PDS behandelingen

Laatste Update: 28 november 2016

Darmklachten Verhelpen Stap Voor Stap

Onze darmen zijn van cruciaal belang voor onze spijsvertering. Dat is het proces waar voedingsstoffen uit ons eten wordt gehaald en de productie van afval wordt voltooid, hierdoor is het mogelijk dat ontlasting kan worden afgevoerd uit het lichaam.

Onze darmen zijn gevoelig voor bepaalde ziekten, vooral als je niet genoeg vezels eet. Omdat onze darmen zo belangrijk zijn voor onze algemene gezondheid kijken we vandaag wat jij precies kunt doen om je darmen te versterken en darmklachten te stoppen.

Wat ze precies kunnen doen

Het eten wat we binnen krijgen wordt eerst gekauwd in je mond, hier begint onze spijsvertering eigenlijk al want ons speeksel helpt bij het afbraakproces. Het voedsel gaat door je maag heen en het beweegt zich eerst door je dunne darm en vervolgens door onze dikke darm. Je lichaam absorbeert voedingsstoffen als het eten langzaam maar zeker door het spijsverteringskanaal loopt.

spijsverteringskanaal uitgelegd

Wanneer het materiaal is ontdaan van eventuele verdere voedingswaarde dan wordt het ontlasting en wordt doorgegeven van de dikke darm in naar onze rectum en verlaat ons lichaam via de anus. Vezelrijk voedsel zoals havermout en andere granen, groenten, en fruit vergemakkelijken dit proces.

Op een natuurlijke manier onze darmen reinigen

Het spijsverteringsstelsel is een complexe reeks van buisvormige organen die beginnen bij de mond en eindigen bij het rectum. De snelheid waarmee je lichaam voedsel verteert wordt grotendeels beïnvloed door het soort voedsel dat je eet en je algemene gezondheid.

Als je sterk bewerkte voedingsmiddelen eet met weinig vezels dan is de kans groot dat je een trage spijsvertering hebt en misschien zelfs last krijgt met het opnemen van voedingsstoffen. Het reinigen van onze darmen met bepaalde voedingsmiddelen kan helpen door de spijsvertering te verbeteren en verhoogt het aantal voedingsstoffen die ons lichaam kan absorberen.

Stap 1

Begin door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels. Vezels spelen veel belangrijke rollen in het reinigen van onze darmen en zorgen ervoor dat onze darmen gezond blijven. Vezels helpen onze ontlasting te vergroten en er op die manier voor te zorgen dat alle afvalstoffen die anders in het spijsverteringskanaal zouden kunnen blijven hangen worden meegenomen.

Het eten van voldoende vezels voorkomt ook de ontwikkeling van divertikelaandoeningen, een probleem waarin kleine zakjes op de binnenzijde van de dikke darm vormen. Deze zakjes kunnen ontsteken en geïnfecteerd raken wanneer vast afval wordt opgevangen in deze zakjes, een probleem wat aanzienlijk veel pijn veroorzaakt.

Vrouwen moeten minstens 25 gram vezels per dag eten terwijl mannen dagelijks moeten streven naar minstens 38 gram. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zijn onder andere, vers fruit, groenten, en volkorenproducten.

Stap 2

Benadruk het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan prebiotica. Prebiotica zijn onverteerbare bacteriën die de groei van bacteriën die gewoonlijk door de darmen worden geproduceerd stimuleren. Factoren zoals veel stress en ziekte kunnen ervoor zorgen dat het lichaam minder van deze goede bacteriën produceert, hierdoor krijgen mensen last van stoornissen in de spijsvertering.

Het eten van voedsel zoals bananen, gerst, bessen, en zuivelproducten kan goed helpen ervoor zorgen dat de darm weer vol zit met prebiotica. Hierdoor wordt de spijsvertering efficiënter en worden afvalproducten geneutraliseerd en uitgescheiden.

Stap 3

Eet meer voedingsmiddelen die levende cultuur probiotica bevatten. Voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn onder meer yoghurt, miso, en sommige sojaproducten. Controleer de verpakking of er probiotica inzit en zorg ervoor dat het duidelijk aangegeven staat dat deze probiotica bestaan uit levende culturen.

