• Schildklier klachten: Oorzaken, en symptomen

Schildklier klachten: Oorzaken, en symptomen

2019-04-04T19:44:02+01:00mei 10th, 2018|Schildklier en bijnieren|3 Reacties

Laatste update: door

Net onder de adamsappel bevindt zich je schildklier, die het schildklierhormoon (TH), dat onder andere de temperatuur, het metabolisme en de hartslag van je lichaam regelt, aanmaakt. Er kunnen, wanneer je schildklier onder- of overactief is, een hoop dingen misgaan. Als je schildklier te traag werkt, produceert het te weinig TH en is je schildklier overactief waardoor het te veel produceert.

Hoe komt het dat je schildklier klachten kunt krijgen? Het kan genetisch zijn of door een auto-immuunaanval, een zwangerschap, stress, voedingstekorten of toxines in de omgeving komen, maar experts weten zijn er nog niet helemaal over uit. Omdat de schildklierhormonen tot ver in het lichaam reiken - van de hersenen tot aan de darmen - kan om dit resulteren in een aandoening waar voldoende aandacht aan moet worden geschonken. In dit artikel lees je hoe je erachter kunt komen of je schildklier wel goed functioneert.

Wanneer de schildklier ofwel inactief wordt (hypothyreoïdie) of overactief wordt (hyperthyreoïdie) ontstaan er problemen. Schildklierproblemen komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Er kan zich ook kanker in de schildklier ontwikkelen.

De oorzaken van schildklier klachten

Schildklier klachten zijn soms het gevolg van onjuiste TSH-waarden of kunnen worden veroorzaakt door problemen in de schildklier zelf.

De meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie is thyroïditis van Hashimoto, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antilichamen aanmaakt, die delen van de schildklier vernietigen. De chirurgische verwijdering van de schildklier en bepaalde medicijnen (bijv. Amiodaron en lithium) kunnen ook hypothyreoïdie veroorzaken.

Andere oorzaken van hypothyreoïdie zijn hypofyseproblemen, hypothalamusproblemen en een jodiumtekort (wat zeer zeldzaam is in Noord-Amerika, maar wereldwijd bijna 2 miljard mensen treft). Sommige baby's worden ook met hypothyreoïdie geboren - dit wordt dan congenitale hypothyreoïdie genoemd.

Er zijn verschillende oorzaken van hyperthyreoïdie. De ziekte van Graves is de meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie. Deze aandoening treedt op wanneer het immuunsysteem een ​​antilichaam produceert dat de gehele schildklier stimuleert en dit leidt tot overactiviteit en hogere niveaus van schildklierhormonen.

Een andere vorm van hyperthyreoïdie wordt ook wel toxische modulaire struma of toxische schildklieradenoom genoemd. Adenomen, abnormale knobbeltjes van weefsel in de schildklier, produceren dan, zelfs wanneer ze niet nodig zijn, voortdurend schildklierhormonen.

Secundaire hyperthyreoïdie wordt veroorzaakt wanneer de hypofyse te veel TSH aanmaakt, wat leidt tot een voortdurende stimulatie van de schildklier. Een hypofysetumor kan de TSH-spiegel ook doen stijgen. In zeldzame gevallen wordt de hypofyse ook ongevoelig voor schildklierhormonen en reageert dan niet langer op de hoge niveaus.

Een andere mogelijke oorzaak van hyperthyreoïdie is een aandoening die thyreoïditis wordt genoemd. Deze aandoening treedt op wanneer de schildklier ontstoken raakt. Afhankelijk van het type thyroiditis kan dit leiden tot tijdelijke hyperthyreoïdie, die gevolgd kan worden door hypothyreoïdie.

Er zijn vier soorten schildklierkanker: papillaire-, folliculaire-, anaplastische- en medullaire kanker. Deze worden geassocieerd met bestraling van het hoofd, de nek of de borst. Een stralingsbehandeling voor goedaardige aandoeningen wordt niet langer in deze gebieden uitgevoerd, maar kwam in het verleden wel vaak voor. In andere gevallen kan een genetische mutatie, alleen of in combinatie met andere soorten kanker (bijv. Multipele endocriene neoplasie, BRAF-genmutaties) geassocieerd worden met schildklierkanker. Soms kunnen ook andere kankers naar de s