Zuurkool, hoewel een typisch gerecht uit de Duitse en Oost-Europese keuken, bestaat al zeer lang. De mythe gaat de ronde dat de Chinezen erop overleefden tijdens het bouwen van de Grote Muur. In de elfde eeuw kwam het samen met Genghis Khan aan in Oost-Europa. Al snel leerden ook Duitsers en Nederlanders het kennen.
In Nederland werd het meegenomen op de schepen omdat het erg goed bewaard kon worden tijdens een lange reis én omdat het schurft onder de matrozen bleek te voorkomen. Maar zuurkool blijkt niet alleen schurft te voorkomen. Het is goed bij heel wat kwaaltjes en dan vooral bij maag- en darmproblemen. Een overzicht.
Om zuurkool te maken wordt een kool gefermenteerd met zout. Na de fermentatie is er veel water uit de kool getrokken. Dit water mengt zich met de fermentatie-producten en levert zo een zuur drankje op dat rijk is aan vitaminen en mineralen.
Vitamine C in de eerste plaats maar ook niet te verwaarlozen hoeveelheden vitamines A, K en B. Het mineraal waarvan we de grootste hoeveelheid in zuurkool-sap aantreffen is natrium maar vele andere, fysiologisch belangrijke, mineralen zijn ook aanwezig. De zuurkool zelf en het sap ervan voorzien het lichaam dus van vele voedingsstoffen die het helpen zichzelf te versterken en het immuunsysteem weerbaarder te maken.
Hulp bij de spijsvertering
Het proces waarin zuurkool gemaakt wordt noemen we lacto-fermentatie. Kool bevat een bacterie die door de wetenschap aangeduid wordt met de naam 'Lactobacilli plantarum'.
Het fermentatie-proces zorgt dat zowel de kool zelf als het sap krioelt van deze bacterie. Het is exact dezelfde bacterie die aanwezig is in onze darmflora en die ons spijsverteringsstelsel en darmen gezond houdt. Deze bacteriën beschermen het spijsverteringsstelsel tegen andere parasieten zoals e.coli, salmonella en een overdadige groei van candida.
Reeds in traditionele geneeskunde werd zuurkool en z'n sap gebruikt om te helpen bij een heel gamma aan spijsverteringsproblemen. Het werd bijvoorbeeld toegepast om maagpijn te verlichten of constipatie te verhelpen. Het hoge gehalte aan melkzuren aanwezig in de zuurkool zelf en in het sap helpt om proteïnes af te breken in het spijsverteringsstelsel.
Het werd trouwens ook bekend als een geweldig middel tegen katers. Volgens alternatieve genezers zou het de maag verlichten, de hoofdpijn wegnemen en de alcoholintoxicatie van de maag en darmslijmen doen verdwijnen en de lever ontgiften.
Gezond koolzuur sap tegen kanker?
Nog in het fermentatieproces van kool tot zuurkool wordt er een groep stoffen aangemaakt die de groei van kankercellen kunnen afremmen. Deze stoffen worden isothiocyanaten genoemd. Ook deze stoffen vinden we zowel in het sap als in de kool terug. In 2002 publiceerde een groep Finse onderzoekers een verslag in 'The Journal of Agriculture and Food Chemistry', waaruit bleek dat deze isothicyanaten uit zuurkool in proefbuisstudies en studies op dieren de groei van kankercellen verhinderden.
Natuurlijk is verder onderzoek nodig om te weten of dit ook bij mensen zo zou werken maar we weten wel dat dezelfde stoffen ook voorkomen in broccoli en spruitjes. Twee groenten waarvan ook al langer geweten is dat ze goed zijn voor onze gezondheid.
Lekker is zuurkool in elk geval. Dus waarom zou je het niet wat vaker op het menu zetten? De claims over een mogelijke preventie van kanker zijn misschien nog niet voldoende bewezen. Maar het gunstige effect op maag en darmen, daar lijkt iedereen het over eens. Heb je echt geen zin in een wekelijkse portie zuurkool op je bord? Dan kan een glas zuurkool-sap op tijd en stond ook volstaan. Smakelijk!
Laat je vragen, reacties en opmerking naar aanleiding van dit artikel hier achter. Zo kunnen wij en onze lezers er misschien ook iets van opsteken!
L.S.
I.v.m. een tumor in mijn hersenen werd mij aangeraden zuurkoolsap te gaan drinken.
Ik lees echter ergens: indien je lichaams- en weefselcellen zuur zijn, ze hun vermogen verliezen om zuurstof uit te wisselen, waardoor kankercellen beter gedijen (aangezien kankercellen allen gedijen in een zuurstofarme toestand).
Worden mijn cellen en weefsels zuur, bij het drinken van zuurkoolsap? Dan zou het juist in mijn situatie niet handig zijn om het te gebruiken.Of maak ik een denkfout?
Erg benieuwd naar uw reactie.
Vr. groet, Joke Goudriaan
Nu ben ik geen arts en kan in uw geval niet goed advies geven. Echter, is de reden van zuurkoolsap aanbeveling vanwege de hoeveelheid vitamine C (antioxidant)? Wellicht is het beter om een vitamine C supplement te nemen (niet te veel).
Wat ik er van begrijp is dat de hersenen moeilijk te bereiden zijn vanwege de bloed-brein-barrière, hetzelfde zal gelden voor de tumor. Echter zuurkoolsap kan eventueel de werking van de medicatie beïnvloeden (medicatie zoals Cytostasis). Eveneens een werking op de PH niveau in het lichaam (verminderde PH in het ontstekingsproces). Daarnaast zou er erg veel zuurkoolsap gedronken moeten worden om het lichaam zuur te krijgen, het lichaam heeft een werking om de PH niveaus zelf te reguleren, een natuurlijk buffer systeem.
Het is belangrijk om deze vraag voor te leggen bij uw behandeld arts voordat u wat doet.
Heel veel succes!
Groetjes,
Jack
Is zuurkoolsap ook goed als je diabetici 1 hebt?
Hoi Inge,
Jazeker, indirect helpt het drinken van zuurkoolsap, of andere groentensappen, prima als je diabetes hebt. Groentensappen zorgen er voor dat de lever beter kan functioneren, wat weer een positief effect heeft op het in balans houden van de bloedsuikerspiegel.
mvg,
Jack
Waar kun je zuurkoolsap kopen in Nederland, gewoon bij de natuur winkel?
Hoi Dieke,
Ja, je kunt zuurkoolsap gewoon bij de natuurwinkel kopen. Maar je kunt het ook zelf maken.
Bekijk dit recept maar eens van zelfgemaakte zuurkoolsap!
Laat je me weten of het gelukt is?
Jack
ik las van de week dat dagelijks een paar lepels rauwe, niet gepasteuriseerde zuurkool zou kunnen helpen bij hardnekkig eczeem op handen en polsen.Dit vanwege de gunstige bacteriesoort Lactobacillus plantarum.
Zit deze bacterie ook in zuurkoolsap, en zou je dus in plaats van dagelijks rauwe zuurkool eten, ook gewoon sap kunnen drinken?
Hallo Tinie,
Als het in de zuurkool zit, is het ook aanwezig in het sap van diezelfde zuurkool. Het beste is dan de sap zelf te maken. Als je daar geen zin in hebt, raad ik je aan om zuurkoolsap in de natuurwinkel te kopen. Lees dan wel even de informatie op de fles of de betreffende bacterie daar ook werkelijk in zit.
Succes,
Jack
Je bedoelt denk ik scheurbuik en geen schurft? Schurft is namelijk een huidaandoening die niets met een vitaminetekort te maken heeft.
Beste Else,
Je hebt helemaal gelijk. Ik zal het aanpassen.
Groet, Jack
Bedoelt u niet dat zuurkool werd meegenomen aan boord om scheurbuik te voorkomen? Scheurbuik kwam op lange vaarten veel voor door gebrek aan Vitamine C. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt.
Hallo,
Graag uw antwoord of zuurkool een gunstig effect heeft op de cholesterolwaarden?
Vriendelijke groeten.
Patrick Wilrijk
Zuurkool op zich bevat geen cholesterol. Maar zuurkool bevat wel veel vitamine C, wat helpt bij het omzetten van cholesterol in galzuur, maar je hebt geen zuurkool nodig om vitamine C binnen te krijgen.
Goedemorgen, Ik ben heel benieuwd wat de ph waarde is van het sap. Ivm het ontstaan van erosie aan het gebit.
Ph-waarde van zuurkool is ongeveer 3.5.
Dat is vrij zuur, en kan inderdaad je gebit aantasten.
Ik raad je aan om het zuurkoolsap, en andere zure vloeistoffen, met een rietje te drinken.
Nog iets. Escherichia coli kan ziektes veroorzaken maar vervult ook een aantal nuttige functies, zoals de aanmaak van vitamine K en speelt een nuttige rol in de calciumhuishouding. 'Commensaal' lijkt me een betere typering dan 'parasiet'.
Ik gebruik zuurkoolsap van de Natuurwinkel. Bevat dit veel zout, ik heb een hoge bloeddruk en zou helpen om het bloed te verdunnen. Bevat het sap niet teveel zout?
Even op het etiket kijken, Rita!
Ik vind zuurkoolsap echt heel vies, moet er van kokhalzen. Heb het al gemengd met vers appelsap maar blijft overheersen. Heb jij nog een tip om het “weg” te krijgen?
Dat is inderdaad heel erg lastig, Rachelle. Misschien kun je proberen om het nog meer te verdunnen? Consequentie is dan natuurlijk wel dat de totale hoeveelheid (verdund) omhoog gaat.
Iemand van de lezers een andere tip?
Hallo ik lang het aan met dikzak. Je proeft nog wel de zure smaak, maar het is te doen.
Biologisch zuurkoolsap is deze week (week 5, 2019) in de aanbieding bij de Lidl. 0,98 per pak.
Kun je de fermentatievloeistof (zuurkoolvocht) hergebruiken om een nieuwe fermentatie een voorsprong te geven?