Wanneer je de populaire dieetplannen gaat vergelijken valt het volgende op: minder bewerkte voedingsmiddelen eten, kleinere porties en er voor zorgen dat je voldoende fruit / groente binnenkrijgt. Het maakt niet uit welk dieet je pakt, de essentie is vrijwel altijd minder en gezonder eten.
Maar wat is het verschil tussen normale diëten en het caloriebeperkend dieet? Lees verder en ontdek hoe het calorie beperkend dieet je leven aanzienlijk kan verlengen!
Het caloriebeperkend dieet gaat uit om zo gezond mogelijk te eten met een vermindering van calorieën die je dagelijks binnenkrijgt. Maar er is zeker een verschil met de normale dieetplannen. Het grote verschil is dat je aanzienlijk moet gaan korten in de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt.
In extreme gevallen wordt zelfs 50% minder calorieën aanbevolen!
Toen ik het dieet voor het eerst tegenkwam was ik ERG kritisch. Dit om de volgende redenen:
- Je lichaam heeft energie nodig om goed te functioneren, calorieën beperken is niet gezond
- Calorieën tellen is niet altijd even haalbaar
- Weer een dieet met allerlei beloftes
Inmiddels heb ik verschillende onderzoeken gelezen en tot mijn verbazing wordt het dieet ondersteund door een hele verscheidenheid aan wetenschappelijk onderzoeken. Sterker nog, het lijkt erop dat het caloriebeperkend dieet het enige dieet is waarmee je het verouderingseffect kunt vertragen.
Maar voordat we het gaan hebben over de wetenschappelijke onderzoeken, eerst even wat calorieën precies zijn. Een calorie wordt door je lichaam gezien als energie en deze energie wordt gebruikt om hitte te creëren. Deze hitte is wat je lichaam voorziet van energie om goed te kunnen functioneren. Dit kun je vergelijken met brandstof van je auto. Tijdens de verbranding in de motor van je auto komt er ook hitte vrij. Deze hitte zorgt ervoor dat een auto zich kan voortbewegen.
Als je kijkt naar de macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vet) zul je zien dat vet maar liefst 9 calorieën heeft per gram. Eiwitten en koolhydraten hebben 4 calorieën per gram eenheid. Wanneer je te veel calorieën binnenkrijgt wordt dat omgezet in vet en kun je overgewicht krijgen.
Kennis hebben van hoeveel calorieën je binnenkrijgt en nodig hebt is zeker niet verkeerd. Persoonlijk heb ik mij nooit veel verdiept in calorieën tellen, maar om een caloriebeperkend dieet succesvol te starten is dit toch wel nodig!
Indien je minder calorieën binnenkrijgt gaat je gezondheid er op vooruit, maar dit is natuurlijk alleen zo wanneer je lichaam nog steeds voldoende calorieën binnenkrijgt om goed te functioneren. Dit laatste is erg belangrijk. Want te weinig calorieën kan ik in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn! Denk dan aan aandoeningen zoals anorexia of boulimia.
Overlevingsmechanisme (her)activeren
Ons lichaam is ontworpen om te overleven wanneer er vrijwel geen voedingsmiddelen beschikbaar zijn. Je lichaam doet dat op de volgende manier: indien er veel voedsel voor handen is, wordt dat opgeslagen als reserve. Wanneer er vrijwel geen voedingsmiddelen beschikbaar zijn wordt deze reserve aangesproken. In de fase wanneer er weinig voedingsmiddelen voor handen is, dan treedt er een verandering in je lichaam op om toch te overleven.
Het caloriebeperkend dieet speelt in op dit mechanisme. Je lichaam denkt dat er een tekort is, hierdoor blijf je langer gezond om te overleven! Echter, dit betekent niet dat je verhongert, maar verstandig gebruik maakt van dit mechanisme.
Wetenschappelijke studies
Momenteel zijn er alleen significante studies voorhanden wat betreft caloriebeperking bij dieren. Ergens rond 1930 begonnen wetenschappers een serie van testen uit te voeren bij dieren wat betreft caloriebeperking. In eerste instantie werd niet verwacht dat de levensverwachting drastisch verhoogd werd. Dieren met een tekort aan voedsel leven aanzienlijk langer. Of het dieet ook werkt bij mensen moet nog blijken.
