Cholesterol Dieet

Laatste Update: 22 oktober 2020

Cholesterol Verlagend Recept 2

Het is heerlijk zomer in Nederland en ondanks dat we erg genieten van het lekkere weer, vinden we het toch heerlijk om wat verfrissends te eten. Softijs en milkshakes zijn ook dit jaar weer erg in trek. Niet alle verfrissende versnaperingen hoeven ongezond te zijn. Dit is een recept, wat erg lekker is, en prima gedronken kan worden als je ook een hoog cholesterol gehalte hebt. Je wilt natuurlijk niet te hele middag in de keuken staat met dit lekkere weer, dit recept is binnen 3 minuten klaar!

Zomer smoothie ingrediënten

 • 1 glas sinnaasappelsap
 • 2 glazen ananas blokjes
 • 1 banaan, in stukjes gesneden
 • 1/4 kopje magere melk
 • 1 lepel honing
 • 1 kop vol met gebroken ijs


De bereiding van deze smoothie is eigenlijk heel erg simpel. Gooi alles in de blender totdat het een lekker vloeibaar geheel is geworden.

Waarom helpt dit recept tegen een hoog cholesterol?

Dit recept is een gezond alternatief voor andere frisse versnaperingen die je anders zou nemen en die vaak slechter voor je cholesterol zijn. Door dit te nemen in plaats van ijs of een milkshake krijg je al minder vet binnen en heb je ook veel meer voordelen van de vitaminen en mineralen die erin zitten. Hierdoor heb je niet alleen verfrissing, maar ook bescherming.

Het is belangrijk om gebruik te maken van verse sinaasappelsap waar het vruchtvlees ook in zit. Dit zijn namelijk belangrijke vezels. De vezels zorgen ervoor dat minder LDL-cholesterol door je darmen wordt opgenomen. Hierdoor krijg je al minder LDL-cholesterol in je systeem wat je cholesterolwaarden al kan verbeteren.

Daarbij zit er in sinaasappelsap ontzettend veel vitamine C. Vitamine C is een krachtig antioxidant dat belangrijk is om vrije radicalen te elimineren. Dit is weer van belang omdat vrije radicalen je bloedvaten kunnen beschadigen waardoor cholesterol er eenvoudig aan kan blijven plakken. Hierdoor kan je last krijgen van plaque vorming en uiteindelijk zelfs van beroertes, een longembolie of zelfs hersenbloedingen en hartaanvallen. Gezonde bloedvaten zijn van levensbelang vooral als je al last hebt van een te hoog cholesterol en vitamine C kan daarbij helpen.

De ananas is ook een vrucht die rijk is aan vezels en daarom een rol kan spelen in het verlagen van de hoeveelheid LDL-cholesterol in het bloed(1). In ananas zit ook het enzym bromelaïne. Dit is erg belangrijk voor het herstel na sporten en kan daardoor ook goed zijn voor het herstel van beschadigde bloedvaten. Dit enzym voorkomt dat te veel vet en eiwitten in het bloed zijn en daar voor schade kunnen zorgen.

Daarbij zit ook in de ananas veel vitamine C.

Banaan is een gezonde groente door de calcium die erin zit en natuurlijk door de vezels. De vezels helpen net als de vezels uit de twee andere vruchten om het LDL-cholesterol minder in je bloed terecht te laten komen(2). In plaats daarvan verlaat het je lichaam met de ontlasting.

Naast de vezels zit er ook veel kalium in banaan. Dit is belangrijk omdat kalium helpt om je bloeddruk te verlagen. Een hoge bloeddruk kan er namelijk voor zorgen dat er meer cholesterol afzettingen in je cardiovasculaire systeem zijn. Door je bloeddruk te verlagen kan cholesterol minder goed blijven plakken aan de aderwanden.

De magere melk is een goed alternatief voor normale melk. In melk zit namelijk cholesterol, maar ook belangrijke stoffen die je nodig hebt voor je gezondheid. Calcium en vitamine B12 kun je bijvoorbeeld uit melk halen. Vitamine B12 is belangrijk voor je hersenen en is eigenlijk alleen uit dierlijke bronnen te halen. Als je voor je cholesterol bent overgestapt naar een vegetarisch dieet is het belangrijk om toch voldoende vitamine B12 te eten en dat kan door zuivelproducten of het eten van een ei. Als je dan zuivel neemt is het voor je cholesterol van belang om voor de magere variant te gaan.

De honing geeft nog wat extra smaak aan dit cholesterolverlagende recept en uit onderzoek blijkt zelfs dat het eten van 70 gram honing per dag je cholesterol met 3 procent kan verlagen(3). Dat is goed nieuws voor de zoetekauwen onder ons.

Tot slot...

Dit recept is in de zomer een goed alternatief om jezelf te verfrissen ten opzichte van ijs of een milkshake. Vooral als je gebruikmaakt van bevroren fruit kan het net zo verfrissend zijn als een milkshake. Door de vezels, vitamine C, kalium en bromelaïne in deze voedingsmiddelen is dit erg geschikt voor het verlagen van je cholesterol. Daarbij helpt de zoete honing ook nog eens. Als dat geen goed nieuws is weet ik het ook niet meer.

Eigen ideeën kunnen natuurlijk aan het recept worden toegevoegd. Heb je zelf nog een leuke toevoeging, of heb je dit recept al geprobeerd? Laat dan hieronder even een reactie achter.

Bronnen:

 1. http://www.ehow.com/facts_5721266_pineapple-good-lower-cholesterol_.html
 2. http://www.livestrong.com/article/519132-do-bananas-affect-cholesterol-levels/
 3. http://www.livestrong.com/article/40719-effect-honey-cholesterol/

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack,

  SInds een jaar geleden is bij mij geconstateerd dat mijn cholesterol gehalte te hoog is. De gecombineerde waarde (zoals mij is aangegeven) betreft 5,4. Nou heb ik medicijnen ontvangen om de cholesterol gehalte te onderdrukken met als doel 2,5. Een te hoog cholesterol gehalte zit in mijn familie.

  Hoe sta jij tegenover het gebruik van medicijnen. En wat zou je mij als mogelijke alternatief adviseren?

  Gr

  Rakees

  1. Dag Rakees,

   Het klopt dat genetische factoren bijdragen dat het lichaam meer cholesterol aanmaakt dan ''normaal'''. Wat betreft medicijnen zie ik als een onderdeel van de behandeling. Enerzijds goed letten op gezonde leefstijl factoren (minder verzadigde vetten, meer voedingsvezels, meer groente en bewegen), anderzijds medicijnen waarbij de dosering goed in de gaten gehouden wordt.

   Mijn advies is om u goed te richten op een gezonde leefstijl in combinatie met medicijnen, vervolgens zelf zoveel mogelijk doen de cholesterol te verlagen en dan met de behandeld arts overleggen of een vermindering van medicijnen mogelijk is, goede communicatie met uw arts is essentieel.

   Voor tips over gezonde leefstijl therapie kunt u het beste even kijken op de blog:

   https://www.optimalegezondheid.com/cholesterol/

   Succes!

 2. Prachtig recept. Wellicht nog gezonder melk te vervangen door plantaardige melk (soya-,
  rijst-, haver-,hennep-, en binnenkort aardappelmelk) of deze zelf te maken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

20 Shares
Tweet
Pin20
Share