Voedingsadvies

Laatste Update: 6 maart 2017

Alles over vitamine P

Vitamine P

Vitamine P, of beter gezegd flavonoïden of bioflavonoïden, is een klasse van stoffen die in planten voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Daarnaast is vitamine P belangrijk voor een optimale gezondheid van de mens.

Vitamine P komen we tegen in een aantal voedingsmiddelen en kruiden, dit varieert van rode paprika tot en met thee. Hoewel de term "vitamine P" al sinds de jaren 1930 tot 1950 werd gebruikt om deze stoffen te beschrijven blijkt het nu achterhaald.

Echter, aangezien de meeste mensen vitamine P kennen onder die naam zullen we het wel zo blijven noemen voor het gemak van deze special.

Vitamine P is om en paar verschillende redenen opmerkelijk te noemen. Zoals eerder besproken is het dus geen specifieke vitamine, maar een verscheidenheid aan bioflavonoïden. Dit spreekt boekdelen over het brede scala aan voordelen. Bioflavonoïden hebben verschillende voordelen voor een optimale gezondheid en komen uit veel verschillende natuurlijke bronnen.

Vitamine P werd ontdekt door wetenschapper Albert Szent-Gyorgyi in 1936. Deze wetenschapper heeft al eens de Nobel Prijs gewonnen. Vitamine P staat ook bekend als flavonoïden. Wetenschappers hebben nu al meer dan 6.000 verschillende flavonoïden geïdentificeerd. Vitamine P zorgt voor botanische elementen.

Een paar van de verschillende bioflavonoïden zijn quercetine, rutine, myricetine, apigenine, hesperin, hesperidine, luteolin, catechine, eriodictyol, cyaniding en anderen. Omdat er zoveel verschillende bioflavonoïden onder de noemer vitamine P vallen hebben ze veel verschillende voordelen voor de gezondheid.

Waar zit vitamine P in?

Flavonoïden zijn de pigmenten die zorgen voor de gele of rood-blauwe kleur in planten. Behalve dan dat ze belangrijk zijn voor de kleur van de planten zorgen flavonoïden ook voor de bescherming van de planten tegen aanvallen van insecten, schimmels en microben. Ook worden flavonoïden gekoppeld aan een betere bescherming tegen bepaalde vormen van kanker en bij de preventie van hart- en vaatziekten in mensen.

[pullquote]Hoewel flavonoïden overvloedig aanwezig zijn in veel plantaardige voedingsmiddelen zitten er vaak wel veel meer flavonoïden in intens gekleurde voedingsmiddelen.[/pullquote]

Felgekleurde vruchten

Er zijn een paar felgekleurde vruchten die vol zitten met flavonoïden. Rode kersen zijn bijvoorbeeld rijk aan quercetine – een onderdeel van de flavonolen categorie van flavonoïden. Citrusvruchten zitten ook vol met flavonoïden. Grapefruit zit vol met de flavonoïde naringenine en citroenen, sinaasappelen en limoenen bevatten grote hoeveelheden van de flavonoïden eriodictyol en hesperetin.

Verse bramen en bosbessen bevatten grote hoeveelheden van de flavonoïden catechine en epicatechine. Zwarte en rode druiven zijn een goede bron van de flavonoïden quercetine en catechine.

Verse groente

De meeste verse groenten zijn een goede bron van flavonoïden, vooral die groenten die een intense kleur hebben. Rijpe rode tomaten en groene paprika's bevatten de flavonoïden quercetine en luteoline. Rode bladsla bevat veel van de flavonoïde quercetine. Verse boerenkool en spinazie zitten vol met de flavonoïde kaempferol.

Rode uien bevatten grote hoeveelheden van de flavonolen quercetine en isorhamnetine evenals kleinere hoeveelheden van de flavonolen kaempferol en myricetine.