Probiotica zijn bacteriën die van nature in het spijsverteringsstelsel ontstaan, deze helpen ons te beschermen tegen ziekte, bacteriën, en virussen. Probiotica kunnen helpen om ziekten die onze darmen aantasten te verminderen of voorkomen, zoals het prikkelbare darm syndroom en colitis ulcerosa.

Probiotica kunnen ook bijdragen bij het behouden van een gezond aantal nuttige bacteriën wanneer iemand antibiotica moet nemen en kunnen gastro-intestinale bijwerkingen helpen voorkomen met het gebruik van deze medicijnen.

Stap 4

Drink minstens 2 liter water per dag. Hoewel water technisch gezien geen voedingsmiddel is, werken voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels wel goed samen met water om onze darmen te reinigen. Om afval beter te kunnen verplaatsen door het spijsverteringskanaal hebben vezels water nodig om meer volume te krijgen. Bovendien kan onvoldoende hoeveelheid water leiden tot lichte tot matige uitdroging, en dit zorgt ervoor dat ons eten langzamer verteerd wordt.

Hoe kun jij je darmen versterken?

Onze darmen bevatten triljoenen gezonde bacteriën die een rol spelen bij de ondersteuning van ons immuunsysteem. Spijsverteringsaandoeningen of gewoon ouder worden kan ervoor zorgen dat we een duidelijke verzwakking merken in de spieren van onze darmen.

Verzwakte darmen kunnen leiden tot fecale incontinentie, spijsverteringsstoornissen en stoornissen van het immuunsysteem. Het is mogelijk onze darmen te versterken met lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten.

Stap 1

Zorg ervoor dat jij je rectale sluitspieren traint. Het klinkt misschien erg vreemd maar dagelijkse rectale oefeningen versterken onze darmspieren en vermindert het risico van fecale incontinentie. Het samentrekken en ontspannen van onze anusspieren, gemiddeld drie keer per dag met 30 herhalingen per keer.

Stap 2

Het samentrekken en ontspannen van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren zijn vergelijkbaar met de sluitspieren, het verschil is dat zij verantwoordelijk zijn voor de stroom van urine. Je trekt de bekkenbodemspieren samen wanneer je probeert om urine te stoppen terwijl je aan het urineren bent. Zodra je de bekkenbodemspieren geïdentificeerd hebt kun je deze trainen met 30 herhalingen.

Stap 3

Zorg goed voor de darmbacteriën door voldoende vezels binnen te krijgen. Een dieet rijk aan vezels, ongeveer 20 tot 35 gram per dag, stimuleert onze dikke darm door het induceren van de natuurlijke spiersamentrekkingen die vuildeeltjes door het spijsverteringskanaal duwen. Vezels ondersteunen ook de dikke darmbacteriën die ons immuunsysteem helpen infecties te bestrijden.

Stap 4

Eet minder verzadigd vet. Vet rood vlees en verwerkt voedsel heeft veel langer nodig om te verteren en de uiteindelijke afvalproducten komen niet zo gemakkelijk door onze dikke darm. Dit is zeker het geval als iemand een vezelarm dieet heeft. Beperk het eten van vet vlees tot een paar keer per maand en kies magere opties zoals gegrilde vis en gebakken/gegrild gevogelte zonder vel. Of zorg ervoor dat je de meerderheid van jouw eiwit uit plantaardige voedingsmiddelen met vezels krijgt, zoals bonen en noten.

Stap 5

Zorg ervoor dat je elke dag genoeg vitamines binnenkrijgt. Een goed uitgebalanceerd dieet, rijk aan plantaardig voedsel biedt ons de essentiële vitaminen die nodig zijn om een gezonde spijsvertering te ondersteunen. Onze darmen zijn een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringskanaal.

Supplementen tegen darmklachten

Ondersteuning van onze darm gezondheid is belangrijk voor het behoud van een goede fysieke conditie. Een verscheidenheid aan goede leefgewoonten, zoals lichaamsbeweging, voldoende water, en een goed dieet dragen hier allemaal aan bij. Als aanvulling op deze gewoonten kunnen voedingssupplementen helpen bij het behandelen van specifieke problemen met onze darmen en helpen met het bevorderen van gezonde darmen.

