Schildklier en bijnieren

Laatste Update: 7 april 2017

Vitamines die de bijnieren helpen

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Verhoog je natuurlijke energie door het ondersteunen van de schildklier en de bijnieren

De bijnieren bevinden zich in het onderste gedeelte van de rug en zitten bovenaan onze nieren. Als een belangrijk onderdeel van het endocriene systeem zorgen de bijnieren ervoor dat het lichaam stress aankan door het produceren van stresshormonen. Mede hierdoor is het zo belangrijk om deze kleine maar krachtige klieren optimaal gezond te houden.

Dit is vooral belangrijk omdat de bijnieren kunnen worden overbelast, wat kan leiden tot een aandoening die bijnier vermoeidheid wordt genoemd. Ervoor zorgen dat je genoeg gezonde voeding binnenkrijgt is een van de belangrijkste gewoonten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat onze bijnieren gezond worden gehouden en op die manier te kunnen herstellen van bijnier vermoeidheid. Bepaalde vitaminen die we uit onze voeding of uit voedingssupplementen kunnen krijgen zijn belangrijk voor de ondersteuning van de bijnieren.

Het is natuurlijk altijd aan te raden een huisarts te raadplegen welke voedingssupplementen een goede ondersteuning voor de bijnieren zouden kunnen zijn.

1. Vitamine C

Vitamine C is zonder twijfel de belangrijkste vitamine voor onze bijnieren. Dit komt omdat de bijnieren een grote hoeveelheid vitamine C verwerken. Wanneer ons lichaam onder stress komt te staan dan gebruikt het veel meer vitamine C dan normaal. In supplement vorm is vitamine C verkrijgbaar als tabletten, capsules, of als een poeder. Het nemen van deze vitamine als een poeder die opgelost wordt in water kan voor mensen die al last hebben van bijnier vermoeidheid een goede optie zijn.

Dit is namelijk omdat er vaak bij bijnier vermoeidheid ook spijsverteringsproblemen kunnen optreden. Poedervormige vitamine C is veel gemakkelijker te verteren dan capsules of tabletten. Wanneer iemand last heeft van bijnier vermoeidheid is het een goed idee ongeveer 1.000 tot 5.000 mg vitamine C per dag te nemen. Het beste is om de dagelijkse dosis over de dag heen te spreiden.

2. Vitamine E

Vitamine E is een belangrijke vitamine voor het ondersteunen van de bijnieren. Wanneer je een vitamine E supplement neemt om de bijnieren te helpen dan kun je het beste kiezen voor een gemengde tocoferol vorm en een die hoog is in beta-tocoferolen. De hoeveelheid die we nodig hebben per dag hangt af van de gezondheid van onze eigen bijnieren, maar als je al last hebt van bijnier vermoeidheid dan is het mogelijk dat je ongeveer 800 IE vitamine E per dag nodig zult hebben. Omdat vitamine E als een natuurlijke bloedverdunner werkt is het belangrijk het de huisarts te laten weten dat je deze vitamine neemt, zeker als je al een bloedverdunner op recept neemt.

3. B Complex

B-complex bestaat uit meerdere afzonderlijke B-vitamines die de bijnier helpen ondersteunen. B complex omvat thiamine of vitamine B-1, riboflavine, of vitamine B-2, niacine of vitamine B-3, vitamine B-6, foliumzuur, vitamine B-12, biotine, pantotheenzuur of vitamine B-5, inositol en choline. Sommige B-complex types worden aangeduid als stress-B-complex, deze kunnen een goede optie zijn omdat ze vaak hogere doseringen van de individuele B-vitaminen bevatten. Daarnaast bevatten ze ook vaak ook nog extra vitamine C.

4. Vitamine B-5

Het is belangrijk te begrijpen dat alle B-vitaminen in een B-complex ondersteuning bieden aan de bijnieren, maar B-5, ofwel pantotheenzuur, is vooral van belang omdat het belangrijk is bij de productie van energie en kan helpen tegen ernstige energie uitputting en lusteloosheid die we vaak tegenkomen bij bijnier vermoeidheid. Voor sommige mensen is vitamine B-5 nemen samen met een B-complex de juiste keuze.

Volgens kenners moeten mensen die al last hebben van bijnier vermoeidheid meestal ongeveer 1.500 mg per dag innemen aan vitamine B-5. De hoeveelheid B-5 die nodig is varieert op basis van het feit of onze bijnieren gezond of uitgeput zijn.