Op dit moment zijn er ook berichtgevingen dat het dieet niet zo goed werkt als oorspronkelijk gedacht, meer onderzoek is zeker nodig!
Bij mensen kunnen we momenteel alleen belangrijke gezondheidsindicatoren meten. Denk aan het cholesterolniveau, bloeddruk, glucose, lichaamstemperatuur etc. Deze indicatoren zijn zeker nuttig om te zien of het caloriebeperkend ook echt werkt bij mensen. Want veel van de ouderdomskwalen zijn terug te koppelen aan deze gezondheidsindicatoren. Zo verhoogt een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk! En een te hoge bloedsuiker kan het risico op diabetes verhogen.
Bron: The Anti-Aging Plan door Roy L. Walford en Lisa Walford
Daarnaast is er in 1987 een extra studie gestart om de effecten van calorie beperking te meten bij apen. Hieruit kwam o.a. naar voren dat een caloriebeperking niet altijd even goed is voor het immuunsysteem, slechtere wondgenezing en een groter risico op infecties.
Wanneer je de studies kritisch doorleest kun je de volgende voorlopige conclusies trekken:
- Caloriebeperking kan je leven verlengen wanneer je de juiste balans zoekt wat betreft de hoeveelheid calorieën je per dag binnenkrijgt. Daarbij moet je goed letten op voldoende inname micro- en macronutriënten. De exacte hoeveelheid valt nog veel over te discussiëren. Mijn persoonlijke mening is dat we in de Westerse wereld sowieso te veel calorieën binnenkrijgen, en te weinig vitamines en mineralen!
- Meer onderzoek is zeker nodig. Echter, we moeten even wachten op nieuwe studies bij een caloriebeperking bij mensen.
De vraag is natuurlijk, hoelang kan een caloriebeperking je leven verlengen? Hoelang is niet exact duidelijk, omdat dit erg afhangt van de mate van caloriebeperking en natuurlijk genetische factoren. Echter, het zou mij niks verbazen dat iemand met de juiste hoeveelheid calorieën per dag en wat geluk wat betreft de genen gemakkelijk 100 jaar kan bereiken en wellicht zelfs 120 jaar!
Aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag
Maar over hoeveel calorieën praten we dan? Momenteel is de aanbevolen hoeveelheid calorieën voor een volwassene gebaseerd op de volgende hoeveelheid:
- Mannen: 2500 calorieën per dag
- Vrouwen: 2000 calorieën per dag
Volgens het langer leven dieet moet de inname calorieën beperkt worden:
- Mannen: niet minder dan 1800 calorieën per dag*
- Vrouwen: niet minder dan 1600 calorieën per dag*
*Belangrijk hierbij om op te merken is dat te weinig calorieën zeker niet de bedoeling is. Daarnaast moeten ook de persoonlijke omstandigheden in acht genomen worden. Denk aan zwangerschap, activiteiten, medicijngebruik, ziekte etc. Bij kinderen wordt het caloriebeperkend dieet niet aangeraden vanwege de groei die nog moet plaatsvinden. Hoeveel calorieën je exact moet nemen is afhankelijk van je eigen omstandigheden! Het is niet verstandig om met een calorie beperking te starten voordat je exact weet wat je basis hoeveelheid calorieën is. Bij mij is dat in rust toestand 1680 calorieën! Dit kun je laten meten door een professional!
Dit is dan ook precies het grote nadeel van het dieet. Veel mensen zijn gewend om een x aantal calorieën binnen te krijgen. Wanneer je de overstap maakt naar het calorie beperkend dieet zal je minder eten zeker gaan missen! Daarbij zal je ook rekening moeten houden dat je voldoende micronutriënten binnenkrijgt! Tevens moet je natuurlijk altijd overleggen met je arts of specialist voordat je met welk dieet dan ook begint.
Voor mij is het onderzoek zeker doorslaggevend en ik ben nu bezig met een wat langzame transitie naar een semi calorie beperkend dieet. Vanzelfsprekend hou ik je op de hoogte over mijn ervaringen!
Bron onderzoek
Study that discovered calorie restriction extends animal lifespan: McCay CM, et al. (1935).