Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 18 juli 2015

Aluminium in deodorant ongezond + 10 tips om inname te verminderen

Aluminium in deodorant ongezond

Het was gisteren weer eens heerlijk warm en het kwik kwam wel tot dertig graden, heerlijk! Met dit mooie weer moet ik gelijk aan een paar zaken denken, frisse salades met watermeloen, je goed insmeren tegen de felle zon en natuurlijk genieten van het mooie weer en je vitamine D voorraad weer aanvullen, want de meeste vitamine D maak je aan onder invloed van zonlicht.

Echter, een paar interessante artikelen in de Duitse dagbladen ging over iets wat je deze dagen ook veelvuldig gebruikt, deodorant. Want met dit warme weer wil je natuurlijk niet naar zweet stinken!

Maar wist jij dat een van de stoffen die ervoor zorgen dat je poriën sluiten en samentrekken als basisbestanddeel aluminium bevat? En al naar gelang ik me verder in de materie dook kwam ik er ook achter dat er ook aluminiumoxide in de zonnebrandcrème verwerkt zit.

Dus hoog tijd om je bij te praten over het onderwerp aluminium!

Aluminium is overal

Normaal gesproken vind je overal kleine hoeveelheden aluminium bijvoorbeeld in je eten en drinken. Dit komt omdat aluminium een van de meest voorkomende elementen in de aardkorst is, ongeveer 8,2% van de aardkorst bestaat uit aluminium.

Echter, het aluminium zoals wij het kennen  en toepassen komt niet zo kant-en-klaar in de natuur voor, aluminium zit meestal in een verbinding met ander elementen zoals zuurstof of kalium.

Dit betekent niet dat aluminium niet giftig is. Dit betekent alleen dat je altijd kleine hoeveelheden aluminium binnenkrijgt, deze kleine hoeveelheden daar is het menselijk lichaam ook voor ontworpen en dat kan geen kwaad.

Maar dat wordt een heel ander verhaal als je kunstmatig veel aluminium binnenkrijgt omdat je bijvoorbeeld drie keer per dag een mooie laag aluminium onder je oksels smeert.

In een gezond lichaam word het teveel aan aluminium door je nieren uit je systeem gefilterd en plas je het gewoon uit. Komt er meer aluminium in je lichaam dan dat je nieren kunnen filteren dan slaat het lichaam deze aluminium op in de hersenen, botten, spieren, lever, milt en het hart.

Wat doet aluminium in deodorant?

Aluminium zorgt er ten eerste voor dat de poriën in je oksels dicht gaan zodat er geen zweet meer uit komt. Dit is dus een manier waarop een anti-transpirant deodorant werkt.

De tweede activiteit van het aluminium is dat het samen met proteïnen in je huid de huid afsluit zodat het een tijd lang niet kan zweten.

Dus mochten de poriën weer open gaan dan zorgt dit “schild” voor een langdurige werking tegen zweet.

Gelukkig wordt slechts 1 op de 20 aluminiumdeeltjes opgenomen in het lichaam van de deodorant gebruiker. Echter dit is anders dan aluminium uit drinkwater of voeding.

Ons lichaam is die vorm van aluminium gewend en daar hebben generaties voorouders aan meegeholpen.Het fenomeen van aluminium uit deodorant is nog niet door veel generaties lichamen verwerkt en ons lichaam is daar dus ook nog niet op ingespeeld.

Je huid neemt meer aluminium op als de okselhuid beschadigd is. Daarom adviseren de onderzoekers om ’s avonds je oksels te scheren en niet ’s ochtends vlak voordat je jouw deodorant op doet.

Dan heeft je okselhuid namelijk de hele nacht kunnen herstellen van de scheerwerkzaamheden.

Risico’s van aluminium in deodorant

Het Duitse artikel wat ik hier aanhaal (1) spreekt van een verdenking van invloed op borstkanker en alzheimer. Dit zijn niet de minste ziekten en daarom wijd ik hier ook een artikel aan. Als dit namelijk waar is kan de kans op het oplopen van deze twee ziekten eenvoudig verminderd kan worden door deodorant te gebruiken zonder aluminium.