Net als bij elke vorm van complementaire of alternatieve geneeswijzen is het belangrijk eerst contact op te nemen met jouw arts om er zeker van te zijn dat deze supplementen voor jou veilig zijn om te nemen.

Psyllium Vezels

psyllium of vlozaadPsyllium vezels zijn een fundamenteel voedingssupplement dat een gezonde spijsvertering ondersteunt. Deze worden verkregen door het verwijderen van de zaad vliezen van de Plantago ovaal. Psyllium bevordert een gezonde darm door middel van vezels en werkt als een laxeermiddel en vulstof. Psyllium vezels worden meestal genomen in een poedervorm, gemengd met water of sap.

Het kan ook worden gevonden in sommige vezelrijke ontbijtgranen ontworpen om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Bij het nemen van psyllium is het belangrijk om voldoende water te drinken om mogelijke darm en keel problemen te vermijden. Daarnaast kan psyllium de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en moet misschien niet worden gebruikt door patiënten met diabetes.

Kamille

Volgens het Nationaal Centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde wordt kamille al duizenden jaren gebruikt om een verscheidenheid van gezondheidsproblemen te behandelen. Kamille wordt momenteel gebruikt om spijsverteringsstoornissen zoals koliek, winderigheid en een geïrriteerd maag-darmkanaal te helpen. Het gebruik van kamille voor diverticulaire ziekten wordt ook aangeraden.

Kamille is het vaakst beschikbaar als een thee, maar het is ook verkrijgbaar in tinctuur of capsule vorm. De effectiviteit van kamille bij de behandeling van deze aandoeningen wordt momenteel onderzocht door het Nationaal Centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde.

Pepermunt olie

Pepermunt kan een positief effect hebben voor de spijsvertering. Personen met het prikkelbare darm syndroom kunnen voordelen hebben bij het gebruik van pepermunt. Pepermuntolie kan ook worden gebruikt om spierspasmen te verminderen. Indigestie en abdominale uitzetting kunnen ook worden verminderd door pepermunt. Pepermunt is verkrijgbaar als thee en in een olievorm. De olie kan ook worden verkocht in capsules.

Lijnzaad

lijnzaad is gezondLijnzaad werkt laxerend en helpt om de darmen te ondersteunen door het stimuleren van een gezonde, tijdige verwijdering van fecale materie. Lijnzaad bevat oplosbare vezels en werkt door samen te vermengen met water en zo een zachtere ontlasting te maken. Een dosering van 15 gram gemalen lijnzaad per dag is aanbevolen.

Vitaminen voor sterke darmen

Vitamine D

Talrijke wetenschappelijke studies, waaronder een rapport uit Harvard uit 1996, hebben bevestigd dat vitamine D - zowel uit voeding en supplementen - zeer effectief kan zijn bij het verminderen van het risico op darmkanker. De meeste mensen krijgen de overgrote meerderheid van hun vitamine D uit blootstelling aan de zon. Het wordt geschat dat slechts 10 procent van de totale vitamine D van een persoon komt uit voeding.

Hoewel zuivelproducten en vette vis - zoals zalm en tonijn - zorgen voor goede natuurlijke bronnen, moeten supplementen worden genomen om de optimale inname van vitamine D te halen.

Vitamine C

Vitamine C vinden we het meeste terug in citrusvruchten. Vitamine C helpt bij het bestrijden van infecties, neutraliseert schadelijke vrije radicalen, en helpt bij de productie van collageen. Vitamine C kan ook helpen door het risico op darmkanker te verminderen, vooral bij vrouwen. Van 1981 tot 1989 voerde de University of Southern California een studie uit waaruit bleek dat vrouwen die hoge doses vitamine C innamen een verminderd risico op darmkanker hadden.

