Beter Zien

Laatste Update: 21 november 2016

Beter zien zonder bril deel 1: Anatomie van het oog (1/2)!

Als je deze special leest dan ben je er al mee bezig, zien. Toch staan we niet vaak bij stil hoeveel onze ogen daadwerkelijk doen voor ons. We staan er niet bij stil, totdat onze ogen problematisch worden voor ons. Dan ineens hebben we interesse in hoe alles precies werkt. We beginnen bij het begin, wat is zien precies en hoe gaat dit allemaal in zijn werking?

Zien begint wanneer lichtstralen vanaf een object worden gereflecteerd via de ogen en door het hoornvlies. Het hoornvlies is de transparante buitenste laag van het oog. Het hoornvlies buigt of weerkaatst de stralen die dooreen rond gat genaamd de pupil komen.

Iris
De iris (het gekleurde deel van het oog dat om de pupil zit), opent en sluit (waardoor de pupil groter of kleiner wordt) om de hoeveelheid licht die erdoor heen gaat te regelen. De lichtstralen gaan dan door de ooglens die van vorm verandert zodat het de stralen verder kan buigen en deze richt op het netvlies aan de achterkant van het oog.


Netvlies
Het netvlies is een dunne laag weefsel aan de achterkant van het oog die miljoenen kleine lichtgevoelige zenuwcellen bevat. Deze worden staafjes en kegeltjes genoemd, zo genoemd naar hun verschillende vormen. Er zijn ongeveer 100 miljoen staafjes en zeven miljoen kegeltjes in het netvlies. Het centrale deel van het netvlies en het gebied waar de meeste van de kegels zijn gevestigd is ongeveer de grootte van een potlood gum en heet de macula.

Bij genoeg licht zorgen kegels voor helder en scherp centraal zicht en ontdekken ze kleuren en fijne details. Staven zitten buiten de macula en strekken tot aan de buitenrand van het netvlies. Ze bieden perifere of zijaanzicht. Staven maken het ook mogelijk voor de ogen om beweging op te merken en helpen ons zien bij weinig licht. Deze cellen in het netvlies zetten licht om in elektrische impulsen. De oogzenuw stuurt deze impulsen naar de hersenen waar een beeld wordt geproduceerd dat we uiteindelijk “zien”.

Voor een orgaan dat slechts ongeveer een centimeter in diameter is, is het oog ongelooflijk complex. Nog even voor de duidelijkheid, de verschillende componenten die ons helpen te zien zijn:

 • Het hoornvlies
 • De ooglens
 • De iris en de pupil
 • Het netvlies en de macula
 • De oogzenuw
 • Oog vloeistoffen - water en glasachtig vocht

Anatomie van ons oog – het hoornvlies

Het hoornvlies van het oog is het doorzichtige vooroppervlak en maakt deel uit van de oogbolwand. Het zit aan het witte deel (de sclera) vast bij een knooppunt aan de zogenaamde “limbus”, het verbindt met de iris (het gekleurde gedeelte) in de zogenoemde “hoek”. Dit is dezelfde hoek die genoemd wordt in de uitdrukking ‘scherpe hoek-glaucoom.De iris past in de sclera door een zeefvormige structuur, het trabeculaire netwerk.

Het hoornvlies en sclera zijn van gelijkaardig weefsel gemaakt, het verschil is echter dat het hoornvlies transparant is en geen bloedvaten heeft. Het hoornvlies moet volkomen helder zijn om licht in het oog te laten komen. Wanneer mensen contactlenzen dragen dan plaatsen ze deze op het hoornvlies. LASIK en alternatieve behandelingen zoals PRK worden uitgevoerd op het hoornvlies, hier wordt de kromming iets gewijzigd zodat de weg die invallend licht bewandeld iets veranderd kan worden.

Kamerwater
Achter het hoornvlies zit de voorste oogkamer, gevuld met vloeistof genaamd kamerwater (of gewoon "waterachtig genoemd"). Dit is de manier waarop het hoornvlies wordt gevoed, aangezien het hoornvlies geen bloedvaten kan hebben. Het kamerwater verstrekt zowel het hoornvlies en de ooglens met water, het verwijdert afvalstoffen, en zorgt voor voldoende voeding.