Het bewijs dat de wetenschappers uit dit artikel aanleveren is dat er bij dieren met een hoog aluminiumgehalte in het bloed een bijwerking heeft op de zenuwen, daar zijn je hersenen voor bijna 100 procent uit gemaakt, en op ongeboren leven.

Veel patiënten met borstkanker hebben in de ongezonde delen van hun lichaam ook een hogere aluminiumconcentratie dan in de gezonde delen van het lichaam. Daardoor wordt aluminium ook verdacht van het veroorzaken van borstkanker of in ieder geval genezing in de weg te kunnen staan.

Ook wordt aluminium verdacht van het kunnen veroorzaken van alzheimer. Echter een onderzoek dat getest heeft of aluminium uit drinkwater de boosdoener kan zijn heeft uitgewezen dat daar geen bewijs voor is.

Wat wel is bewezen is dat hoge concentraties aluminium giftig zijn en bijdragen aan al de bovengenoemde gezondheidsrisico’s.

Ik kijk altijd even op een website met beroepsrisico’s, vanwege de strenge arbo-wetgeving in Nederland krijg je op deze sites wel een helder antwoord op de vraag of in aanraking komen met aluminium in grote hoeveelheden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, het antwoord daarop is ja, vooral als je het verhit en dus aluminiumdampen of stof inademt (2).

Risico’s van te veel aluminium

Als je nierfunctie niet optimaal is blijft er vaak te veel aluminium in je lichaam achter. Dit heeft meerdere risico’s namelijk (3):

  • Schade aan het centrale zenuwstelsel
  • Alzheimer/Dementie
  • Geheugenverlies
  • Lusteloosheid
  • Ernstig trillen

En ook bij omgevingen waar veel aluminium in de lucht zit kun je longschade krijgen.

De verklaring van de oorzaak van dementie en alzheimer wordt vaak bij aluminium gezocht omdat de hoeveelheid aluminium in de hersenen hoger wordt naarmate je ouder wordt. Daardoor bestaat het vermoeden dat er een groot deel van de mensen van boven de 70 jaar een problematisch verhoogde hoeveelheid aluminium in de hersenen heeft (4).

Hoeveel aluminium is toegestaan?

Voordat je in paniek raakt en je aluhoedje opzet (pas op voor aluminium!) en denkt dat je al het aluminium uit je dieet moet schrappen is het belangrijk om te weten hoeveel aluminium je wel mag hebben.

Wetenschappers van de EU hebben aangegeven dat 1 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per week veilig is. Dus stel je bent 60 kilo, dan kun je tot 60 milligram aluminium per week veilig tot je nemen (5).

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen gemiddeld 14 tot 250 gram aluminium per week binnenkrijgen. Vooral voor kinderen is dit dus problematisch en ook voor kleinere/lichtere mensen vormt de hoeveelheid aluminium een probleem (5).

Manieren om aluminium in voeding te verlagen

Zoals je ziet zijn er mensen die gemiddeld veel te veel aluminium per week binnen te krijgen. Daarom is het verstandig om manieren te vinden om minder aluminium per week te consumeren.

Daarom kun je gaan letten op je drinkwater, koffie en thee  je kookgerei en de hoeveelheid deodorant of make-up die je gebruikt.

1 Kraanwater en aluminium

Aluminium zit onder andere in kraanwater. Dit zijn kleine hoeveelheden die je lichaam eenvoudig aankan. Om te weten wat er precies in je kraanwater zit kun je dit opvragen bij je waterleverancier.

In België is de inhoud verschillend per regio. Op deze website https://www.dewatergroep.be/uw-drinkwater kun je jouw regio in Vlaanderen aangeven en dan kun je klikken op kwaliteitsgegevens [plaats] om erachter te komen hoeveel aluminium er in je kraanwater zit.

