cholesterol medicijnen

Laatste Update: 28 december 2020

Welke cholesterol medicijnen zijn er?

Medicijnen zijn er om de mensheid te dienen! Door de verschillende medicijnen kunnen we concluderen dat de gemiddelde leeftijd van overlijden dik gestegen is. Hoera, voor de medicijnen.

Meer dan 1,5 miljoen mensen (1.500.000!) slikken op dit moment cholesterol medicijnen die beter bekend staan als statines. Wereldwijd gezien slikken er 20x zoveel mensen dit medicijn.

Dit maakt het medicijn het 1 ná beste verkochte voorgeschreven medicijn ter wereld! Statines worden geslikt om zo het LDL cholesterol te verlagen.

Zijn er nog andere cholesterol verlagende medicijnen?
Ja die zijn er zeker, echter statines worden vaak wel als eerste voorgeschreven door de huisarts(1). Andere medicijnen die het slechte cholesterol kunnen verlagen zijn:

 • Fibraten
 • Nicotinezuurderivaten
 • Cholesterolabsorbtieremmers
 • Galzuurbindende harsen

Het verschil tussen cholesterol medicijnen

Statines is het meeste voorgeschreven medicijn om je cholesterol te verlagen. Hier zitten natuurlijk ook nadelen aan verbonden. In de paragraaf hieronder zal ik het uitgebreid gaan hebben over deze statines en welke nadelen hieraan verbonden zijn.

De 4 hierboven beschreven cholesterolverlagers  zal ik stuk voor stuk behandelen en alle voor en nadelen onder elkaar zetten. Onderling verschillende deze 4 nogal qua effect, duur, gevolgen en gebruik!

Fibraten
Fibraten zorgen dat de hoeveelheid vet in je bloed verminderd wordt.  Dit gebeurt meestal als je triglyceriden gehalte te hoog is. Daarnaast hebben fibraten ook nog eens invloed op het HDL cholesterol gehalte(2). Het voordeel van fibraten is, is dat deze een erg snel effect hebben en een stijging van 20% van het HDL gehalte als gevolg hebben.

HDL cholesterol is erg belangrijk om je bloedvaten schoon te houden en om LDL cholesterol te verminderen. Het HDL cholesterol eet het LDL cholesterol als het ware op. Helaas hebben fibraten wel bijwerkingen.

Bijwerkingen kunnen zijn: Diarree, buikkrampen, misselijkheid en de kans op galstenen wordt verhoogd.

Cholesterol

Nicotinezuurderivaten
Dit medicijn zorgt voor een verhoging van het HDL cholesterol waardoor het LDL gehalte verlaagt wordt. Echter om genoeg effect te krijgen van deze nicotinezuurderivaten moet je er hoge doseringen van nemen. Dit heeft weer bijwerkingen waardoor de meeste mensen die last hebben van een hoog cholesterol geen gebruik maken van nicotinezuurderivaten.

De bijwerkingen van nicotinezuurderivaten zijn: constipatie, brandend maagzuur, gevoel van vol zitten en misselijkheid.

Cholesterolabsorptieremmers
LDL Cholesterol omlaagDeze medicijnen zorgen ervoor dat de darmen minder cholesterol opnemen. Dit medicijn wordt vaak als “laatste” redmiddel gebruikt bij hoge LDL gehaltes en wanneer andere medicijnen geen effect hebben.

Voeding heeft daadwerkelijk een invloed op het cholesterol niveau, echter kan voeding niet het totale cholesterol gehalte bepalen. Door ervoor te zorgen dat de darmen minder cholesterol opnemen uit het voedsel wordt het “probleem” dus deels aangepakt.

Helaas heeft het ook nog niet bewezen dat het beroertes of een hartaanval kan voorkomen. Dat is juist de reden om medicatie te nemen om het cholesterol te verlagen.

De bijwerkingen van cholesterolabsorptieremmers kunnen zijn:

 • Moeite met ademhalen (bel dan altijd 112)
 • Zwelling van lippen, tong, keel of gezicht (bel dan altijd 112)
 • Netelroos
 • Spierpijn of zwakheid
 • Donkerkleurige urine
 • Buikpijn
 • Diarree
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn

Het blijft wel belangrijk om te beseffen dat deze bijwerkingen niet vaak voorkomen. Wel is het nodig om bij klachten zoals netelroos, spierpijn en donkere urine met je arts te overleggen of je een ander medicijn kunt gebruiken en zeker bij ademhalingsproblemen en zwellingen die je beletten om te ademen.