Gezonde kruiden en specerijen

gezonde kruidenWanneer we de juiste kruiden en specerijen toevoegen aan onze maaltijden is het een uitstekende manier om meer vitamine P binnen te krijgen. Koriander bevat bijvoorbeeld veel quercetine. Verse oregano, salie en tijm bevatten quercetine en de flavonolen apigenine en luteoline.

Peterselie is rijk aan apigenine en bevat ook luteoline, kaempferol, quercetine en myricetine. Verse tuinkers bevat kaempferol en verse dille zorgt voor grote hoeveelheden van zowel kaempferol en de isorhamnetine.

Verschillende drankjes

Verschillende drankjes bevatten ook belangrijke flavonoïden. Sappen die worden gemaakt van vers fruit en bessen zijn bijvoorbeeld goede bronnen van flavonoïden zoals quercetine, naringenine, eriodictyol en catechine. Rode wijn bevat ook veel catechinen en bevat quercetine en luteoline.

Thee - zowel groene en zwarte thee - bevat de flavonoïden catechine, kaempferol en quercetine. En zelfs voor de mensen die graag warme chocolademelk drinken is er nog een voordeel voor de inname van vitamine P, donkere chocolade cacao bevat veel catechinen.

Vitamine P en vitamine C

Gelukkig zit er veel vitamine P in eten dat we normaal al veel eten. Neem een hap uit bijna alle ‘hele voedselproducten’ (producten die dus niet verwerkt zijn) en je krijgt de voordelen van deze bioflavonoïden binnen. Vitamine P is essentieel voor de absorptie en het gebruik van vitamine C. Het wordt vaak aanbevolen om vitamine P samen met vitamine C supplementen te nemen.

De reden hiervoor is omdat bioflavonoïden de afbraak van vitamine C remmen. Hierdoor is het voor het lichaam gemakkelijker om deze vitamine te absorberen.

De voordelen van citrusvruchten

Misschien de ideële manier om bioflavonoïden binnen te krijgen is via voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C. Denk bijvoorbeeld aan sinaasappels, grapefruits, citroenen, en mandarijnen. Vitamine P zit in het witte materiaal dat onder de schillen van citrusvruchten zitten. Hierdoor zijn mandarijnen de simpelste manier om vitamine P binnen te krijgen, op elk partje blijft wat van dat witte materiaal zitten.

Andere voedingsmiddelen rijk aan vitamine P zijn paprika, broccoli, boekweit, noten, zaden, granen, peulvruchten, cacao, en rode wijn. Andere opties met een aantal bioflavonoïden zijn: appelen, abrikozen, zwarte bessen, kersen, druiven, groene thee, mariadistel, uien, paprika, aardbeien, tomaten, mango, en pruimen.

Slecht voor de opname van vitamine P

Als we zo kijken naar deze lijst van verschillende voedingsmiddelen dan zou je denken dat de gemiddelde Nederlander genoeg vitamine P zou moeten kunnen binnenkrijgen om gezond te blijven. Echter, in het dagelijks Nederlandse dieet krijgen we van veel verschillende voedingsstoffen elke dag weer te weinig binnen.

Er zijn ook bepaalde stoffen en acties die ervoor zorgen dat de opname van vitamine P minder is. Een paar verschillende voorbeelden hiervan zijn roken, het gebruik van alcohol, aspirine inname, antibiotica, pijnstillers, en een dieet met veel suikers.

Een tekort aan vitamine P in het lichaam kan gemakkelijk worden opgelost door het eten van volwaardig voedsel. Een goede aanvulling moet komen van flavonoïden in een plantaardig dieet.

Voordelen voor de gezondheid

vegetarisch etenEr is genoeg onderzoek (1) gedaan dat de krachtige antivirale werking van flavonoïden bewijst. Bioflavonoïden zijn krachtige antioxidanten die ervoor zorgen dat het risico op bepaalde vormen van kanker verminderd en ervoor kan zorgen dat al bestaande tumoren minder snel groeien.

