• Brain Fog

Heb jij last van Brain Fog?

2018-01-24T16:52:55+01:00januari 29th, 2018|Mentale Gezondheid|0 Reacties

Als je merkt dat je constant vermoeid, afgeleid, humeurig en gewoon ‘uit je doen’ bent, heb je waarschijnlijk te maken met een soort van ‘Brain Fog’. Brain Fog is een ongewenste bijwerking geworden van onze snelle, geïndustrialiseerde levensstijl. Helaas eten we vandaag de dag veel  fastfood, zwaar bewerkt voedsel en vlees dat door de fabriek wordt gemaakt en ook de verschillende manieren waarop we onze tijd doorbrengen, ondersteunen de gezondheid van de hersenen niet.

Een hoog percentage mensen lijdt aan tekorten aan voedingsstoffen, krijgt veel te veel suiker binnen, heeft een gebrek aan slaap en hoge hoeveelheden stress en dit zijn allemaal dingen die het energieniveau uitputten. De hersenen zijn, naast voldoende rust en ontspanning, ook afhankelijk van een gestage stroom vitaminen en mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en glucose uit complexe koolhydraten.

Gelukkig wordt Brain Fog wel als een herstelbare aandoening beschouwd. Wil je het gevoel van scherpheid, focus en vreugde weer herwinnen? Zoals bijna alles wat met de gezondheid te maken heeft, begint het met het aanpakken van de onderliggende problemen, zoals je dieet, de stressniveaus die je ervaart, de hoeveelheid slaap en het niveau van fysieke activiteit.

Symptomen van Brain Fog

Lijden aan Brain Fog is in wezen het tegenovergestelde van een egocentrisch, kalm, optimistisch en gemotiveerd gevoel. Brain Fog kan je gemakkelijk van je inspiratie en je geluk beroven, terwijl je de kans op het krijgen van symptomen zoals angst en depressie vergroot.

Onderzoekers beschrijven symptomen van Brain Fog als “een interactie van fysiologische, cognitieve en perceptuele factoren”.

Het is waarschijnlijk dat Brain Fog geworteld is in een levensstijl, die ontstekingen en hormonale onevenwichtigheden bevordert en wordt verergerd door stress.

De symptomen van Brain Fog omvatten meestal:

  • weinig energie of vermoeidheid (inclusief het chronisch vermoeidheidssyndroom)
  • prikkelbaarheid
  • moeite met concentreren
  • hoofdpijn
  • vergeetachtigheid en moeite om informatie te onthouden
  • lage motivatie, zich hopeloos of licht depressief voelen
  • angst
  • verwarring
  • moeite met slapen gedurende de nacht of slapeloosheid
  • moeite met trainen

Wat is de oorzaak van Brain Fog?

Eerst en vooral is het niet verrassend dat als je niet genoeg slaapt, je een hogere kans hebt om je altijd moe te voelen en last te hebben van Brain Fog. We hebben om helder te kunnen denken allemaal elke nacht ongeveer zeven tot negen uur aan goede nachtrust nodig en kinderen en tieners hebben meestal nog meer nodig.

Als je consequent een goede nachtrust krijgt, maar nog steeds worstelt met de symptomen die horen bij Brain Fog zoals aanhoudende vermoeidheid en weinig motivatie, is de kans groot dat dit iets te maken heeft met de kwaliteit van je dieet. Tekorten in combinatie met suiker, alcohol, geraffineerde koolhydraten en een overdosis cafeïne kunnen een grote invloed op de hersenfunctie hebben.

Een in 2013 gepubliceerd onderzoek gebruikte de Wood Mental Fatigue Inventory-test (WMFI) om van 138 proefpersonen, die lijden aan Brain Fog, informatie te verzamelen. De meest gerangschikte omschrijvingen van hersensmist waren 'vergeetachtig', 'een wattig gevoel' en 'moeite met scherpstellen, denken en communiceren', terwijl de meest voorkomende activeringen van Brain Fog vermoeidheid, gebrek aan slaap, langdurige menstruatie, uitdroging en een flauw gevoel waren.

Op cellulair niveau wordt er gedacht dat Brain Fog wordt veroorzaakt door een hoge ontstekingsgraad en veranderingen in drie primaire hormonen<