Het lijkt wel bijna alsof er elke maand een nieuwe zoetstof uitkomt die om onze aandacht vraagt. Hoewel ahornsiroop nu weer een echte trend is in de gezondheidsbeweging, wordt deze zoetstof al duizenden jaren gebruikt.
TIP: Deze ahornsiroop staat bekend als de allerlekkerste! Klik hier
Ik heb het op dit blog al eerder erover gehad hoe ongezond kunstmatige zoetstoffen zijn. Voor mensen met diabetes of insulineresistentie is het echter vaak moeilijk om echte suikers te gebruiken. Hoewel geraffineerde suiker natuurlijk nooit aan te raden is, kan ahornsiroop als een mooi alternatief dienen dat met mate kan worden gebruikt.
Twijfel jij er nog aan of deze gouden siroop toch echt wel zo gezond is? In dit artikel deel ik verschillende redenen met je waarom je beter voor ahornsiroop kan kiezen!
Laten we beginnen...
Ahornsiroop is rijk aan antioxidanten
Studies die het totale gehalte aan antioxidanten van natuurlijke zoetstoffen tot geraffineerde suikers, zoals witte suiker vergelijken, vonden aanzienlijke verschillen in dit gehalte. Geraffineerde suiker, maïssiroop en agavesiroop bevatten maar weinig antioxidanten, maar ahornsiroop, bruine suiker en rauwe honing bevatten juist de hoogste hoeveelheid antioxidanten.
Een goede reden om van zoetstof te veranderen? De voedingswaarde van ahornsiroop is best indrukwekkend als het aankomt op de hoeveelheid beschermende antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat ahornsiroop maar liefst 24 verschillende anti-oxidanten bevat. Deze antioxidanten, in de vorm van fenolische verbindingen, zijn gunstig voor het verminderen van schade door vrije radicalen. Deze kunnen namelijk ontstekingen veroorzaken en bijdragen tot de vorming van verschillende chronische ziekten.
Enkele van de belangrijkste antioxidanten in ahornsiroop omvatten benzoëzuur, galluszuur, kaneelzuur, en diverse flavanolen zoals catechine, epicatechine, rutine en quercetine. Terwijl de meeste zijn te vinden in lage concentraties, zijn anderen aanwezig in grotere hoeveelheden, dus het is mogelijk dat de voordelen van deze antioxidanten de nadelen van de hoge hoeveelheid suiker tegenwerken.
Ahornsiroop heeft een lagere glycemische index
Geraffineerde suiker, en geraffineerde koolhydraten in het algemeen, worden snel gemetaboliseerd door de lever - waardoor er een hoge piek in de bloedsuikerspiegel volgt, die vervolgens resulteert in een zogenaamde 'crash'. Erger nog, een hoge consumptie van geraffineerde suikers verhoogt de insulineniveaus, wat na verloop van tijd kan leiden tot insulineresistentie en zelfs diabetes.
Hou er wel rekening mee dat, hoewel ahornsiroop zeker gezonder is dan geraffineerde suiker, het nooit gezond is om te veel suiker te nuttigen uit een of meerdere bronnen. Dit leidt op de lange duur onvermijdelijk tot gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes. Dus gebruik ook ahornsiroop spaarzaam. Om diabetes onder controle te houden, is het zelfs beter om toegevoegde suikers helemaal te vermijden of toch in ieder geval zeer sterk te beperken.
Ahornsiroop bestrijdt ontstekingen in je lichaam
Ahornsiroop biedt grote hoeveelheden antioxidanten met een ontstekingsremmende werking, en als onderdeel van een gezond dieet kan de natuurlijke suikersiroop helpen om bepaalde ziekten die veroorzaakt worden door chronische ontstekingen in het lichaam, zoals artritis, te voorkomen. Plantaardige verbindingen in de siroop verminderen oxidatieve stress die verantwoordelijk is voor een snellere veroudering en het verminderen van de kracht van ons immuunsysteem.
Ahornsiroop kan je beschermen tegen kanker
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat suiker kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker, lijkt dit niet het geval te zijn voor ahornsiroop. Dit komt door de aanwezigheid van antioxidanten die de cellen beschermen tegen beschadigingen en mutaties van het DNA. Terwijl ahornsiroop alleen waarschijnlijk niet zal leiden tot een verminderd risico op het ontwikkelen van kanker, is het een veel veiligere optie dan geraffineerde suiker of kunstmatige zoetstoffen.
TIP: Deze ahornsiroop staat bekend als de allerlekkerste! Klik hier
Ahornsiroop bevordert de gezondheid van je huid
Veel mensen zweren bij het gebruik van ahornsiroop, wanneer dit direct op de huid wordt aangebracht. Net als rauwe honing kan ook ahornsiroop helpen om ontstekingen van de huid, roodheid, oneffenheden en een droge huid tegen te gaan. Meng je rauwe melk of yoghurt, havermout en rauwe honing met ahornsiroop, kun je deze mix aanbrengen op je gezicht als een soort masker voor hydratatie en voor een natuurlijke reiniging.