In Nederland zit er ook aluminium in het kraanwater. Er zijn meerdere bedrijven die het kraanwater schoon houden en daarom geef ik per provincie een of meerdere links voor het controleren van de inhoud van je water

Drenthe:             https://www.wmd.nl/water-thuis/waterkwaliteit

Groningen:        https://waterbedrijfgroningen.nl/over-drinkwater/kwaliteit/de-eigenschappen-van-drinkwater/

Friesland:            http://www.vitens.nl/thuis/Paginas/default.aspx

Noord-Holland: https://www.pwn.nl/zakelijk/waterkwaliteit/Paginas/Samenstelling.aspx#goto_tab2

https://www.waternet.nl/over-waternet/zaken-doen-met-waternet/gegevens-drinkwaterkwaliteit/

Zuid-Holland:    https://www.dunea.nl/drinkwater/samenstelling

http://www.evides.nl/drinkwater/paginas/waterkwaliteit-en-hardheid.aspx

http://www.oasen.nl/drinkwater-thuis/Paginas/watersamenstelling-Artikel.aspx

Zeeland:              http://www.evides.nl/drinkwater/paginas/waterkwaliteit-en-hardheid.aspx

Brabant:              http://www.brabantwater.nl/zakelijk/Paginas/Waterkwaliteit%20opvragen.aspx

Limburg:             http://www.wml.nl/nl-nl/158/

Gelderland:        http://www.vitens.nl/thuis/Paginas/default.aspx

Utrecht:              http://www.vitens.nl/thuis/Paginas/default.aspx

https://www.waternet.nl/over-waternet/zaken-doen-met-waternet/gegevens-drinkwaterkwaliteit/

https://www.pwn.nl/zakelijk/waterkwaliteit/Paginas/Samenstelling.aspx#goto_tab2

Flevoland:          http://www.vitens.nl/thuis/Paginas/default.aspx

Overijssel:          http://www.vitens.nl/thuis/Paginas/default.aspx

2 Aluminium bij koffie en thee

Aluminium zit ook in thee. Dit komt doordat aluminium zich ophoopt in de theebladeren, vooral bij oudere theebladeren is er daardoor een hogere concentratie van aluminium. Ook in koffie zit aluminium. Gelukkig is er een eenvoudige manier om het aluminium ‘onklaar’ te maken waardoor je lichaam het minder goed opneemt, namelijk door er melk aan toe te voegen (5) .

Een koffie verkeerd heeft nog nooit zo heerlijk gesmaakt, koffie verkeerd is helemaal niet zo verkeerd!

3 Aluminium en fluor

Waar je ook voor moet opletten is het toevoegen van fluor. Dit versterkt de opname van aluminium namelijk.

4 Aluminium en zoetwatervissen

Vissen in rivieren hebben soms hogere concentraties aluminium doordat aluminium als afvalproduct in de rivier wordt gedumpt. In Europa zijn hier strenge regels voor en is de vis redelijk veilig, maar ook binnen Europa of zelfs Nederland moet je oppassen met riviervis, in paling bijvoorbeeld kunnen enorme hoge concentraties zware metalen worden aangetroffen.

Maar als je zoete vis koopt uit een gebied buiten de EU moet je je afvragen of je überhaupt wel na kunt gaan of de rivier waaruit hij gevist is niet vervuild is met aluminium, je kunt het immers zelf niet controleren en je weet niet of de controles ter plekke betrouwbaar zijn (7).

Anders hoopt de stof zich op in de zoetwatervis en eet je alsnog aluminium ondanks het gebruik van de juiste pan.

5 Aluminium pannen

Aluminium pannen geven bij beschadiging ook aluminium af in de voeding. Soms wel 50 milligram per liter (5). Dat is genoeg om over de veilige dosis te komen. Gebruik daarom pannen van ander metaal of keramiek.

Vooral grillpannen zijn vaak van aluminium omdat ze de hitte heel goed geleiden, dus je vlees is sneller gaar.