De twee belangrijkste bioflavonoïden die wetenschappers het meeste hebben onderzocht zijn quercetine en rutine. We weten van quercetine dat het werkt tegen deze vormen van kanker: borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, leukemie, longkanker, eierstokkanker, en baarmoederhalskanker.

Rutine staat bekend vanwege het vermogen om onze haarvaten versterken. Klinisch kunnen kneuzingen die gemakkelijk optreden een teken zijn van zwakke haarvaten. Volgens sommige van de meest recente wetenschappelijke bevindingen zijn bioflavonoïden verantwoordelijk voor een bijna oneindige serie van beschermende effecten.

De lijst van voordelen zijn: betere doorbloeding, stimulatie van de gal productie, het voorkomen en het ongedaan maken van staar, het versterken van de haarvaten, het risico op een beroerte verminderen, en het verlagen van ons LDL (het slechte) cholesterol. Rutine behandelt spataderen, glaucoom, hooikoorts, aambeien, en vermindert bepaalde symptomen bij mensen die last hebben van een allergische reactie.

De belangrijkste voordelen van vitamine P komen vanwege het feit dat het werkt als een sterk antioxidant. Het kan de effecten van oxidatie en vrije radicalen in het lichaam neutraliseren en bestrijden. De effecten van oxidatie en vrije radicalen worden beide geassocieerd met veroudering, cellulaire schade en andere aandoeningen zoals kanker, de ziekte van Parkinson, astma, zweren, allergieën, en nog veel meer.

Daarnaast helpt het ook nog eens om verkoudheden te voorkomen, vermindert het de kans op ontstekingen, bevordert het de capillaire gezondheid en verbetert het onze bloedsomloop. Daarnaast wordt gedacht dat flavonoïden de concentratie van een antioxidant genaamd glutathion kunnen verhogen en reguleren.

Zoals al eerder besproken heeft het een symbiotische werkrelatie met vitamine C, in deze relatie verhoogt elke stof het effect van de andere. Hoewel er nog steeds onderzoek (2) naar gedaan wordt lijkt vitamine P ook een antivirale werking te hebben en zou het kunnen helpen bij problemen met herpes en bepaalde retrovirussen.

Dosering en bijwerkingen

Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor de dosering van vitamine P, maar de meeste supplementen die we in reformzaken tegenkomen bevatten tussen de 500 en 1000 mg. De meeste mensen zouden genoeg flavonoïden binnen kunnen krijgen met een dieet dat veel fruit en groenten bevat, maar het is belangrijk om te beseffen dat het koken en verwerken van voedsel de concentratie van deze stoffen drastisch kan verminderen.

Dit is de reden dat mensen die proberen om al hun vitamine P uit voedsel te halen het zouden moeten overwegen om meer rauw of licht gekookt voedsel te eten. Er zijn geen bijwerkingen gemeld bij het innemen van deze stoffen, zelfs wanneer ze genomen werden in zeer hoge doses.

Sommige mensen hebben echter wel last van diarree en mensen kunnen individuele allergieën hebben voor bepaalde bioflavonoïden.

Heb je zelf nog een goede aanvulling op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik vind dit een heel interessant artikel. Ben met name in Rutine geïnteresseerd. Ten eerste omdat ik wordt behandeld om glaucoom te voorkomen en ten tweede omdat ik heb gelezen over de relatie tussen Rutine en bruin vetweefsel.
    Ik zou graag willen weten hoeveel Rutine in de belangrijkste bronnen/voedingsmiddelen aanwezig is zodat ik deze meer kan gaan eten. In tweede instantie ben ik ook geïnteresseerd in de gehaltes van andere flavonoiden in de belangrijkste bronnen/voedingsmiddelen.

  2. Ben er nu nog steeds niet achter hoeveel bioflavonoiden in de verschillende voedingsmiddelen zit. "Veel" en dergelijke bewoordingen zeggen niets.in sommige vitamine contact producten zit 100 mg. Maar hoeveel ik binnenkrijg met een sinaasappel weet ik niet. Weet iemand hoe ik daarachter kan komen? ??

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share