Ahornsiroop verbetert je spijsvertering
Wist je dat geraffineerde suikers niet alleen ertoe leiden dat je favoriete spijkerbroek steeds stakker wordt, maar ook kunnen bijdragen tot candida, PDS, en andere spijsverteringsproblemen? Een van de beste stappen die je kunt nemen op weg naar de genezing van auto-immuunziekten en spijsverteringsproblemen is door minder suiker te consumeren en geraffineerde suikers helemaal te vermijden.
De meeste kunstmatige zoetstoffen veroorzaken ook symptomen van indigestie, inclusief een opgeblazen gevoel, krampen en constipatie. Om het spijsverteringskanaal gezond te houden, vrij van chemicaliën en schade door een suikerrijk dieet, is ahornsiroop een veel beter alternatief om te gebruiken in gebak, yoghurt, havermout of smoothies.
Ahornsiroop levert belangrijke vitaminen en mineralen
Ahornsiroop bevat zink en mangaan in relatief grote hoeveelheden, en is ook een rijke bron van kalium en calcium. Zink kan helpen bij het bestrijden van ziekten en kan tevens het immuunsysteem versterken omdat het je niveau van witte bloedcellen omhoog houdt, terwijl mangaan een cruciale rol speelt in de stofwisseling van vetten en koolhydraten, de opname van calcium, de regulering van de bloedsuikerspiegel, en de functie van hersenen en zenuwen.
Ahornsiroop is een gezond alternatief voor kunstmatige zoetstoffen
Gebruik jij normaal gesproken kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam of sucralose? Dan wordt het de hoogste tijd dat je toch maar overweegt om over te stappen op ahornsiroop, rauwe honing en stevia. Natuurlijk wel met mate. Kunstmatige zoetstoffen, ook al bevatten ze geen calorieën, zijn wel de oorzaak van tal van gezondheidsproblemen zoals gewichtstoename, vermoeidheid, angst, depressie, leerstoornissen en nog veel meer.
Veel bestaande ziekten kunnen worden verergerd door herhaaldelijk gebruik van kunstmatige zoetstoffen en omdat ze je trek en hongergevoelens versterken, kom je er meestal van bij in plaats van dat je ervan afvalt. Het is heel goed mogelijk om een verslaving aan kunstmatige zoetstoffen eraan over te houden, omdat ze invloed hebben op de genotscentrales in je hersenen.
Ahornsiroop, mits gebruikt met mate, is geheel veilig te gebruiken en zorgt bovendien voor voldoening wegens de natuurlijke zoete smaak.
7 tips om volop te genieten van gezonde ahornsiroop
Ahornsiroop is ontzettend lekker en heeft bijna een caramelachtige smaak, maar er zit ook een behoorlijk pittig prijskaartje aan vast. Daarom heb ik hieronder 7 tips voor je op een rij gezet om het beste uit je ahornsiroop te halen!
Heb je een fles ahornsiroop gevonden, bekijk dan eerst even het etiket om te controleren of er ook echt ahornsiroop - en niets anders dan ahornsiroop! - inzit. Sommige merken zijn namelijk gemaakt van goedkope, geraffineerde siroop. Die wil je dus vermijden!
Verreweg de beste kwaliteit siroop komt uit Canada. Heb je de mogelijkheid een dergelijke siroop te vinden, ga er dan zeker voor!
De pure siroop is verkrijgbaar in graad A, B en C. Hoewel de meeste experts van mening zijn dat graad A de beste kwaliteit biedt, heeft graad B de beste smaak. Wil je wat centen besparen, ga dan voor graad B, omdat je hier uiteindelijk minder van nodig hebt.
Ben je van plan om voornamelijk met de ahornsiroop te bakken, dan is graad C ook een optie, omdat deze een karakteristieke smaak verleent aan gebak.
Bewaar geopende flessen altijd in de koelkast of zelfs in de diepvries om de smaak vers te houden.
Kies altijd voor een ahornsiroop uit een glazen fles. Kun je dit niet vinden, giet de siroop dan om in een glazen fles. Dit is de beste manier om de siroop lang vers te houden.
Ook al staat er soms een langere houdbaarheidsdatum op, zorg ervoor dat je de siroop binnen 1 maand na opening op hebt gebruikt. Niet alleen verlies je na deze maand steeds sneller voedingsstoffen, de smaak gaat er ook merkbaar op achteruit.
Tot slot...
Persoonlijk vind ik ahornsiroop heerlijk op pannenkoeken of in een bakje havermout. Voor de meeste mensen is deze luxe siroop echter geen dagelijkse kost, voornamelijk vanwege het hoge prijskaartje. Des te meer reden om er spaarzaam mee om te gaan dus!
Hoe gebruik jij graag je ahornsiroop? Heb je misschien favoriete gerechten? Deel het in de comments!
TIP: Deze ahornsiroop staat bekend als de allerlekkerste! Klik hier
Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Slagroom in de koffie en een beetje ahorn siroop er over heen
Niet zo gezond, maar wel ontzettend lekker!
Geniaal!