• De tien meest populaire diëten kritisch bekeken Deel 2

De tien meest populaire diëten kritisch bekeken: Deel 2

2014-01-18T07:51:17+00:00januari 18th, 2014|Dieet|0 Reacties

Laatste update: door

De tien meest populaire diëten kritisch bekeken: Deel 2

groenten In het tweede deel van deze special bekijken we nog vijf populaire diëten.  Er zijn erg veel diëten op de markt waardoor het overzicht niet altijd even gemakkelijk te vinden. Welke diëten zijn momenteel het meest bekend? Wat zijn hun kernprincipes, welke voordelen bieden ze op gezondheidsvlak en welke kritiek krijgen ze van specialisten?

Laten we maar direct verder gaan waar we gebleven waren:

6. Het Atkins-dieet

zalm is gezondDr. Atkins, een Amerikaanse cardioloog, ontwikkelde dit dieet oorspronkelijk voor zichzelf, omdat hij gewicht wilde verliezen. Hij schreef in 1972 het boek “Dr. Atkins Dieet Revolutie” en bracht later nog een aantal bijgewerkte versies daarvan uit waarin hij echter nooit afweek van z'n basisprincipe, namelijk dat een dieet een laag gehalte aan koolhydraten mocht bevatten en erop gericht moest zijn de insuline-waarden onder controle te houden.

In het begin van de 21e eeuw werd z'n dieet immens populair in zowel Noord-Amerika als Europa. Naar schatting één op de elf Amerikanen zouden het dieet op een gegeven moment gevolgd hebben.

Het dieet is dus gebaseerd op een lage calorie-inname en gaat uit van een eetprogramma in vier fases. Samen met de inname van extra vitamines en mineralen en voldoende lichaamsbeweging moet dit leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies.

Volgens Atkins was de belangrijkste factor waardoor mensen verdikten een te hoge inname van suikers, meelproducten en fructoses, de geraffineerde koolhydraten. Door de consumptie hiervan drastisch te beperken zou ons lichaam volgens hem overschakelen op het verbranden van lichaamsvetten als energiebron.

De sleutel tot dit proces zou liggen in een lage insuline-waarde. Het zijn vooral de geraffineerde koolhydraten die deze doet pieken, andere koolhydraten zijn gezonder.

Doordat ons metabolisme anders gaat werken onder dit dieet zou het volgens Atkins effectiever zijn dan andere diëten. Hij beveelt verder aan maximum 20% van onze calorie-inname uit verzadigde vetten te halen. Het dieet verloopt in vier fases: eerst de inductie-fase waarin de koolhydraten-inname sterk beperkt wordt, vervolgens een fase waarin voedzame en vezelrijke stoffen worden toegevoegd tot de gewichtsafname stopt.

Dan wordt dit terug afgebouwd zodat de gewichtsafname langzaam weer begint te lopen, dit is de derde fase. In de vierde fase mag je beetje bij beetje meer koolhydraten toevoegen zolang je gewicht maar niet meer omhoog gaat.

Voordelen van het dieet zijn onder andere dat je wel nog veel eiwitten mag eten zodat fervente vleeseters niet in de kou blijven staan en dat het mensen toelaat hun persoonlijke ideale koolhydraten-consumptie te vinden waarbij het onderscheid maakt tussen goede en slechte koolhydraten.

Bovendien helpt het dieet bij nogal wat mensen om veel gewicht te verliezen en soms ook om de cholesterolwaarden te verbeteren.

Er zijn echter ook nadelen. Zo is het tellen van koolhydraten moeilijk vol te houden waardoor veel mensen opgeven en al het verloren gewicht er weer bij winnen. Ook zitten er weinig fruit en groenten in het dieet waardoor een tekort dreigt aan vitamines voor zij die het volgen.

Tenslotte zou de metabolisme-verandering die het dieet poogt te veroorzaken ook belastend kunnen zijn voor de nieren, er is sowieso weinig onderzoek naar de gezondheidseffecten op lange termijn van dit dieet.

