• Hormonale veranderingen in de menopauze

Hormonale veranderingen tijdens de menopauze

2017-05-09T10:56:38+01:00mei 1st, 2017|Overgang|0 Reacties

Laatste update: door

De veranderende niveaus van hormonen, die worden geproduceerd door de eierstokken en dan vooral de dalende niveaus van oestrogeen, zorgen tot in de late jaren van de menopauze voor veel veranderingen. Maar eerst wat informatie over de menopauze en dan vooral over de symptomen. Later kun je lezen over hoe de hormoonniveaus invloed hebben op de verschillende delen van je lichaam.

Wat is de menopauze?

De menopauze is een normale verandering in het leven van een vrouw en dit is de periode dat haar menstruatie stopt. Daarom noemen sommige mensen de menopauze ook wel 'de verandering van het leven' of 'de verandering'. Tijdens de menopauze produceert het lichaam langzaam minder hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Dit gebeurt vaak tussen je 45ste en 55ste jaar. Een vrouw zit echt in de menopauze als ze twaalf maanden op rij niet meer ongesteld is geweest.

Wat zijn de symptomen van de menopauze?

Elke vrouw zal de menopauze anders ervaren. Sommige ervaren symptomen die nauwelijks zichtbaar zijn, terwijl anderen last hebben van allerlei klachten. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen, die vrouwen hebben vanaf de perimenopauze tot en met de postmenopauze:

Onregelmatige menstruatie

Vooral tijdens de perimenopauze kan je menstruatie erg onregelmatig worden.

Je kunt beginnen met het overslaan van de menstruatie, ongebruikelijke zware bloedingen krijgen of juist nog maar nauwelijks bloeden. Zodra je volledig in de menopauze bent, stopt je menstruatie volledig en na dat punt moet je ook een arts raadplegen als er toch weer bloedingen optreden. Je kunt tijdens de perimenopauze nog steeds vruchtbaar zijn.