Burnout

Laatste Update: 13 augustus 2015

Burn out Test - Ontdek Of Je Tegen Een Burn out Aanloopt

Burn out Test - Ontdek Of Je Tegen Een Burn out Aanloopt 

burn out testHet lijkt steeds vaker voor te komen - een burn out! Dat terwijl we allemaal de juiste balans tussen werk en privé proberen te vinden, maar dat is natuurlijk een heel stuk gemakkelijker gezegd dan gedaan! We willen allemaal een ‘’leven vol leven’’ waarbij er genoeg tijd is voor een succesvolle carrière, genoeg tijd is voor ontspanning en genoeg tijd is voor zelfontwikkeling en familie.

Het zou ideaal zijn wanneer deze onderdelen redelijk in balans zijn, maar wat doe je wanneer het uit balans is geraakt?

In dit artikel ga je ontdekken of je überhaupt tegen een burn out aanloopt, met een burn out test, en welke stappen je kunt zetten om te herstellen en een nieuwe burn out te voorkomen.

Lichamelijke, mentale en emotionele uitputting

Wanneer je te kampen hebt met constante druk, stress en veel verplichtingen op zowel je professionele als persoonlijke leven is het zeker een uitdaging om de balans te vinden. Indien je hier niet goed mee kunt omgaan, of dat deze onderdelen niet lekker lopen, kun je vrij snel een burn out krijgen!

Burn out test

De eerste stap is om te kijken of je een burn out hebt of tegen een burn out aanloopt. Dat doen we met de burn out test. Hieronder heb ik een korte vragenlijst voor je en kun je beantwoorden met:

*Helemaal niet
*Af en toe
*Vaak
*Heel vaak

 1. Ik voel me uitgeput, leeg en moet mijzelf forceren om goed de dag door te komen?
 2. Ik heb veel minder creativiteit dan vroeger?
 3. Wanneer ik kritiek krijg heb ik veel moeite om dat te verwerken?
 4. Ik slaap niet goed?
 5. Ik wil het liefste alleen zijn en met rust gelaten worden?
 6. Ik ben niet echt productief en fantaseer om ergens anders te zijn?
 7. Ik ben regelmatig ziek?
 8. Ik heb het gevoel dat ik de wereld moet dragen?
 9. Ik heb libido problemen?
 10. Om te ontspannen heb ik alcohol, sigaretten etc. nodig?
 11. Ik voel me niet lekker in mijn vel en zou het liefste ergens anders zijn?

Resultaten

Nu zal ik niet met een punten systeem komen:). Indien je de meerderheid van de vragen met ‘’vaak’’ en ‘’heel vaak’’ hebt beantwoord heb je een burn out of je loopt tegen een burn out aan. Je voelt overigens wel in je lijf of je een burn out hebt. Met name dat je moeite hebt met concentreren en veel minder belastbaar bent, dat zijn de grote symptomen van een burn out. Het woord overspannen kan ook in je opkomen.

 Om nog even terug te gaan naar de burn out test, de klassieke kenmerken zijn:

1. Extreme vermoeidheid: Het is normaal dat je wel een keer je off day hebt, maar het is anders wanneer je constant erg vermoeid bent, het lijkt eerder op chronische vermoeidheid syndroom . Het is alsof je niet uit bent kunt komen en eerst 3 bakken koffie nodig hebt.

2. Niet mee willen doen aan sociale verplichtingen zoals uitjes naar je vrienden of familie. Je hebt een hunkering om alleen te zijn en dit is natuurlijk een vicieuze cirkel.

3. Moeite met concentreren: Je hebt geen focus en bent constant afgeleid. Dit kan al gebeuren doordat je collega met een pen aan het tikken is dat totaal op je zenuwen werkt. Misschien kijk je ook wat vaker op de klok dan normaal.

4. Geen enthousiasme of energie om dingen te doen wat je eerder met plezier deed. Vond je het eerder nog leuk dat je een uitdagende baan had? Inmiddels wens je misschien steeds vaker dat je een baan had met minder verantwoordelijkheid of gewoon thuis kunt zitten. Problemen die je moet oplossen zijn irritant in plaats van een leuke puzzel en dat gezellige praatje met je collega is ineens vervelende smalltalk waar je de energie eigenlijk niet aan wilt besteden.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/tip-van-de-dag/tip-van-de-dag-53.mp4" width="640" height="360" description="Meer energie tips player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

5. Moeite met slapen, je bent namelijk constant aan het malen over dingen op je werk en in je privé situatie. Daardoor wordt je vermoeid wakker. In sommige gevallen slaap je wel, maar blijf je vermoeid.

6. Spierpijn en oververmoeidheid. Door alle spanning kun je onbewust telkens je spieren aanspannen, hierdoor kun je spierpijn krijgen. Ook kun je steeds vaker last hebben van je kaken of kiezen omdat je die nog weleens hard tegen elkaar klemt op momenten van stress.