7. Het Volumetrics dieet

minder calorieënDit dieet is gebaseerd op het idee dat mensen de neiging hebben om elke dag dezelfde hoeveelheden voedsel te eten, zonder daarbij te letten op het aantal calorieën. Een goede en gemakkelijke manier om te vermageren is dus te zorgen dat we zoveel mogelijk calorie arme producten op het menu zetten.

Zo hebben we niet echt het gevoel dat we minder moeten eten, hebben we wel een gevuld gevoel en verliezen we toch gewicht. Ideaal zijn groenten en fruit bijvoorbeeld.

Het boek “Het Ultieme Volumetrics Dieet” van professor Barbara Rolls moet ons leren wat de caloriewaarden van onze voeding zijn, hoe je deze kan verminderen en hoe je de juiste keuzes kan maken om toch geen honger te hebben.

Hiervoor werkt de professor met vier categorieën waarvan de eerste het minste aantal calorieën bevat en de vierde het meeste. Voedingsproducten uit de eerste twee categorieën mag je in grote hoeveelheden eten, de derde categorie met mate en de vierde moet je tot een absoluut minimum beperken.

Omdat het dieet eerder als een filosofie is opgevat dan als een strikt dieetplan kan je zelf de keuze maken om bijvoorbeeld één dag veel minder uit de eerste twee categorieën te eten en jezelf te verwennen met iets uit categorie vier.

Hierdoor zou het gemakkelijker vol te houden zijn.

Als je de richtlijnen uit het boek volgt is dit dieet behoorlijk gezond omdat er zoveel groenten en fruit op het menu staan. Het legt bovendien geen taboes op aan bepaalde soorten voeding zodat je menu's in principe voldoende gevarieerd blijven. De doelstellingen qua gewichtsverlies zijn ook heel redelijk en haalbaar. Door het werken met categorieën leer je jezelf ook welke voedingsgroepen veel calorieën bevatten, dit is waarschijnlijk gemakkelijker dan constant calorieën tellen.

De voornaamste kritiek op het dieet is dat het tijdrovend is omdat de auteur ervan uitgaat dat je de meeste maaltijden vers bereid. Ook is er kritiek dat ze geen rekening houdt met het feit dat mensen niet enkel eten omdat ze honger hebben, veel mensen eten ook om 'emotionele' redenen. Al bij al krijgt dit dieet echter goede punten van de critici.

8. Het Cambridge-dieet

afvallen icoonOok dit dieet blijft nog steeds erg populair. Het is gericht op snel gewichtsverlies en biedt zes verschillende dieetplannen aan tussen 415 en 1500 calorieën per dag afhankelijk van hoe snel je gewicht wil verliezen. Ze bieden energierepen, soepen en shakes aan die gebalanceerde hoeveelheden voedingsstoffen bevatten zodat je geen tekorten opbouwt en die je als je enige bron van voedsel kan gebruiken of in combinatie met gewone maaltijden met weinig calorieën.

Het gewichtsverlies kan erg snel gaan met dit dieet, wat positief kan lijkt maar toch ook een aantal problemen kan veroorzaken. Zo klagen deelnemers aan dit dieet dikwijls over vermoeidheid, misselijkheid, een slechte adem en constipatie.

Ook kan het op lange termijn wel erg saai worden als je enkel nog energierepen, soepen en shakes mag eten. Artsen wijzen er trouwens op dat het risicovol is dit dieet langer dan 12 weken vol te houden en dat je de meest extreme vorm ervan (minder dan 600 calorieën per dag) best niet zonder medische begeleiding aanvat.

9. Het paleo-dieet

oermens Hoewel het de laatste jaren al veel kritiek te verduren heeft gekregen uit wetenschappelijke hoek heeft dit dieet toch nog steeds heel veel interesse van mensen die gewicht willen verliezen. Zoals de naam al aangeeft is het principe van dit dieet dat we onze dagelijkse menu's zoveel mogelijk moeten baseren op wat onze voorouders in het paleolithisch tijdperk aten: eieren, noten, zaden, vruchten, groenten, kruiden en in gematigde hoeveelheden vis en vlees.