Op het moment dat je de teflon laag hebt beschadigd, koop een nieuwe pan, de meeste pannen hebben vanwege de gewichtsvoordelen en de hittegeleiding een kern van aluminium met een coating er op.

Beschadig je de coating dan komt er relatief snel veel aluminium vrij.

Dus kritisch zijn wat betreft je kookgerei is een goede manier om de inname van aluminium flink te beperken.Ik persoonlijk vind de ouderwetse ijzeren wok of een roestvrij stalen pan prima om mee te koken.

6 Aluminiumfolie in de keuken

Aluminiumfolie is een product dat in bijna elke keuken te vinden is. Als je de aluminiumfolie verhit kunnen de deeltjes vrij komen in je eten. Gebruik aluminiumfolie daarom alleen om iets langer te bewaren in de koelkast, en gebruik vooral geen aluminium met grillen, ga voor een ouderwetse roestvrijstalen grill en doe die extra moeite en maak de grill schoon zodat je die aluminium bakjes niet nodig hebt.

7 aluminium ovenschaaltjes

Hetzelfde geldt voor die aluminium bakjes voor in de oven. Gebruik ze niet en koop een paar goede ovenschaaltjes van keramiek of glas, veel beter voor je gezondheid en voor het milieu!

Zie jij ook een verband? Telkens als je voor tijdswinst kiest dan komen de ongezonde stoffen in je voeding, tijdswinst door bewerkte voeding betekent transvetten en kunstmatige suikers in je eten, tijdswinst om je pannetje sneller heet te laten worden betekent aluminium in je eten, tijdswinst bij het grillen omdat je niet elke keer die grille helemaal weer vetvrij en schoon wilt maken resulteert in van die aluminium kant-en-klaar grill bakjes, hoppa weer aluminium in je vlees.

Haast is een grote factor als het gaat om het nemen van ongezonde keuzes, wees je daar bewust van!

8 Aluminium en make-up

Houd jij van lipstick? Dan moet je even opletten of daar geen aluminium inzit (6). Niet in alle lipverzorgingsproducten zit aluminium, dus even zoeken. Lipstick is weer zo’n product waarbij je die extra inname van aluminium goed kunt vermijden door lipstick te gebruiken waar niet allerlei ongezonde stoffen inzitten.

9 Aluminium in nagellak

Heb jij nagellak die snel hard wordt? Grote kans dat hier meer aluminium inzit dan in nagellak die er lang over doet om hard te worden. Probeer daarom een zo basic mogelijke nagellak te kopen, zonder allerlei extra toevoegingen.

10 Aluminium en zonnebrandcrème

Nu komen we in een soort paradoxale situatie. Zonnebrandcrème beschermt je lichaam namelijk tegen schadelijke UV-straling, maar doet dat met onder andere aluminium.

Aluminium is weer een pro-oxidant waardoor er extra vrije radicalen vrijkomen in je lichaam die je huid kunnen beschadigen (5).

Probeer dus zoveel mogelijk uit de zon te blijven en bescherm jezelf ook met grote hoeden. Smeer jezelf wel in, want een keer pijnlijk verbranden verhoogt het risico op kwaadaardig melanoom flink!

Je kunt ook een zonnebrandcrème kiezen waar geen aluminium inzit, maar je kunt toch beter mineralen gebruiken ter bescherming van je huid tegen de zon dan een synthetische zonnebrandcrème.

Daarin zitten weer ongezonde parabenen en andere chemische stoffen in die je niet in je huid wilt hebben. Ook zit je met het probleem nanodeeltjes, die weer extra makkelijk door je huid worden opgenomen.

Wat we willen is niet verbranden maar ook niet teveel ongezonde stoffen op ons smeren. De keuze is dan beperkt namelijk, zinkoxide en of titaniumoxide of aluminiumoxide.

Zoals ik al eerder in het artikel benoemde zijn deze stoffen pas in grotere hoeveelheden schadelijk, mijn advies is dus variatie, net als bij voeding.

