Supplementen

Laatste Update: 4 april 2017

De beste supplementen om dagelijks te nemen

supplementen onder de loepOver het onderwerp supplementen is al zeker veel geschreven. Ik weet nog goed toen ik zelf voor het eerst de Tuinen binnenliep jaren geleden. Ik wist niet wat mij overkwam!

Zoveel supplementen en ze lijken allemaal super gezond! Maar hoe zit dat nou met supplementen? Want je leest berichten dat te veel supplementen schadelijk zijn?

En welke supplementen zijn het beste om dagelijks te nemen?

Dat en meer ga je ontdekken in dit artikel, waaronder:

Basisprincipes
Mineralen uitgelegd
Richtlijnen onder de loep
Supplementenwijzer
Conclusie

Basisprincipes

vegetarisch etenNu zal ik niet een langdradig zijn wat supplementen zijn. Dit komt omdat ik meerdere artikelen gewijd heb aan het onderwerp supplementen.

Om je geheugen op te frissen:

Vitamines zijn organische verbindingen noodzakelijk voor het menselijk lichaam om goed te functioneren. Je krijgt de meeste vitamines binnen via je voedingspatroon. Nu is het zo dat je lichaam zelf ook talloze verbindingen zelf kan aanmaken. Het belangrijkste om te onthouden is dat je voldoende vitamines moet binnenkrijgen.

Zodoende om gezond te blijven en op lange termijn geen klachten te krijgen. Het is niet voor niets dat het woord ‘’vitamine’’ begint met ‘’vita’’ oftewel vitaal, mine is een ander woord voor een organische verbinding.

Met andere woorden, vitamines hebben niks te maken met voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Je krijgt de belangrijke vitamines binnen via je voedingspatroon. En dat moet ook de basis vormen van je vitamines inname.

In theorie zou je dan ook alle benodigde vitamines binnen kunnen krijgen via je voedingspatroon. Echter, het drukke en hectische leven van nu kan ervoor zorgen dat je een keer een maaltijd overslaat, of even een snelle hap haalt, of simpelweg niet een gebalanceerde maaltijd maakt.

Daarbij moet ik zeggen dat het zelfs als je al heel bewust en biologisch bezig bent – een complete inname van alle vitamines zeker een uitdaging is. Vandaar dat supplementen om de hoek komen en razend populair zijn geworden.

Vergeet niet dat elke vitamine een andere effect heeft op het lichaam. Vitamines kunnen functioneren als hormonen, enzymen of antioxidanten (zeker belangrijk om voldoende van binnen te krijgen). Daarnaast werken ook veel vitamines samen (ook met mineralen).

Dit verklaart waarom je op een goede multivitaminen een combinatie van vitamines en mineralen ziet staan – anders zou de opname niet optimaal zijn.

Nu heb je 13 belangrijke vitamines voor het lichaam. Deze zijn onder te verdelen in vet oplosbare vitamines en in water oplosbare vitamines. Zoals het woord zegt lossen de in vet oplosbare vitamines op in je vet. De in water oplosbare vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 en C)in water.

Waarom belangrijk? Onderzoek toont aan dat een te hoge inname in vet oplosbare vitamines (ADEK) gepaard kan gaan met een verhoogd risico op kanker. Met name vitamine A en E moet je mee oppassen. Dus als je momenteel een vitamine A of E supplement neemt.

Kijk dan goed naar de dosering en zorgt ervoor dat het niet de dagelijks hoeveelheid overschrijd.

Mineralen uitgelegd

Mineralen zijn de anorganische tegenhangers van vitamines. Mineralen zijn afkomstig van de aarde en heb je ook maar zeer kleine hoeveelheden van nodig. Je lichaam kan zelf geen mineralen maken en moet het binnenkrijgen via je voeding. De belangrijkste zijn:

mineralenlijst

Wat je moet onthouden is dat vitamines en mineralen samenwerken en dat je voldoende van beide nodig hebt. Echter, dat betekent niet dat je blindelings zomaar supplementen kunt gaan nemen. De dosering is van groot belang en gaat toch vaak mis!

Richtlijnen onder de loep

belangrijkEen logisch gevolg van de ruime aanbod supplementen is dat er regelgeving in werking is gesteld. Echter, supplementen worden niet beoordeeld zoals medicatie wordt beoordeeld. Supplementen worden op dezelfde manier getoetst als voedingsmiddelen.

Dit heeft als gevolg dat supplementen niet verantwoordelijk worden gehouden over de werking. Met andere woorden, ze hoeven niet te werken! En er is aardig wat vrijheid wat betreft marketing kreten op de verpakking.