7. Een drang naar alcohol, drugs en andere ‘’ongezonde gewoontes’’ zoals voor de tv hangen en fastfood eten, je zoekt naar een manier om de druk te verminderen. Dit maakt het natuurlijk erger. Want al die fastfood heeft niet de ingrediënten die je lichaam nodig heeft om met de druk om te aan.

8. Het gevoel dat je het niet alleen kunt oplossen en afhankelijk bent van anderen. Door de druk kun je heel onzeker worden en telkens bevestiging bij collega’s of familieleden zoeken.

Voor meer informatie over de symptomen - check dan het artikel met de belangrijkste symptomen van een burn out toegelicht.

De burn out verschijnselen herkennen

Het menselijk lichaam heeft natuurlijk een limiet. Om te voorkomen dat je straks thuis zit in de ziektewet, waar jij en je baas niet blij mee zijn, is het belangrijk om burn out verschijnselen te herkennen.

Merk je dat je op de test bij het merendeel van de stellingen vaak en heel vaak hebt beantwoord? Dan is het tijd om in te grijpen.

Om je limiet niet te doorbreken moet je uitgaan van je sterktes en je zwakke punten links laten liggen.

Moet je bijvoorbeeld werk doen dat helemaal niet bij je past, en niet in je taakomschrijving staat, probeer hier dan nee tegen te zeggen. Of doe het lastige werk eerder op de dag. De dingen waar je minder concentratie voor nodig hebt kun je dan later doen.

Samenvattend is een burn out het gevolg van teveel negatieve stress en teveel hooi op je vork - het gebeurt wanneer je niet meer goed met stressvolle situaties kunt omgaan en je verliest de "drive" om het op te lossen. Het is een serieuze aandoening en kan niet alleen je gezondheid aantasten, maar ook je mentale en emotionele gezondheid.

Op de werkvloer zijn er een paar factoren die een burn out kunnen uitlokken:

*Constant druk om deadlines en doelen te halen. In de meeste organisaties wordt er veel van je verwacht en moet je constant 100% zijn, maar net zoals met alles kun je niet altijd 100% gaan. Dat kan helemaal niet wanneer datgene wat van je verwacht wordt niet realistisch is en het weinig voldoening geeft.

*Onzekerheid over de continuering van je werk. Helemaal tegenwoordig werken we met halfjaarcontracten etc. en dat kan voor veel onzekerheid en stress zorgen. Het is niet voor niets dat de Maslow piramide veiligheid en zekerheid heeft toegevoegd aan de piramide.

Dit is bijna de basis van de Maslow piramide. Echter doordat je geen zekerheid hebt wordt je ongelukkig en weet je ook niet of je in de toekomst genoeg geld hebt om jezelf überhaupt te voeden. Een uitkering is immers geen vetpot.

maslow piramide

Om echt gelukkig te zijn is waardering en erkenning belangrijk, daardoor haal je ook meer voldoening uit je werk en ben je ook nog eens productiever en heb je minder snel een burn out.

Een vast contract is een teken dat jouw baas je waardeert. Bovendien is het ook een teken dat je meer tijd kunt investeren in het sociale contact met je collega’s want je gaat ze nog jaren dagelijks tegen komen.

Door de onzekerheid wordt eigenlijk het sociaal contact ook teniet gedaan en kom je steeds lager in de Maslow piramide.

*Teveel verschillende dingen doen. Het is het beste wanneer jij je kunt focussen op één taak, maar de vorige factor zorgt er ook voor dat je vaak meerdere taken moet uitvoeren (want je wil dat vaste contract dus zeg je geen nee).

Je moet 10.000 dingen doen en daardoor heb je een mindere productiviteit en daardoor ook minder voldoening omdat je de belangrijke dingen niet (goed) af krijgt.

Net zoals met andere ‘’klachten’’ is de eerste stap om er bewust van te zijn dat het er is!

Dus niet langer tegenwerken of denken dat je wellicht een burn out hebt. Die gedachte alleen al is een teken aan de wand. Bewustwording en erkennen is de eerste belangrijkste stap omdat je dan stappen kunt zetten om van een burn out te herstellen.

Vergeet niet dat het van GROOT belang is om je burn out nu aan te pakken. Voor meer informatie over de gratis online burn out de baas cursus - klik dan onderaan dit artikel of aan de rechterkant op de knop voor het gratis eBook plus online cursus.

Indien je niks doet of ermee rond blijft lopen kunnen de consequenties immens zijn, niet alleen voor je gezondheid, maar ook je carrière en zelfs je familie/gezin.

Wat kun je tegen een burn out doen?