Vitamine E

Deze vitamine is vooral bekend vanwege de doeltreffendheid in de strijd tegen hart- en vaatziekten, maar van vitamine E is ook aangetoond dat het darmkanker kan vertragen. De American Cancer Society zegt dat er bewijs is waaruit blijkt dat vitamine E beschermt tegen verschillende vormen van kanker, met inbegrip van colorectale kanker. Natuurlijke bronnen van vitamine E zijn onder meer amandelen, zaden en donkere bladgroenten.

Vitamine B6

In het tijdschrift van de American Medical Association wordt bevestigd dat vitamine B6 het risico op darmkanker kan verminderen. Volle granen, orgaanvlees, en zaden bevatten hoge niveaus van vitamine B6 en zijn dus gezonde opties.

Vitamine K

Vitamine K wordt gevonden in volkorengranen en groenten zoals bloemkool, broccoli, spinazie, en spruitjes. Vitamine K helpt bij het stollen van ons bloed en helpt calcium onze botten te versterken. De goede bacteriën in de dikke darm produceren vitamine K en dit wordt geabsorbeerd door het slijmvlies van de dikke darm. Het behouden van goede vitamine K niveaus helpt bij een goede dikke darm functie en onze complete gezondheid.

Om op te sommen:

Hoewel we onze darmen (gelukkig) niet kunnen zien, spelen ze wel een belangrijke rol in ons leven. Het feit is dat veel mensen zich druk maken of hart gezondheid, maar veel minder mensen maken zich ook druk over hun darmstelsel. Geloof me dat je het verschil zult merken in je complete gezondheid als je darmen optimaal functioneren en darmklachten zullen zeker afnemen.

Voor meer tips tegen maag of darmklachten neem dan een kijkje op mijn blog. Voor vragen of opmerkingen kun je het beste hieronder een reactie achter te laten! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,

  Ik ben een jongeman van 26 en zit eigenlijk met het volgende,
  Sinds misschien al wel een aantal jaren heb ik last van winderigheid.
  Op een dag laat ik misschien wel 100 winden en 95 daarvan zijn echt vies.
  5 van de 10 keer heb ik ook dunne ontlasting.
  Op wat vette hap en een paar biertje in het weekend na heb ik wel een redelijk gezond eet patroon. Eet voldoende afwisselend en eet voldoende fruit. Ook slik ik dagelijkse een vitaminepilletje.

  Mijn leefgedrag qua eten is veelal hetzelfde al mijn vrienden maar ik ben de enigste die zoveel last van deze dingen heb.

  Zou ik hiermee naar de dokter moeten gaan of zijn hier medicijnen voor bij de drogist waar ik het eerst eens mee zou kunne proberen?

  Mvg

  1. Het zou kunnen duiden op een voedselintolerantie, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die het erger maken? Ik kan zelf niet goed tegen pasta om een je een voorbeeld te geven. Vaak zijn het wel de ‘’bewerkte’’ voedingsmiddelen die klachten veroorzaken, denk aan chips, frisdranken etc. Voel je je ook opgeblazen? Probeer in ieder geval kleinere porties te eten, langzamer te kauwen (te veel lucht meenemen met de spijsbrij kan een oorzaak zijn). Bepaalde voedingsmiddelen rijk aan vezels en koolhydraten zoals spruitjes, broccoli, bonen en volkorenproducten kunnen ook winderigheid veroorzaken.

   -Een paar tips op een rijtje
   -Meer / voldoende water drinken
   -Alcohol consumptie verminderen (als het van toepassing is)
   -Eet langzaam en voedsel goed kauwen
   -Kleinere porties eten, meerdere keren per dag
   -Voedseldagboek aanleggen

   Indien de klachten blijven, dan is het verstandig om een arts te raadplegen, het kan duiden op een groter probleem (zoals een prikkelbare darm). Bij de drogisterij zijn dacht wel middelen of enzymen complex, maar het is beter om eerst te overleggen met een arts. Medicijnen bij de drogisterij moeten altijd in overleg genomen worden, dit wordt vaak onderschat!

   Succes!