Daarom is het belangrijk dat je zelf kennis van zaken hebt. En niet alles klakkeloos overneemt van fabrikanten. Het is sowieso goed om kritisch te zijn en eigen verantwoordelijkheid te nemen voor je gezondheid.

Goed, genoeg daarover:

Maar hoe zit dat met de aanbevolen hoeveelheid? Deze richtlijn is zeker belangrijk om te controleren. Op elk supplement tref je aan de achterzijde een lijst aan met de aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH). Normaliter zou je niet meer nodig moeten hebben dan 100% (indien er geen ziekte of iets dergelijks een rol speelt).

Dat betekent wanneer je 250% van de ADH ziet staan is dat een goede indicatie om het product niet te nemen. Je lichaam heeft niks aan te veel omdat het toch uitgescheiden wordt via je nieren – of opgeslagen wordt in vet (bij in vet oplosbare vitamines).

Daarnaast heb je een gemiddelde waarde en een bovenwaarde. Het is belangrijk om niet de bovenwaarde te passeren. Dat betekent dat het dan gevaarlijk kan zijn. Een goede richtlijn is daarom ook de ADH en je daaraan te houden.

Supplementenwijzer

gezondWanneer je aan de spelregels houdt van supplementen kunnen ze zeker goed werken. Nu hoef je zeker niet een handvol pillen elke dag te nemen. Afhankelijk van je situatie kun je overwegen om een supplement te nemen. Zo is er een apart advies voor atleten, bij ziekte of een bepaalde aandoening of om simpelweg voldoende binnen te krijgen bij normale gang van zaken.

Hieronder een aantal richtlijnen indien je extra supplementen nodig hebt:

 • Je volgt een caloriearm voedingspatroon (minder dan 1600) waardoor het moeilijk wordt om de benodigde hoeveelheid binnen te krijgen via voeding alleen.
 • Je bent ouder dan 50
 • Je bent een vegetariër en eet alleen maar plantaardig (ook geen zuivel)
 • Je bent zwanger of wilt zwanger worden
 • Je hebt last van een bepaalde aandoening

Goed, onderzoek toont aan dat de meerderheid van de mensen niet alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vandaar dat een goede multivitaminen zeker een goed idee is.

Multivitamine toegelicht

Zoek voor een multivitaminen dat alle essentiële vitamines en mineralen bevat in normale dosering. Dus mag niet te veel afwijken van de ADH. Voor vrouwen is het verstandig om een vitamine te nemen met ijzer. Na de menopauze is extra ijzer niet nodig.

Calcium toegelicht

calciumIndien je een voedingspatroon handhaaft waarbij je voldoende zuivelproducten neemt, dan is de kans groot dat je geen calcium supplementen nodig hebt. Echter, na de 30e levensjaar is de aanmaak en afbraak van je botten nog in balans. Dat betekent dat afbraak hersteld wordt door aanmaak. Het gouden ingrediënt hiervoor is calcium.

Uiteraard is het voor kinderen helemaal belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Maar wanneer de afbraak groter wordt dan de aanmaak (wat het gevolg van ouder worden is) moet je extra calcium binnenkrijgen.

Nu moet je altijd calcium nemen in combinatie met magnesium. Anders is de opname niet optimaal en kun je bijwerkingen krijgen. Maar ook vitamine D vervult een belangrijke rol bij de opname van calcium. Zorg ervoor dat je voldoende zonlicht krijgt of eventueel neem een vitamine D supplement als je niet veel buiten komt.

De dosering ligt meestal bij supplementen tussen de 600 mg calcium en 400 mg magnesium en 1,000 IU vitamine D. Belangrijk is dat calcium de werking van medicatie kan beïnvloeden. Indien je medicijnen neemt moet je 2 tot 3 uur wachten na het nemen van een calcium supplement.

Vergeet niet dat je ook calcium via groenten kunt binnenkrijgen! Ik ben van mening dat calcium beter via voeding genomen kan worden, zo is kefir ook een geweldige bron van calcium!

Visolie

visolieHet typische Westerse dieet is erg rijk aan omega 6. Echter, omega 3 mag zeker niet buiten beschouwing gelaten worden. Over het algemeen krijgen mensen niet voldoende omega 3 binnen vanwege een te hoge inname omega 6 en 9.

Visolie kan drastisch het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wanneer je twee keer per week vette vis eet zul je geen extra omega 3 nodig hebben. Dit in combinatie met voldoende noten eten en lijnzaad.

Wanneer dat niet lukt zijn visolie supplementen zeker aan te bevelen. Zorg er wel voor dat je een goed kwaliteitsmerk neemt met oog op de herkomst van de omega 3 vetten. Zo zijn er berichten dat bepaalde supplementen zware metalen etc. bevatten.

