cholesterol medicijnen

Laatste Update: 22 november 2022

Bijwerkingen van cholesterol medicijnen

Medicijnen zijn "geweldig"! Zonder twijfel durf ik deze uitspraak online te zetten. Maar er zit wel een hele grote MAAR.... aan verbonden. Medicijnen redden iedere dag honderden mensen. Ziekten worden genezen en pijn wordt er mee weggenomen. We kunnen er niet zonder...

Toch zijn medicijnen niet altijd de oplossing. Dit komt omdat er altijd de mogelijkheid is op bijwerkingen. Op welke verpakking je ook kijkt, je zult  altijd een hele bijsluiter aantreffen vol met regels en beperkingen! Cholesterol medicijnen (statines) zijn ontwikkeld om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Toch kunnen deze medicijnen niet zonder gevaar dagelijks genomen worden!

Welke bijwerkingen zijn er?

Er zijn veel verschillende stanines en andere medicijnen tegen cholesterol die niet allemaal dezelfde bijwerkingen hebben. Toch is er een grote overlap en daarom staan ze hieronder allemaal onder elkaar:

 • Diarree

Het gevaar van diarree is dat je uitgedroogd raakt en dat je darmen voedingsstoffen minder goed in zich opnemen. Dit is uiteindelijk erg ongezond voor je immuunsysteem waardoor de cellen in je lichaam minder goed beschermd zijn.

Deze klachten zijn vooral erg vervelend. Als je misselijk bent of last hebt van buikkrampen kan dit je concentratievermogen behoorlijk beïnvloeden. Veel mensen die last hebben van een te hoog cholesterol werken ook nog gewoon en dan is een goede focus van belang. Ook bij fysiek werk kan misselijkheid ervoor zorgen dat je bepaalde dingen niet goed doet. Dit kan vervelende consequenties hebben op het werk.

Galstenen zijn erg vervelend. Als je last hebt van galstenen kan dit een alvleesklierontsteking tot gevolg hebben. Dit kan er weer voor zorgen dat je diabetes krijgt en in sommige gevallen is een alvleesklierontsteking zelfs dodelijk!

Deze klacht is vooral vervelend. Als je beweegt en als dat pijn doet kan dit er wel voor zorgen dat je juist minder gaat bewegen. Dit is weer niet goed als je jouw cholesterolgehalte juist wilt verlagen. Juist dan moet je minimaal 30 minuten per dag bewegen.

 • Hartfalen

Ik neem aan dat ik niet hoef uit te leggen waarom dit vervelend is.

 • Moeheid (2)

Vermoeidheid kan je dagelijks functioneren behoorlijk beïnvloeden. Misschien lukt werken je nog wel, maar thuis ben je totaal uitgeblust. Dit maakt de boel er meestal niet gezelliger op. Daarbij werkt dit ook het minder bewegen in de hand, terwijl je juist bij een hoog cholesterol moet blijven bewegen.

Een depressie is erg vervelend voor jezelf en voor je omgeving. Je ziet vaak de lol van het leven niet meer in en dit kan je op gevaarlijke gedachten brengen. Daarbij is dit ook nog eens verschrikkelijk demotiverend om iets aan een te hoog cholesterol te doen, want waar doe je het nu eigenlijk voor? Juist als je licht in je leven nodig hebt, kan een depressie de wolken optrekken waardoor je alleen nog maar in grijstinten ziet.

 • Impotentie

Ik neem aan dat iedereen snapt waarom dit vervelend is, ook zonder partner.

Concentratie is iets dat mensen nodig hebben, wat voor werk je ook hebt. Merk jij bijvoorbeeld ook weleens dat je juist als je moe bent en geen focus je meer hebt je opeens tegen elk hoekje van elke tafel aanloopt? en de deurklink is dan ook opeens een obstakel die je niet meer kunt ontwijken. Dat is nu een gevolg van een slechten concentratie of focus.

 • Kans op kanker

Helaas verzwakken sommige medicijnen het immuunsysteem waardoor het DNA in je cellen sneller beschadigd raakt. Kanker is uiteindelijk een mutatie in je cellen waardoor die ongecontroleerd gaan groeien. Als je wel medicijnen gebruikt probeer dit dan zo snel mogelijk af te bouwen door een gezonde levensstijl aan te nemen.

 • Minder energie
 • Slecht humeur

Deze twee bijwerkingen zijn al eerder naar voren gekomen als gevolg van andere bijwerkingen en ze zijn erg vervelend voor jezelf en mensen om je heen. Juist daarom is het ook van belang om een dagboek bij te houden, nog voordat je gaat beginnen met medicijnen, om verschillen in kaart te brengen. Dan kun je altijd met je arts overleggen of je geen ander medicijn kunt gebruiken.

 • Etc.

De bovenstaande mogelijke bijwerkingen zijn helaas niet de enige. Zo zijn er nog veel meer op te schrijven die ook allemaal invloed hebben op je leven. Hieronder nog een overzicht in tabelvorm voor het overzicht:

bijwerkingenmedicijnencholesterol

Ga per bijwerking maar na hoe vervelend dit voor je dagelijks leven en functioneren is!

Daarnaast is het ook goed om je bewust te zijn van het nocebo effect. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld last van bijwerkingen omdat ze weten dat er bijwerkingen zijn. Als men dit niet weet, zouden ze ook geen bijwerkingen ervaren. Voor veel mensen die statines gebruiken is dit ook het geval wanneer ze klachten krijgen (3).

Zijn de risico's het waard?
Medicijnen slikken wanneer je ziek bent is een simpele keuze. Maar wanneer je de bovenstaande risico's onder elkaar ziet staan: is dit het dan alsnog waard? Natuurlijk is het belangrijk om je cholesterolwaarden op het goede niveau te krijgen, maar betekent dit dan dat je medicijnen MOET gaan slikken? Nee, ik vind zelf van niet. Er zijn genoeg andere maatregelen te treffen. Het slikken van de statines is misschien wel de makkelijkste, maar zeker niet de beste optie!

Het is vaak wel verstandig om te beginnen met medicijnen als je een extreem hoog cholesterol hebt om zo snel mogelijk veiligere waarden te hebben, maar uiteindelijk is het belangrijk om op natuurlijke wijze je cholesterolwaarden te normaliseren. Houd daarom ook altijd voor jezelf bij of je last hebt van de mogelijke bijwerkingen.

Cholesterol medicijnen: "Short-term gain, for long-term pain"

Conclusie
Het beste medicijnen om onder de gevolgen van hoge cholesterol uit te komen is het aanpakken van de oorzaken. Makkelijker gezegd dan gedaan....

Steeds vaker is er te lezen dat het aantal mensen met hart- en vaatziekten stijgt. Waar ligt dan de correlatie? De medicijnen worden toch steeds beter? Misschien moeten we niet zo de aandacht en focus leggen op de medicijnen maar er simpelweg voor zorgen dan deze nooit gebruikt hoeven worden.

Begin bij het aanpassen van jje levensstijl. Gezond eten, niet roken, niet drinken en voldoende bewegen, wordt er bij de meesten met de paplepel ingegoten. Toch stijgt het aantal "ongezonde" mensen jaarlijks. Blijkbaar is zelfdiscipline steeds moeilijker aan het worden in deze wereld waar we toch al de hele dag worden afgeleid!

Zijn er mogelijkheden om je cholesterol te verlagen zonder medicijnen? Ontdek de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5126440/
 2. https://link.springer.com/article/10.1007/s40800-017-0045-0
 3. https://www.jacc.org/doi/abs/10.1016/j.jacc.2021.07.022

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Vreemd. Stanines verminderen de kans op hartfalen, terwijl één van de bijwerkingen hartfalen is. Hoe tegenstrijdig wil je het hebben?