Kruiden die de bijnieren helpen

Kruidengeneeskunde

De bijnieren, waaronder ook het bijniermerg en de bijnierschors vallen helpen bij het reguleren van de hormonen en steroïden die betrokken zijn bij het metabolisme van ons lichaam, de reacties van ons zenuwstelsel, en het immuunsysteem. Als iemand onder stress staat of chronisch vermoeid is dan kan het zo zijn dat ons bijnier-systeem wel wat extra hulp kan gebruiken. Kruiden kunnen helpen bij het ondersteunen van onze bijnieren en op die manier onze energie en vitaliteit herstellen

1. Gezonde kruiden die ons kunnen helpen

Kruiden die onze bijnieren kunnen ondersteunen worden adaptogenen genoemd. Deze kruiden bevatten chemische stoffen die bekend staan als saponinen, saponinen beïnvloeden de hormoon synthese en andere functies van de bijnieren. Adaptogenen verlichten vermoeidheid en helpen ons lichaam beter te kunnen omgaan met stress.

Omdat de bijnieren zo veel verschillende lichamelijke functies beïnvloeden, is het altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat je genoeg informatie krijgt en duidelijke aanwijzingen hebt over het gebruik op lange termijn, veilige dosering, en de voorbereiding van adaptogene kruiden.

2. Ashwagandha

Ashwagandha ook wel Withania somnifera genoemd, is een kleine, meerjarige struik met heldere rode bessen. Indiase Ayurvedische beoefenaars gebruiken de wortels om stress te behandelen, en de plant wordt ook wel Indiase ginseng genoemd vanwege de tonische effecten.

In zijn boek uit 2003, "Medical Herbalism: The Science and Practice of Herbal Medicine," schreef klinische kruidenkenner David Hoffmann dat Ashwagandha goed zou zijn ter ondersteuning van het bijniermerg. Dit is het centrale deel van de bijnier en is betrokken bij het afscheiden van adrenaline en noradrenaline, die zijn allebei nodig voor het metabolisme en zenuwstelsel. Het is geen goed idee om Ashwagandha te gebruiken wanneer je last hebt van een schildklier aandoening.

3. Siberische Ginseng

Siberische ginseng of Eleutherococcus senticosust, is een stekelige plant uit Siberië. Kruidenspecialisten maken gebruik van de wortels en wortelstokken als een adaptogeen om vermoeidheid en stress te behandelen. In hun boek uit 2009, Medicinal Plants of the World, schreven botanicus Ben-Erik van Wyk en bioloog Michael Wink dat het kruid ons uithoudingsvermogen kan verbeteren, stress kan verminderen, en ons immuunsysteem kan verbeteren.

Hoffmann schreef dat de saponinen die in Siberische ginseng zitten, bekend als eleutherosiden, een direct effect hebben op onze bijniermerg. Van Wyk en Wink stellen dat je voorzichtig moet zijn en Siberische ginseng niet langer dan drie maanden moet gebruiken, en het zelfs helemaal te vermijden als je al last hebt van een hoge bloeddruk.

4. Wild Yam

Wilde yam, of Dioscorea villosa, is een klimplant met kleine witte bloemen die afkomstig is uit Midden-Amerika. Traditionele genezers gebruiken de wortelstokken om hoesten, ontstekingen, reuma, en koliek te behandelen. De plant is rijk aan saponinen zoals dioscin, een bron voor de synthese van steroïde hormonen zoals cortisol, dit is een hormoon dat de bijnier produceert als een reactie op stress. Hoffmann adviseert wilde yam om de bijnierschors te ondersteunen. Dit is het buitenste deel van de bijnier die concreet betrokken is bij stress reacties van het lichaam. Het is mogelijk dat je last krijgt van misselijkheid, diarree, of hoofdpijn na het gebruik van wilde yam.

5. Zoethoutwortel

Zoethout wordt vaak gebruikt in snoepgoed vanwege de zoete smaak, het levert ook verschillende voordelen op voor onze bijnieren. De wortel bevat een stof genaamd glycyrrhetinezuur, hiervan is aangetoond dat het een betrouwbare werking heeft bij het stimuleren van de hoeveelheid cortisol. Cortisol is een steroïde hormoon dat vrijkomt uit de bijnierschors, het vermindert de kans op ontsteking en zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel tussen maaltijden door op peil blijft. Zoethoutwortel zorgt voor dit effect door de afbraak van het hormoon in de lever te remmen, dit zorgt dat de hoeveelheid cortisol in omloop in het lichaam verhoogd wordt.

6. Valeriaan Wortel

In tijden van acute stress geeft het centrale zenuwstelsel aan dat de secretie van adrenaline van de adrenale medulla gestimuleerd moet worden. Adrenaline geeft bij zowel onze spier- en vetcellen aan dat de suiker en vetzuren los moeten worden gelaten om te zorgen voor een betere beschikbaarheid in de bloedbaan. Adrenaline activeert ook de amygdala, een deel van de hersenen.