De dosering moet tenminste 600 mgs omega 3 vetten bevatten. Echter, een hogere dosering ben ik ook weleens tegengekomen. Daarnaast even goed kijken hoeveel vitamine E verwerkt is in de visolie. Vitamine E is noodzakelijk om de visolie stabiel te houden en om oxidatie tegen te gaan. Echter, het is zeker niet de bedoeling dat de hoeveelheid vitamine E te ver boven de ADH zit, wees kritisch!

Conclusie

Nu zijn er nog veel meer supplementen op de markt. Echter, ik ben van mening om het simpel te houden en niet te veel supplementen te nemen. Een goede richtlijn is om je te focussen op een goede multivitaminen en eventueel visolie (als je niet voldoende vis eet). Vergeet niet dat supplementen geen excuses is om een ongezond voedingspatroon goed te keuren. Het is eenmaal een feit dat vitamines en mineralen beter opgenomen worden uit voedingsbronnen.

Welke supplementen neem jij dagelijks? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Deel anders ook even dit artikel via social media!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi Jack,

  Momenteel neem ik 'Multi Alles in 1 Vrouw' van de Etos. Ik had last van haaruitval door vitamine D tekort en kreeg van mijn huisarts 3 ampullen met vitamine D die ik om de 2 weken moest innemen. Verder kreeg ik het advies om vitamine D te blijven slikken, dit doe ik dus door middel van de 'Multi Alles in 1 Vrouw' van de Etos.

  Wij willen graag kinderen en zijn al twee jaar bezig maar tot op heden zonder succes. Heb jij wat tips voor ons om zwanger te raken met behulp van vitamine supplementen of iets dergelijks?

  Ik zie uit naar je reactie.

  Met vriendelije groet,

  Anna

  1. Hallo Anna,

   Supplementen om sneller zwanger te kunnen raken is een veelbesproken discussiepunt. Zowel tussen aanstaande moeders onderling als in de medische wetenschap. Ik ben een tijdje terug een paar pagina's tegengekomen waar dit in besproken wordt, en ik heb ze weer even voor je opgezocht.
   Maar voordat je dit toe gaat passen, bedenk steeds wel wat je doet. Er zijn namelijk ook stoffen die misschien het zwanger worden bevorderen, maar weer geen goed doen voor de embryo. Overleg altijd met je gyneacoloog over wat zou kunnen werken, en wat niet. En vooral over wat mogelijk schadelijk kan zijn, of niet.

   Hier zijn de links:
   Tips om je natuurlijke vruchtbaarheid te verhogen
   Supplementen die de zwangerschap bevorderen

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

  2. ja jodium slikken voorkomt miskraam en vrouwen werden ineens zwanger door jodium enz had dit ergens gelezen toen voor me schildklier misschien heb je er wat aan

 2. Hallo Jack,

  Ik vrees dat ik wat aan het overdrijven ben....
  Ik neem s'morgens en s'avonds een thee lepel Sole, met om de dag een Magnesium pil. Elke avond als ik in bed stap een multi-vitaminen pil met een vitamine C 60 mg tabletje.
  Vrijdags en Maandags neem ik een vitamine C 1000mg en een ijzer capsule.
  Overdag drink ik een kleine liter water met colloïdaal zilver en/of goud
  Waarom allemaal? Ik eet vrij weinig en eenzijdig heb graag een biertje en een sigaretje. Ben 74 kilo, 1.80 mtr en 43 jaar.
  Verder heb ik best veel spanning in mijn lichaam (door een angst stoornis) en heel snel tandwortel ontstekingen.

  1. Hallo Twan,

   Als ik dit zo lees, dan is het een wonder dat je niet meer last hebt van allerlei kwaaltjes. Onthou goed dat voedingssupplementen en andere toevoegingen NOOIT de plaats in kunnen nemen van een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
   Ik heb de indruk dat je probeert om je eenzijdige voedingspatroon, gecombineerd met roken en drinken, probeert te 'compenseren' met allerlei hulpmiddeltjes. Maar dat gaat beslist niet werken.
   Ga in ieder geval beginnen met gezond en gevarieerd eten, en bekijk dan wat je écht nodig hebt aan voedingssupplementen.