 2. Ik naam op advies van de cardioloog anti chlorestorol tabletten en wel één per dag 's avonds sinds 2 jaar. ik kreeg na enkele tijd maanden pijn in de benen die steeds erger werd. Ik heb een soort genoot gesproken die het zet zelfde ondervond en gestopt met het nemen van deze tabletten. We eten gezond, lopen minstens 20 minuten per dag !. Kan het stoppen kwaad ?. Ik heb dit drie weken ook gedaan en het lopen ging elke dag beter. Nu ben ik weer begonnen en het lopen gaat weer slechter.arcel

  1. Ik heb dezelfde ervaring. Heb al een heel laag LDL en hoog HDL maar moet na inferior infarct toch statines nemen.

 3. Ik heb sinds een half jaar i.v.m. een stent de standaardmedicijnen (statines, twee bloedverdunners, maagtabletje en bloeddrukverlager, geen beta-blokkers). ik heb me er een half jaar aan overgegeven, goede voeding en beweging, geen standaardrisico-factoren, rook niet, niet erfelijk belast, prima gewicht, sportief, alle waardes dik in orde en toch kreeg ik een vernauwing (LDL was 1,5, HDL 2,5, bloedruk ok, trygliceriden zelfs onder de norm).
  Nu na een half jaar met medicatie: LDL 0,82, HDL 1,82, triglyceriden 0,42, bloeddruk OK en prima conditie. Maar toch . . . ik voel me niet goed: korstvorming op mijn hoofd, slecht slaappatroon en gebrek aan levenslust, enthousiasme, lagere libido en verminderde concentratie, vergeetachtiger. ik durf te stellen dat het geen mentale oorzaak heeft (maar ondertussen wel ene mentaal ding geworden). Mijn 'theorie' is dat min hormoonbalans verstoord is en ik m.n. te maken heb met een te hoog gehalte cortisol en vooral te laag gehalte testosteron (wordt door slecht slaappatroon en laag gehalte LDL (= bouwsteen) onvoldoende aangemaakt en daar heb ik dus echt last van (vlak, onverschillig, minder (seks)drive, . .. ). Het leek niet heel erg duidelijk maar het is een patroon en het verschil t.o.v. voorheen kan ik niet meer kan ontkennen en ik wil het zo niet. is dit een bekend patroon en belangrijker: hoe krijg ik weer een 'boost'? Een paar keer tjakkaa roepen of testosteron slikken lijkt me iets te simpel

  1. Per direct stoppen is geen optie, Clarie. Kan zelfs heel erg gevaarlijk zijn.
   Als je wilt stoppen moet je dat altijd rustig afbouwen, in overleg met je behandelend arts!

 4. @Duivenbode:

  "mijn chloresterol is 4.9 aanbevolen wordt avastatine te gebruiken maar eigenlijk vind ik dit heel erg om te slikken wil dan toch maar met rode rijst tabletten beginnen maar daar zie ik ook weer rare dingen van menen bijstaan het is wel een natuurlijk product help!!!!!!!"

  Wat vertelt u nou? Een cholesterolgehalte van 4.9 is toch prima? Dit moet kleiner dan 5 zijn. Wie heeft u wijsgemaakt dat uw cholesterolgehalte te hoog zou zijn?

 5. Sinds ik het boekje van de Arts Gabor lenkei las, Ben ik wakker en laat me nooit meer zo in de maling nemen. Zonder medicatie. Een natuurlijke bloedruk verlager Viscum album. Oftewel maretak. Ben bijna drie kwart eeuw oud. De titlel is De Cholestorol leugen. Een eye opener. Gr,cis mol

 6. Ik heb haaruitval gekregen na het nemen van atorvastatine van men huisarts , veel spierpijn ,na drie weken op jaarlijkse controle bij men internist was ze boos op men huisarts ik mocht die pillen apsoluut niet nemen, Wanneer is die werking van dat medicijn uit men lichaam ,ben op 2februari gestopt en ben nog steeds heel moe en verdikt .

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share