• zuurkool sap

Zuurkool-sap, een gezond wondermiddel

2016-11-28T12:02:13+01:00maart 12th, 2013|Superfoods|22 Reacties

Laatste update: door

Zuurkool-sap, een gezond wondermiddel

Zuurkool, hoewel een typisch gerecht uit de Duitse en Oost-Europese keuken, bestaat al zeer lang. De mythe gaat de ronde dat de Chinezen erop overleefden tijdens het bouwen van de Grote Muur. In de elfde eeuw kwam het samen met Genghis Khan aan in Oost-Europa. Al snel leerden ook Duitsers en Nederlanders het kennen.

In Nederland werd het meegenomen op de schepen omdat het erg goed bewaard kon worden tijdens een lange reis én omdat het schurft onder de matrozen bleek te voorkomen. Maar zuurkool blijkt niet alleen schurft te voorkomen. Het is goed bij heel wat kwaaltjes en dan vooral bij maag- en darmproblemen. Een overzicht.

Om zuurkool te maken wordt een kool gefermenteerd met zout. Na de fermentatie is er veel water uit de kool getrokken. Dit water mengt zich met de fermentatie-producten en levert zo een zuur drankje op dat rijk is aan vitaminen en mineralen.

Vitamine C  in de eerste plaats maar ook niet te verwaarlozen hoeveelheden vitamines A, K en B. Het mineraal waarvan we de grootste hoeveelheid in zuurkool-sap aantreffen is natrium maar vele andere, fysiologisch belangrijke, mineralen zijn ook aanwezig. De zuurkool zelf en het sap ervan voorzien het lichaam dus van vele voedingsstoffen die het helpen zichzelf te versterken en het immuunsysteem weerbaarder te maken.

Hulp bij de spijsvertering

Spijsvertering

Het proces waarin zuurkool gemaakt wordt noemen we lacto-fermentatie. Kool bevat een bacterie die door de wetenschap aangeduid wordt met de naam 'Lactobacilli plantarum'.

Het fermentatie-proces zorgt dat zowel de kool zelf als het sap krioelt van deze bacterie. Het is exact dezelfde bacterie die aanwezig is in onze darmflora en die ons spijsverteringsstelsel en darmen gezond houdt. Deze bacteriën beschermen het spijsverteringsstelsel tegen andere parasieten zoals e.coli, salmonella en een overdadige groei van