   Succes,
   Jack

 3. Beetje een late reactie, maar ik vond je artikel door te googelen.. ik zie soms door de bomen het bos niet meer en slik nu elke ochtend en avond inderdaad een handjevol supplementen omdat ze nou eenmaal niet allemaal in 1 pil te krijgen zijn. Ik vraag mij af of dit teveel/belastend voor mijn lichaam is:
  2 keer per dag:
  - 1 A+D capsule
  - 1 tablet glocusaminesulfaat (gewrichten, heb ik gauw last van)
  - 4 biergisttabletten (voor huid en haar)
  - 1 1000 mg C tablet
  - 1 Cal-Mag-Zink tablet van Solgar
  - 1 huid, haar en nagels tablet van Sunwell (toen ik dit nog niet slikte braken mijn nagels altijd af)
  Verder neem ik dagelijks een schep groene poeder door de yogurt/sap, daar zitten ook allerlei supplementen/enzymen in...
  Ben ik mijn lijf nu aan het belasten of aan het boosten??

  1. Hallo Kirsten,

   Dat is inderdaad een fors handjevol wat je steeds inneemt. Ik ken de dosis niet van de pillen die je inneemt, dus kan ik hier weinig over zeggen. Je moet luisteren naar je lichaam: Als jij je er beter door voelt is het goed. Voor veel vitamines en mineralen zorgt een overdosis niet voor problemen en wordt het gewoon afgevoerd via de natuurlijke weg. Maar er zijn wel een paar waar je mee op moet passen.
   Voor meer informatie hierover, kijk dan even naar het volgende artikel: Pas op voor een overschot aan bepaalde vitaminen

   Succes en een hele fijne dag,
   Jack

  2. Alleen vitamine B12 is vaak al genoeg als je daar tekort aan hebt man je allemaal vervelende klachten krijgen.Kijk maar bij stichting B12 tekort klachten oorzaken en gevolgen.Ik heb er veel baat bij.

 4. Beste Jack,
  middels Google kwam ik op jouw site.
  Ik zocht namelijk een antwoord op: wat kan ik (extra) gebruiken om ontstekingen tegen te gaan.
  Sinds kort is duidelijk dat ik de ziekte van Buerger heb, een ontstekingsziekte van de bloedvaten.
  Ik ben allicht acuut gestopt met roken (wat voor mij écht vreselijk moeilijk is). 't Beangstigende is, dat van 1 van m'n vingers 't topje aan 't afsterven is, door de bloedvatontsteking.
  Je begrijpt dat ik álles er aan wil doen om dit tegen te gaan. Naast de medicatie van de arts, wat raadt jij me nog aan? Waar doe ik goed aan?
  Groetjes,
  Irma

  1. Hallo Irma,

   Wat goed van je dat je gestopt bent met roken, ook al is dat ontzettend moeilijk voor je geweest!!
   Om ontstekingen tegen te gaan, is het allereerst van belang om je algemene weerstand te verhogen. Lees het volgende maar eens: Special over het immuunsysteem.

   Maar voordat je dit toe gaat passen, is het belangrijk om dit te overleggen met je behandelend arts, zodat dit niet de behandeling eventueel tegenwerkt of dat er ongewenste bijwerkingen op gaan treden.

   Fijne dag,
   Jack

 5. Hallo,
  Ik heb een vraag over het gebruik van de a.c.e. Drink. Mijn man drinkt elke dag 1 fles hiervan. Er zit 500ml in een fles. Per 100ml is de percentage (v/d adh) van vit. A 33%, vit. C 60% en vit. E 60%. Hij overschrijdt dus dagelijks de adh. Is het verstandig om dus te minderen?
  Groet, naomi

  1. Uit mijn ervaring moet ik zeggen dat de meeste sapjes veel te veel suiker bevatten. Veel beter zou zijn om gewoon water te drinken en een gezond gevarieerd voedingspatroon te handhaven. Eventueel een multivitamine als dat niet goed lukt. Nu moet ik zeggen dat er alleen problemen optreden met extreme doseringen (supplementen) en dat je vooral moet letten op de in vet oplosbare vitamines (ADEK).

   Succes!

 6. Is het normaal als een gezond kind 28 pillen (supplementen) per dag moet slikken als het een gezond kind is?

  1. Beste Gerda,

   Normaal is voor een ieder verschillend. Een gezond kind zou normaal gesproken uit een gezond voedingspatroon alle vitaminen en mineralen kunnen halen, maar als de opname van voedingsstoffen niet goed verloopt, of er is sprake van een ongezond voedingspatroon kunnen er tekorten ontstaan. Als uit bloedonderzoek blijkt dat er grote tekorten zijn kan een arts supplementen voorschrijven.

   Groet,
   Jack

 7. Heb jij een goed advies voor mij als het gaat om een supplement voor sterke botten, om osteoporose tegen te gaan? Ik vraag dit omdat mijn eierstokken verwijderd zijn en ik vervroegd (45 jaar oud) in de overgang gekomen ben en geen hormonen mag gebruiken. Nu gebruik ik vitamine d3 en magnesium, maar ik heb geen idee wat een goede dosering is in mijn geval om sterke botten en spieren te behiuden.