Dr. Robert Kapolsky, auteur van de bestseller over stress "Waarom Zebra's geen zweren krijgen," legt uit dat de amygdala mensen angstig en alert maakt en ook de vrijlating van meer adrenaline stimuleert, dit zorgt uiteindelijk voor een vicieuze cirkel. Valeriaan stopt deze cyclus verdere signalen van het centrale zenuwstelsel naar de adrenale medulla te remmen. Kruidenspecialisten raden het aan voor de verlichting van angst en slapeloosheid.

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Voedingsmiddelen die de bijnieren helpen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Zelf neem ik nu geruime tijd Maca als voedingssupplement. En wel de rauwe versie. Die heeft mij bij een juiste dosering snel van mijn hormonale disbalans afgeholpen. Onregelmatige menstruatie en kort lontje bij stressvolle/drukke situaties.

  Doordat ik lange tijd onder grote druk had gestaan, had ik logischerwijs mijn bijnieren uitgeput. Ook mijn schildklier werkte langzamer maar ik denk dat dat nodig is om je moe te maken zodat je ALS je luistert naar je signalen, eerder rust en ontspanning gaat nemen voor het herstel van de bijnierschorsuitputting. Als je dat niet doet, gaan velen naar de huisarts en wordt de schildkier gecontroleerd. En een te langzaam werkende schildklier, dat mag dus niet van de artsen. Dus geven ze je medicatie waardoor je je niet meer moe voelt, maar je bijnierschors blijft nog steeds uitgeput. Tjs....jammer dat de artsen dan niet kijken naar bijnierschorsuitputting. Ik weet niet hoe je dat hormonaal kan meten. Via een checklist weet je wel of je uitgeput bent. In ieder geval. Doe ermee wat je ermee wil doen.

  Maca is echt een aanrader....namelijk......GEEN negatieve bijwerkingen.

 2. Jack weet jij waarom Riovida Neuro zo duur is. 't is wel 'n ontzettend goed product volgens de ortho therapeute? gr.kim.

  1. Ik heb even gekeken en is inderdaad best prijzig. Ik ga hier eens een review over schrijven. De klantenreacties zijn erg positief en de prijs zou kunnen komen door de ingrediënten en de vele goede reacties. Met name meer energie is één van de grote gezondheidsvoordelen. Nu zie ik dat je pillen hebt en een drankje. De supplementen bevatten normaliter 90 stuks en indien je 1 per dag neemt kun je daar 3 maanden mee doen, dan valt het relatief wel mee.

   Groetjes,

   Jack

 3. de Siberische ginseng heb de Koreaanse gebruikt in mijn zoektocht om meer helderder te worden ,door mijn highsenstieve en hdhd ga je niet helemaal mee met de maatschappij en daar gaat het eigenlijk om ,want ik ben goed zo als ik ben ,maar goed bij de sybirische gingseng merkte ik dat mijn hersenen opeens het wel kunnen ,ik regeer opeens ,me hersenen lijken zonder gingseng vermoeid en pakken fragmatisch dingen ,met ginseng word ik een soort supermen ,ook spiriueel ervaringen mee komen ,zoals dingen doorzien ,en praten met God tot uber creativiteit en onderneming drang,verbanden ,rekenen plus 100% beter ,taal 100% beter ,sexdrive 200% verjongend en kracht 300% leuk voor 4 weken ,dan weer even rust .het leven zonder pillen is fijner eigenlijk ,maar de maatschapij vraagd het aan je .

 4. Ja, Menno, dat werkt. Goed dat ik door t stukje van jou te lezen , er weer aan word herinnerd. De maatschappij kan je finaal uitputten. Ik heb ooit 'n lange periode ginseng gebruikt, haalde ik bij de Chinese Toko. Gedroogd in 'n plastic zakje, 'n ons geloof ik dat t was. Hartstikke goedkoop, en goed . Zelf malen in de koffiemolen en aanlengen met water. Was i.d.d. ook super. Mijn uitputting is momenteel zo erg dat ik even niet naar n winkel kan. De arts waar ik vanmorgen was, immunoloog , eerste consult, heeft al 'n goed inzicht. Bijnieruitputting heeft vele oorzaken. Cortisolgebrek, DHEA tekort, en dat komt weer omdat burnoutmensen meestal tot t uiterste gaan, voor zichzelf en voor anderen. Totdat ze er letterlijk bijna bij neervallen, ziekte van Addison bijvoorbeeld. Ik hoop dat je 'n goede arts achter je hebt staan. Immunoloog of endocrinoloog. HSP is 'n fikse levensklus , maar dat zijn wel de mensen die -- als ze eenmaal op dreef zijn, en goed in hun vel zitten--'n zéér heldere kijk hebben. Succes verder***

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

31 Shares
Tweet
Pin31
Share