Galzuurbindende harsen
Dit is een zogenaamd indirect werkend medicijn. Deze harsen binden zich aan de galzuren in de darm zodat deze niet meer in het bloed kunnen worden opgenomen. De bouwstof voor nieuwe galzuren in deze situatie is: cholesterol.

Door meer galzuren uit te scheiden, zal je cholesterol indirect verlopen doordat dit gebruikt wordt als bouwsteen voor nieuw galzuur. In ieder geval wordt het cholesterol uit de voeding niet meer goed opgenomen in het lichaam. Meestal worden galzuurbindende harsen gebruikt als je om de een of andere reden geen statines kunt nemen.

Helaas heeft ook dit medicijn nog niet bewezen dat het helpt tegen hartaanvallen en het voorkomen van beroertes. Wat juist een belangrijke reden is om cholesterolverlagende medicatie te nemen.

De bijwerkingen van galzuurbindende harsen kunnen de volgende bijwerkingen hebben:

 • Ademhalingsproblemen (bel dan 112)
 • Zwellingen aan het gezicht en de hals (bel dan 112)
 • Netelroos
 • Constipatie
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Brandend maagzuur
 • Winderigheid

Cholesterol

Wat zijn de gevolgen van statines?

Omdat vooral statines worden voorgeschreven ga ik even dieper in op de gevolgen van statines.

Wat zijn statines?
Statines is het meeste gebruikte medicijn om het cholesterol te verlagen. Statines zorgen voor een lagere cholesterol doordat ze de aanmaak van de stof mevalonaat remmen. Mevalonaat is nodig voor de productie van cholesterol. Blokkeer je de aanmaak van mevalonaat, dan zal dit resulteren in een lagere cholesterolwaarde.

Voordelen van statines:

 • Cholesterol verlagendVoor en nadelen van Stanines
 • Kans op hart- en vaatziektes wordt verkleind.

Nadelen van statines:

Zoals je kunt zien hebben statines nogal wat bijwerkingen. Het is dus vaak een grote afweging wanneer je nu wel of geen statines wilt gebruiken. Wel moet ik er bij zeggen dat de voor en nadelen pas  in werking kunnen treden op langer termijn (bij jaren gebruik).

Conclusie van cholesterol verlagende medicijnen

Cholesterolverlagers kunnen je heel goed helpen om je cholesterol te verlagen, echter je cholesterol kan nooit 100% op het goede niveau komen door simpelweg medicijnen te slikken. Het is zo dat er ook een erfelijke factor verbonden zit aan de hoogte van je cholesterol, echter het aanpassen van je huidige levensstijl kan wonderen doen voor je LDL gehalte.

Stop nooit zomaar met het slikken van cholesterol medicijnen, doe dit altijd in overleg met je huisarts. Probeer ook niet onderling te experimenteren tussen verschillende medicijnen, aangezien niet alle “verlagers” voor ieder gebruik bestemd is. Als je last krijgt van netelroos of een donkere kleur urine moet je altijd even je huisarts bellen om een ander medicijn te nemen.

Voeding, stoppen met roken, beperking van alcoholische dranken en voldoende beweging zijn de key factoren wanneer jij zelf je cholesterol wilt verlagen op een andere manier dan met medicijnen. Medicijnen hebben bijwerkingen, maar nog “niemand” is  er minder op geworden door gezond te eten en voldoende te sporten toch?

Wil jij op natuurlijke wijze en zonder vervelende en vaak gevaarlijke bijwerkingen je cholesterol verlagen? Zijn er eigenlijk wel mogelijkheden om je cholesterol te verlagen zonder medicijnen? Ontdek hier de meest complete totaaloplossing om hoog cholesterol te verlagen!
.

Bronnen:

 1. www.webmd.com/cholesterol-management/cholesterol-absorption-inhibitors-for-high-cholesterol
 2. www.webmd.com/cholesterol-management/bile-acid-sequestrants-for-high-cholesterol
 3. https://journals.co.za/content/cardio/13/4/EJC23763

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo, vanuit mijn werk als manueel therapeut zie ik dagelijks mensen, die allerlei spierpijnen en vermoeidheid hebben o.i.v. gebruik van statines.
  Prima te lezen, dat Q10 genoemd wordt in jouw beschouwing.
  In mijn praktijk merk ik, dat grosso mode gesteld 75% van mijn patiënten goed reageert op 50 mg Q 10 per dag.
  Op basis van een persoonlijke ervaring kan ik melden , dat 10 mg crestor per dag een gelijk effect geeft als 2 1/2 mg crestor per dag ; ergo wees kritisch met de dosering.
  Wellicht zeurderig : wordt verkleind moet echt met een d geschreven worden.
  Henk Smeenk [ manueel therapeut]

 2. hallo, vraagje, ik zit met een probleem om mijn cholesterol waarden goed te houden. alle medicijnen heb ik al gehad en ik verdraag er geen een. de bijwerkingen zijn te heftig. ja, en wat nu. kunt U goede raad geven ? alvast bedankt. groetjes.