  1. Beste mensen,
   Geweldig artikel, maar ik weet nu nog niet goed wat ik moet doen en ben ook wel een beetje bang geworden van alle rotzooi die er kennelijk ook in vitamines kunnen zitten. Nadat ik de vitamine D test heb gedaan op de site van het voedingscentrum ben ik er achter gekomen dat ik dit tekort kom!
   Ik ben een gezonde vrouw van 55 die vaak buiten komt.
   Ik vraag mij af of ik (en welk) multivitaminen tablet moet slikken want ik zie door de bomen het bos niet meer. Op mijn aanrecht staan Calcium tabletten die ik al jaren slik, op de sportschool (ik sport 3x per week) hoorde ik dat ik extra magnesium nodig heb. In de winter slik ik met mijn hele gezin extra vitamine C….dat worden erg veel potjes. Wat moet ik doen? En oh ja...ik heb geen tijd om er een studie van te maken zeg ik heel eerlijk.
   Groetjes, Karien

   1. Hallo Karien,

    Ik kan me voorstellen dat je wel eens kan duizelen met al die supplementen. Onthou wel goed dat je deze niet nodig hebt mits je gezond en gevarieerd eet. Het is wel handig om sommige supplementen te nemen als je in een risicogroep zit. Vitamine D krijg je in principe genoeg binnen als je regelmatig buitenkomt. Als je écht het vermoeden hebt dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt, neem dan even contact op met je huisarts voor een nauwkeurige test. Een website is qua test natuurlijk niet erg betrouwbaar....
    Check ook nog even het volgende artikel: https://www.optimalegezondheid.com/de-symptomen-een-vitamine-d-tekort/

    Succes,
    Jack

  2. Bonefood van Royal Green! Best aan de prijs, maar werkt super dus heb het er voor over. (Ook geen eierstokken meer en dus vervroegd in overgang) Succes!

 8. dag beste man zou je mij kunnen helpen ik werk 16uur per dag 7op7 ik ben 48 jaar ik zou graag meer willen weten welke vitamine ik moet pakken zeer graag jou advies ik werk zeer intensief hard alvast bedankt voor deze site ga zo verder

 9. Hallo Jack,
  Ik ben begonnen met vitamine c te slikken. Hoofdzakelijk omdat ik rook en vrijwel nooit fruit of verse groenten eet.
  Maar wat gebeurde er na een week? Al mijn wratten weg op mijn vingers. Ik had er nooit wat aan gedaan. Het waren er 4 en best groot. Ze zaten er al minstens een half jaar. Ik slik dus 1 tablet van 1000mg per dag. Wat ben ik blij met zo'n effect. Het moet door die vit.c komen. Zoveel toeval bestaat niet.
  Mvg, Anja

  1. Vitamine C is één van de meest krachtige anti-oxidanten, Anja. Ben erg blij voor je dat dit zo'n positief effect heeft voor jou.

 10. Hoi Jack,

  Dank voor uw artikel.
  Ik vroeg me af of u enig idee heeft welke supplementen goed kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl.

  Ik heb een tekort aan vitamine d en andere, is a tot zink dan een optie?

  Heeft u ervaring met een goed product?

  Graag hoor ik het. Alvast bedankt voor de respons

 11. Via facebook zag ik dit bericht
  Ik weet ook door bomen t bos niet meer.
  Ik heb crohn en pijn in mn spieren ook hierdoor. Ik gebruik veel medicatie door de actieve crohn kan ik niet veel eten. Kom dus zeker chronisch tekort aan denk nouja alles.

  Welk merk potje moet ik nu hebben ?
  Ik zou denk ik me al beter kunnen voelen qua energie dan nu. Ik kan bijna niets. En de pijnmedicatie is ook niet goed. Mn hb is te laag. Enige wat arts zegt ja slik maar voedingssuplementen als je wil maar verder erop in of idee dat hij t weet geloof ik niet.
  Wat er precies geprikt en getest is weet ik niet hij zei dat veel niet te prikken valt. B12 wel dat was nu oke.

  Ijzer infuus wel gehad voor hb.

  Dus ik kom zeker C D tekort. Calcium en Magnesium ook. Rest heb ik eigenlijk weinig verstand van.

  Dus is van a tot Z voor vrouwen goed van centrum is dat geloof ik?
  En welk merk visolie voor omega 3 dan?

