Voedingsadvies

Laatste Update: 15 juli 2020

Goed ontbijt voor optimale gezondheid

Wat is een goed ontbijt?  Het mag duidelijk zijn dat je eerste maaltijd alles bepalend is voor de gehele dag. Start je met een ongezond ontbijt bij bijvoorbeeld een ''fast food'' restaurant, dan is de kans veel groter dat je hele dag een ongezonde tint zal krijgen.

Aan de andere kant, als je start met een gezond gevarieerd ontbijt waarbij de juiste balans voedingstoffen gehaald worden, dan zal je hele dag gezonder zijn.

In dit artikel zal ik je een aantal tips geven over wat een gezond ontbijt zou moeten zijn.

De basis

Een goed ontbijt bestaat moet naar mijn mening bestaat uit koolhydraten die langzaam opgenomen worden, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Deze 3 macro nutriënten moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn in je ontbijt. Echter, de micro nutriënten zoals vitamines, mineralen en fytonutriënten mogen zeker niet overgeslagen worden.

Daarom ben ik ook geen voorstander van een vermageringsdieet, dit omdat complete voedingsgroepen uitgesloten worden. Het is veel beter en eenvoudiger om je niet blind te staren op het nieuwste dieet.

Uit onderzoek blijkt dat het handig is als je tussen de 15% en 25% van je dagelijkse energiebehoefte eet tijdens je ontbijt(1).

In plaats van denken wat je allemaal "NIET'' mag eten, probeer juiste te denken wat je allemaal ''WEL'' kunt eten dat heel gezond is!

Als je kijkt naar verschillende onderzoeken zoals de Nurses' Health Study (3) gedaan in Frankrijk kun je concluderen dat een voedingspatroon met een mediterraan tintje het meest gezond is.

Dit betekent dat je meer dan voldoende groente zult eten, normale hoeveelheden fruit en veel gezonde vetten. Vooral dat laatste is essentieel voor een gezond voedingspatroon.

Echter, in Nederland krijgen we naar mijn mening te veel koolhydraten binnen en te weinig gezonde vetten. Het is beter om wat minder koolhydraten te eten en je inname gezonde vetten te verhogen. Hierdoor verlaag je het risico op de ontwikkeling van diabetes, hart- en vaatziekten en niet te vergeten overgewicht.

Maar voordat ik je een voorbeeld menu geef, eerst wat je NIET zou moeten eten:

Zorg dat je geen gesuikerde muesli, of wit brood eet. Al die bewerkte ontbijt producten bevatten weinig belangrijke voedingsstoffen en verhogen allemaal maar onnodig je bloedsuikerspiegel.

Het is belangrijk voor je stoelgang en energiehuishouding dat je voldoende vezels eet (2), die zitten bijvoorbeeld in fruit en groente.

Eet ook geen gesuikerde yoghurt en drink geen vers geperste sinaasappelsap. Dit zijn allemaal dikmakers en doen meer schade dan goed.

Als je het moeilijk vind om in de ochtend te gaan ontbijten is de truck om te beginnen met een kleine maaltijd zoals een banaan. Daarbij kun je ook altijd je ontbijt opsplitsen in 2 kleine maaltijden. Veel mensen hebben moeite om een goed en stevig te ontbijten in de ochtend. Dit is vaak een kwestie van even wennen.

Het opsplitsen van het ontbijt kan de oplossing zijn.

Zorg voor regelmaat in je ontbijt

Als je een optimale gezondheid wilt, is het belangrijk dat je hier regelmatig mee bezig bent. Een goede gezondheid komt je tegenwoordig niet zomaar aanwaaien. Dit betekent niet dat het moeilijk is. De eerste stap die je kan nemen naar een optimale gezondheid is dat je met regelmaat een goed en stevig ontbijt eet. Dit zorgt ervoor dat jij je gedurende de gehele dag fit en vitaal zult voelen en veel energie.

Rust, reinheid en regelmaat zijn waarschijnlijk geen onbekende termen voor je...

Eet je een goed ontbijt, dan zal de rest van de dag goed verlopen!

Heb je geen idee hoe jij zelf een goed gebalanceerd ontbijt "in elkaar moet zetten"? Klik dan hieronder op de link voor de gratis ontbijt recepten!

Gratis ontbijt, lunch en diner recepten!

Mijn eigen ontbijt

Zoals ik in het begin van het artikel heb gezegd is het belangrijk dat je ontbijt de juiste verhouding nutriënten bevatten. Dit betekent in de praktijk dat je een gevarieerd ontbijt zou moeten eten.

Hieronder een aantal voorbeelden van ontbijten die ik regelmatig eet:

1. Biologische yoghurt of ongezoete amandelmelk met havermout

2. Lijnzaad of chia-zaadjes

3. Handvol bosbessen

Analyse: 

1. Biologische yoghurt is rijk aan levende culturen en calcium. Ik wissel af met ongezoete amandelmelk en is ook zeer gezond en suiker arm.

2. Lijnzaad of chia-zaadjes voor de gezonde vetten

3. Bosbessen voor de antioxidanten.

Daarbij wissel ik weleens af met een groente omelet waarbij ik 2 eieren gebruik. Zodoende krijg je per direct een portie groente binnen. Tenslotte vind ik het ook prettig om een groene smoothie zo vroeg mogelijk te drinken.

Zoals je kunt zien hoeft een gezond ontbijt helemaal niet saai of moeilijk te zijn. Het geheim achter een gezond ontbijt is de juiste samenstelling ingrediënten die eenvoudig te combineren zijn.

Heb jij nog een goede ontbijt tip voor me? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X17300045
 2. https://www.researchgate.net/profile/Paul_Ward6/publication/305313574_Moral_Fiber_Breakfast_as_a_Symbol_of_%27A_Good_Start%27_in_an_Australian_Obesity_Intervention/links/59fa82ee458515d20c7d672f/Moral-Fiber-Breakfast-as-a-Symbol-of-A-Good-Start-in-an-Australian-Obesity-Intervention.pdf
 3. https://www.nurseshealthstudy.org/about-nhs

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ontbijt pas sinds 3 maanden en ontbijten met een zelfgemaakt miso soepje is heerlijk maar kost even tijd.
  Op werkdagen ontbijt ik daarom met havermoutpap. Ik maak het met rijstmelk en doe er op het laatst nog wat gedroogde cranberry's doorheen. Voordat ik ga douchen zet ik de melk met havermout op een laag pitje en na het douchen is de havermout klaar, even laten staan (kan ik me gelijk aankleden) en eten maar. Tot 3½ uur later heb ik een voldaan gevoel.

  1. Het duurt even voordat je gewend bent aan het eten in de ochtend wanneer je dit eerder nooit echt gedaan hebt. Alvast het ontbijt "in werking zetten" zorgt ervoor dat je meer tijd overhoudt.

   Goede tip, zal dit voortaan ook doen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share