Tip 1: Leer beter om te gaan met stress

Stress zorgt ervoor dat je lichaam in een fight of flight modus komt te staan. Dit houdt je niet langdurig vol. Door chronische stress kun je niet alleen een burn out krijgen, je kunt zelfs een depressie eraan overhouden. Daarom moet je beter leren om te gaan met stress.

Tip 2: Niet alleen zijn en je niet terugtrekken, ga vooral met mensen hangen die je energie geven en positief zijn.

Soms wil je gewoon alleen zijn, maar dat is niet slim. Mensen van wie je houdt, zoals je familie en vrienden, geven je juist energie. Ga daarom iets leuks met ze doen. Een avondje naar de bioscoop kost niet veel energie en je kunt daarna gezellig met ze praten.

Wel is het begrijpelijk om uit de buurt te blijven van mensen die je juist energie kosten. Als je collega’s met je willen na borrelen en als dat idee je extra stress bezorgd kun je gewoon nee zeggen. Dan is die Date Night met je partner of bioscoopbezoek met vrienden een goed excuus en nog leuker ook!

Tip 3: Het duurt even voor herstel - net zoals een wond die moet genezen.

Volg je de eerste tips al op maar merk je nog niets? Dat kan herstel van je burn out kost tijd. Net als een wond die moet genezen moeten je zenuwen herstellen van de druk waaronder ze al die tijd gestaan hebben. Het is net of je door je rug bent gegaan, dan moet je ook even rust houden en gaat de pijn niet direct weg. Geduld is een schone zaak.

Tip 4: Identificeer je persoonlijke triggers

Ga na waardoor jij het gevoel hebt dat je superieur werk moet afleveren in plaats van goed werk. Daarbij moet je niet alleen op je werkomgeving letten, maar ook kijken of hiervoor triggers bestaan in je persoonlijke leven.

Kijk ook naar hoe jij je werkomstandigheden inschat. Heb jij namelijk de middelen om te voldoen aan je opdrachten of heb je te weinig? Het blijkt namelijk dat de middelen die je hebt beter kunnen voorspellen of je een burn out krijgt dan de opdrachten die je krijgt.

Een uitdagende opdracht hoeft dus niet per sé het probleem te zijn, te weinig middelen om die opdracht goed uit te voeren wel.

Frustratie over het niet hebben van een schaar terwijl je die nodig hebt kan bijvoorbeeld een trigger zijn die eenvoudig is op te lossen.

Tip 5: Wees productiever en zeg vaker nee

Als je weet wat je triggers zijn weet je waar je nee tegen kunt zeggen. Naborrelen terwijl je nog moet overwerken? “Nee bedankt, ik wil dit eerst afmaken en dan quality timen met mijn gezin.” Een administratieve klus terwijl jij bent ingehuurd voor iets anders. “Nee bedankt, ik heb nog echt werk dat ik moet doen.”.

Op die manier kun jij je ook blijven focussen op één taak en heb je die nog eerder af ook. Daarbij draagt een taak die als hinderlijk wordt gezien ook bij aan een burn out. Daarna kun je ook wel administratief werk uitvoeren, dat hoeft niet tussendoor.

 Tip 6: Stop met uitstellen

‘s Ochtends kom je op je werk en dan ga je nog even praten met collega’s. Uitgebreid je mail controleren, ook al die nieuwsbrieven waar je toch nooit iets mee doet. Het nieuws lezen en om een uur of tien begin je eigenlijk pas met je echte werk. Dit uitstel gedrag is een manier van je lichaam om het stressmoment uit te stellen, maar daar wordt het alleen maar erger van.

Vat de koe bij de horens, of zoals Shia le Bouef zegt: JUST DO IT! Je zult je veel beter voelen als jij je werk hebt gedaan. Dan kun je daarna erover opscheppen bij je collega’s. Zo krijg je een dubbel gevoel van voldaanheid.

Tip 7: Ontspan

Na zo’n productieve dag waarbij je die koe super goed gemolken hebt is het tijd voor ontspanning. Dit kun je ook tussen de werkzaamheden door doen om het gevoel van druk te verminderen. Ik kan twee manieren van ontspanning aanbevelen, namelijk:

 • Meditatie
 • Yoga

Meditatie is perfect voor op het werk. Je kunt dit gewoon op de vloer of op je bureaustoel doen. Ga zitten en sluit je ogen. Maak echt contact met de stoel (of aarde) en voel je daarmee verbonden. Adem diep in en uit en probeer je hoofd helemaal leeg te maken. Merk omgevingsgeluiden op en laat ze dan langs je heen gaan. Doe dit totdat jij je weer ontspannen voelt of in ieder geval met twintig keer diep in en uit ademen.

[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/tip-van-de-dag/tip-van-de-dag-89-meditatie.mp4" width="478" height="360" description="meditatie voor beginners" player="4" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Bij sommige beroepen is het lastig om dit tijdens je werk te doen, zoals wanneer je docent bent of in de zorg werkt. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat juist die beroepen vaak met een burn out te maken hebben.

Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat als je minimaal 2 tot 5 keer per week mediteert, voor minimaal 20 minuten en één keer een uur, je na vijf weken minder last hebt van burn out klachten. Dit effect houd zelfs aan tot drie weken daarna. Dus na vijf weken mediteren kun je er een tijd mee ophouden tot je weer last krijgt van stress.

Vind je mediteren lastig? Dan is yoga ook een goede oplossing. Het enige verschil is dat je met yoga allerlei houdingen aanneemt waardoor jij je op je vorm kunt concentreren naast je ademhaling. Hierdoor kun je ook al stoppen met malen. Sterker nog, bij sommige houdingen verlies je gewoon je evenwicht als je aan iets anders denkt.

Het is de manier om werkgerelateerde gedachten uit je hoofd te bannen.

Tip 8: Lichamelijke beweging

Met yoga zijn we er eigenlijk al een beetje mee begonnen, lichamelijke beweging. Door te zwemmen, fietsen, hardlopen, gewichtstraining te doen of iets anders zorg je voor stressvermindering.

Dit komt doordat beweging gelukshormonen aanmaakt, bovendien wordt je er creatiever van waardoor je jouw werk beter kunt uitvoeren.

Tip 9: Neem tijd voor jezelf

Me-time is soms gewoon nodig. Door tijd voor jezelf te nemen kun je tot rust komen. Ga wandelen door het bos, met je mobiel op stil en ook niet laten trillen, om externe prikkels buiten te sluiten. Geniet van de frisse lucht en de natuur om je heen. Doe iets om tot jezelf te komen.

Het is belangrijk om externe prikkels uit te zetten. Dus zet de wifi uit als je een boek leest en zet juist een leuke CD aan om je ontspannen. Doe thuis je telefoon helemaal uit! Dat kan de wereld houdt echt niet op met draaien.

Door externe prikkels uit te schakelen en te focussen op je eigen ontspanning zorg je ervoor dat je geen prikkels krijgt die je druk geven.

Tip 10: Ga stappen zetten voor betere werk/privé balans

Had ik al iets gezegd over nee zeggen tegen werk zodat je thuis quality time hebt? Dat is al een stap om een betere balans te krijgen in je werk en privé. Meestal leidt je sociale leven onder een burn out, terwijl je die juist nodig hebt om geen burn out te krijgen.

Kijk daarom in je agenda en naar je werkzaamheden om prioriteiten te stellen.

Een date-night of vriendenavond is al een goede eerste stap.

Tip 11: Zorg dat je je creativiteit kwijt kunt

Bij sommige banen kun je jouw creativiteit niet zo goed kwijt als je zou willen. Bijvoorbeeld: Als graphic designer moet je toch dingen ontwerpen voor je werk en dat is niet altijd de kunst die jij in je hoofd hebt. Ga daarom iets doen waarmee je jouw creativiteit kwijt kunt, ik noem een paar voorbeelden:

 • Schilderen/tekenen
 • Fotograferen
 • Bloggen
 • Dichten
 • Dansen

Tip 12: Stap voor stap

Al deze stappen tegelijkertijd implementeren is niet alleen lastig, maar ook weer een manier om te veel hooi op je vork te nemen. Doe dit daarom stap voor stap. Zorg er eerst voor dat je toe komt aan het belangrijke werk en aan meer tijd voor je privé leven.

Meditatie is ook een goede eerste stap, daarna kun je de andere tips implementeren voor minder burn out klachten en meer levensgeluk.

Tot slot

Een burn out is een sluipende ziekte, daarom is de checklist een goede burn out test voor jezelf en anderen. Door een burn out kun je minder plezier ervaren in je werk en privé en als je er niets mee doet kun je er zelfs depressieve klachten van krijgen.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om een burn out te verminderen en te voorkomen. Nee zeggen, tijd voor jezelf, meditatie en andere manieren van ontspanning zijn de meest aanbevolen technieken om je burn out te verminderen.

Heb je zelf nog waardevolle tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen:

http://psycnet.apa.org/journals/apl/95/5/834/

http://psycnet.apa.org/journals/spq/14/1/3/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1540-4560.1974.tb00706.x/abstract

http://psych.stanford.edu/~mgumbrec/Why_We_Blog.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Interessant artikel! Mijn vriendin had een burnout. Zij is 6 maand thuisgebleven van haar werk om dit te overwinnen. Na die 6 maand had ze het nog steeds lastig om aan het werk te gaan. Zij heeft dan loopbaanbegeleiding gevolgd en daarna is ze stilletjes aan terug kunnen gaan werken. Ze moet wel nog steeds op haar hoede zijn en opletten dat ze niet teveel doet ineens.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share