  Er staan erzoveel. Ik had ooit goedkoop merk gekocht maar die capsules plakte aan elkaar. Heb ook ooit antioxidanten gekocht tegen mn haarverlies. Leek te helpen maar is echt te duur met wajong en 100 pr afgekeurd.

  Dus graag advies wat merk wel goed is.

  Liefs

  1. Hoi Inge,

   Wat jij precies nodig hebt, is een vraag die je aan je behandelend arts moet stellen. Die kan ik niet voor je beantwoorden.
   Wat ik wel kan beantwoorden is je vraag over de kwaliteit van voedingssupplementen. Ga nooit voor de goedkoopste. De kwaliteit is vaak twijfelachtig en in veel gevallen dus weggegooid geld. Toch maar wat meer uitgeven voor kwaliteit. Ook al is het moeilijk, ga voor kwaliteit!

 12. Ben volkomen gezond. Ben 64 jaar. Eet heel gevarieerd. Gebruik de volgende supplementen vitam c. Vitam d. Levertraan. Omega 3. Knoflook. Magnesium. Is dit teveel voor iedere dag?

  1. Op zich is dit niet te veel, maar aangezien je gezond bent én al gevarieerd eet, moet je je afvragen of je dit allemaal wel nodig hebt. Het is natuurlijk het beste om je vitaminen en mineralen gewoon uit je voeding te halen. Als je bijvoorbeeld twee keer per week vette vis eet, heb je de omega-3 helemaal niet nodig.
   Als je helemaal zeker wilt zijn, raad ik je aan om eens contact op te nemen met een diëtist. Die kan voor jouw specifieke situatie precies vertellen wat je nodig hebt, en in welke hoeveelheden.

 13. Gaat dit over inname van pillen of extra aanvulling via natuurlijke weg (voeding)?
  Uit een ander artikel op deze website dacht ik toch begrepen te hebben dat inname van vitaminepillen nooit goed kan zijn.
  Ze werken niet samen met andere stoffen en blokkeren de natuurlijke inname via voeding van diezelfde vitamines.
  Toch wordt hier zo nu en dan gesproken over pillen. Kunnen die dan toch nog ergens goed voor zijn?
  Werken die chemische vitaminen van de pillen dan toch net zo goed als natuurlijke vitamines?
  Het schijnt zelfs wratten te kunnen laten verdwijnen. Is het dan niet erg meer dat er na die pil geen natuurlijke vitamines meer bijkomen? Kan die pil toch voldoende de natuurlijke werking overnemen?

  Een beetje verwarrend allemaal. Ik hoop dat er duidelijkheid kan komen.

  1. Vitamines en mineralen uit natuurlijke voeding is altijd het beste, daar is geen twijfel over mogelijk.
   Maar als het niet anders kan, kun je pilletjes nemen om een gebrek te compenseren. Maar hierbij is het wel belangrijk dat je goede kwaliteit pilletjes koopt. De goedkope varianten worden vaak heel slecht opgenomen door je lichaam.

 14. Hoi Jack,

  Sinds een aantal jaar reageert mijn huid op een te hoog histaminepeil in mijn bloed. Gelukkig geen hooikoorts maar wel huidirritatie: rode vlekken, jeuk, branderig gevoel. Na een reactie trekt het na een uurtje of twee weg. Ik slik iedere dag vitamine C1000, waardoor de klachten verminderen. Daarnaast slik ik dagelijks magnesium 100mg en ik heb een pot omega 3 visolie 1000mg staan. De visolie slik ik niet dagelijks. Dit leek me een goede basis maar ben ook bang te veel te slikken.

  Zondagochtend werd ik wakker met een koortslip dus deze dagen slik ik alleen L-lysine en de vit C.

  Ben ik op de goede weg?

 15. PS. Mijn vader heeft een te hoog cholesterol. Hij heeft van de huisarts het advies gekregen om, naast zijn medicijnen, ook omega boter e.d. op zijn brood te smeren. Is het raadzaam voor cholesterolpatienten om een sterke visolie te slikken? Of leg ik die link onterecht? Kun je me wellicht wijzen op interessante artikelen?

 16. hoi heeft u miss nog een tip voor mij... k neem nu biergisttabletten en multivitamine niet elke dag want vergeet het af en toe... het merk is van trekpleister is dit voldoende? heb niet echt het idee dat het wat doet... en mijn zoontje van 5 neemt elke dag vitD en af en toe een multivitamine voor kinderen vanaf 3 hij eet heel weinig... heeft u miss een tip of we de goede merk wel nemen of miss dat voor mij k er iets bij moet nemen?? mvg natascha

  1. Voor alle voedingssupplementen heb ik altijd één regel: Om de opname zo efficient mogelijk te maken, is het van belang dat het zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen gebruikt zijn. Kunstmatige vitamines worden veel slechter, vaak nagenoeg niet, opgenomen door het lichaam.
   Toegegeven: Deze zijn wat duurder, maar het heeft in ieder geval een beter effect.
   Controleer dus eerst goed de etiketten voor je wat koopt, of laat je voorlichten door de apotheek.