De drie belangrijkste lagen in het hoornvlies

 • Epitheel – de bovenste beschermlaag. Het is vijf cellen dik (50 micron - een micron is een duizendste van een millimeter). Epitheliale cellen worden verwijderd en continu vervangen, dit helpt het oog om zichzelf te genezen bij trauma of schade. Het epitheel kan in zijn geheel regenereren.
 • Stroma – Dit is de laag die het hoornvlies kracht geeft en waardoor het zijn gebogen vorm behoudt. Het stroma is ongeveer 90 procent van de dikte van het hoornvlies. Het heeft enkele honderden vellen collageenvezels, die elk een tot twee micron dik zijn. Omdat de vezels een gelijke afstand van elkaar hebben zorgen deze voor de transparantie van het hoornvlies. Ze zijn ingesloten in een stof die water bevat.
 • Endotheel– Dit is de laag die zorgt dat de waterverdeling in het hoornvlies gelijk blijft. Als er te veel water komt dan begint het hoornvlies haar transparantie te verliezen. Dit kan tot een verminderd gezichtsvermogen leiden. Het endotheel is slechts een cel dik en deze cellen pompen het overtollige water weg. Ze zijn dicht opeengepakt en waterdicht. Deze vormen de binnenkant van het hoornvlies.


Stromale cellen registreren geen pijn. Zij kunnen zichzelf ook niet vervangen en daarom wordt een ooglasercorrectie vaak gedaan op deze laag - de veranderingen zijn blijvend en de patiënt heeft geen pijn bij de operatie.

Endotheelcellen kunnen zelf niet regenereren. Naarmate we ouder worden beginnen we deze langzaam te verliezen, met een snelheid van ongeveer tien procent per decennium. Overige cellen zullen dan groeien om de lege ruimte op te vullen.

Anatomie van ons oog – De ooglens

Ooglens

De kristalachtige lens van het oog heeft een biconvex structuur(buitenwaarts gebogen aan beide zijden) en zit achter de gekleurde iris. Deze zitten allebei achter het hoornvlies. Het hoornvlies fungeert zelf ook als een lens.

De lens heeft twee functies bij ons gezichtsvermogen:

 • Om licht een onbelemmerd pad te geven naar het netvlies
 • Om licht te breken helpen te focussen op het netvlies


Terwijl de kromming van het hoornvlies is vastgesteld, kan de ooglens zijn kromming iets aanpassen. Dit vermogen wordt accommodatie genoemd. De ooglens kromming wordt steiler voor dichtbij zien en platter voor veraf, waardoor het een aanpasbaar partner is voor het hoornvlies. Bij ogen met 20/20 vermogen werken ze samen om mensen duidelijk te laten zien op alle afstanden.

Drie lenselementen

Er zijn drie structurele elementen waaruit de ooglens bestaat:

 • Lens Vezels– Dit zijn lange eiwit vezels die nauw bij elkaar gepakt zijn en parallel lopen. Deze rangschikking houdt de ooglens transparant. Ze maken het grootste deel uit van de ooglens en zijn horizontaal aangelegd, van voor naar achter, en hebben concentrische lagen als een ui. Er is ook water aanwezig in en rond deze vezels. Ze bevatten geen elementen die licht zouden kunnen opbreken, zoals bijvoorbeeld een celkern of mitochondria.
 • Lens Epitheel –Dit is een laag van cellen op de anterieure kant (voorkant) van de ooglens die fungeren als een pomp. De ooglens heeft geen bloedvaten, maar krijgt voeding van de waterige vloeistof die er om heen stroomt. Deze voert ook gelijk afvalproducten af. De ooglens heeft niet veel zuurstof nodig, maar ontvangt wel glucose als belangrijkste energiebron. De epitheelcellen verspreiden vloeistof, ionen, en glucose door de gehele ooglens. Ze maken ook nieuwe vezels gedurende het hele leven van de mens.
 • Lens Capsule - een transparant membraan rond de ooglens als een soort zak. Het is elastisch zodat de ooglens in staat is steiler te kijken om dichtbij te kunnen zien. Wanneer een kunstlens een natuurlijke ooglens vervangt in staarchirurgie wordt deze in dezelfde capsule geplaatst.

Het corpus ciliare

Rond de ooglens zit een multifunctionele structuur, het corpus ciliare. Het bevat:

 • Ligamenten die zonules worden genoemd die de ooglens hechten aan het corpus ciliare en het achter de iris ondersteunen.
 • De twee ciliaire spieren die zorgen voor duidelijk zicht op verschillende afstanden
 • De ciliaire processen, opgesteld als een zwarte ronde kraag rond de ooglens, die kamerwater produceren


Het corpus ciliare is verbonden met het vaatvlies, de middelste laag van de oogbol wand. Het vaatvlies is gevuld met bloedvaten die het netvlies en andere delen van het oog voeden en het bevat veel melanine (pigment) om een eventueel teveel aan licht te absorberen.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Beter zien zonder bril deel 2: Anatomie van het oog (2/2)!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share