Smeer niet altijd dezelfde zonnebrandcrème, maar gebruik de ene keer zinkoxide en wissel deze af met titianiumoxide of aluminiumoxide. Al met al zijn deze oxides minder gevaarlijk dan een keer verbranden. Zonnebrandcrème is dus een noodzaak en hier moet je niet op bezuinigen.

Aluminium en werk

Naast aluminium pannen kun je ook last krijgen van aluminium in je luchtwegen als je in een omgeving werkt waar veel aluminium deeltjes in de lucht zweven. Bijvoorbeeld als je in een autogarage werkt met aluminium panelen of aluminium velgen. Vooral bij schuurwerkzaamheden komt er dan aluminium vrij.

Bescherm jezelf en je personeel daarom met een goed afzuigsysteem en mondkapjes zodat aluminium niet in de longen komt.

Aluminium polijsten

Bij het polijsten en schuren van aluminium komen stofdeeltjes vrij in de lucht. De reden waarom je je hiertegen moet beschermen is omdat het je long beschadigt waardoor je minder goed kunt ademen. Lymfen die je longen helpen schoon te houden raken na verloop van tijd opgezwollen en ook de andere longdelen raken beschadigd (8).

Je kunt hier zelfs een klaplong aan overhouden.

Aluminium lassen of solderen

Als je aluminium soldeert of last komt er ozon vrij dat je dan inademt. Dit is voor mensen een giftige stof. Ook holt de longfunctie van mensen achteruit als ze met aluminium werken. Dit is zelfs nog 7 dagen daarna te zien en te merken, zelfs voor de onderzoekers was de schadelijkheid van het bewerken van aluminium door te lassen een verrassend negatief resultaat(9).

Tot slot:

Zoals je ziet kun je een paar strategische stappen zetten om de inname van aluminium beperkt te houden. Beknotten op zonnebrandcrème is geen goed idee, ervoor zorgen dat je een deo hebt zonder aluminiumzouten en ervoor zorgen dat je kookgerei geen aluminium bevat is wel weer heel belangrijk.

Wees kritisch ten opzichte van al die hele goedkope vis uit landen waar jij op geen enkele manier kunt controleren of het milieu daar niet vreselijk verontreinigd wordt.

Aan de ene kant wil je natuurlijk dat deze landen ook meedoen aan de globale economie, maar hoe vaak lees je wel niet dat er giftige stoffen in producten uit China!

Wie zegt jou dat in deze ontwikkelingslanden giftige stoffen op de dure manier opgeruimd worden, of dat deze stoffen op de goedkope manier geloosd worden, in de rivier?

Als het om voeding gaat, kies altijd voor biologische verantwoorde voeding waarvan je ook echt kunt nagaan dat het gezond geproduceerd is!

Wat betreft je werk, houdt je altijd aan veiligheidseisen en gebruik altijd je stofmasker en beschermende kleding al is het soms nog zo onhandig, vooral nu het zo warm is.

En wat betreft make-up, lipstick en nagellak, vergeet niet dat je deze zaken dag in dag uit op je huid smeert, wellicht is het dan in het kader van je gezondheid beter om over te stappen op producten waar geen vreemde stoffen aan zijn toegevoegd, en combineer je make-up natuurlijk ook met biologische huidverzorgingsproducten om het plaatje compleet te maken!

Bronnen:

1 http://www.welt.de/gesundheit/article128416523/Wie-gefaehrlich-sind-Deos-fuer-die-Gesundheit.html

2 http://www.medicinfo.nl/%7BCD6BADFB-0C77-46C5-B871-4271994219F4%7D

3 http://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/al.htm

4 http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1586/14737175.2014.915745

5 http://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-7091-1001-0_10#page-1

6 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X13002034

7 http://pvj.com.pk/pdf-files/32_1/85-87.pdf

8 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202761/

9 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S143846391300062X

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

20 Shares
Tweet
Pin
Share20