• Wat is een bipolaire stoornis? + 6 belangrijke tips

Wat is een bipolaire stoornis? + 6 belangrijke tips

2018-08-09T13:18:29+01:00augustus 15th, 2018|Mentale Gezondheid|2 Reacties

Ken je iemand of ben je iemand die met een terugkerende frequentie extreme stemmingswisselingen ervaart? Ik heb het dan over manische ‘opgewekte’ perioden, waarin er veel energie wordt afgewisseld met zeer ‘sombere’ perioden van depressie. Als dat zo is, kan dit een teken zijn van een bipolaire stoornis.

Hoewel er veel mensen zijn, die met een bipolaire stoornis kampen, worden er ook veel mensen nooit nauwkeurig op gediagnosticeerd.

Terwijl zelfs ‘gezonde’ mensen gedurende de dag en in de loop van hun leven veel veranderingen in hun humeur ervaren, zijn mensen met een bipolaire stoornis vatbaar voor veel meer abrupte en drastische 'ups en downs'. De meerderheid van de mensen met een bipolaire stoornis ervaart zoveel sombere (depressie) en opgewekte (manie) fasen, dat hun kwaliteit van leven aanzienlijk verminderd. Dit heeft grote invloed op hun vermogen om normaal te leven, relaties te onderhouden, voor hun lichaam te zorgen, te werken en met anderen te communiceren.

Een bipolaire stoornis beïnvloedt zowat elk facet van iemands leven, inclusief de gedachten van die persoon, de lichamelijke gewaarwordingen, de slaap, de persoonlijkheid, emoties, en het gedrag. Tijdens de opgewekte manische perioden ervaart de persoon symptomen zoals rusteloosheid, woede, hallucinaties en agressie. Aan de andere kant zijn de symptomen van de sombere momenten vaak depressie, vermoeidheid, wanhoop, verlies van motivatie en sociaal isolement. Hoewel de exacte oorzaak van een bipolaire stoornis nog niet volledig bekend is, zijn enkele van factoren zoals genetica, de hersenchemie, de kindertijd en gebeurtenissen in het leven, die bijdragen aan de ontwikkeling ervan.

Net als een ernstige depressie en andere mentale stoornissen, is een bipolaire stoornis een aandoening die gedurende iemands leven zorgvuldig moet worden gecontroleerd. Door voorlichting te krijgen over de aandoening en de vroege waarschuwingssignalen, professionele hulp te zoeken en angst en depressie te verminderen door een gezonde levensstijl en het verminderen van stress, kunnen episodes van een bipolaire stoornis worden verholpen. Het vinden van alles wat je kunt over hoe een bipolaire stoornis zich ontwikkelt, vordert en aanhoudt, kan jou of een familielid helpen omgaan met de symptomen van deze soms verlammende aandoening.

Depressie versus bipolaire stoornis

Het belangrijkste verschil tussen depressie (of het nu een klinische, een korte of een grote depressie is) en een bipolaire stoornis, is dat mensen met een depressie geen manische of ‘opgewekte’ episodes ervaren. Degenen met een depressie hebben de neiging om doorlopend sombere gemoedstoestanden te ervaren en te lijden aan episodes van extreme droefheid, verlies van motivatie en gedurende een bepaalde periode weinig energie, die normaal gesproken niet onderbroken worden door gebruikelijke symptomen van een manie zoals extreme blijdschap/opwinding, hallucineren en overdreven energiek worden. Depressie komt ook vaker voor dan een bipolaire stoornis, die ongeveer 6%-7% van de Europese bevolking treft.

Hoewel ze belangrijke verschillen hebben, hebben een bipolaire stoornis en een klinische depressie ook wel overeenkomsten. Ze kunnen zowel prikkelbaarheid, agressie, zelfmoordgedachten en veranderingen in lichaamssensaties, slaap en eetlust veroorzaken.