Antidepressiva: De voor- en nadelen

2017-01-16T11:01:06+01:00oktober 20th, 2013|Medicatie|6 Reacties

Laatste update: door

Antidepressiva: De voor- en nadelen

Het is in de huidige drukke maatschappij zo gemakkelijk: Je bent ziek, dus je neemt een pilletje en alles is weer opgelost. Dit geld ook voor mensen die zo vreselijk in de problemen zitten dat ze al snel naar antidepressiva grijpen als oplossing voor het probleem. Maar daar zit een groot misverstand:

Antidepressiva is niet de oplossing van het probleem, maar een onderdrukker van de symptomen, symptomen die duidelijk aangeven dat er een groter probleem is.

Dit onderliggende probleem zal opgelost moeten worden met behulp van professionele hulp.

Ten eerste: de vooroordelen

Op het moment dat je antidepressiva slikt, heb je al een groot probleem. Naar de buitenwereld toe probeer je dat probleem te verbloemen, dus ook het feit dat je antidepressiva slikt. Je bent bang om voor ‘gek’ te worden verklaard en dus niet meer voor vol aangezien te worden door je familie, vrienden en kennissen. Ook voor jezelf moet je vaak wennen aan het idee en ben je bang om jezelf niet meer te zijn.

Dit zijn hele algemene en veel voorkomende gedachtes en heel erg logisch. Maar bekijk het eens van de andere kant: Op het moment dat je inderdaad een psychisch probleem hebt, dan kun je alle steun van familie en vrienden gebruiken. Het idee dat je dan voor ‘gek’ wordt versleten is gelukkig al achterhaald. Tegenwoordig kijkt iedereen er heel anders tegenaan. Zet je trots even opzij en kom er gewoon voor uit.

Vraag de hulp en steun van je naasten. Dat heeft meer effect dan alleen in het bekende cirkeltje rond te blijven draaien.

Ook voor de gedachte van ‘het niet jezelf meer zijn’ is niet meer van deze tijd. Antidepressiva zijn er in verschillende soorten en sterktes. In 80% van de gevallen kan een eventuele behandeling plaatsvinden met een heel licht middel. Hiervan zullen dus de ongewenste bijwerkingen zeer minimaal zijn.

De voordelen van antidepressiva

Ten eerste moet gezegd worden dat het innemen van antidepressiva géén oplossing is, maar een hulpmiddel om eventueel onderliggende problemen beter het hoofd te kunnen bieden en op te lossen.

Op het moment dat je een afspraak maakt met je huisarts naar aanleiding van psychische problemen, is er al een hele lange weg afgelegd. Psychische problemen hebben zich al fors opgestapeld en meestal staat het water al tot aan je lippen.

De arts zal dan waarschijnlijk twee dingen doen: Je doorverwijzen naar een specialist voor psychische hulp, én antidepressiva voorschrijven. Zoals gezegd, is het medicijn in dat geval een hulpmiddel voor jou om het langer vol te kunnen houden en te voorkomen dat je kopje onder gaat in de psychische maalstroom van gedachten en problemen.

De nadelen van antidepressiva

Antidepressiva is beslist geen tovermiddel. Het hangt van de aard van de problemen en van de persoon zelf af welk middel ingezet kan worden. In veel gevallen moeten eerst meerdere medicijnen getest worden, voordat een definitieve medicatie vastgesteld kan worden. Een medicatie die voor jou persoonlijk ook werkt!

Nadeel van dit testen is het feit dat het 2 tot 6 weken duurt voordat de gevolgen merkbaar zijn. Hier gaat dus veel tijd mee verloren, tijd die je niet meer hebt, tijd waarin je dus nog steeds kopje onder kunt gaan. Zeker in acute en bedreigende situaties is antidepres