 2. Na de endeldarmkanker operatie in juli 2014, een zeer onrustige stoelgang 10 -20x was normaal. artsen zeggen dat door het missen van ca 24 cm dikke en deel endeldarm+ 12 lymfeklieren het lichaam en sensoren in de darm moet wennen aan de nieuwe situatie. Na twee maanden geen verbetering. Totdat ik een Australisch onderzoek zag op internet waarin was vastgesteld dat snel fermenterende voeding een grote onrust kan veroorzaken in de darmen. Na dat ik de FODMAP richtlijnen volgde trad er direct verbetering op tot 75%! (FODMAPs (fermentable, oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols), which are poorly absorbed by the gastrointestinal tract)
  De specialist UMC Utrecht kende dit onderzoek niet maar gaat zich hierin verdiepen en raadde mij aanvullend Psylliumvezels te gebruiken en schreef voor 1x daags 3,2g Psyillium Orange suikervrij van Sandoz voor. dit was een verbetering maar dit preparaat bevat Sorbitol dit triggert de darmen weer omdat het snel fermenteert! Dus via de drogist een kwaliteit gekocht zonder toevoeging. Begonnen met 1x 4g ruim voor de warme maaltijd dit verbeterde de situatie verder, diameter van de ontlasting werd 2 á 3 maal vergroot. Momenteel 2xdaags 4g Samen met streng houden aan de Fodmap richtlijnen en Spyllium 4-8g is de stoelgang frequentie terug gebracht tot aanvaardbaar niveau dat ik er weer op uit kan( bekkenbodemspieren oefenen dat ga ik nu als volgende stap doen om na deze zware operatie weer normaal te kunnen functioneren. (gelukkig geen uitzaaiingen en door de nieuwe Europese richtlijnen ben ik gelukkig niet preventief bestraald.)
  Een hartelijke groet, Arend
  nuttige links;
  http://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/
  http://med.monash.edu.au/news/2012/fodmap-app.html
  http://www.aboutibs.org/site/treatment/low-fodmap-diet/
  http://www.fodmap-dieet.nl

 3. Darmklachten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door dieet problemen en kunnen verergerd worden door onderliggende darmproblemen, zoals Candida, darmparasieten, een afwijkende darmflora, gluten of histamine intolerantie of bacteriële infectie. Je kunt een laboratorium ontlastingsonderzoek de meeste voorkomende darmproblemen aanvragen op http://www.darmklachten.nl

  1. Helaas werken niet alle natuurlijke producten intentie bij alle mensen. Iedereen reageert weer anders.
   Het goed om altijd met een lage dosis te beginnen, en even af te wachten hoe je lijf hierop reageert.

 4. ik had in december 2017 al 5 weken diarree naar huisarts gegaan en ontlasting laten controleren en alles was goed.
  toen ben ik gestopt met bier drinken 2 januari 2018 en diarree over naar een paar dagen.
  21 januari was het minder en toen weer bier gedronken en snacht pijn in buik en darmen.
  Ik heb dit al 4 jaar geleden ook gehad maar nu duurt het wel erg lang. [ ook door bier ]
  Nu 10-3-2018 moet ik wel meer dan 10 keer per dag naar wc. met veel slijm en verse bloed erbij en kleine ontlasting af en toe.
  Veel winden laten word er snacht wakker van en moet dan naar de wc. en komt dan weer veel slijm mee.
  Wat zou dit kunnen wezen ? en wat moet ik doen ?

  1. Daar ka ik weinig over zeggen, Dennis. Het enige wat ik je aan kan raden is ASAP naar je huisarts te gaan.

 5. ik ben een vrouw van 56. Sinds december moet ik bijna iedere nacht zoveel boeren, dat ik er veel nachtrust door mis. Soms voel ik me ook misselijk zonder over te geven. Er komt ook weleens wat maagzuur omhoog. Mijn huisarts en de diëtiste droegen geen oolossing aan die mij verder hielp. Ik eet bijna altijd vegetarisch, veel volkorenproducten, groete en fruit en drink dagelijks een glas kefir. Dankzij de kefir heb ik geen laxeermiddelen meer nodig. Dagelijks gebruik ik een curcum8neapsule met zwarte peper. Daardoor ben ik van de maagzuurremmer Ranitine af.

  Heeft u een tip tegen het boeren?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share