 17. hoi bedankt voor uw bericht terug.. k gebruik nu eigen merk van trekpleister en k moet zeggen mn nagels ten eerste worden heel slap.. k heb altijd sterke nagels gehad tot nu... mijn zoontje gebruik vitD van de kruidvat... en multie van davitamon... welke zou u dan aan raden welk merk? mvg natascha

  1. Ik kan je aanraden om deze vraag te stellen aan je apotheker. Deze kan je precies vertellen welke de betere supplementen zijn, en waarvoor ze dienen. Nogmaals: De goedkopere supplementen (kruidvat/trekpleister) zijn vaak niet gemaakt van natuurlijke ingrediënten, waardoor ze vaak minder, of niet, effectief zijn.

 18. Hallo,

  Ik had even een vraagje. Ik heb zink en ijzer tekort, maar las dat zink en ijzer niet samen gaan. Het heeft geen zin als je zink en ijzer tegelijktijd inneemt. Is het dan beter om bijvoorbeeld smorgens zink en savonds ijzer inneemt? Of moet je toch eerst paar maanden ijzer en daarna zink gebruiken? Alvast bedankt voor uw reactie.

  Mvg,
  Selma

  1. IJzer kan inderdaad de opname van zink verlagen. Het is voldoende om deze gescheiden in te nemen. Dus 's morgens en 's avonds is prima. Op het moment dat het zink door het lichaam is opgenomen, heeft ijzer daar geen invloed meer op.

 19. Ik gebruik de supplementen van Benicural Supplements... Tja geen mooie verpakkingen met mooie plaatjes.... Geen uitgebreid smaken pakket bij de Shakes... Website is ook niet Mega en luxe maar de supplementen zijn ronduit goed! En werken ook echt! Prijs is ook nog eens gunstig. Dus ben er blij mee...ik hoef geen potjes met mooie foto's maar potjes die werken en daarnaast ook aardig zijn voor mijn portemonnee. Vandaar ik kies voor Benicural middeltjes

  1. Ja klopt Marianne, ik gebruik ook Benical producten zoals vitamines en de striae creme. Ik vind de prijs dus iets minder gunstig betaal voor de Multivitamine € 16,- en voor de striae creme €89,- dus best prijzig.
   Nu moet ik wel zeggen dat het zeker doet wat het beloofd... Werkt dus echt in tegenstelling van vele andere producten!

  2. Yes ik ken de goedjes van Benicural Supplements ook erg goed, gebruik de striae creme, anti aging creme en de afslank kuren. Idd de website erg simpel maar vind het erg goed product, jammer dat prijs ietsje aan hoge kant is

 20. Ik ben momenteel erg zoekende naar de juiste vitamines/mineralen als aanvulling op een grotendeels gezond eetpatroon.

  Ik kreeg als tip omdat ik heel vaak diarree heb (PDS) om na zo'n aanval iets te nemen met calcium, kalium, magnesium, natrium en zink om de vochtbalans en mineralen te herstellen die je in korte tijd verliest. Die heb ik nu eindelijk gevonden zonder de combinatie koolhydraten (die je in sportdrank alleen maar ziet en die ik natuurlijk niet zoek).
  Ik overweeg nu om deze sowieso dagelijks te nemen aangezien de dosering per bruistablet niet heel hoog is (25% ADH per mineraal). (Davitamon Sport Drink)

  Daarnaast slik ik 's morgens multivitaminen (niet hoog gedoseerd) en vitamine D, en 's avonds pro-biotica.

  Vooral ben ik op zoek naar een combinatie die me wat meer energie geeft omdat ik vaak veel energie verlies als m'n darmen opspelen.

 21. Vraag aan het team. Wat denkt U van de vitaminen, mineralen en kruidenextracten van Swisse Australia, waar nu veel reclame voor gemaakt wordt. Zitten er niet teveel stoffen in en hebben de vitamine en mineralen en andere stoffen niet een te hoge dosering. Graag e- mail antwoord. b.v.d.

  1. Ik heb persoonlijk geen ervaring met de supplementen van Swisse Australia, maar het is me inderdaad opgevallen dat ze op dit moment veel in de media aanwezig zijn.

   Iemand anders die wél ervaring heeft met deze supplementen?

