• Begin de dag goed met een gezond ontbijt

Goed ontbijt voor optimale gezondheid

2016-10-29T13:19:52+01:00november 28th, 2010|Voedingsadvies|2 Reacties

Laatste update: door

Onderdelen van een goed ontbijt

Wat is een goed ontbijt?  Het mag duidelijk zijn dat je eerste maaltijd alles bepalend is voor de gehele dag. Start je met een ongezond ontbijt bij bijvoorbeeld een ''fast food'' restaurant, dan is de kans veel groter dat je hele dag een ongezonde tint zal krijgen.

Aan de andere kant, als je start met een gezond gevarieerd ontbijt waarbij de juiste balans voedingstoffen gehaald worden, dan zal je hele dag gezonder zijn.

In dit artikel zal ik je een aantal tips geven over wat een gezond ontbijt zou moeten zijn.

De basis

Een goed ontbijt bestaat moet naar mijn mening bestaat uit koolhydraten die langzaam opgenomen worden, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Deze 3 macro nutriënten moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn in je ontbijt. Echter, de micro nutriënten zoals vitamines, mineralen en fytonutriënten mogen zeker niet overgeslagen worden.

Daarom ben ik ook geen voorstander van een vermageringsdieet, dit omdat complete voedingsgroepen uitgesloten worden. Het is veel beter en eenvoudiger om je niet blind te staren op het nieuwste dieet.

In plaats van denken wat je allemaal "NIET'' mag eten, probeer juiste te denken wat je allemaal ''WEL'' kunt eten dat heel gezond is!

Als je kijkt naar verschillende onderzoeken zoals de Nurses' Health Study gedaan in Frankrijk kun je concluderen dat een voedingspatroon met een mediterraan tintje het meest gezond is.

Dit betekent dat je meer dan voldoende groente zult eten, normale hoeveelheden fruit en veel gezonde vetten. Vooral dat laatste is essentieel voor een gezond voedingspatroon.

Echter, in Nederland krijgen we naar mijn mening te veel koolhydraten binnen en te weinig gezonde vetten. Het is beter om wat minder koolhydraten te eten en je inname gezonde vetten te verhogen. Hierdoor verlaag je het risico op de ontwikkeling van diabetes, hart- en vaatziekten en niet te vergeten overgewicht.

Maar voordat ik je een voorbeeld menu geef, eerst wat je NIET zou moeten eten:

Zorg dat je geen gesuikerde muesli, of wit brood eet. Al die bewerkte ontbijt producten bevatten weinig belangrijke voedingsstoffen en verhogen allemaal maar onnodig je bloedsuikerspiegel.

Eet ook geen gesuikerde yoghurt en drink geen vers geperste sinaasappelsap. Dit zijn allemaal dikmakers en doen meer schade dan goed.

Als je het moeilijk vind om in de ochtend te gaan ontbijten is de truck om te beginnen met een kleine maaltijd zoals een banaan. Daarbij kun je ook altijd je ontbijt opsplitsen in 2 kleine maaltijden. Veel mensen hebben moeite om een goed en stevig te ontbijten in de ochtend. Dit is vaak een kwestie van even wennen.

Het opsplitsen van het ontbijt kan de oplossing zijn.

Zorg voor regelmaat in je ontbijt

Als je een optimale gezondheid wilt, is het belangrijk dat je hier regelmatig mee bezig bent. Een goede gezondheid komt je tegenwoordig niet zomaar aanwaaien. Dit betekent niet dat het moeilijk is. De eerste stap die je kan nemen naar een optimale gezondheid is dat je met regelmaat een goed en stevig ontbijt eet. Dit zorgt ervoor dat jij je gedurende de gehele dag fit en vitaal zult voelen en veel energie.