 3. beste jack

  mijn vrouw gebruikt crestor tabl omh 10mg betalen we voor 80 euro 90 stuks
  ik gebruik simvastatine accord 40 mg betalen we voor 8,80 euro 90 stuks
  mijn vraag is dan ook wat verschil zit erin en kan dat niet anders
  ps die van mijn vrouw is 12jaar terug voor geschreven door een huisarts die inmidels met pensioen is
  gr fam luijsterburg

  1. Wat ik er van begrijp zijn beide medicatie statines. Echter, er zitten nogal wat verschillen tussen qua merk. Zo zijn generieke medicijnen altijd goedkoper. Het beste is om dit even met uw arts te bespreken, helemaal bij gebruik van statines! Het kan namelijk voorkomen dat een ander medicijn / merk voor andere bijwerkingen zorgen.

   Succes!

 4. Beste,Jack

  in mijn familie komen veel hart en vaatziekten voor en mijn vader (al jaren overleden) en mijn moeder hadden een te hoog cholesterol. Aangezien ik familiair belast ben en nu zelf 48 krijg ik ieder jaar een oproep om mijn bloedwaarden en ecg te laten controleren. Ik ben 4 jaar geleden gestopt met roken en we houden rekening met eetgewoontes en buiten het wekelijk sporten wandelen we iedere dag zeker 30 minuten met de hond.De afgelopen drie jaar blijkt dat mijn cholesterol blijft stijgen en zit inmiddels op 7.0. De praktijk ondersteuner adviseert medicatie maar ik heb volgende week een afspraak met de huisarts. Wat is raadzaam in deze mijn vader heeft destijds een cabg gehad met 5 omleidingen en mijn moeder 2 maal een tia. Wat betreft alle zaken waar ik zelf iets aan kan doen heb ik zeker gedaan maar niet met het gewenste resultaat. wel of niet aan de medicatie is eigenlijk mijn vraag.

  1. Hallo Fred,

   Dit is eerder een vraag wat u moet stellen aan een arts. Bij een groot risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten is medicatie vaak noodzakelijk. Echter, onderschat de effectiviteit van een mediterraan voedingspatroon/leefstijl niet. Zo heeft het Nurses' Heart Study aangetoond hoe effectief een mediterraan voedingspatroon eigenlijk is. Sterker nog, dit voedingspatroon is velen malen effectiever om hart- en vaatziekten te voorkomen dan het vaak aanbevolen vetarme voedingspatroon. Ik raad het u ook aan om het boek ''Eat, Drink And Be Healthy'' te lezen, echt een eye opener.

   Tevens lijkt een calorie beperkend dieet (calorie restricted diet) ook bijzonder effectief om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Echter, de juiste verhouding nutriënten is essentieel.

   Wat zijn uw eetgewoontes op dit moment overigens?

   Gezonde vetten is bijzonder belangrijk. Tevens oppassen met transvetten, teveel koolhydraten, geraffineerde suiker en e-nummers etc.

   Paar links:
   https://www.optimalegezondheid.com/cholesterol-waarom-je-meer-onverzadigde-vetten-zou-moeten-eten/
   https://www.optimalegezondheid.com/calorie-beperkend-dieet-om-je-bloeddruk-blijvend-te-verlagen/
   https://www.optimalegezondheid.com/tip-van-de-dag-116-voedingspiramide/

   Succes!

 5. Hallo !

  Bedankt voor de vele informatie die hier terug te vinden is. Ik heb gelezen over de nadelen van statines, maar ik vind nergens iets terug over de nadelen van fibraten (Lypanthyl). Zijn die vergelijkbaar met statines ?

  Dank u en groeten !
  Nico

 6. Stanine ( STAndard NINE ) is a method of scaling test scores on a nine-point standard scale with a mean of five and a standard deviation of two! Deze hebben echt niets met cholesterol medicatie te maken!

  Verder bestaat er natuurlijke statine welke ALA ( afkorting van Alfa-linoleenzuur ) bevat.

