida toch niet zo 1,2,3 weg?
  Door de candida is mijn darmflora te triest voor woorden, als de candida weg zou zijn is het nog een hele crime om mijn darmflora op te krikken.. zijn er meerdere die dit herkennen? Ik heb nog nooit gelezen dat iemand het ook zo hardnekkig had..
  Ik ga aan het dieet en hopelijk zal het me toch iets helpen, baat het niet, schaadt het niet.

 10. Hoi Robert Jan,

  Ik heb eigenlijk misschien al 12 jaar last van enorme zuuroprispingen, zo erg dat in de nacht het zuur omhoog kwam en ik ontzettende keelpijn had. Ik werd doorverwezen naar een KNO arts die onderzoeken deed met een meting in mijn keel en diverse zuurremmers (omeprazol etc) die maar niet hielpen) Uit de diverse 1 nachts metingen kwam niets naar voren omdat ik simpelweg het niet elke nacht had en ik werd voor gek verklaard. Als ik sommige dingen at kreeg ik veel last van enorme winderigheid, oprispingen en enorme maagzuur. En nu ik alles lees op jullie site had ik ook die jeuk en branderig gevoel rond mijn genitaliën .
  2 jaar geleden precies is geconstateerd dat ik hartfalen heb, waarom wisten ze niet maar ik moest verder met medicijnen. Mijn pompfunctie is nu slechts 30%.
  5 weken geleden is ook nog lymfeklierkanker ontdekt stadium 1. Op de dag dat ik dat hoorde ben ik volgens een methode van "forks over knives" gestopt met het eten van suikerproducten, vlees, vet, melkproducten. En tot mijn verbazing zijn alle symptomen als die enorme winderigheid, enorme borrelen van de darmen, maagzuur, oprispingen, jeuk en branderigheid en moeheid, alles is weg.
  Mijn vraag is want geen enkele arts heeft dit kunnen concluderen want ze werken alleen maar volgens een procedure en dat is het gevolg aanpakken maar de oorzaak last ze koud, of dit zoals ik denk kan komen door candida? Zelfs in de middag borrelde het eten bij mij omhoog en nou ik dit allemaal lees vermoed ik dat candida de oorzaak is van mijn hartfalen en dat door de extra zwakke immuunsysteem de candida dat nog verder kapot kreeg waardoor ik lymfeklierkanker heb ontwikkeld?
  Zou dit een mogelijke scenario zijn ?

  Alvast mijn dank.
  En trouwens een geweldige site, goed stukje werk!
  Groeten Hans

  1. In theorie is dit mogelijk, Hans. Candida overgroei kan verregaande gevolgen hebben voor het lichaam en de gezondheid.

 11. Hoi,

  Hier geen vraag maar wat tips waar ik misschien nog iemand mee kan helpen.
  Allereerst de algemene tips en tot slot een tip voor mensen met ADHD/ADD.
  Wat bij mij in elk geval hielp was toen ik startte met het candida dieet, twee bekers karnemelk per dag te drinken. Na ongeveer 4 dagen voelde ik me al minder licht in mijn hoofd (niet meer het gevoel alsof ik 'droomde' of dat ik zweefde) en had ik meer energie. Ook zweette ik minder snel en had ik het minder benauwd, kon makkelijker ademen en het zweet had al minder die typische candida geur. Ook twee flesjes Yakult per dag werkt goed, maar dat is vrij aan de prijs. Karnemelk werkt net zo goed!

  Wat verder voor mij een enorme trigger is: automaatkoffie. Van die heel sterke bittere koffie die je op school en op kantoor krijgt. Dit is echt het allerergste, als ik dat drink krijg ik gelijk jeukende bultjes op mijn handen. Ik hoor van anderen dat dit ook bij hen opvalt, ik zou zeggen let er eens op of dit voor jou ook geldt.

  Tip voor ADHD/ADDers.:
  Ik gebruik ADHD medicatie (dexamfetamine) waardoor de candida weer een heel erge opleving krijgt iedere keer. Daardoor gebruik ik het alleen als het echt niet anders kan.
  Maar voor wie dit ook slikt (werkte bij mij ook met andere ADHD medicatie zoals ritalin en concerta): neem 's avonds voor dat je gaat slapen een 1000 mg vitamine C bruistablet!
  LET OP: Het is belangrijk dat je de vitamine C niet neemt tijdens het innemen van je ADHD medicatie of in de tijd dat het nog werkzaam is, want vitamine C blokkeert de opname van de stofjes in de ADHD medicatie. Maar wanneer je het 's avonds voor het slapengaan neemt, geef je je immuunsysteem een extra boost en doordat je vaker moet plassen van de vitamine C, spoel je je lichaam een beetje door. Verder helpt het bij mij om dan ook echt alleen de adhd pillen te nemen en de rest van de triggers allemaal achterwege te laten: geen koffie, niet roken, geen frisdrank etc.

  Succes!

 12. Goededag ik lees dat je geen orgaan vlees mag eten maar daar zitten juist de vitamine mineralen .ik eet runder lever hartjes niertjes ivm nieruitputting .of bedoelt u organen van varken dat eet ik weer niet!!

  1. Ik bedoel orgaanvlees in het algemeen, Saffiya.
   Je zult meten proberen om op een andere manier deze vitamines en mineralen binnen te krijgen. Normaal gesproken is het candida dieet redelijk in balans, dus zou dat voldoende moeten zijn.

 13. Wat ik mij afvraag is wat zwaarder weegt. Yakult bijvoorbeeld wordt aangeraden, maar hier zit dan wel weer suiker in. Hetzelfde geldt voor kefir. Ga ik dan voor het vermijden van suikers of voor de probiotica?

  1. In Principe ga je voor de probiotica natuurlijk. Daar draait het allemaal om. Maar er zijn ook alternatieven waar geen toegevoegde suikers in zitten. Effectief, maar de smaak is wat minder aangenaam.

 14. Beste Robert Jan,

  Op je website heb je het over een dieet met recepten voor dertig dagen. Ik kan het alleen niet vinden op de site. Zou je me kunnen vertellen waar het staat?

  Groetjes Siera

 15. Hoi Robert Jan, allereerst bedankt voor alle informatie. Ik denk te weten dat Ik candida in mijn dagen heb en wil dus het candida dieet gaan volgen in combinatie met wat supplementen om het te versterken. Ik las iets over candiplex strong, zijn er nog andere supplementen te adviseren?
  En ik wilde vragen, over enkele weken begint de ramadan, ik dacht dat 't misschien wel een goed moment is om te starten gezien ik dan toch beduidend minder eet (minder zooi in mijn darmen dus ). Of is dit juist af te raden?
  Groeten Eva

  1. Hallo Joe,

   Zwarte notelaar is de zwarte walnoot. Deze heeft een zwarte, teer-achtige laag om de huls van de noot zitten. De zwarte walnoot heeft eigenschappen die effectief zijn bij het bestrijden van schimmels.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share