 22. Hallo,

  Ik ben een vrouw van 48.
  De supplementen die ik dagelijks gebruik:
  Multi vitaminen van Bio Vitaal,
  Vit. D3 van Solgar en Gran Flora van Solgar.
  Deze laatste slik ik omdat ik mijn blaas -na de genezing van blaaskanker 5 jaar geleden- in optimale conditie wil houden.
  Verder slik ik om de zoveel tijd een maandje full spectrum curcumin en als er perioden zijn dat ik iets minder goed eet (langere tijd geen bio groenten en fruit) dan slik ik er ook nog salvestrolen bij -shield van Vitals-.
  Ik voel me er erg goed bij!

 23. Goedenavond ik ben Henk 63 jaar eet redelijk drink af en toe 1 x per week en rook ik heb veel gesprekken gehad met vrienden over wat zijn nou de beste mineralen en vitamines ik zou nou graag willen weten welke vitamines/mineralen de beste zijn prijs maakt mij niet uit.

  Mvrgr Henk

 24. Beste,

  Mijn volledige maag is 19 oktober 2017 verwijderd ivm een maagtumor.
  Ik heb via mijn arts maar 1 multivitamine nodig, waarbij ik tevens geen b12 injecties hoef te nemen.
  Het betreft hier de WLS Vital Compass.
  Tevens gebruik ik de Creon Forte (pancreasenzymen).
  Ik twijfel of dit voldoende is.
  Ik neem tevens een 6 tal wietolie druppels en wat homeopatische druppels om te zorgen dat de K niet meer terugkomt, maar zou graag willen weten wat ik nog meer zou kunnen slikken aangezien er een maag ontbreekt.
  Graag uw advies.
  Alvast vriendelijk bedankt.

  Gr,
  Esther

  1. Jouw geval is heel speciaal, Esther. Ik denk dat je dit écht met je behandelend arts moet overleggen.
   Ook het feit dat je homeopathie en wielolie gebruikt, is iets wat je arts moet weten.

 25. 5-htp, inositol en phosphatidylserine van vitamine per post. Daarnaast Vitamine B complex en magnesium van de tuinen. Voor het slapen gaan ook het gebruik van een magnesium spray van de tuinen. Verder veel Tonijn, Smoothies en zo min mogelijk suiker, maar zoet uit ahorn siroop of honing. De supplementen ben ik gaan innemen ivm veel terugkomende depressieve stemmingen. Ik zocht een vervanger voor antidepressiva. Ik rook niet en sport regelmatig. Drink veel water, mannelijk geslacht en heb de leeftijd van 43. Ik kan nergens vinden of de supplementen samen kunnen. Het is een mix welke ik zelf heb samengesteld.

 26. Hallo Robert Jan,

  Geweldig, deze info, maar het duizelt mij een beetje.
  Ik heb een vraag aan je:
  Ik ben 74 jaar oud en goed gezond, alleen slik ik D3, een
  capsule per week.
  Nu heb ik een supplement, elke dag een multi voor senioren, waarin
  ook D3 zit, kan ik deze met een gerust hart ook innemen?

  Graag een reactie.

  Bij voorbaat hartelijk dank.

  Een vriendelijke groet
  Ria Wassenaar

  1. Dat wordt even rekenen, Ria.
   Kijk even de etiketten na om de totale hoeveelheid D3 te bepalen.

   Het voedingscentrum zegt het volgende over de maximum hoeveelheden:
   "Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen."

 27. Ik slik dagelijk magnesium. Glucosamine met chondroïtineen msm, ik ga ook nu kurkuma met zwarte peper capsules innemen en vandaag vitamine D3 halen omdat ik 58 ben.

 28. Beste ik neem momenteel vit C vit d magnesium Q10 omega 3 en pre en probiotica en rhumal voor mijn knieën.
  Voordien ook mineralen en aminozuren, en vit B12
  Ik ben namelijk extreem vermoeid sinds 1 jaar al en hoop daarmee geholpen te worden. Maar ik heb het gevoel dat het niet echt helpt.
  Bij deze ben ik ook radeloos. Bloed is reeds gecheckt en alles ok.

  Vriendelijke groeten
  Lucie Vandooren

  1. Hallo Lucie,

   Wat naar om te horen dat je zo vermoeid bent! Hoe slaap je 's nachts? Soms komt vermoeidheid namelijk door een slecht slaappatroon of moeite met in slaap komen/blijven, en helpen supplementen daar niet goed bij.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

 29. Mijn partner en ik slikken: Magnesium, multivitamine, 1000 mg ester vit c, astaxanthine, vit D3, vit K2 (MK7), mariadistel, omega3.

  Ik heb MS. Sinds ik dit slik beduidend minder klachten…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share