  Op je gezondheid Wouter Weber

 7. Goededag, ik heb wel eens gehoord dat het effect van cholesterol verlagende medicatie bij hoogbejaarde mensen practisch nul is.. Feit of fabeltje ? Bvd Connie meerman

 8. Ik heb n vraagje over mijn man.
  Hij had bij vorige test 4,9. Van de week weer getest en is nu 3,9. Dit heeft hij vooral te danken door bewuster en gezonder t eten. Hij slikt nu simvastatine 40mg. Volgens zijn arts mag hij absoluut niet stoppen met zijn medicatie. Over 6maanden gaat hij weer testen. Mocht het weer zijn gedaald of gelijk gebleven. Is het verstandig om met de medicatie te stoppen. Er zitten best veel risico's aan waar we van zijn geschrokken. En om heel eerlijk te zijn ben ik niet echt voorstander van medicatie. En ik vraag me ook echt af of het wel aan de hogere kant zit bij hem. ik hoor graag van je.

  Gr. Bela

  1. Ook al zijn er bijwerkingen voor dit medicijn, toch is het belangrijk om het in te nemen. Het is 'maar' voor een periode van 6 maanden. Focus je in de tussentijd op nog meer gezond eten en gezond leven, zodat je er zeker van bent dat je man kan stoppen na de volgende controle.

   Heel veel succes!

 9. Hallo ,
  Mijn vrouw gebruikt cholesterol tabletten SIMVASTINE 40 mg TEVA 1 per dag MET VEEL BIJWERKING
  nu willen we proberen om de dosis te verlagen door de tablet in 4 delen te breken en een 4e tablet per dag te gebruiken
  wij denken dat deze dan 10 mg bevat klopt dit Graag u antwoord

  Groeten
  Piet Schot

  1. Dat klopt inderdaad. MAAR doe dit nooit op eigen houtje. Overleg altijd met je huisarts als je de dosis wilt veranderen.
   Hoe vervelend het ook is, je huisarts heeft dit niet voor niets voorgeschreven.

 10. Ik gebruikte ook simvastatine en had veel bijwerkingen. Ik had een dronkenmansloop en uiteindelijk ben ik op straat in elkaar gezakt. Vervolgens ben ik in een diepe depressie geraakt wat bijna mijn leven heeft gekost. Op advies van de neuroloog ben ik gestopt met de simvastatine. Ik heb geen klachten meer. Bij bloedcontrole onlangs bleek het cholesterol 7 te zijn en de ldl 4.9. Nu komt de huisarts weer met simvastatine aan. Ik weet echt niet meer wat te doen. Ik wil deze medicatie echt niet meer innemen. Ik eet best wel gezond. Voldoende groente en fruit en niet iedere dag vlees maar wel regelmatig vette vis. Ik ben wat beperkt in beweging vanwege artrose en spierkrampen. Ik beweeg dagelijks kleine beetjes.

 11. hallo Ik gebruikte voorheen dagelijks Bestatin sinds kort kreeg ik van de arts te horen dat mijn cholestorol is gestegen van 179 naar 203 , Nu krijg ik Atorvastatin voor geschreven. Mijn vraag is
  hoelang het gaat duren voordat mijn chlorestorol gehalte omlaag gaat.

 12. Ik heb een vraag over cholesterol tabletten ik heb heel veel kramp ik heb crestor5mg
  (ROSUVASTATINE 5MG))heb nu gekregen ezetimide 10 mg. En de krampen beginnen weer was 2 wekengestop en veel minder last gehad gaarne uw advies

 13. Zelf heb ik twee verschillende medicijnen gebruikt, waardoor ik niet meer kon lopen, zitten enz. Alleen maar liggen en met vreselijke pijnen in al mijn gewrichten. Daardoor aan de prednison en Naproxen gezet. Nu het ik sinds 1 week Ezetimibe en voel al weer krampen opkomen. Mijn Cholesterol is 3.1. De huisarts vindt dit hoog terwijl anderen zeggen dat dit prima is.

 14. heb de afgelopen jaren 3 soorten statines gebruikt, simvastatine, atorvastatine, rosuvastatine. van alle 3 krijg in nachtelijke krampen op de meest waanzinnige plekken, oa tenen, en knieholte.
  wat is een goed alternatief op andere basis?

 15. Welke voedingsstoffen zijn er zo slecht dat heel Nederland ,een te hoog cholesterol heeft?wij Nederlanders hebben altijd matig gegeten.Hoe verklaar je dat?

  1. Het gaat mee om de levensstijl, Hetty. Daarnaast junkfood en al het industrieel gefabriceerde voedsel. De basis van veel hedendaagse aandoeningen.

 16. Gebruik ook simvastinne accord en heb veel last van krampen in voet en benen en s'morgens dikke stijve vingers huisarts kan niets vinden zou het van de tabletten kunnen komen

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share