De cholesterolverlagende eigenschappen van havermout

Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen, waaronder atherosclerose of verdikking van de slagaders. Dit kan dan verder weer leiden tot hartproblemen, waaronder hoge bloeddruk, beroertes en hartaanvallen. Als je cholesterolgehalte hoog is, word je geadviseerd om actie te ondernemen door de aanpassing van je dagelijkse voeding en het hebben van regelmatige lichaamsbeweging.

Er zijn vele soorten voedingsmiddelen die worden aanbevolen, die je kan eten om je cholesterol te verlagen en één daarvan is havermout. In dit artikel gaan we bekijken hoe havermout je cholesterol aanzienlijk kan verminderen.

Stevig ontbijt tegen cholesterol

Dat stevige ontbijt uit de keuken van je oma, of de warme havermoutpap voor het slapen gaan, je herinnert je ze vast nog. Ik kreeg vroeger van mijn moeder havermoutpap als ik 's middags na school lekkere trek had.

Havermout brengt niet alleen je slechte LDL-cholesterol niveaus naar beneden, het houdt ook je goede cholesterol perfect op peil en het is ook een geweldige manier om de dag te beginnen. Haverzemelen gecombineerd met andere granen, gebak en andere producten kunnen dezelfde eigenschappen hebben maar voor mij gaat er niets boven een simpel rechttoe rechtaan havermout ontbijt.

Waarom havermout?

Nu, waarschijnlijk vraag je jezelf af hoe havermout je cholesterol nu eigenlijk helpt. Wel, in de eerste plaats is het van belang om te weten dat havermout vol zit met oplosbare vezels. We weten dat vezels het LDL-niveau verlaagt door uitgebreid onderzoek in het verleden. Hoewel experts een aantal hebben ideeën hoe dit komt, weten ze niet precies hoe. Wanneer je  vezels begint te verteren worden ze klef. Onderzoekers denken dat in de darmen die klefheid de cholesterol kan stoppen daar hij als het ware wordt geabsorbeerd door de vezels.

De vezels die niet oplosbaar zijn binden zich aan het LDL-cholesterol. Dit heeft meerdere voordelen, namelijk dat er minder LDL-cholesterol in je bloed terechtkomt en dat je ontlasting wat zachter blijft. Dit helpt ook tegen verstoppingen en obstipatie.

Oplosbare vezels

Door het feit dat de LDL-cholesterol zich hecht aan de vezels die niet worden opgenomen door het lichaam kom je ervan af als afval, in plaats van dat al dat cholesterol in je systeem en slagaders wordt opgeslagen. Wil je meer bewijs over dit onderwerp dan kan ik je vertellen dat enkele recente studies hebben aangetoond dat het cholesterolgehalte effectief kan worden verlaagd als haver wordt gecombineerd met andere cholesterolverlagende voedingsmiddelen.

Recente onderzoeken

Onderzoekers hebben cholesterol verlagende medicijnen getest tegenover cholesterolverlagende voedingsmiddelen in een groep met 34 volwassenen met een hoog cholesterolgehalte. De resultaten waren opmerkelijk, cholesterolverlagende voeding verlaagd het cholesterolgehalte even goed als cholesterol medicijnen. Dit is goed nieuws voor mensen die op een natuurlijke wijze hun cholesterol willen verlagen. Het toevoegen van havermout aan je dieet kan al een ontzettend goede stap zijn om je cholesterol te verlagen.

Havermout in cholesterol verlagend dieet

Hoe ga je nu havermout in je dieet opnemen? Nu dat is redelijk eenvoudig. Je begint met het voor de hand liggende, genieten van een kom koude of warme havermout in de ochtend. Als je niet zo graag enkel havermout eet, kun je proberen bananen of walnoten toe te voegen. Of  wat dacht je van wat lijnzaad, rozijnen, kaneel en honing?

Je kan havermout ook toevoegen aan allerhande soepen en stoofschotels of ze gebruiken als jasje als je gaat paneren, voeg ze toe aan de broodkruimels samen met een eitje en bakken maar.

Meer goede voedingsmiddelen

Ook kun je havermout terug vinden in een aantal verschillende soorten voedsel. Je associeert haver waarschijnlijk meer in het algemeen met haver in ontbijtgranen en havermoutpap zelf. Je kan het echter ook in brood terug vinden. Haver kan ook gemalen worden tot een poeder en worden gebruikt als meel, om brood te maken maar ook bagels, pistolets, enz...

Gebruik ruwe haver voor de sandwiches en meng  gesneden haver in andere voedingsmiddelen, zoals muffins of pannenkoeken.

Slechte voedingsmiddelen

Maar vergeet niet dat niet alles met het woord "havermout" in zijn naam ook goed voor je is. Bijvoorbeeld, een heel slecht voorbeeld van voedsel dat op basis van haver zou moeten zijn, zijn de zogenaamde havermout cookies die in werkelijkheid zeer weinig havermout bevatten en veel vet en suiker. Bekijk de ingrediënten altijd even  altijd op te kijken hoeveel oplosbare vezels er echt inzitten.

Cholesterol verlagend recept met havermout

  • Havermoutpap
  • Theelepel lijnzaad
  • Peer

Een goede manier om je cholesterol te verlagen is door vezels en omega 3 te combineren. Daarom kun je havermoutpap combineren met peer en lijnzaad. Lijnzaad is namelijk een goede plantaardige bron voor omega 3 wat goed is om je HDL--cholesterol te verhogen en daarmee de verhouding van LDL- en HDL-cholesterol te verbeteren. De peer zorgt voor extra smaak en is ook nog eens een vrucht die net als haver boordevol vezels zit.

Je kookt 200 ml melk en voegt daar 5 eetlepels havermout aan toe. Dit roer je door elkaar tot het een papje is. Dan kun je er nog een theelepel lijnzaad doorheen doen voor meer omega 3 en stukjes peer. De peer was je eerst en snijd je in stukken. Verwijder hierbij ook het klokhuis. Roer daarna alles goed door elkaar en eet smakelijk!

Tot slot...

Havermout is ontzettend gezond en goed om je cholesterol te verlagen. Dit komt doordat havermout rijk is aan vezels en het LDL-cholesterol zich hieraan hecht in de darmen. Hierdoor wordt er minder LDL-cholesterol in het bloed opgenomen wat uiteindelijk kan leiden tot een dalend cholesterolgehalte in je bloed.

Haver is daarbij ook nog eens vaak een basis voor andere voedingsmiddelen, zoals brood. Brood op haverbasis kan daarom goed gebruikt worden in een dieet met cholesterolverlagende kenmerken. Let wel op! Soms worden koekjes en andere ongezonde dingen gemaakt met haver, maar dat maakt het product niet opeens gezond! Er zit nog steeds veel suiker en transvetten in. Hierdoor worden de goede eigenschappen van haver in zogenoemde haverkoekjes teniet gedaan.

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/cholesterol/Cholesterol en havermout.mp4"
width="478"
height="360"
description="Havermout en cholesterol"
player="5"
autoload="true" autoplay="false"
loop="false" autorewind="true"
/]

.

Bewaren

Bewaren