Verwerkte voeding en graanproducten zijn dus uit den boze.

Dit dieet volgen betekent dat je veel proteïnes en weinig geraffineerde koolhydraten consumeert. Het dieet is niet enkel gericht op het verliezen van gewicht maar zou ons ook gezonder moeten maken door bijvoorbeeld het risico op diabetes en hartziektes terug te dringen.

Er is niet één officiële versie van dit dieet zodat je het zelf deels kan invullen naargelang je smaakpatroon. Aanhangers zeggen dat het voldoende is het dieet 80% van de tijd te volgen om 99% van de voordelen te hebben.

Dat het dieet zo flexibel is moet het gemakkelijker maken het vol te houden. Ook de eenvoudige richtlijnen en het feit dat je geen calorieën moet tellen maken het een 'gemakkelijk' dieet.

Maar zoals gezegd hebben gezondheidswetenschappers ook heel wat kritiek op het dieet. Zo hebben we absoluut geen idee hoe het dieet van onze voorouders er werkelijk uitzag. Ook of hun dieet dan wel zo gezond was is maar de vraag, ze leefden in elk geval veel minder lang dan de huidige westerse mens.

Hierdoor kan het zijn dat ze bijvoorbeeld geen last kregen van botontkalking gewoon omdat hun lichaam daar de tijd niet voor had. Het mijden van zuivelproducten bijvoorbeeld lijkt met onze huidige levensduur in elk geval geen goed idee.

Diëten waar hele voedingsgroepen verbannen worden zoals dit paleo-dieet vormen altijd een risico voor je gezondheid als je niet zorgvuldig op zoek gaat naar vervangende producten en eventueel supplementen.

10. Het alkaline-dieet

vegetarisch etenDit dieet is bekend geworden omdat nogal wat Hollywood-sterren verklaarden dat het voor hen de sleutel was tot het perfecte lichaam. Het idee erachter is dat ons lichaam teveel zuur produceert wat vervolgens in vetten wordt omgezet. Dit overtollig zuur is ook de aanleiding van veel ziektes zoals artrose, osteoporose en nier- en leveraandoeningen.

Om ervoor te zorgen dat ons lichaam meer alkalisch en minder zuur wordt zouden we vlees, geraffineerde granen en suikers, zuivelproducten, industrieel geproduceerd voedsel en thee en koffie zoveel mogelijk moeten laten staan.

Het eten van grote hoeveelheden fruit en groenten wordt dan weer wel aanbevolen omdat deze helpen de zuurtegraad in ons lichaam naar beneden te krijgen.

Het oorspronkelijke doel van het dieet was het voorkomen van nierstenen en ontstekingen aan de urinewegen. Het zou verder inderdaad kunnen bijdragen aan het voorkomen van artrose en andere aandoeningen die mee veroorzaakt worden door een te hoge zuurtegraad.

Gewichtsverlies is slechts een neveneffect van het dieet en is voornamelijk te wijten aan het feit dat we ongezonde producten vervangen door groenten, fruit en noten. Minder suikers, alcohol en verwerkte graanproducten zijn bekende manieren om gewicht te verliezen maar dit dieet is niet het snelste pad naar gewichtsverlies.

Critici zeggen ook dat het dieet niet goed uitgebalanceerd is. Er bestaan een aantal versies van dit dieet en sommige daarvan bannen volledige voedingsgroepen (zoals zuivel) uit ons menu.

Dit is risicovol en kan tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken. Ook zal het je in het begin veel tijd kosten te leren welke producten je nu eigenlijk wel of niet mag eten. Er zit geen echte filosofie achter dit dieet, er worden gewoon lijstjes gemaakt met voeding die de zuurtegraad in je lichaam doet stijgen of dalen.

Heb je vragen of opmerkingen over de diëten die we hier besproken hebben? Aarzel niet en stuur me je reactie door! Interactie op de blog wordt altijd erg gewaardeerd. 

Nuttig artikel? Deel het hieronder via social media!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: