• zuivelproducten

Alles over Zuivel deel 1: Ken je zuivelproducten!

2016-11-25T12:18:29+01:00januari 28th, 2013|Voedingsadvies|6 Reacties

Laatste update: door

Alles over Zuivel deel 1: Ken je zuivelproducten!

Ken je Joris Driepinter nog? Het getekende figuurtje moest in de jaren zestig en zeventig iedereen aansporen om minstens drie glazen melk per dag te drinken. Joris bewees het nut hiervan door sterke staaltjes te verrichten, onder andere het optillen van een olifant. Een soort Popeye, maar dan met melk in plaats van spinazie.

Inmiddels is er een brede discussie ontstaan of melk, en zuivel in het algemeen, wel zo onmisbaar is in een gezond voedingspatroon. Nog sterker, er zijn mensen die beweren dat melk in sommige opzichten zelfs slecht voor je gezondheid is. Als tegenwicht heeft het Nederlandse Zuivelbureau Joris Driepinter sinds 2010 weer van stal gehaald om iedereen toch maar te overtuigen dat melk gezond is.

In deze driedelige special gaan we alle feiten over zuivel eens op een rijtje zetten.

In dit eerste deel gaan we de verschillende zuivelproducten onder de loep nemen, want veel mensen weten niet wat vla precies is. Of waar karnemelk nu precies vandaan komt.

Deel 2
In het tweede deel gaan we kijken wat er aan voedingsstoffen in de melk zit en in het laatste deel gaan we wat specifieker kijken naar de verschillen in sommige zuivelproducten.

Wij gaan duidelijk geen oordeel geven over het wel of niet gezond zijn van zuivelproducten, maar geven je wel zo veel mogelijk informatie zodat je zelf je conclusies kunt trekken.

Laten we eerst eens kijken hoe melk, dé basis voor alle zuivelproducten, gemaakt wordt.

Melk